143 találat a(z) főállású cimkére

Főállású mezőgazdasági termelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: fiatal gazda pályázat miatt főállású mezőgazdasági termelőnek kell lenni. Ha valaki munkaviszonyból ment el csedre, jelenleg gyest kap, most a kata adózási módot választotta, akkor – hogy ezek a dolgok teljesüljenek – mennyi adót kell fizetnie, illetve állományban lehet-e a munkahelyén, míg le nem jár a gyes? Segítségét előre is köszönöm

Katás vállalkozó gyeden Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozóval kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A hölgy jelenleg gyeden tartózkodik otthon és a heti 36 órát meghaladó munkaviszonyába nem szeretne visszamenni dolgozni, hogy a kisbabájával tudjon lenni. Viszont a katás vállalkozását kevés időráfordítással is tudná üzemeltetni, így azzal szeretne foglalkozni. Lehetséges-e a két dolog együtt? Kell-e ilyenkor a munkáltatónak a NAV és az OEP felé jelenteni, hogy újra folytatja a vállalkozási tevékenységét (nem szünetelt a vállalkozás csak a kata nem került kérelem alapján megfizetésre) oly módon, hogy bevétele is keletkezik a vállalkozási tevékenységéből, illetve hogy e mellett a munkaviszonyába nem menne vissza dolgozni. Illetve jól gondolom-e, hogy így a főállású vállalkozókra vonatkozó 50 ezer forintos havi kata összeget kell megfizetnie? Előre is köszönöm a válaszát.

Mezőgazdasági őstermelő fő- vagy mellékállású? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fiatalember tavaly májusban kiváltotta az őstermelői igazolványát. Nem volt máshol bejelentett jogviszonya, viszont mellékállású őstermelőként jelentkezett be. Fizette maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Rendben van a jogviszonya így? A fiatalember tavaly nem szerzett őstermelőként bevételt. Idén viszont már foglalkozik sertéstenyésztéssel és vágni szeretné a sertéseket, majd értékesíteni a húst. Idén már főállású őstermelő akar lenni. Változásbejelentővel át kell őt jelenteni a T1041-esen főállásúra vagy a tavalyi évi bejelentkezése sem jó és visszamenőleg kell őt már főállású őstermelőnek bejelenteni? Mi lesz a járulékalapja idén, és mi a tavalyi évre? Melyik lesz a kezdő éve járulékfizetés szempontjából?

Katás, nappali tagozatos diák egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném segítségüket kérni. Nappali tagozatos diák januárban befejezi tanulmányait. A jogviszonya megszűnik januárban, de a diákigazolványa március 31-éig érvényes, a tb törvény alapján március 31-éig még biztosított. Telefonos érdeklődésünkre a NAV szerint csak április hónaptól lesz főállású egyéni vállalkozó. Válaszukat előre is köszönöm.

Katás vállalkozó munkaviszonya megszűnt Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetben kérném segítségüket. Másodállású katás egyéni vállalkozónak 2018. április 20-án megszűnt a 40 órás munkaviszonya, és május 3-án létesített új 40 órás munkaviszonyt. Tehát április és május hónapban nem volt egész hónapban 40 órás munkaviszonya. De ugyanúgy a 25 ezer forint kata adót fizette meg. Ebben az esetben is másodállásúnak számít? Vagy erre a két hónapra 50 ezer forint katát kellett volna fizetnie? Hogyan lehet ezt korrigálni? Elegendő, ha befizeti arra a két hónapra a különbözetet? Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Segítségüket előre is köszönöm!!

Külföldön biztosított egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély Ausztriában biztosított alkalmazottként, heti 39 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Jelenleg beteg, amire vonatkozóan kintről kap járandóságot (táppénzt). Betegsége huzamosnak ígérkezik, műtét vár rá. Itthon egyéni vállalkozást szeretne indítani katásként. Az alábbi kérdések merültek fel: 1. Minősülhet-e nem főállású vállalkozónak? 2. Válthat-e vállalkozói igazolványt a táppénz ideje alatt? (Várható nyári munkáira már most meg kellene kötni a szerződéseket.) 3. Ha igen, mentesülhet-e a kata fizetése alól azokra a hónapokra, míg igazoltan beteg? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Betéti társaság kültagja lehet-e főállású katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy betéti társaság, melynek beltagja jelenleg gyesen van. Tagcsere után kültaggá válna, és saját jogon tovább kapná a gyest. Az a kérdés, hogy a kültag, akivel nem kötünk munkaszerződést, lehet-e főállású katás egyéni vállalkozó?

Kft. – kata Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy egyszemélyes kft., ahol a tag ügyvezető is. Emellett a tagnak van egy katás vállalkozása, ahol mellékfoglalkozású. Ha a tag a kft.-ben a jövőben nem lesz ügyvezető, akkor lehet főállású katás? Köszönettel.

Katás jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném szakértői válaszukat. Egyéni vállalkozó katás ügyfelemnek jelen pillanatban van egy főállású munkahelye, mellette pedig a saját kft.-jében 4 órás munkaviszonya. Katásként igy jelen pillanatban, mivel nem minősül főállásunak havi 25 ezer forint járulékot fizet. Jövő évben váltani szeretne, felmond a munkahelyén, ahol heti 40 órás munkaviszonyban áll, és csak a katás vállalkozása és a kft. maradnak. Ezzel kapcsolatos a kérdésem: hol minősül majd főállású biztosítottnak. Mondhatom-e azt, hogy katásként havi 50 ezer forint járulékot fizet, és a kft.-ben (ahol alapító tag is, 50 százalékban tulajdonos)továbbra is heti 20 órában látja el a munkáját. Vagy köteles a kft.-ben legalább a garantált bérminimum után megfizetni a járulékokat? Köszönettel: Ötletmozaik Kft.

Változtak a katásként vállalkozó diákokra vonatkozó szabályok Cikk

Tájékoztatóban hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a főállású kisadózó fogalmának változásáról.

Főállású evás egyéni vállalkozó Kérdés

Kedves Széles Imre! Kérdésem, hogy egy evás egyéni vállalkozó főállású valahol más cégnél, így nekem mint egyéni vállalkozó milyen bevallást kell beadnom járulékok szempontjából, ha kell egyáltalán?

Katás bt. indítása II. Kérdés

Nagyon szépen köszönöm az egyértelmű választ. Még az lenne a kérdésem, hogy a bt. indításakor az ügyvédnél meg kell adni hogy a beltag főállású katás lesz, amit a cégbíróság továbbküld a NAV-nak? Akkor nekünk ezzel kapcsolat már nem kell bejelentést tennünk? Ha mégis, milyen határidőkkel? Köszönöm!

Tb Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. 09. 01-jétől a nők 40 éves kedvezményes nyugdíját igénybe vettem. Eddig főállású katás egyéni vállalkozó voltam és egyszemélyes kft. tulajdonosa, ügyvezetője. Kérdésem, hogy a járulékfizetésem hogyan fog alakulni, és milyen adatmódosítókat kell beküldeni. Köszönettel: Gál Ágnes

Katás bt. indítása Kérdés

Van egy családi kft., melyben a férj és feleség fele-fele arányban tulajdonos és tag. A feleség az ügyvezető, neki van 36 órás főállása máshol. A férj a kft.-ben részmunkaidőben munkaszerződéssel végzi a munkát. Alkalmazottak is vannak. A férj szeretne indítani egy katás bt.-t is, ahol ő a beltag és a gyermek a kültag. Kérdésem, hogy ebben az esetben a katás beltag lehet főállású katás?

Katás egyéni vállalkozó egyben kft.-ügyvezető is II. Kérdés

Tisztelt Széles Imre Úr! Fenti címmel feltett korábbi kérdésemet szeretném kiegészíteni. Egyszemélyes kft.-ben az ügyvezetést az alapító okiratban foglaltak szerint a vezető tisztségviselő – aki egyben a társaság 100 százalékos tulajdonosa is – megbízási szerződés alapján ingyenesen látja el. Erre az alapítóokirat-minta is lehetőséget biztosít, és egybecseng a Tbj. 4. § d) 1. pontjával is, továbbá a NAV 2018. évi tájékoztatójának 1.2. pontjával is. Előzőeket mintha a 4. § d) 5. pontja felülírná (a 2018. évi NAV 1.3. pontja is)! Ha ez valóban így van, milyen szándék vezethette a jogalkotót az 1. pont megfogalmazására? Ebben az esetben a megbízási jogviszony üres halmaznak tűnik! Megemlítem a NAV ismertetőjének 2. pontját is, ahol ismét leszögezi, hogy a társas vállalkozás tagja megbízási jogviszonyban is végezhet munkát. Ha a munkavégzés ingyenesen történik, akkor biztosítási jogviszony nem jön létre. Kérdésem: lehetséges-e az, hogy ha az egyszemélyes kft.-ben a tulajdonos (ügyvezető is) megbízási jogviszony keretében ingyenesen végez munkát a saját társaságában, akkor főállású katás vállalkozásnak minősüljön az egyéni vállalkozásában? Fáradozását előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs