267 találat a(z) fejlesztési tartalék cimkére

Termőföld-elszámolás egyéni vállalkozónál Kérdés

A mezőgazdasági egyéni vállalkozó külterületi szántót, termőföldet kíván vásárolni. Lehetőség van-e kisvállalkozói kedvezmény, illetve fejlesztési tartalék igénybevételére?

Fejlesztési tartalék feloldása személygépkocsira Kérdés

Egy házi gyermekorvos egyéni vállalkozó le kívánja cserélni a vállalkozásában használt személygépkocsit egy új személygépkocsi megvásárlásával. Feloldhatja-e a korábban képzett fejlesztési tartalékot erre? Hogyan számolhat el erre a személygépkocsira értékcsökkenést? Cégautóadót nem fizet, a gépjárműadóról szóló 17/D § f) pontja alapján. Hogyan kell igazolnia (ha kell igazolnia), hogy kizárólag a házi gyermekorvosi tevékenységéhez használja az autót?

Egyéni vállalkozó – katára áttérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2014-ben fejlesztési tartalékot képzett. 2015. március 1-jétől kata hatálya alá jelentkezett be. Kérdésem az lenne, hogy meg kell-e növelni a bevételeit a fel nem használt fejlesztési tartalékkal, vagy az átlépéstől függetlenül igénybe veheti a kedvezményt? Köszönettel: Urbán Ágnes

Társasági adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy egy vállalkozás 10 millió forintos adózás előtti eredményét csökkentheti-e nullára, ha 5 millió forintos fejlesztési tartalék mellett 5 millió forint veszteségelhatárolást alkalmaz.

Igénybe vehető adóalap-kedvezmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasági adóbevallásban felhasználhatom-e a fejlesztési tartalék feloldását és a kisvállalkozói kedvezményt ugyanarra az eszközre az adóalap megállapításánál? Válaszukat köszönöm.

Fel nem használt fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2011-ben képzett fejlesztési tartalék egy részét nem használtuk fel. A fel nem használt fejlesztési tartalék utáni társasági adót a 1529-es bevallásban bevallom. 2016.január 31-éig kell befizetni. A kérdésünk: melyik évre és hogyan kell lekönyvelni a társasági adót és a késedelmi pótlékot?

Nyílt végű lízing + fejlesztési tartalék Kérdés

Kedves Szakértő! Nyílt végű lízing keretében beszerzett kamion értéke felhasználható-e a fejlesztési tartalék feloldására? Köszönjük a választ

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Egyéni vállalkozó 2015. évben megvásárolt üzemi célú tárgyi eszköz beszerzésére felhasználja a korábbi években képzett fejlesztési tartalékot. Jogszerű-e, ha ebben az évben a 16 százalékos osztalékadó alapját ennek az eszköznek a nettó értékével csökkenti? Az eszköz értékcsökkenésének összegét a következő években természetesen nem számolja el költségként, mivel a fejlesztési tartalék feloldásakor az értékcsökkenés összegét elszámoltnak kell tekinteni.

Egyéni vállalkozó fejlesztésitartalék-felhasználása bérbeadásra vásárolt ingatlanra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fő tevékenységként kereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó 15 millió forint fejlesztési tartalékot képzett. Tevékenységei között szerepel ingatlan-bérbeadás is. Rendelkezik is a vállalkozásban ingatlanokkal, melyet üzlet, illetve raktár céljára bérbead. A képzett 15 millió forint fejlesztési tartalékot bérbeadás céljából vásárolt ingatlan vásárlásra felhasználhatja-e? Köszönettel!

Fejlesztési tartalék Kérdés

Egy bt. 2010-ben 2 millió forint fejlesztési tartalékot képzett, az összeget lekötött tartalékba vezette, a társaságiadó-alapját csökkentette. 2011-2014 években beruházásra fordított 1 500 ezer forintot. A tárgyévi beruházásoknak megfelelő összegeket minden évben visszavezette a lekötött tartalékból az eredménytartalékba. A lekötött, de fel nem használt rész (500 ezer forint) után a 19 százalék társasági adót késedelmi pótlékkal növelten vissza kellett volna fizetni 2015. január 31. napjáig, és a 2014. évi társaságiadó-bevallásban kellett volna bevallani. A társaság a 1429-es bevallásában ezt elmulasztotta, 2014. dec .31-én az 500 ezer forint még lekötött tartalékként volt nyilvántartva. A visszavezetés 2015. április 30-án történt. A 1429-es bevallást önellenőrizni kell, feltüntetve annak 16. sorában a 95 ezer forint TAO kötelezettséget. A késedelmi pótlékot esetünkben 2011. június 1–2014. december 31-éig kell számítani és a 16. sorban bevallani, vagy a lekötés feloldásának (2015. április 30.) napjáig? Az így számított késedelmi pótlékot adóalapnövelő tételként be kell-e állítani a 1429-es bevallásba, vagy az 2015. évi módosító tétel lesz? Az önellenőrzési pótlékot 2015. június 1-jétől az önellenőrzés napjáig állapítjuk meg?

Csökkenthetik bevételüket az egyéni vállalkozók: mutatjuk, hogyan Cikk

Az adóbevallás határidejének közeledtével a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó nyereséges egyéni vállalkozónak – különösen akkor, ha négy éven belül tárgyi eszközök beszerzését, felújítását tervezi – érdemes átgondolnia, hogy a vállalkozói bevételét fejlesztési tartalékolás céljából az adóév lezárultával az adóbevallásában csökkentheti, és ezzel a most fizetendő adóját mérsékelheti.

Telephelyvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két általam könyvelt cég telephelyet vásárolna. Az egyik egy egyszemélyes kft., a másik három tagból áll, az egyikük az egyszemélyes kft. tulajdonosa is, azaz kapcsolt vállalkozásról van szó. Mivel nem volt hasonló esetem még, kérdésem a következő: van-e akadálya, hogy a szóban forgó két kft. 50-50 százalékos tulajdoni részesedéssel, együtt vegye meg a szóban forgó telephelyet? Mire érdemes figyelni ilyenkor? Egy esetleges telephely-fejlesztési pályázat esetében a fenti tulajdonviszonyok nehezítik-e a pályázatban való részvételt? Ha megvalósulna is az adásvétel, a szóban forgó telephely-vásárlásra fel lehet-e oldani korábbi években képzett fejlesztési tartalékot? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel!

Kata – fejlesztési tartalék Kérdés

2014-ben tételes költségelszámolással adózó egyéni vállalkozó fejlesztési tartalékot képzett. 2015. második félévétől kata hatálya alá jelentkezett be. Hogyan kell figyelembe venni a fejlesztési tartalék összegét a két adózási módnál? 2015. első félévében nem vásárolt annyi értékű tárgyi eszközt, mint a fejlesztési tartalék összege. Ha az egyéni vállalkozó fejlesztési tartalékot képez, a kis értékű tárgyi eszközöket nem számolhatja el költségként?

Egyéni vállalkozó – fejlesztési tartalék, gépkocsivásárlás Kérdés

Egyéni vállalkozó a korábban képzett fejlesztési tartalékból személygépkocsit vásárolna. Elszámolható-e, ha igen, akkor hogyan kell könyvelni egyszeres könyvvitelben? Új személygépkocsi beszerzése esetén 4 évig cégautóadó-fizetési kötelezettséget ír elő a jogszabály. Cégautóadó-mentes (hibrid, plug-in) új autók esetén a 4 éves kötelezettség hogyan értelmezhető?

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a fejlesztési tartalék feloldásával aktivált tárgyi eszköz a következő évben szankciók nélkül értékesíthető? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close