143 találat a(z) főállású cimkére

Főállású katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes főállású katás egyéni vállalkozó számítástechnikai tanácsadást, szoftverfejlesztést nyújt Hong Kong-ba. Hozzávetőlegesen 1,5 millió forint havi árbevétel keletkezik. Ezen kívül alkalmanként más partnerek felé is nyújt hasonló szolgáltatásokat. A tevékenységet saját gépparkkal, saját ingatlanban Magyarországról nyújtja. Kell-e vizsgálni a kata törvény II/10 14. § (3) bekezdése szerinti feltételeket külföldi megrendelők esetében? Véleményünk szerint az alanyi mentesség értékhatárába az esetleges EU és 3. országos bevételek nem tartoznak bele, így elviekben 8 millió forint alatti belföldi bevételig számlázhat adómentesen. Ugyanakkor a 12 millió forint feletti árbevétel esetén a 40 százalék mértékű adót függetlenül a számlázás irányától meg kell fizetni. Kérem a fentiekben leírt álláspontunkat véleményezni szíveskedjen! Köszönettel

Kft.-ügyvezető és egyéni vállalkozó II. Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Az azonos című kérdésre adott válasza alapján, ha katás egyéni vállalkozónak kft.-ben is tagi jogviszonya van, nem kötelező a kft.-ben megfizetni a minimum járulékokat és a 25 ezer forint katát, ha a kft.-ben havi 1-2 órás munkaviszonyra van belejelentve? Így kft. mellett is lehet főállású katás? (http://adozona.hu/kerdesek/2017_10_3_kft_ugyvezeto_es_egyeni_vallalkoz_rif)

Főállású őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, ha valakinek van főállású munkaviszonya, akkor szükséges a negyedéves bevallás benyújtása, mint főállású mezőgazdasági őstermelőnek? Várom válaszát.

Pedagógus egyéni vállalkozó – járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású pedagógus egyben egyéni vállalkozó is. Pedagógus jogviszonyában lehetőség nyílt csökkentett munkaidőben dolgozni, a nyugdíjba vonulást megelőző 5 évet elérte. A kérdésem: mivel a KLIK igazolása alapján ez a jogviszonya továbbra is főállásnak minősül, csak csökkentett idejű, heti 20 órában kell dolgoznia, az egyéni vállalkozása továbbra is főállás melletti egyéni vállalkozó? Tisztelettel: Gyűgyi Tiborné

Többes jogviszony Kérdés

Főállású katás egyéni vállalkozó – társas vállalkozás tagjaként is – a társas vállalkozásban mennyi járulékot köteles fizetni, ha ügyvezető?

Rehabilitációs ellátás melletti katás egyéni vállalkozó Kérdés

A következő ügyben kérem az állásfoglalásukat: Főállású katás egyéni vállalkozó megromlott egészségi állapota miatt rokkantsági ellátást szeretne igényelni. Mivel a megváltozott munkaképességű személyeket megillető ellátások megállapításának egyik feltétele, hogy az igénylő ne folytasson keresőtevékenységet, így az igénylés napján egy napra szünetelteti az egyéni vállalkozását. Korábbi orvosi szakvélemények alapján feltételezhető, hogy egészségi állapota 50%-nál kisebb mértékű. Jól feltételezem-e, hogy ha megkapja a rokkantsági ellátást, és az egészségi állapota 50% alatt lesz, akkor már nem minősül főállású kisadózónak? Véleményem szerint a nem főállású kisadózóként szerzett bevétele nem számít bele a rokkantsági ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytató keresetkorlátjába. Valóban igaz, hogy a nem főállású kis­adózói jogviszonyból származó bevételt nem kell figyelembe venni, tehát ez nem veszélyezteti a rokkantsági ellátást? Válaszukat előre is köszönöm.

Kft. ügyvezetője katás egyéni vállalkozó Kérdés

Orvosi kft. ügyvezetője kiváltaná a katás egyéni vállalkozást. Kérdés, hogy a kft.-ben mennyi járulékot kell fizetnie? A kft.-ben napi egyórás munkaviszonya van, a katában főállású vagy mellékállású lesz? Köszönettel.

Kata és ekho együttes alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó egyéni vállalkozót – a vállalkozása mellett – egy cégnél megbízási szerződéssel foglalkoztatják oly módon, hogy a minimálbér után az általános szabályok szerint teljesíti az adófizetési kötelezettségét, a fennmaradó összegre pedig ekhót választ. Mivel megbízási szerződésről beszélünk és nem munkaszerződésről, ezért az lenne a kérdésünk, hogy ebben az esetben az egyéni vállalkozásában főállású kisadózó lesz-e, vagy nem főállású? Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó rokkantsági ellátással főállású lesz vagy nem? Kérdés

A komplex minősítést végző I. fokú szakértői bizottság összefoglaló véleménye szerint a magánszemély: Egészségi állapot 47%, ÖEK 53%, Minősítés C2. Egyéni vállalkozás indítása esetén főállású v. nem főállású vállalkozó lesz? Katában havi 25 ezer vagy 50 ezer forint a kötelezettsége?

Előnyösen változnak a katázás szabályai Cikk

Több ponton is kedvező változásokat fogadott el a katás adózókra a tavaszi adócsomagban az Országgyűlés.

Végelszámoló járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azt szeretném kérdezni, hogy kft. végelszámolása esetén a végelszámolás időszaka alatt kell-e járulékot fizetni a társas tag végelszámolónak abban az esetben, ha főállású katás? A végelszámoló jövedelmet nem vesz fel, a végelszámolás alatt álló társaság semmiféle tevékenységet nem folytat. Másként megközelítve lehet-e főállású katás az, aki egyben a társaság vállalkozás tagja volt, és jelenleg ott ő a végelszámoló, de jövedelmet ott nem vesz fel? Üdvözlettel: Péter Zsuzsanna

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérném segítségét: ha valaki főállású őstermelő 2013. 07. 01-jétől, hogyan szükséges az 58-as bevallások elkészítése, mivel előtte csak kiegészítő tevékenységet végző őstermelőnek számított? Várom válaszát.

Főállású személy meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a 2010. évi LXXV. törvény 1. § (2) a) pontjában található főállású személy meghatározásához kapcsolódik. A törvény az Mt.-re hivatkozik, amelyben ez a szóhasználat konkrétan nem található. Ki minősül főállású személynek? Társaságunk két ügyvezetője heti 16 órás (részmunkaidőben) munkaviszony keretében van foglalkoztatva. Olvasataim szerint a főállású személy a munkaviszony keretében foglalkoztatott teljes vagy részmunkaidős személy. Jól értelmezzük, ha a 16 órás munkaviszony keretében foglalkoztatott személyt főállásúnak tekintjük, és az efotörvény 1. § (2) b) pontjában meghatározott létszámkorlátot vesszük figyelembe? Várom szíves válaszukat!

Főállású munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy munkavállalónak kettő főállása (havi 168 óra két helyen) lehet-e? Az egyik helyen reggel 7-16 óráig dolgozik, a másik, új munkahelyén kötetlen munkaidőben végezné el a munkát 168 órás havi munkaidőkeretben. Ez így lehet-e, vagy az egyik munkaviszonynak rövidebb munkaidejűnek kell lennie, mint havi 168 óra? Válaszukat előre is köszönöm. Zsók Gabriella

Kereseti korlátok: itt vannak a jogszabályok, amelyeket sokan keresnek Cikk

A jogalkalmazói bizonytalanság egyik gyakori oka, hogy az adott élethelyzetre nincs konkrét jogszabályi hely, és a helyes eljárást a jogszabályból csak közvetve tudjuk levezetni. A következőkben a keresőtevékenység korlátozása tekintetében hozunk erre néhány példát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs