325 találat a(z) előleg cimkére

Őstermelő részére előlegfizetés Kérdés

Alanyi adómentességet választó őstermelő részére későbbiekben felvásárolni tervezett termékre (12 százalékos kompenzációs felár alá eső termék) előleget szeretnénk fizetni. Kérdés, hogy a fizetendő előlegre a 12 százalékos kompenzációs felárat fel kell-e számítani, és az előleg milyen okmány alapján fizethető? Az árut felvásárló jeggyel vásároljuk fel, közösségi értékesítés céljából. Várom válaszukat. Üdvözlettel Bagyinszki Mária

Adótúlfizetésből is lehet támogatás Cikk

Kérelemre az adótúlfizetést is átutalja az adóhatóság a támogatni kívánt kedvezményezett számlájára – közölte a NAV.

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. 2014-ben osztalékelőleget fizetett ki, majd a beszámoló elfogadásakor (2015-ben) jóváhagyta az osztalékot a 2014. évi adózott eredmény terhére. Kérdésem: 1.: Hogyan kell könyvelni a jóváhagyott osztalékot, a mérleg szerinti eredményem milyen könyvelési tétellel lesz, 0? 2.: A cégbírósághoz az ügyvezető nyilatkozatát nem küldtük be, mert telefonos egyeztetés alkalmával azt a választ kaptuk, hogy ez szükségtelen. Kérdésem, hogy meg kellett volna-e tennünk, ha igen, utólag megtehetjük, megtegyük-e? Válaszát előre is köszönöm!

Előleg bérgyártás esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni a segítségét a témában általánosságban, és konkrét példán keresztül is bemutatva a változásokat. Társaságunk bérgyártási szerződést köt termelővel az általa behozott borsó feldolgozására (konzerv). A bérgyártás munkadíjáról szerződésben előre meghatározottan 10 naponta számolnak el. Az elszámolást követően, ha szükséges a társaságnak, vásárol a termelőtől a konzerv késztermékből. Minderre opciós lehetősége van a társaságunknak amivel ha akar él, ha akar nem. Abban az esetben, ha társaságunk nem él opciós vételi szándékával meghatározott időintervallum végéig (például 2016. júniusig), akkor a legyártott árut a termelő annak adja el, akinek csak. Amennyiben megvalósul az opciós lehívás a társaságunk részéről, akkor termelő fél számlát állít ki a kész konzervek értékesítéséről mely kompenzálásra kerül a társaságunk által a bérgyártási időszak napjával kiállított számlával (a bérgyártási szerződés rögzíti a kompenzálás lehetőségét). 1. Kérném bemutatását az előlegszabályok változásának figyelembe vételével, milyen számlaadási kötelezettsége van a társaságnak és a termelőnek, ha a szolgáltatás teljesítési napja és a késztermék visszavásárlási napja nem esik egybe? 2. Mivel opciós lehetősége van a társaságunknak, amivel ha akar él, ha akar nem, van előleg-kiállítási kötelezettsége a termelőnek? Hiszen lehet, hogy vagyoni előnyhöz jut, de lehet, hogy nem (amennyiben mégsem akar a társaságunk tőle vásárolni). Köszönettel: előfizető

Mezőgazdaság - konstrukció - áfa Kérdés

Általános forgalmi adó előlegével kapcsolatban lenne kérdésem. Egy mezőgazdasági termelő kompenzációs megállapodást köt egy belföldi céggel és ennek keretében szerzi be a gabona megtermesztéséhez szükséges alapanyagokat (növényvédőszert, vetőmagot ...). A termelő az input anyagokról számlát kap, melyen a fizetés módja konstrukció vagy halasztott. Így a termelő az ellenértéket képező termékeket hónapokkal a learatott gabona átadása előtt megkapja. Kérdésem: a vegyszer, vetőmag leszállítása vagyoni előny szerzésének minősül-e, és a mezőgazdasági termelő állítson ki róla előlegszámlát? A termelő a gabona értékesítésére a belföldi fordított adózás szabályait alkalmazza. Amennyiben előlegszámla kiállítása indokolt, akkor a termelő az előlegszámlán átháríthatja a partnerére az előleg áfájának megfizetését (lehet-e az előleg is fordított adózású)?

Belföldi összesítő jelentés - előleg Kérdés

Az áfabevallás belföldi összesítő jelentésével kapcsolatban lenne kérdésünk. Hogy kell az előleget és végszámlát szerepeltetni abban az esetben, ha az áruszállítás több részletben és több hónapon belül történik, tehát több számla (van, aminek áfa tartalma meghaladja az egy millió forintot) kerül kiállításra egy előleghez kapcsolódóan. Köszönettel

Uniós beszerzés előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint unioó országból történő áruvásárláskor gyakran kérnek előleget, és ezt a havi bevalláson nem kell szerepeltetni, sem a 65-ösön, sem az A-60-on, csak a végszámlát. Kérek egy megerősítést, ha így van.

Ingatlanvásárlás előleg vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó új üzleti célú ingatlan vásárlást tervez. Kérdésem: ha az ingatlanra számla ellenében előleget fizet 2015. évben, de az ingatlan végső adásvétele 2016-ban fog megtörténni, akkor az előlegként kifizetett vételárrész figyelembe vehető-e a 2015. évi szja-bevallásban adózás utáni vállalkozóijövedelem-csökkentésként, gondolok itt az szja-törvény 49/C § 6.d) pontra? Köszönöm.

Előleg Kérdés

Élelmiszer- és vegyesboltot pénztárgéppel működtető áfás egyéni vállalkozó egy bizonyos termékre rendelést venne fel, melyre előleget (5000 forintot) vesz át. Megirja a számlát az előlegről, vagy ha nem kér számlát az illető, akkor csak beüti a pénztárgépbe, majd, ha a termék elkészül, leszámlázza az egész összeget, a számlán levonja a már befizetett előleget és a differenciát beüti a pénztárgépbe. Jól gondolom-e? Kell még más bizonylatot is készítenie?

Előleg áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes adóalany 2014-ben előleget fizetett ingatlanvásárlásra, amiről kaptunk számlát – ami áfát is tartalmazott –, de ezt az áfát alanyi mentesként nem tudtuk levonásba helyezni. 2015. 01. 01-től a cég belépett az áfakörbe. Az ügylet, amire az előleget fizette, nem jött létre, így a 2014-ben fizetett előleget jóváíró számla kíséretében visszakaptuk. Kérdés: adott esetben az előleg visszafizetésekor 2015-ben, az előleg-jóváíró számla alapján keletkezik-e a cégnek áfafizetési kötelezettsége? Kérem, válaszában szíveskedjen jogszabályi hivatkozást is megadni. Válaszát előre is köszönöm.

Kontó elszámolása Kérdés

Magyarországi kft. egy másik magyar kft.-től szerződés szerint kontót kapott bankszámlára történő utalással, későbbi teljesítések szerinti felhasznlásra. Ez milyen bevételnek minősül, fizett előleg vagy hitel a kontót utaló részéről? Hogyan kell áfa szempontjából kezelni?

Osztalékelőleg: fél évig érvényes a mérleg Cikk

A számviteli törvény tavaly novemberi módosítása alapján az új Ptk. alatt működő társaságok is hat hónapig használhatják elkészített mérlegeiket osztalékelőleg fizetésére – mutat rá a MAZARS és együttműködő jogi irodája a Borsy Ügyvédi Társulás. A Ptk.-ból hiányolt, de az Szt.-ben megtalálható passzussal időt és pénzt is nyernek a hazai vállalkozások: akár már idén is kevesebb közbenső mérleget kell készíteniük és auditáltatniuk. Az előnyére változó osztalékszabályozás az idei számviteli változásokkal nemzetközileg is kompatibilis lesz – állítja a MAZARS legfrissebb összefoglalója.

Időszakos elszámolású ügylet, előleg Kérdés

Az ügylet leírása: Két magyar adóalany egymásnak reklámszolgáltatást nyújt. Az ügyletet egy évre kötik (január 1–december 31.), forgalmi adó szempontjából időszakos elszámolású ügyletként (58. § szerint) kezelve. Az elszámolási időszak utolsó napja minden év december 31. Az elszámolási időszak alatt négy alkalommal, minden negyedévben ugyanakkora (fix)összegben számlát (a szerződés szerinti elnevezés: „előleg”) állítanak ki egymás felé, melyet kölcsönös beszámítással (kompenzálás) egyenlítenek ki. A tényleges teljesítések (reklám megjelenések) nem feltétlenül egyeznek meg az egyes negyedéves számlázáskor, a tényleges teljesítések elszámolása (különbözet) december 31-én történik meg. Kérdéseim (a 2015. évi áfaszabályok szerint): 1. Értelmezhető-e az áfa-tv. szerint bármilyen formában az 58. § szerinti időszakos elszámolású ügylet esetén az 59. § szerinti előleg? 2. A fenti időszakos elszámolású ügylet(ek)ről kiállított „előleg”-számlák önálló teljesítésnek minősülnek-e és a fizetési esedékesség lesz az adófizetési kötelezettség keletkezésnek a napja? 3. A 15 napon belüli számla kiállítási kötelezettség az áfa szerinti teljesítési időponttól számítandó? (itt a fizetési esedékesség napja) 4. A tényleges teljesítések év végi összesítésekor felmerülő negatív előjelű) különbözet az elszámolási számlában (december 31-ei időpont szerinti) érvényesíthető? Kell-e módosítani az év közben kiállított „előleg”-számlákat?Például 4 * 100 = 400; a tényleges teljesítés 390, különbség -10.

Szálláshely-számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egy hostelt üzemeltet. A szálláshelyeket jó előre lefoglalják. Ennek a leszámlázása, áfa, számviteli elszámolása érdekelne. Ha például ősszel lefoglalják a következő nyárra szállást, és annak árát át is utalják (vagy egy részét), azt hogy kell számlázni? Mi a teljesítés időpontja, hogy a teljes árat fizetik, mi, ha csak egy részét? El kell határolnom az árbevételt? Mikor áfázódik, mi a helyes számlakiállítás? Ugyanez éven belül is megtörténik. Például februárban foglalnak és fizetnek augusztusra szállást. Válaszát köszönöm!

Pölöskei Pálné /innovációs járulék előleghez kapcsolódóan Kérdés

Tisztelt Hölgyem! Innovációs járulék kötelezettség megszűnése esetén a 1329 bevallás szerinti 2015. évi előlegeket be kell-e fizetni, majd a 1429 beérkezte után visszaigényelhetők? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ausztriai magánszemély megbízási jogviszonyban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékelőleg osztalékká válásakor bejelentés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close