367 találat a(z) eredménytartalék cimkére

Kiva – tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2016. évben társasági adó alanya. A nyereségét eredménytartalék képzésére fordítja. A 2017. évben kiva adózási formát választ, majd ezt követően eredménytartalék igénybevételével megemeli a jegyzett tőkét. Ez esetben a tőkeemelés értéke csökkenti a 2017. évi kiva- alapot? Köszönettel.

Bt. 2017.01.01-től katás, eredménytartaléka 11 millió Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. 2017.01.01-től a kata alá szeretne bejelentkezni. Kérésem, hogy ki kell-e osztalékként fizetni az eredménytartalékban lévő 11 milliót és a 2016 évi 2 millió eredményt? Ha igen, akkor hogyan fog 2017-ben adózni az osztalék, amit a taggyűlés 2016-ra jóváhagyott? A beltag fog a kata alá bejelentkezni. Hogyan kell 2016. évi zárást elkészíteni? Hogyan kell kontírozni a záró tételeket? Sajnos ebben még kezdő vagyok. Segítségüket előre is köszönöm.

Eváról katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy evás bt., mely jelenleg kettős könyvvitelt vezet. A 2017-es adóévtől szeretne katába átlépni. A tavalyi évben keletkező nyereség nem lett osztalékként könyvelve, mert egy tervezett beruházás miatt az ügyvezető a cégben kívánta hagyni a pénzét. Az lenne a kérdésem, hogy most kiveheti-e osztalékként az eredménytartalékban lévő összeget, hiszem evában már leadózta? Az idei éves eredményét szintén kiveheti 2016-ban? Akkor jól gondoljuk, hogy neki nem lehet eredménytartaléka, és áttéréskor nincs osztalékot kiváltó adója? Köszönöm: JT

Átalakulás bt.-ből kft.-vé Kérdés

Kedves Szakértő! Egy bt. kft.-vé alakul át, ennek kapcsán milyen számviteli és adózási teendők vannak? Tőkét eredménytartalékból emelne. Ugyanez a vállakozás áttérne a kivára. Ebben az esetben a tőkeemelés kivaalapot csökkentene-e? Folytatható-e a régi könyvelés, vagy le kell zárni, és átalakuláskor újranyitni? Köszönöm válaszát.

Osztalékadót kiváltó adó-, eredménytartalék-megszűnés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016. évi beszámoló alapján a bt.-nek eredménytartalékban még taós időszakból 8 millió forintja van. A 2016. évi vesztesége (evás) -1000 eFt. Az eszközök nettó értéke 1000 eFt, mennyi osztalékadót kiváltó adót fizet? 2017.01.01-től áttér katára, ahol bevételi nyilvántartást vezet. A bt. jövője bizonytalan. Amennyiben végelszámolással szeretnének megszűnni 2017. év végén, akkor megszűnik a kata adóalanyiság, és a társasági adó alá kerül ismét "V. A" alatt jelzéssel. Mi történik az eredménytartalékkal? "Cipelik tovább"? Úgy gondolom, nem, hiszen az már leadózott vagyon. Vagy ismét meg kell fizetni a 15 százalékos szja-t és 14 százalékos ehót, ha osztalékként kiveszik az eredménytartalékot? Nyitómérlegben mit kell szerepeltetni az eredménytartalékban? Másik kérdésünk, hogy szükséges-e könyvvizsgálat a nyitáshoz? Ennek van határideje? Segítő válaszát köszönjük.

Betéti társaság katára való áttérése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Betéti társaság 2017. I.1.-től katára szeretne áttérni. Bel- és kültagját jelenti be a kata hatálya alá. A bt.-n kívül mindkettőnek van főállása. 2016. évben a bt. eredménytartaléke 6 millió forint. A 2016. évi zárásakor a 2016. évi adózás előtti eredmény várhatóan 1,2 millió forint körül alakul. Az szeretnénk megkérdezni, hogy az eredménytartalékot hogyan lehet elszámolni. Az eredménytartalék nagyobbik része lekötött betétben a bankszámlán van. Ezt az összeget a tagok (bel- és kültag) mikor tudják felvenni. Segítségüket előre is köszönjük.

Osztalék utáni adót kiváltó adó Kérdés

Bt. 2017. 01.01-től a kata szerinti adózást szeretné választani. Saját tőkéjében jelentős tőketartalék található, amit szőlőültetvény-telepítésre kapott 2004-ben. Kérdésem az, hogy az osztalék utáni adót kiváltó adó számításánál a tőketartalékot figyelembe kell-e venni? A Sztv. a tőketartalékból eredménytartalékba történő átvezetések jogcímeit tartalmazza, csak a törvényben meghatározott esetekben lehet átvezetni eredménytartalékba.

Tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Itt, az Adózónán olvasható kérdéseket-válaszokat tanulmányozva arra jutottam, hogy ha egy cég a jegyzett tőkéjét eredménytartalékból emeli meg, úgy sem a tag(ok)nak, sem a cégnek nem keletkezik semmilyen fizetendő adója. (Más kérdés – amit most nem firtatnék –, hogy tőkeleszállításkor, üzletrész-eladáskor keletkezik-e és ha igen, miféle kötelezettség). Kérem erősítsen meg ebben, hogy jól értelmezem az eddig olvasottakat! Köszönöm válaszát előre is!

Tőkekivonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás 90 millió forint jegyzett tőkével és 150 millió forint eredménytartalékkal. A tulajdonosok döntése alapján a teljes, 150 millió forint eredménytartalékkal emelik a jegyzett tőkét. Így nem marad eredménytartalék. Ha ebben a helyzetben a cég megszűnik, és a vagyon felosztásra kerül a tulajdonosok között, lesz-e osztalékadó-fizetési kötelezettség – hiszen nincsen osztalékalapként figyelembe vehető jegyzett tőkén felüli tőkeelem? Vagy, ha a tulajdonosok kivonnak például 90 millió forintot (ami kevesebb mint az emelésre fordított eredménytartalék volt), ez - miután nincs eredménytartalék -, csak a jegyzett tőkét érinti. Van-e ebben az esetben jövedelemadó-alapot képező hozam – hiszen nincs jegyzett tőkén felüli rész (ami általános esetben adóalap volna)? Köszönettel:R.Györgyi

Tagi hitel elszámolása az eredménytartalékkal szemben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. végelszámolást végez. A pénztár nulla. Bankszámla nulla. Eredménytartalék 7 millió tartozik oldalon. Tagi kölcsön 6 millió követel oldalon. Eredménytartalékkal szemben elszámolhatom-e a tagi hitelt? Például 4521/413 6 millió. A fennmaradó 1 milliót pedig Rendkívüli bevételnek veszem, ami után megfizetem az adót. Helyes-e ez az eljárás, vagy más megoldás van? Válaszát köszönöm.

Kata Kérdés

T. Szakértő! Kft. 2017-től szeretne a kata alá tartozni. A kft. alatti halmozott tagi kölcsön sorsa mi lesz, illetve az eredménytartalékot le kell-e adózni azonnal vagy továbbviheti a kata alá? Tevékenységi köre üzlethelyiség bérbeadása, régiség adásvétele (különbözeti áfa) és egyéb kiskereskedelem. Segítségét köszönöm, Ildi

Tőkeleszállítás Kérdés

Egy egyszemélyes zrt. tulajdonosa tőkekivonással történő tőkeleszállításról döntött. A tőkeleszállítás során a jegyzett tőke leszállításából eredő kötelezettség és az ingatlan értékesítéséből származó követelés összevezetését követően a fennmaradó követelés összege a számviteli törvény 37. § (2) bekezdés g) pontja alapján elszámolható-e az eredménytartalék csökkenéseként? A ingatlanértékesítés piaci áron történik. Válaszukat előre is köszönöm.

Cégvagyon Kérdés

Kényszertörlési eljárás során a cégbírósággal közölni kell a cég vagyonát és kötelezettségeit. A mérlegben eszköz oldalon készlet, pénz és követelés szerepel, míg a forrás oldalon jegyzett tőke és eredménytartalék. Kérdésem, ezek közül mi számít a cég vagyonába?

Bt.-ből kiváló kültag – vagyonmegosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a véleményét: Adott egy bt., a tagjai házastársak (50-50 %-ban tagok). Mivel elválnak, a bt.-ből kilépne az egyikük, aki kültag (nem kiválással). A kilépő tag vagyoni betétjére jutó résszel hogyan kell elszámolni a könyvekben, illetve hogyan kell utána adózni? (A kilépő tag vinné magával az "ingatlant" is, s a bérelt ingatlanon végzett beruházást is. Maga a bérelt ingatlan a házastársak "magántulajdonában" van.) A bt. saját tőkéje magas, nyereséges volt mindig. Eszközoldalon tárgyi eszközök (ebben van a bérelt ingatlanon végzett beruházás is), illetve pénzeszköz, készlet, követelés állnak. Forrásoldal: saját tőke (ebben van lekötött tartalék, ami fejlesztési tartalék, eredménytartalék) és kötelezettség. Segítségét előre is köszönöm. G. Lajos

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Dr Szeiler Nikolett! Eredménytartalékból szeretne a társaság osztalékot fizetni. Előző évben nem hagyott jóvá osztalékot. Az osztalékfizetést akkor teheti meg, ha a 2016. évi beszámoló elfogadásakor erről dönt? Köszönettel: Bognárné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs