227 találat a(z) felújítás cimkére

Ingatlanforgalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni. Egy cég ingatlanforgalmazással fog foglalkozni. Megveszi a felújításra szoruló ingatlanokat, majd felújítja, felújíttatja, és értékesíti azokat. Könyveléstechnikai kérdésünk lenne. Az ingatlant megveszi a cég, és áruként könyveljük. Az ingatlanon végzett felújítási és anyagköltségeket hogyan kell kezelni ebben az esetben? Növeli az áru értékét, és mind a 2-esbe megy az árura? Vagy külön anyagköltségre az 51-be, a munkadíjak pedig az egyéb költségbe? Ha az áru értékét növeljük meg, akkor értékesítéskor az egész áru értéke átkönyvelendő az elábéra, ezáltal csökkentve az iparűzési adó alapját? Vagy ha rögtön költségbe teszem az anyagot (ez csökkenti az ipa alapját), a munkadíj pedig egyéb költségként nem csökkenti az ipát? Hogyan szabályos ennek a könyvelése? Köszönjük szépen a segítséget!

Magánszemély ad munkát magánszemély részére Kérdés

Magánszemély ügyfelem tulajdonában lévő társasházban felújítást végeznek. A felújítás során munkát ad más, nem számlaképes magánszemélyek részére. Nem tartozik a munka a háztartási alkalmazotti munkák közé. Be kell-e jelentenie, mint megbízónak ezt a munkát? Hogyan adózik a munkát végző magánszemély? Köszönöm ha válaszolnak: CsK

Bérelt lakóingatlanon végzett felújítás áfájának levonhatósága Kérdés

Az áfaalany kft. székhelye egy bérelt lakóingatlan, az ingatlanon felújításokat, valamint karbantartást – úgy, mint festést, mázolást, stb. – végez a bérbeadó hozzájárulásával. Kérdés: levonható-e az idegen ingatlanon végzett munkálatok áfatartalma, illetve milyen esetben? Például, ha megállapodik a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződés lejártával a felújítás értékét a bérbevevő továbbszámlázza a bérbeadó felé? Tisztelettel: Nyisztor Tivadar

Önkormányzati letelepedési támogatás Kérdés

Önkormányzatunk rendeletet kíván alkotni fiatalok helyben történő letelepedésére. Vissza nem térítendő támogatást ad a rendelet meglévő ingatlan felújításához, újonnan vásárolt és felújítandó lakóingatlan vásárlásához, lakóingatlan vásárlásához és új lakás építéséhez. A rendelet nem vizsgál szociális helyzetet, jövedelmet. Kérdés: adómentes ez a juttatás? Ha nem az, milyen adó (és esetlegesen járulék) vonzata van? Köszönettel:Tamus Mária

Önkormányzat tulajdonában lévő bekötő út felújítása Kérdés

Kft.-nk felújította az önkormányzat tulajdonában lévő bekötő utat. A telephely megközelítése kizárólag ezen az úton lehetséges. Kérdésem, hogy a kft. miként számolhatja el a felújítás költségeit? Ha aktíválni kell, a könyveiben miként tarthatja nyilván? Elszámolhat-e rá és milyen mértékű értékcsökkenési leírást? A kft. levonhatja-e a felújítási számlákban felszámított áfát? Válaszukat előre is köszönöm: Antal Imréné

Üzleti érdek Kérdés

Egy reklám- és PR-ügynökség (kft.) ügyfele egy nagy multicég külföldi anyavállalata. Az idei évben is több millió forint megrendelést teljesített a reklámcég kizárólag az anyavállalat megbízásából. 2016-ban egy "üzleti gesztust" tett a (PR) cég – megköszönve a megrendelő eddigi hűségét – felújíttatta a cégcsoport magyarországi irodáját. (A PR-cégnek nincs szerződéses kapcsolata a magyar céggel.) A felújítás részeként termékeket (irodabútorokat), valamint szolgáltatást vásárolt a magyar cég számára, ezeket a PR-cég nem számlázza tovább senkinek. Kérdésem: milyen jogcímen kell elszámolnom a könyvekben ezeket a kiadásokat? Milyen áfa-, illetve tao-kötelezettséggel jár ezek elszámolása? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Ingatlanforgalmazó áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanforgalmazó kft.-ként nem választottuk az értékesítést áfásan. Vásároltunk egy használt lakást egy kft.-től, fordított áfás számlát kaptunk. A felújításnál keletkezett levonható áfát jól gondolom, hogy nem lehet levonásba helyezni? Értékesítésnél mentes számlát állítok ki? Mit befolyásol, hogy fordított áfával vettem? Köszönöm.

Lakásszövetkezet Fundamenta megtakarítása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következő dologgal kapcsolatban kérném a segítségét. A lakásszövetkezet 4 éves megtakarítást kötött későbbi házfelújításra, ami 2015-ben lejárt, és amit a szövetkezet abban az évben fel is használt a felújításaira. A megtakarítást a szövetkezet a lakók, tulajdonosok befizetéseiből fizette. A lejáratkor az állam által nyújtott támogatást egyéb bevételre könyveltem, a megtakarítási számlán lévő összeget pedig a felújítás számlájának kiegyenlítésre fordítottam. A kérdésem az lenne, hogy helyesen jártam-e el így, vagy kellett volna még valami tételeket könyvelnem? Előre is köszönöm a segítségét.

Áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélytől egy cég irodát bérel. A helyiségben a kazánt le kell cserélni. El tudja-e számolni a kazáncserével járó költségeket (kazán, eszközök vásárlása, munkadíj) a cég, és ha igen, az áfa visszaigényelhető-e? Válaszát köszönöm.

Felújítás vagy karbantartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2003. évben aktivált transzformátorházra több ízben történt felújítás, jelenleg a következő munka lett elvégezve a transzformátorház kapcsán, hibás mágneskapcsoló kondenzátor cseréje. Az elvégzett munka értéke nettó 515 ezer forint, a transzformátorház nettó értéke 6 millió forint. A szóban forgó munka felújítás vagy karbantartás? Köszönettel a választ.

Beruházás önkormányzati tulajdonon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy önkormányzati törzsvagyonba tartozó ingatlanon végzett tárgyieszköz-beruházás, felújítás esetén, a beruházást végző és az önkormányzat között jogilag jöhet-e létre közös tulajdon? Ilyen beruházás, felújítás esetén a beruházás eredménye számvitelileg kinek a könyveiben jelenik meg, ki aktiválja a beruházást? Válaszát köszönöm!

Nem lakóingatlannak minősülő ingatlanon végzett felújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, aki a lakóingatlannak minősülő és a lakóingatlannak nem minősülő egyes beépített ingatlan [ingatlanrész] értékesítése tevékenységre az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt NEM választotta, lakóingatlant vásárol. Ezután az építésügyi hatóságnál irodává minősítteti, majd felújítja. Levonható-e a felújításhoz kapcsolódó áfa? Köszönettel!

Értékcsökkenés felújításnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a céges gépkocsijára új gumiabroncsokat vásárol. Ha jól tudom, ez felújításnak számít. Ez esetben hozzá kell aktiválni a gépkocsi bruttó értékéhez, és így megállapítani az éves értékcsökkenést. De, mi van akkor, ha a gépkocsi értéke már nulla, mert leíródott? A gumik beszerzése 100 ezer forint alatt marad. Ez esetben el lehet számolni egy összegben az értékcsökkenést? Köszönettel.

Adna pénzt a metró felújítására az EU, de… Cikk

Az Európai Bizottság kész beszállni a budapesti 3-as metróvonal felújításának finanszírozásába, ennek azonban előfeltétele a közlekedési operatív program módosítása, amit a kormánynak kell hivatalosan kezdeményeznie – közölték a BruxInfóval nevük mellőzését kérő források.

Áfa Kérdés

Két jogi személy között létrejön egy használt ingatlanra adásvétel. Az eladó bejelentkezett az áfa hatálya alá, így áfásan értékesíti az ingatlant. A vevő nem jelentkezett be az áfa hatálya alá. A vásárolt ingatlant felújítja és eladja egy magánszemélynek. Miként alakul a vásárláskor, a felújítás során vásárolt anyagok esetében és az eladáskor az áfa? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close