325 találat a(z) előleg cimkére

Bevallás, környezetterhelési díjelőleg, éves díjkötelezettség Esemény

Euróban kapott előleg: így számoljuk az áfát Cikk

Jelen cikk témáját egy olvasói kérdés adta, nevezetesen: van-e annak az árfolyam-különbözetnek áfát érintő hatása és következménye, ami abból fakad, hogy az euróban kapott előleg forintosítása más árfolyamon történik, mint ami az ügylet teljesítésekor érvényes. A felek, akik egyébként belföldi áfa-alanyok, abban állapodtak meg, hogy bár mindketten forintban vezetik könyveiket, a számlázás és a fizetés mégis euróban történik.

Könyvelés: pályázati előleg-költség év végi elszámolása Kérdés

A szervezet pályázatot nyert mely 2 éves 2012.03.01-2014.02.28. időszakban. Előleg érkezett 2012. évben, félidőben 2013-ban lesz az első elszámolás. Három mérlegképes könyvelő vitatkozása okán kérdésem, hogy 2012. év végi zárásnál a pályázathoz tartozó költségeket hogyan kell könyvelni. A három könyvelő három véleménye 1. időbeli elhatárolás mind az előleg, mind a költség. 2. a költségeket át kell vezetni a 2. számlaosztályba. 3. előleg az előlegen marad a költség pedig elszámolásra kerül tárgyévben. Fentiek alapján úgy látom ma sem egyértelmű ezen terület könyvelése, szívesen vennék erről egy részletes, hosszabb cikket is. Tovább bonyolította vitánkat az is, hogy valaki véleménye szerint nem mindegy, hogy u.n. nonprofit vagy vállalkozási elszámolásról beszélünk (mindegyik kettős könyvvitelű).Válaszukat nagyon várom és előre köszönöm.

Kiva előleg Kérdés

Kérdésem, hogy a 2012 évi eredménykimutatásban elszámolt, a mérlegben nyitott vevő szállító 2013 évben befolyt-kifizetett összegét 20§í/13/ a bevallás melyik sorában lehet elszámolni korrekciós tételként, a kitöltési útmutató csak az éves elszámolásnál veszi figyelembe, és az ügyfélszolgálaton sem tudnak erre információt adni. A korrekciós tételeket bruttó vagy nettó módon kell figyelembe venni?

Előleg áfájának beszámítása Kérdés

Lakásokat építő vállalkozás birtokba adáskor 2013-ban számlázza le a megépített ingatlanokat magánszemély vevőinek. A vevők 2011-től folyamatosan fizettek előlegeket, melyek áfája az akkor érvényben lévő mértékkel bevallásra kerültek. Van olyan vevő, aki a teljes vételárat 2011-ben előlegként 25%-os áfával megfizette, Van aki mindkét áfa kulcsú időszakban teljesített befizetést. Az adás-vételi szerződésben a lakások árát br.eladási értékben határozták meg. Kérdés az áfa tv.84.§./2/b/ szerint mi értendő a fizetendő adó megállapításkor érvényes adómértéknek,vagyis a végszámla adómértéke 25 vagy 27%. Vagy azon okból, hogy az eladási ár br.módon került meghatározásra a 2%-os áfa növekmény a vállakozást terheli a netto árbevétele terhére.Köszönöm válaszukat

Innovációs járulék előlegbevalláésa Kérdés

Innovációs járulékot 2012-től a kapcsolt vállalkozásoknál összevontan kell számolni. Kell e előlegbevallást adni, és mi az alapja 2012.-re? Köszönettel Jeszenszky Lászlóné

Közösségen belüli értékesítés előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ablakokat értékesít Ausztriába adószámmal rendelkező adóalany részére.Kérdésem, ha előleget kérünk az átutalt összegről áfás számlát kell-e kiállítanunk?

Miként kell áfát fizetni a külföldről behozott új autó után? Cikk

Természetbeni osztalék fizetése esetén kell-e áfa-fizetési kötelezettséggel számolni az átadott termékekkel kapcsolatban? Milyen áfa-fizetési kötelezettséggel kell számolni, amennyiben új személygépkocsit akar behozni az országba? Magyarországon adószámmal rendelkező uniós beszállítónak nyújtott előleget egy magyar cég, de ezt követően áfával növelten kívánja érévnyesíteni előleg-igényét az uniós partner, mi a teendő? A Deloitte szakértője válaszol.

Termékértékesítés: adózni kell az előleg után is Cikk

Termékértékesítéseknél az előleg után is kell áfát fizetni, a magyar szabályozás azonban itt sem egyszerű, más országok gyakorlatához képest pedig mondhatni sajátos. Az előlegek áfafizetési gyakorlatáról Csátaljai Zsuzsanna adószakértő tartott előadást a Penta Unió Adóegyetemen.

Április 12-ig kell befizetni az első negyedévi evaelőleget Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói körbe (eva) tartozóknak április 12-ig kell átutalniuk az első negyedév utáni adóelőleget, bevételük 25 százalékát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan bérbeadása szálláshely-üzemeltető részére

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close