414 találat a(z) előleg cimkére

Előleg, költség? Kérdés

Őstermelő 2018-ban több millió forint előleget fizetett ki műtrágyára és vetőmagra. Az előlegszámlát megkapta. Az áru érkezése 2019-ben történik. Kérdésem, hogy a 2018. évi költségek között elszámolhatja-e a kifizetett előleg értékét?

Osztalékdöntés születhet-e a beszámolótól függetlenül? Kérdés

Születhet-e a beszámoló elfogadása (03. 31) után fél évvel 10. 31-én (09. 30-ai évközi mérleg alapján) osztalékról szóló taggyűlési határozat? Illetve kérdés, hogy ha a 10. 31-ei taggyűlési határozatot csak osztalékelőlegként tudjuk kezelni, akkor 2019. január 1. és március 31. között hogyan lehet jogszerűen osztalékelőleget kifizetni, hiszen évközi beszámolót még nem tudunk készíteni, mert előző évi adatunk sincs? Vagy ilyenkor a 10. 31-én (évközi beszámoló alapján) elfogadott osztalékelőleg-döntésből a még ki nem fizetett összeg kifizethető osztalékelőlegként (szja szempontból már 2019-es előlegként)?

Használtcikk áfa (globális) és kapott előleg Kérdés

Ügyfelünk használt cikk áfával érintett tevékenységet folytat. A NAV tájékoztatása szerint a viszonteladó tevékenységére a törvény rendelkezéseit a rájuk vonatkozó fejezetekben megfogalmazott eltérésekkel kell alkalmazni. Azonban a rájuk vonatkozó jogszabályrészek nem foglalkoznak az előleg intézményével, így a főszabály érvényes, vagyis az előleg jóváírásakor az áfát meg kell állapítani. A NAV kifejti még levelében, hogy a globális nyilvántartáson alapuló módszer alkalmazása esetén az adott adómegállapítási időszak összesített értékesítési ár összegében veendő figyelembe az előleg is. A számítás menetét és adójogi hatásait értjük, azonban a számviteli elszámolásukat tekintve kérünk tanácsot: az előleg kifizetésre kerül, az előlegszámla kiállításra kerül kerül, példánkban legyen az összege: 100 T 311 K 453 100 T 38 K 311 100 A kapott 100 összegű előleg az adómegállapítási időszak áfa elszámolásakor beszámító tétel. A havi szinten (globális módszeren alapuló) elszámolás alapján a fizetendő áfa legyen például 911 esetében 2000, 453 esetében 20 Ekkor az időszak végén elszámolásra kerülő adó könyvelése (feladása) az alábbiak szerint alakul(na): T 911 K 467 2000 T 453 K 467 20 A fenti könyvelés mellett a 453 egyenlege 80-ra csökken, vagyis ebben az esetben a végszámla kiállításakor az előleg beszámítás tétele már csak T 453 K 311 80 lehet? Számszakilag így helyes lenne, azonban akkor hogyan kell a végszámlát könyvelni? Milyen összeggel? Válaszukat köszönöm! Novitax Kft.

Visszaigényelhető áfa Kérdés

Katás bt. negyedéves áfabevalló tárgyi eszközt vásárolt december hóban. A gépet üzembe is helyezte. A gép bruttó árának a felét az eladó végszámlája szerint előlegként kifizette, a másik fele 45 nap múlva esedékes. Kérdésem: a 4. negyedévre visszaigényelhető-e a teljes áfa összege, ha 2019-re már alanyi adómentességet választ, vagy mi a teendő ezzel kapcsolatban? Köszönöm válaszát.

Iparűzésiadó-feltöltési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Melyik jogszabály, melyik paragrafusában találom meg, hogy azon adózóknak kell iparűzésiadóelőleg-kiegészítést teljesíteniük, amelyek társaságiadó-feltöltésre is kötelezettek? A 2017-ben még társasági adó alá tartozó 2018-ban kivát választó, 2017. évben 200 millió forint árbevétellel rendelkező adózónak kell iparűzésiadóelőleg-feltöltést készítenie? Merre találom ezt a jogszabályokban? Köszönöm szépen.

Lakóingatlan – előleg vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adózó banki finanszírozás igénybevételével társasházi lakásokat épít. A vevők a finanszírozó banknál vezetett, az adózó nevére nyitott zárolt fedezeti számlára (mely a finanszírozás feltétele, fedezete) teljesítenek befizetéseket, regisztrációs óvadék, foglaló és vételárelőleg jogcímen. A bank a zárolást várhatóan a műszaki átadást követően oldja fel és csak ekkor bocsátja az összeget az eladó rendelkezésére. Ezek alapján a vevői befizetések zárolt fedezeti számlán történő jóváírásakor megvalósul-e az Áfa tv. 59. § szerinti előleg ügylet? Kell-e az adózónak számlát kiállítani a vevők felé, keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége? Köszönettel: M. Péter

Részteljesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kereskedelemmel foglalkozik. A vevőnk a megrendelt áru ellenértékére előleget fizetett. Az áruk szállítását több időpontban teljesítjük az aktuális készlettől függően. A kérdésünk az, hogy szállításonként kell-e részszámlát készíteni, vagy csak egy végszámlát kell kiállítanunk az összes termék elszállítása után?

Ki fizeti a 19,5 százalékot? Kérdés

1.) A nyugdíjas dolgozótól nem kell vonni egyéni járulékot, viszont arról sehol nem lehet írást találni, hogy a 19,5 százalékot kell fizetni a munkáltatónak vagy sem? 2.) 2018-ban osztalékelőleget vesz ki a kft. tagja, most csak az szja-t kell fizetni utána. 2019-ben megszűnik az eho, helyette a 19,5 százalék szocho lesz. Az osztalékelőleg 2019-ben válik osztalékká. Kell-e fizetni utána szochót az eho helyett vagy sem?

Társaságiadó-feltöltés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017. évre látványcsapatsport-támogatásról (266 ezer forint) rendelkezett a bt. a feltöltés alkalmával! Ezzel kapcsolatban a NAV-folyószámlán a 2018. évben kötelezettség oldalon negatív előjellel megjelent két tétel 01.09-én 266 ezer forint tao fa. fedezett ellentét és 07.02.-én jóváírás adóelőleg/kiegészítés 17 ezer forint jogcímen. Ezen összegek mennyiben befolyásolják a cég feltöltését? Mennyi lesz a feltöltési kötelezettségem, ha a negyedik negyedév előlege összesen 900 ezer forint, és egymillió forintra (szintre) kell feltölteni? Eredetileg csak 100 ezer forint lenne a feltöltés összege. De a már említett 266 ezer forint + 17 ezer forint mínusz előjelét is figyelembe kell venni, és így már 100+266+17 = 383 ezer forint lesz a decemeber 20-ai feltöltési kötelezettségem? Vagy csak az eredeti 100 ezer forint? A NAV call-centerén nem tudtak információt adni, és a NAV ügyfélszolgálatán a hölgy igencsak tanácstalan volt a fentiekben felvázoltakkal kapcsolatban :-( Előre is köszönöm a segítségét! Üdv. Cs

Tanfolyam teljesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szervezetünk egy képzési program lebonyolítását rendelte meg egy felnőtt képzéssel foglalkozó cégtől mint alvállalkozótól. A közöttünk létrejött szerződés szerint a tanfolyam 2018 októberétől, 2019 júniusáig tart. A tanfolyam teljes díját, mely áfát is tartalmaz, a megbízó 2018. december 15-éig számla ellenében köteles kiegyenlíteni. Kérdésünk arra vonatkozik, hogy a képző cégnek milyen teljesítési dátummal, és mikor kell a számlát kiállítani szervezetünk felé? Feltételezésünk szerint ebben az esetben nincs időszakos teljesítésről szó. A teljesítés a tanfolyam befejezésekor történik, így ha december 15-éig ki kell egyenlíteni a díjat, az csak előlegnek minősülhet, így előlegszámlát a kiegyenlítést követően, végszámlát, mely tartalmazza az előleg elszámolását, a tanfolyam befejezésekor kell kiállítani. Helyes-e a gondolatmenet, vagy másként kell számlázni? Az áfa-visszaigénylés miatti adókockázatot szeretnénk biztosan elkerülni. Üdvözlettel, Eco-Design Kft.

Lakóházra 2019-ben fizetett előleg 2020-as teljesítésbe történő beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás társasházat épít, a lakások értékesítésénél áfa nélküli árban állapodnak meg, és olyan fizetési ütemezésben, mely szerint a teljes vételár 95%-a 2019 december 31-ig a kiállított 5% áfát tartalmazó előlegszámlák alapján megfizetésre kerül. A lakások tervezett átadása 2020. június 30. (2018.11.01-ig a kivitelező nem rendelkezett építési engedéllyel). A lakások értékesítéséről kiállított számlában a megállapodott áfa nélküli ellenérték csökken a kiállított előlegszámlák áfa nélküli ellenértékével és a (megállapodás szerinti vételárból 5%) fennmaradó rész fog csak 27%-kal adózni? Helyes-e az áfatörvény szempontjából ez a megoldás? Nagyon szépen köszönöm!

Egyéni vállalkozás előlegszámlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás előlegszámlát ad ki 2018.12 hó-ban. 2019-ben lesz a végszámla kiállítva. Kérdésem, hogy az előleg bevétel lesz, ami után adóznia kell az egyéni vállalkozónak vagy csak jővőre azaz a 2019. évben? Köszönettel Anna

Fordított adózású ügylet előlegszámlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az, hogy egy fordított adózású ügylet esetén az előlegszámlán az áfarésznél milyen kifejezést kell feltüntetni (mentes, áhk.), illetve szerepeljen-e a fordított áfás kifejezés? Köszönöm.

Harmadik országból beszerzett termék áfája Kérdés

Egy kft. közösségen kívüli országból (Törökországból) tehergépjárművet vásárol, lábon hozza be Magyarországra. Kérdéseim: - Az eladó 10 százalék előleget kér. Az előleg elutalásakor az eladónak ki kell állítania az előlegről számlát? Ha igen, akkor ezt a fordított adózás szabálya szerint kell bevallani az elutaláskor, és a bevallás mely soraiba kell beállítani? Ha nem kell, akkor csak a végszámlát kell bevallani teljes összeggel? - A számlát a fordított adózás szabályai szerint kell bevallani? Ha nem, akkor mikor kell bevallani és a bevallás mely soraiba kell beállítani? - A számlát mikori árfolyamon kell lekönyvelni? Válaszukat előre is köszönöm.

Vételárba beszámított eszköz / tartozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy új gép értékesítése tárgyában kötött szerződésben a gép vételárának kiegyenlítése több módon történik a vevő (X társaság) részéről. A vevő (X társaság) előleget fizet a szállítónak (Y társaság), és a banki jóváírás napján előlegszámla készül részére. Ugyanez a vevő (X társaság) egy másik szerződés alapján értékesíti a szállító (Y társaság) részére egy használt eszközét (amit az új beszerzéssel cserél le), és kibocsátott számlájának pénzügyi teljesítését nem kéri, hanem az beszámításra kerül az új gép vásárlása kapcsán. Ezt követően megtörténik a teljesítés, átadásra kerül az új gép, ekkor számlázza a teljes vételárat a szállító (Y társaság), az erről szóló számla végösszegéből csak az előlegen és a beszámított használt gép árán felüli összeget kell fizetni. Az előlegről a szállító előlegjóváíró számlát készít. Kérdésem, hogy az új gép értékesítésénél előlegként kell-e kezelni a használt gép vételárának beszámítását, azaz kell-e előlegszámlát kiállítani a használt gép megvásárlását követően az Y társaságnak? Vagy kompenzálási ügyletként kell értelmezni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Villamosenergia-kereskedő – adók

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Gépkocsijavítás fél áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs