305 találat a(z) felszámolás cimkére

Felszámolók figyelem! Így változik a támogatási rend Cikk

A mai nappal lép hatályba a nemzetgazdasági miniszteri rendelet-módosítása, amely kiegészíti az egyszerűsített felszámolás során keletkező felszámolói díjak, valamint egyes végelszámolói készkiadásokhoz nyújtott költségvetési támogatások kifizetésének rendjét.

Így döntött a Kúria a felszámoló mulasztásáról Cikk

Az Európai Unió más tagállamában fő érdekeltségek központjával rendelkező hitelező hitelezői igénye bejelentésének határidejéről kapcsolatos határozatáról közölt összefoglalót a Kúria.

Adótartozásból cégtörlés, eltiltás – van-e visszaút? Cikk

A társaság adószámát törölték, nem jogerős végzés szerint a céget megszűntnek nyilvánította cégbíróság, ügyvezetőjét felfüggesztették. Van-e lehetőség a visszaútra? Olvasónk kérdésére dr. Szeiler Nikolett ügyvéd adótanácsadónk válaszolt.

Tízezrével dobják be a cégek a törölközőt. Ez a magyarázat Cikk

Az idén, az első három negyedévben 25 027 vállalkozást töröltek, és egyidejűleg 20 649 újat jegyeztek be a cégnyilvántartásba. A világgazdasági válság kezdete – 2008 szeptembere óta – ez az első év, hogy a törölt cégek száma meghaladja az újonnan alapítottakét. Az adatokat összevetve: ebben az esztendőben 17 százalékkal több társaság húzta le a rolót, mint amennyi kitette az új cégtáblát – tájékoztat a feketelista.hu.

Hamarosan kezdődik az ALBA betéteseinek kártalanítása Cikk

Az MNB kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az ALBA Takarékszövetkezet felszámolását. Húsz munkanapon belül így megtörténik a betétesek kártalanítása.

Betéti társaság felszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magas adótartozással rendelkező bt. Bevétele nincs, az ügyvezető utáni járulékokkal nő a köztartozás minden hónapban. Hogyan tudná megszüntetni a bt.-t? Köszönettel: KM

Ingatlanvagyon-felosztás felszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolási eljárás alatt álló társaság elkészítette a záró dokumentumait, a vagyonfelosztási javaslatot, amely alapján a vagyonfelosztás során a társaság osztrák adóalany tulajdonosának tulajdonába kerülnek az ingatlanok. Kérdésem, hogy felszámolási eljárás végén, a vagyonfelosztás során az ingatlan átadása az áfatörvény szerinti ingatlanértékesítésnek minősül-e, és alkalmazni kell-e rá az áfatörvény ingatlanértékesítésre vonatkozó speciális szabályait? Például, ha a felszámolás alatt lévő társaság adókötelessé tette az ingatlanértékesítéseit, és beépített ingatlanokról van szó (nem új ingatlanok), akkor ez az ügylet az osztrák adóalany tulajdonos felé áfás lesz-e? Erről az átadásról milyen bizonylatot kell kiállítani? Ha az osztrák tulajdonos közben kér Magyarországon adószámot, akkor alkalmazható lenne a fordított adózás?

Nők 40 éves jogosultsági ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésre várnám megtisztelő válaszát: a nők negyvenéves jogosultsági idejével szerettem volna nyugdíjba menni az időm meg is lenne, csak a munkáltatóm tavaly 3 hónap munkabéremet nem fizette ki, és időközben felszámolás alá került. Ezt a három hónapot a NYUFIG nem akarja elismerni jogosultsági időnek, holott én munkaviszonyban voltam, csak nem kaptam meg a számfejtett béremet, kérdésem: jogosan vonták le a 3 hónapot, vagy sem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Tízezernél több cég vérzett el Cikk

Minden eddiginél számosabb, összesen több mint tízezer cég szűnt meg idén a második negyedévben. Az első félév is negatív rekordot döntött, de jó jel, hogy a megszűnések mögött egyre kisebb számban jelenik meg okként a felszámolás, vagyis egyre kevesebb cég megy úgy tönkre, hogy kifizetetlen számlákat hagy maga után. A gazdasági növekedés pozitív hatásait még nem érezni a cégstatisztikán.

Folyamatos teljesítés felszámolás esetén Kérdés

A cég bérleti díjakat számláz minden hónap elején. A teljesítés időpontja a hónap 15. napja. A számlák most is kiállításra kerültek, 13-án azonban felszámolás kezdődött a társaságnál. Kérdésem,hogy a 12-ei tevékenységzáró bevallásokban ezeket miként kell figyelembe venni. Köszönöm a segítséget!

Figyeljen üzleti partnerére! Lehet, hogy már több céget is bedöntött! Cikk

Magyarországon az elaprózott cégstruktúrához nehezen átlátható tulajdonosi szerkezet társul. A csaknem 600 ezer magyarországi cég közel egymillió aktuális állapot szerinti tulajdonosa és cégvezetője szövevényes kapcsolati hálót alkot, s a vállalkozások jelentős része kapcsolódik tönkrement, bedöntött vagy adósságot görgető más cégekhez.

Hihetetlen tempóban szűnnek meg cégek Cikk

Májusban 3797 cég szűnt meg Magyarországon, amivel a háromhavi mozgóátlag a sohasem látott 3500 megszűnésig nőtt – derül ki az Opten céginformációs szolgálat legfrissebb adataiból. A törlések száma hónapok óta emelkedik; a nyári szezonális megnyugvás után a tendencia várhatóan tovább folyatódik, hogy szeptembertől ismét tombolni kezdjen a törlési láz.

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cégnek tagi kölcsöne van, amit nem tud visszafizetni, és elengedni sem akarja, mert emiatt ajándékozási illetéket kellene fizetnie, ebben az esetben csak felszámolással szűnhet meg? Vagy van-e valamilyen legális megoldás erre a helyzetre? Üdvözlettel várom válaszát.

Megszűnési hullám tizedeli a cégvilágot Cikk

Február óta 3000 fölött van a havonta megszűnő cégek száma, a mögöttünk álló időszak minden idők háromhavi rekordját hozta. „Ha ez az ütem fennmarad, idén akár 40 ezer céget is törölhetnek a nyilvántartásból” – véli Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

Egyéb ráfordítás vagy céltartalék Kérdés

Cégünk főtevékenysége felszámolási eljárások bonyolítása. Egy 2008-ban indult felszámolás lezárására 2013. 04. hóban került sor. Az adóhatóság a felszámolás alatti időszak záró ellenőrzése során közel 8 millió forint értékben kiadásként elszámolt 2009. évi költségszámlákat (ügyvédi díj, szakértői díj stb.) nem fogadott el a felszámolás alatt álló cég költségeként (mivel a felszámoló nem kért engedélyt a bíróságtól teljesítési segéd igénybevételére), így a 2013. 08. hóban meghozott határozatában a 8 millió forint összeget a felszámolónak a felszámolói díjával szemben kell elszámolnia. Cégünk a határozatot megfellebbezte, de az adóhatóság másodfokon jóváhagyta a határozatát, így az 2014.02. hóban jogerős lett. Kérdésünk: a jogerős határozat alapján a 8 millió forint összeget cégünknek, mivel vissza kell tennie az 'fa' cég vagyonába, így ezt 2013-ra elő kell írni 86. egyéb ráfordításként, vagy mivel a jogerős határozat felülvizsgálata iránt pert indítottunk a bíróságon, aminek az első tárgyalása 2014. 06.hóban lesz, így 2013-ra céltartalékot kell képezni a 8 millió forint összegre ? (A beszámolókészítés időpontja 2014.04.30.) Kérdésünkre adott válaszukat köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink