127 találat a(z) euró cimkére

Több hamis euróbankjegy került forgalomba tavaly Cikk

Enyhén nőtt tavaly a forgalomban lévő hamis euróbankjegyek száma, de az okozott kár csökkent – mutatják az Európai Központi Bank (EKB) adatai.

Szlovák számla konverzió Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás Szlovákiában autópálya matricát vásárolt bankkártyára. Csak forint bankszámlájuk van. Mi a helyes eljárás a könyvelésben? Úgy gondoltam hogy a MNB árfolyamon konvertálom a CZK EUR-ra, majd az napi árfolyamon forint összegen könyvelem. Viszont így a bankszámlán az euró nagysága nem fog egyezni, így nem tudom hogyan kivezetni az összeget. Mi ebben az esetben az eljárás? A bank euróból váltotta át forintra az összeget. Tehát példával 1400 CZK átváltva 54,46 EURO (311,86 Ft), forintban 16 984 forint szállítóra könyvelve. A banki kivonaton szerepel 1400 CZK és 54,56 EUR 314,61 árfolyamon így az összeg 17166 forint. Hogyan kell helyesen végezni a könyvelést ebben az esetben? Köszönettel

Több pénz jut a méhészetre Cikk

A korábbi keret bővítésének köszönhetően évente 340 ezer euróval nagyobb keretösszeg, vagyis 5 millió 35 ezer euró áll a magyar méhészek rendelkezésére – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Állatorvostudományi Egyetem Méhészeti és Méhegészségügyi továbbképző konferenciáján, Budapesten, olvasható a kormányportálon.

Kerekítési szabályok számlázásnál Kérdés

Boldog új évet kívánok minden kedves Szakértő Hölgynek és Úrnak! Olyan kérdést szeretnék feltenni, ami tulajdonképpen egy általános gyakorlaton alapul, de hivatalos állásfoglalásban, illetve törvényben nem találtam. Van egy cég, mely részére a megadott listaárakból 12% kedvezményt vagyunk kötelesek adni, mivel az árut egy francia cég magyar forgalmazóiként értékesítjük. Az ár 1,6 euró x db. Ennek 12%-kal csökkentett értéke: 1,408000, kerekítve két tizedesre 1,41 euró/db. A számlákat úgy készítettük el, hogy: 625 db x1,41 euró= 881,25 euró. A vevő visszaküldte azzal, hogy eltérés van az általuk és általunk kihozott ár között. Úgy kérik a számlákat, hogy 1. sor értékesítés: 625 db x 1,6 euró = 1.000 euró 2.sor kedvezmény: 625 db x 0,192euró = -120 euró végösszeg: 880 euró, eltérés db-onként 0,002 ezred euró, összesen: 1,25 euró. Kérdésem, hogy melyik számlázási mód a helyes önök szerint, azaz két vagy három tizedesjegyig (vagy akár hatig, ahogy a T. vevő kívánja)? Kell-e a kedvezményt figyelembe venni? Van-e egyáltalán erre meghatározás, szabályozás? Szükséges-e egy megállapodásnak tartalmaznia ilyen részletezéssel a számlázás módját, azaz kell-e módosítani az eredeti megállapodást? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: Anderlik István Gyuláné

Bérleti díj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk és üzlethelyiségének bérbeadója a szerződésben a bérleti díjat euróban határozta meg. A befogadott számlán a nettó bérleti díj és az áfa euróban is és forintban is fel van tüntetve. Mi a forint összeget könyveljük. Helyes ez az elszámolási mód? Köszönettel Bánrétiné Kovács Edit

Svájci előadóművész díjazása Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző levelemben már meg vitattuk, hogy Magyarországon,hogyan adóztatható meg a svájci adóügyi illetőségű magánszemély, viszont kiragadtam egy sort leveléből melyhez szeretnék segítséget kérni. "Ha a díjazás forintban történik, az előadóművész választhatja az ekho tv. (2005. évi CXX. törvény) szerinti adózást, vagy az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A választástól függően, amennyiben az előadóművész igazolja, hogy Svájcban biztosított, a kft.-nek nem kell ekhót fizetnie, a kifizetett összegből csak 9,5 százalék ekhót kell levonnia és befizetnie, vagy a díjazás összegéből az önállótevékenységre vonatkozó szabályok szerint megállapított jövedelemnek csak a 15 százalékát kell adóelőlegként levonnia. További részletes tudnivalókról a NAV honlapján található 2. és 7. számú információs füzetek adnak tájékoztatást." A díjazás euróban fog történni és a megbízási szerződésben is a díjazás euróban van feltüntetve. Jelen esetben hogyan kell eljárni?Hogyan számfejtem le az eurós összeget? Átváltom az eurós összeget forintra? Milyen jogszabályi hivatkozás vonatkozik ilyen esetre?

Árfolyam szerepeltetése a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném szakértői válaszát kérni. Korlátolt felelősségű társaság fő tevékenységi köre 8623 Fogorvosi járóbeteg-ellátás, kizárólag ezt a tevékenységet végzi. Euróban kiállított számla esetén fel kell tüntetni az árfolyamot? Köszönettel várom válaszát!

Kisadózó bevétele és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfaalany kisadózó vállalkozás devizás számlát állít ki, A számla bruttó végösszege 100 euró, számlaérték áfa nélkül 78,74 euró, áfa összege 21,26 euró. A számla teljesítési időpontja 2017.10.09. Az áfatörvény értelmében bejelentette, hogy MNB-árfolyamot alkalmaz. Az áfa teljesítés időpontjában átszámított forintértéke 6641 forint, melyet pénzforgalmi adózóként a jóváírás hónapjának áfabevallásába állít be fizetendő adóként. A számla végösszege 10.26-án paypal-on érkezik meg devizában. A katatörvény értelmében a devizában szerzett bevételt a jóváírás napján érvényes MNB-árfolyamon kell számításba venni és a bevételnek nem része az áfa. A jóváírt forintosított összeg 31 074 forint, melyből a nettó 24 468 forint. Kérdésem az lenne, hogy végül is milyen összeg lesz a kisadózó bevétele? Számlajóváírás forintosított összege 31 074 forint, a ténylegesen befizetett (fizetendő) áfa 6641 forint, a fennmaradó összeg 24 433 forint vagy 24 468 forint (a számla nettó euróértéke a jóváírásnapi MNB-árfolyamon átszámítva). Köszönettel.

Valuta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkatársunk Olaszországban járt üzleti ügyben, ahol a szállást saját készpénzéből euróban fizette ki. Csak forint pénztárunk van, eurós nincs. Kérdés: el lehet-e számolni a számlát a kiállítás napján érvényes MNB középárfolyammal, illetve ki lehet-e fizetni a forint pénztárból az így kiszámolt forintot?

Mikor vezethetjük be az eurót? Itt a válasz az MNB alelnökétől Cikk

Magyarországnak új konvergenciakritériumokat kell meghatároznia és teljesítenie az euró sikeres bevezetéséhez, a maastrichti kritériumok teljesítése nem elegendő – mondta ma Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a lengyelországi krynicai fórumon.

Ingatlanbérleti díj euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy ha egy adott ingatlanbérleti szerződésben a bérleti díjat euróban határozták meg (a bérbeadó kettős állampolgár, de magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkezik, így véleményünk szerint nem itthoni adóilletékességű), és az átváltási árfolyamról a szerződés nem rendelkezik, akkor melyik törvény milyen paragrafusa alapján kell forintosítani az ellenértéket a kifizetőnek az adóelőleglevonáshoz és a bérleti díj elszámolásához. Még arról is kérem szíves véleményét, hogy van-e eltérés akkor, ha készpénzben vagy átutalással történik a kiegyenlítés. Ez utóbbi esetben is két eltérő módon történhet az utalás: eurót utalok forintszámláról vagy eurót eurós számláról. Köszönöm a segítségét.

Bérkifizetés euróban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nemzetközi kamionsofőreink többsége román, bolgár és ukrán állampolgár. Életvitelszerüen hazájukban élnek, munkájukat jellemzően Németországban, Olaszországban és Svájcban végzik. Jelenleg bérüket (napidíj nem tartozik bele) forintban számfejtjük és utaljuk. Lehetséges a teljes bér euróban történő utalása? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Oroszné Stubenvoll Éva

Egymásnak feszülnek a cseh kis- és nagyvállalkozók Cikk

Míg a cseh nagyvállalatok háromnegyede fontosnak tartja az euró gyors bevezetését, addig a közepes és kisvállalkozók majdnem kétharmada elutasítja a közös pénzt – derült ki abból a felmérésből, amelyet a CSOB bank készített a Mladá Fronta Dnes című napilap számára.

Bérfizetés euróban, dollárban, egyéb valutában: kinek lehetséges? Cikk

A munka törvénykönyve kötelező jelleggel írja elő, hogy magyarországi munkavégzés esetén a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Mi történik, ha mégis abban állapodnak meg a felek, hogy a munkavállaló például euróban kapja meg a munkája ellenértékét? Miben tér el a külföldön történő munkavégzés, illetve az ügyvezető helyzete? Ki viseli a munkabér utalásának költségét?

Pénztárgép – fizetés euróval Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Belvárosi szépségszalont működtető céghez nagyon sok külföldi jár. Emiatt igen gyakran előfordul, hogy euróval szeretnének fizetni. Amennyiben a vállalkozás pénztárgépe alkamas valuta beütésére, lehetséges lenne-e, hogy a vendégek euróval fizessenek forint helyett? Ha igen, abban esetben van-e valami plusz teendő/nyilvántartási kötelezettség stb.? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs