227 találat a(z) felújítás cimkére

Falusi turizmus, ingatlanhoz kapcsolódó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. falusi turizmus céljából lakóingatlant vásárol. Visszaigényelhető-e az áfa: a felújításhoz kapcsolódó számlákból, a kapcsolódó engedélyezési számlákból (pl. kéményseprés), az ingatlanba beszerzett egyéb eszközök (bútor, konyhagépek stb.) számlájából, a használat során felmerülő szolgáltatási számlákból (tv-előfizetés, rezsi)?

Befektetési céllal vásárolt ingatlan költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk befektetési céllal vásárolt egy ingatlant. Talán majd kiadjuk/bérbe adjuk a jövőben, ezt még nem tudjuk biztosan. Az ingatlanon kisebb-nagyobb munkálatokat kell végezni (állagmegóvás, illetve – a későbbi kiadásra gondolván – például csap javítása, vezeték cseréje stb.). Az ingatlant magánszemélytől áfamentesen vásároltuk. A kérdésünk az lenne, hogy a fent említett munkálatok áfáját levonhatjuk-e? Köszönjük szépen a segítséget!

Ingatlanértékesítési költség meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlaneladásakor figyelembe vehető költségekkel kapcsolatban tenném fel kérdésemet. Egy magánszemély ingatlan vásárlása után maga újítja fel a lakást, az anyagokat külön-külön vásárolja meg barkácsáruházakban, és néhány szakmunkát vesz igénybe (pl. villanyszerelés). A teljes felújítás egyszerre készül el. Egyedileg a számlák mind kisebb összegűek, mint a lakás értékének 5%-a, azonban a teljes felújítás meghaladja az 5%-ot. Értékesítéskor a felújítások költségei levonhatók az adóalapból, vagy csak ha egy generálkivitelező számlázza egy összegben a felújítást? Válaszukat előre is köszönöm!

Indul a 3-as metró felújítása, itt a válasz, mikortól zárják le Cikk

Aláírták a 3-as metróvonal északi – Újpest-Központ és a Dózsa György út közötti – szakaszának megállóira és az alagút felújítására vonatkozó vállalkozói szerződéseket ma a BKV és a Strabag Építőipari Zrt., valamint a Swietlesky Vasúttechnika Kft. képviselői. A metró lezárása október végén várható; ez attól függ, hogyan haladnak a munkák.

Épületen, gépen végzett felújítás, karbantartás elszámolása Cikk

Ahhoz, hogy eldönthessük: karbantartás, beruházás vagy felújítás történt-e az adott épületen, gépen vagy járművön, meg kell vizsgálni az elvégzett munka célját, rendeltetését. Példákkal illusztráljuk a különböző eseteket, például a bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás elszámolását.

Beruházás vagy szolgáltatás? Kérdés

1. A működés során, általában 200 ezer Ft alatti (30-190 ezer Ft között, de van több száz ezer Ft összeg is) filmklip beszerzésére, készíttetésére kerül sor a költségvetési szerv eseményeiről (évente százas nagyságrendben). A készítővel (magánszemély, szervezet) kötött szerződés alapján a tulajdonjogot és korlátlan felhasználási jogot a költségvetési szerv megszerzi. A filmklipet dvd-n, pendrive-on, elektronikus file-ként vesszük át, nyilvántartásba nem kerül. A klipek a honlapon, facebookon stb. médiafelületen a lakosság, az érdeklődők tájékoztatását több évig szolgálják, majd idővel archiválásra, elérhető felületre kerülnek. Mi tekinthető helyes megoldásnak a kiadás elszámolásánál, a klip nyilvántartásánál? 2. Az utóbbi időben előtérbe került, hogy a már üzemelő személyautóra az üzembe helyezését, az aktiválását követően vonóhorog kerül felszerelésre/felszereltetésre. A felmerült (vonóhorog, felszerelési, vizsgáztatási) kiadás elszámolásánál mi tekinthető helyesnek? Beruházás és a jármű bekerülési értékének növelése vagy költségként való elszámolás? Gondolom felújításról nem lehet szó, hiszen az alapeszköz (az autó) gyakorlatilag új.

Személygépkocsi-felújítás áfája Kérdés

Mi a teendő az áfával kapcsolatban egy személygépkocsi felújítása kapcsán? A felújításról több, anyagbeszerzésről és igénybe vett szolgáltatásról szóló költségszámla is keletkezett. Kérdés egyrészt a költségszámlák áfájának kezelése, másrészt az aktiváláskori áfával kapcsolatos feladatok.

Beruházás, felújítás, karbantartás? Így különböztetheti meg Cikk

Eltérő a beruházás, a felújítás és a karbantartás elszámolása. A fogalmak megkülönböztetése komoly gyakorlati és elszámolási nehézséget tud okozni.

Szennyvíztisztító-felújítás, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Mecsek tetején lévő szennyvíztisztító telepet a Mecsekerdő Zrt. üzemeltette. Megszüntetve az üzemeltetést, a telepet további működtetésre átadta a területen lévő 10 család által létrehozott egyesületnek. Az egyesület működtetésre átadta a helyi vízmű részére a telepet. Jelenleg a családok részére az egyesület bocsájtja ki a szennyvíztisztítás számláját áfa felszámításával. A telep a 80-as években épült, ezért jelentős felújításra szorul. A felújításhoz a város is ad támogatást, a többi összeget az egyesület tagjainak kell biztosítani. Kérdésem, hogy a felújítás áfatartalma levonható? A tagok (családok) részére a saját hozzájárulások alapján áfás számlát kell kibocsájtani, vagy csak hozzájárulásként kell figyelembe venni a részükről befizetett összeget? Mi a helyes megoldás? Tisztelettel: Krisztiánné

Társasházi tetőtér értékesítése szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasház a tetőteret értékesíteni kívánja. A vevő a vételár körülbelül 10 százalékát fizeti ki készpénzben, a fennmaradó összegből elvégzi a a társasház felújítását és a lift beépítését. Kérdésem, hogy a társasház magánszemély tulajdonosainak milyen szja-kötelezettségük keletkezik abban az esetben, ha osztatlan közös tulajdonként, illetve, ha albetétesítést követően történik az értékesítés? (Az albetétesítés az új ingatlanszerzésnek minősül-e?) A vevő által végzett felújítási munka csökkentheti a magánszemélyek ingatlanértékesítésének bevételét a személyi jövedelemadó megállapításakor? Véleményem szerint a felújítás a vételár természetben teljesített része. A vevő részéről a felújítás egy számlázandó összeg áfa felszámításával a társasház felé. Válaszukat előre is köszönöm.

Ezért éri meg társasházaknak is a lakástakarék-pénztári megtakarítás Cikk

Ahogy a magánszemélyek, úgy a társasházak és lakásszövetkezetek tulajdonosi közössége is igénybe veheti a lakástakarékkal járó 30 százalékos állami támogatást a jogszabályban meghatározott felújítási munkák finanszírozásához.

Ingatlanértékesítés 240 hónapon belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság 2011-ben beépített használt ingatlant vásárolt, amelyhez kapcsolódó általános forgalmi adót levonta (az épületet adóköteles tevékenységhez használta). Ezen az ingatlanon 2012-ben bekerülési értéket növelő átalakítást végzett, és az ennek során rá áthárított forgalmi adót szintén levonta. A vállalkozás ezt az ingatlant 2016-ban értékesítette áfamentesen, tekintettel arra, hogy a fő szabály szerinti adózási mód helyett az adókötelessé tétel lehetőségével nem élt. Ebben az esetben véglegesen le nem vonható adó keletkezett (áfatörvény 136. §). Kérdésem arra irányul, hogy a figyelési időszakból még el nem telt hónapokra jutó adó kiszámításakor mind a beszerzéskor, mind pedig az átalakításkor levont általános forgalmi adót figyelembe kell-e venni? Segítségüket előre is köszönöm.

Ingatlan-felújítás utáni áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! További kérdés merült fel az ingatlan-felújítás áfa visszaigénylésével kapcsolatban. Ha az előző kérdésben említett fogászati tevékenységet folytató kft. a vásárolt lakóingatlant bérbeadja egy másik cégnek, akkor a bérbevevő cég a lakóingatlan felújításával kapcsolatos költségek utáni áfát visszaigényelheti-e? Ha igen, akkor a T201-es nyomtatványon a bérbevevőnek mit kell a NAV felé bejelenteni, hogy az áfát- visszaigényelhesse? Bognárné

Ingatlan-felújítás utáni áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fogászati tárgyi adómentes tevékenységet folytató kft. ingatlant szeretne vásárolni és felújítani. Külföldi betegeit ott szállásolná el. Kérdésem az lenne, hogy az ingatlanvásárlás és a -felújítás után az áfát visszaigényelheti-e? Be kell jelenteni a NAV felé T201-es nyomtatványon? Jelenleg a kft. törzsadatában "az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok alapján állapítjuk meg" szerepel. Bognárné

Tehergépjármű átalakítása Kérdés

Tisztelt szakértő! Gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó társaság tehergépjárművet vásárol, majd ezt felújítja. A szabályos számlák áfatartalmát levonásba helyezi. Ezt követően hatósági engedéllyel átalakítja személygépkocsivá. Az átalakításkor van-e áfavonzat? Értékesítése hogyan történik? 1. verzió: személygépkocsi-értékesítés különbözeti áfával. 2. verzió: 27 százalék áfa megfizetésével.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close