64 találat a(z) extraprofitadó cimkére

Extraprofitadók: új szabályok a gyógyszergyártóknál és a biztosítóknál Cikk

Már január 26-ától hatályos az a két kormányrendelet, amely módosította a gyógyszergyártókat és a biztosítókat érintő, extraprofitadókról szóló szabályokat.

Egyszeri jogtechnikai módosítás, vagy lesz folytatás is? Cikk

A kormány egy rendkívül szép jogtechnikai módosítással elérte, hogy a napokban bevezetett gyógyszergyártói extraprofitadó egyrészt ne az üzemi eredményt rontsa, másrészt a globális minimumadó számítása során is beszámítható adónak minősüljön. Ezzel összefüggésben elképzelhető, hogy itt még nem lesz megállás és egyéb adó(kedvezmények) átalakítása is górcső alá kerülhet a globális minimumadónak való megfelelés miatt – a Niveus Consulting Group erre hívja fel a figyelmet.

Változtak az extraprofitadó szabályai, két külön rendeletet hozott a kormány Cikk

Hat új kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlöny 8. számában, amelyek közül két külön rendeletben módosította a kormány az extraprofitadóra vonatkozó szabályokat.

Kúriai döntés: súlyos bírság alól mentesült a Ryanair légitársaság Cikk

A Kúria 2024. január 23-án felülvizsgálati eljárás keretében döntött a Ryanair légitársaság és a Budapest Főváros Kormányhivatala mint fogyasztóvédelmi hatóság közötti perben.

Extraprofitadók és ágazati adók 2024-ben Cikk

Az őszi adócsomag nem változtatja meg jelentősen az extraprofitadókra vonatkozó szabályokat, ugyanakkor az extraprofitadókról szóló 197/2022. kormányrendelet várhatóan 2025. január 1. napján hatályát veszti.

Egyszerűen bonyolult lesz a benzinkutak kiskereskedelmi adójának megállapítása Cikk

Nagyon durván emelkedik jövőre a benzinkutak egy részének kiskereskedelmi adója, miközben más részüknél jócskán csökken. Ismertetjük az erről szóló jogszabályokat.

Jelentősen nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány Cikk

Augusztus végére a háztartások 11 942 milliárd forintnyi állampapír-állománnyal rendelkeztek – közölte szerdán a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Extraprofit adó 2024 Kérdés

Rendkívüli adó Olaszországban a pénzintézetek extraprofitjára Cikk

Legalább tízmilliárd euróval zuhantak az olasz bankok milánói tőzsdén jegyzett részvényei a kedd reggeli nyitáskor, miután a római kormány bejelentette, hogy negyven százalékos rendkívüli adót vet ki a pénzintézetek extraprofitjára.

15 új kormányrendelet jelent meg: az extraprofitadó és az EPR szabályaiba is belenyúlt a kormány Cikk

Ismételten módosította a kormány az extraprofitadókról, valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) működésének részletes szabályairól szóló kormányrendeleteket.

Az Andersen elemzése a tavaszi adócsomagról Cikk

A június 6-án benyújtott törvényjavaslat szövegéhez képest az elfogadott módosító csomag néhány lényegi változást tartalmaz a magánalapítványokkal és bizalmi vagyonkezeléssel kapcsolatos, már idén hatályba lépő új szabályokat illetően. Ezen felül új fejlesztési adókedvezmény jogcímet vezettek be a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás szempontjából stratégiai jelentőségű beruházásokra vonatkozóan, továbbá a törvénycsomag az utolsó pillanatban a fémkereskedelmet érintő szabályokkal is kiegészült. A munkaerőkölcsönzők esetében az általuk kölcsönzött munkavállalók miatt helyi adó telephely a munkavállalók által ledolgozott 1440 óra helyett 21 000 óra esetén keletkezik, a napilapok áfakulcsa pedig 0 százalék lesz 2024-től – írja sajtóközleményében az Andersen Magyarország.

Adóriadó: változások az adótörvényekben – a KPMG elemzése Cikk

2023. július 4-én az Országgyűlés elfogadta A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényt (Módosítás), melynek lényegesebb pontjait az alábbiakban foglaltuk össze – írta meg csütörtöki elemzésében a KPMG.

Tilos a településeknek a termőföld megadóztatása, elfogadták a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt, maradnak az extraprofitadók Cikk

Idén szeptembertől a településeknek tilos adót kivetni a termőföldre - döntött az Országgyűlés 169 igen, 14 nem és kilenc tartózkodó szavazattal fideszes képviselők indítványára, a pedagógusok életpályájáról szóló a jogszabályt a képviselők 134 igen, 60 nem szavazattal hagyták jóvá. Elfogadta az Országgyűlés – 136 igen, 49 nem és kilenc tartózkodó szavazattal – az adótörvények módosítását is a kormány kezdeményezésére.

Marad a bizonytalanság: beleszámítanak az extraprofitadók a globális minimumadóba? Cikk

Magyarország korábban „harcolt” azért, hogy minél több adó beszámítható legyen a globális minimumadóba. Ilyenek lehetnek a taón kívül az iparűzési adó, az innovációs járulék, a Robin Hood-adó és az extraprofitadók. Ha ezek beszámíthatósága elérhető, akkor kiegészítő adót csak abban az esetben kellene fizetni, ha ezek összességében nem érik el az elvárt 15 százalékos minimum adóztatási szintet. A részletek még nem ismertek, várhatóan az őszi adócsomagban kerülnek szabályozásra, addig marad a bizonytalanság – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

Extraprofitadó – nem a szokásos tevékenységből származó bevétel Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink