155 találat a(z) euró cimkére

Egyszemélyes kft.-ben munkabérfizetés euróban Kérdés

A kft. bevétele jellemzően euróban van. Mivel továbbra is euróban szeretném tartani, milyen módon lehet a munkabér fizetése euróban?

Egyéni vállalkozó devizás ügylete Kérdés

Egyéni vállalkozónak külföldi vevő fizet jogdíjat termékek értékesítése után. A jogdíjról USD fizetési értesítőt küld az eladásokról, és a lezárt időszak szerint fizetendő összegről. Az ellenérték azonban EUR devizaszámlára érkezik. Kérdésem, hogy a számlát dollárban vagy euróban kell-e kiállítani? Forintra történő átváltásnál melyik pénznem árfolyamát vegyem alapul?

Jövedelem euróban? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiegészítő tevékenységet végző magyarországi társas vállalkozó vehet-e fel jövedelmet euróban kifizetve? Egyszemélyes kft. nyugdijas tulajdonosa állhat-e munkaviszonyban a saját kft.-jében? Köszönöm: Pánti Etelka

Euró elfogadása kereskedelemben, vendéglátásban Cikk

Hogyan kell helyesen eljárni, ha a kereskedő vagy a vendéglátó eurót szeretne elfogadni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Antretter Erzsébet szenior menedzser, a Niveus Consulting Group szakértője válaszolt.

Kiskereskedelmi értékesítés EUR-ban, pénztárgép Kérdés

Egy kft. egyazon kiskereskedelmi üzletében forintért és EUR-ért is értékesíteni szeretné áruit. A cég a termékeken forintban és EUR-ban is feltünteti az árakat. Az EUR-ban megállapított árak figyelembe veszik a keresletet. Azért, hogy a forintban és az EUR-ban is történő eladás egyaránt megfeleljen az online pénztárgépek használatára vonatkozó kötelezettségnek, kerestek az országban olyan pénztárgépet, amely alkalmas az EUR-ban történő kiskereskedelmi értékesítés rögzítésére, vagyis olyat, amely a bevételeket és kiadásokat is EUR-ban rögzíti. Sajnos, ilyen pénztárgépet nem forgalmaznak Magyarországon. Gondolkodtak azon a megoldáson, hogy az EUR-ban lebonyolított forgalomról számlázó szoftveres számlát adnak ki minden vevőnek, és az adatok így jutnak el a NAV-hoz, de ebben az esetben a számlára fel kellene írni a vevő nevét, ami, lévén az EUR-ban vásárlók többsége külföldi vevő, ugyancsak nehézkessé tenné, és esetleg el is lehetetlenítené a kiskereskedelmi eladást. Szeretnénk választ kapni, hogy ebben az esetben mi a helyes megoldás arra, hogy a cég az értékesítéssel kapcsolatos minden jogszabálynak – online pénztárgép használat, áfaalap megállapítása – megfeleljen?

Német számla Kérdés

Tisztelt adószakértő! Egy társaság ügyvezetője eldöntötte, hogy interneten Németországból rendeli meg a hegesztőgépet, amely a magyarországi árnak a fele árából megszerezhető A vételár magyar forinttal lett kifizetve. A németül kiállított számlán fel van tüntetve a magyar forint összege és az átváltott euró is. Az összeg 178 880 forint, az 554,20 euró a számlán feltüntetve 19 százalék áfa 88,49 euró. A kérdésem a számlával kapcsolatban: hogyan számolhatom el, illetve a könyvelés menetét, az áfa elszámolását valójában a teljes könyvviteli, pénzügyi elszámolására kérek tanácsot. Üdv: Katalin

A megengedettnél több készpénzzel érkezett az ukrán férfi Cikk

Több mint 300 ezer euró készpénzt találtak a pénzügyőrök egy ukrán férfinál a határon, amit nem jelentett be.

Üzletben euróval történő fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egyéni vállalkozó ügyfelem kiskereskedelmi üzletében szeretné bevezetni, hogy euróval is lehessen fizetni. Sinka Júlia 2014.08.09-én választ adott ennek módjáról. Ügyfelem vevői többségében magánszemélyek, de vannak vállalkozások is. Értékesítéskor készpénzes számlát állít ki vagy a pénztárgépbe üti be a bevételt. Az euróban kiállított számlára rá kell írni az áfa értékét forintban is, és mivel az árfolyamról a vállalkozó dönt, nem fog megegyezni az aznapi MNB-árfolyammal (a NAV felé az MNB-árfolyam alkalmazása lett bejelentve). Ha a vállalkozás kér áfás számlát, akkor azt az áfa forintösszeget fogja levonásba helyezni, ami a számlán van. De ez az összeg nem fog megegyezni az egyéni vállalkozó által bevallandó áfával. Lehetséges az egyéni vállalkozó által bevallott és a vásárló vállalkozó által levont áfa között eltérés? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Bulgária nagy terve: jövő június végéig belépne az euró előszobájába Cikk

Bulgária jövő június végéig csatlakozni akar az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez és a bankunióhoz. Az erről szóló cselekvési programot ma hagyta jóvá a bolgár kormány.

Számla pénzneme: forint vagy euró? Cikk

Internetes hirdetésről kapott számlán forintban és "tájékoztatásul" euróban is szerepel a végösszeg. A pénzügyi teljesítés "vásárlás hitelkártyával" jogcímen történik, a vevő bankszámláját az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli meg a bank, ami így nem egyezik meg a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. A számlát forintos vagy eurós számlaként kell kezelni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Számla pénzneme Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Google Ireland Limited-től (IE) számlát kapunk hirdetésről. A számla pénzneme forintban és "tájékoztatásul" euróban is szerepel a számlán. A pénzügyi teljesítés "vásárlás hitelkártyával" jogcímen történik, a bankszámlánkon az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli a bank, ami természetesen nem egyezik me a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. Ön szerint a számlát forintos vagy eurós számlaként kezeljem? Köszönettel!

Árfolyam meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne eurós bankszámlát nyitni, mert szinte már naponta érkeznek vevői kiegyenlítések euróban. A kérdésem az lenne, hogy az eurós bankszámla könyvelésekor milyen árfolyamot kell használni az egyes napok kiegyenlítésekor? A kft. be van jelentkezve az MNB árfolyam alá. A válasz sürgős lenne! Köszönettel;

Jó hír a külföldön nyaralóknak: erősödött a forint! Cikk

A főbb devizákkal szemben erősödött a forint pénteken a bankközi piacon.

EUR előlegszámla és a bevallás Kérdés

Külföldről kapott EU-s eurós előlegszámlát, melynek dátuma 2018. 06. 26 és 2018. 07. 05-én lett fizetve, a teljesítés és a végszámla 2018. 08. hóban várható. A külföldi előlegszámla érinti-e a havi áfabevallást és az A60-as bevallást? Ha igen, melyik hónapban? Esetleg csak a végleges teljesítés napján kell az áfa- és A60 bevallásban szerepeltetni? Köszönettel várom válaszukat.

A beszámoló pénzneme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új alapítású társaság 3 millió HUF jegyzett tőkével alapít kft.-t. A bejegyzést követően (2 héten belül még idén megváltoztatja a létesítő okiratában a jegyzett tőkéjét EUR-ban állapítja meg (legyen 10 000 EUR). A 2018-ról szóló beszámolóját összeállíthatja már EUR-ban, vagy csak a 2019-est? Esetleg a bejegyzés napjával készíthet egy beszámolót HUF-ban, amit átforgat EUR-ra? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipaalap, székhelyáthelyezés

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Dohánytermékek értékesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Elhatárolt veszteség

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs