325 találat a(z) előleg cimkére

Felvett előleg visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Augusztus 24-én leírt esetünkre az ön válaszában a kamat számítását 40 napra írta. A dolgozó 30 napra kapta az előleget, és 10 nap késedelemmel számolt el vele. Kérem szíveskedjen a 40 napra számolt kamatot megerősíteni, mert mi csak a 10 napra számolnánk. "Egyik munkavállalónk előleget vett fel a cégtől, amit céges kiadásra költött, a cég nevére szóló számlát hozott. Az előleggel 30 napon belül kell a dolgozónak elszámolnia. Legutóbb az elszámolás 10 napos késedelemmel történt meg, vagyis a felvett 120 000 Ft-tal nem 30, hanem 40 nap múlva számolt. Kell-e ilyen esetben adót, ehot fizetni, és ha igen, akkor mennyit? Bizonytalan vagyok abban, hogy ezt kamatkedvezményből származó jövedelemként kell-e kezelni (ezt olvastam valahol)? Válaszát köszönöm. Tisztelt Kérdező! A Szja tv. 72. § (4) bekezdés c) pontja értelmében a 30 napot meghaladó időpontban elszámolt - adott előleg estében alkalmazni kell a kamatkedvezményből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat. Amennyiben a cég a késlekedő munkavállalóval megfizetteti a 120 000 Ft-nak a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékével a 40 napra számított kamatát, kamatkedvezményből származó jövedelmet nem kell megállapítani, tehát adó- és eho-kötelezettség nem keletkezik. Amennyiben a cég nem fizetteti meg ezt a kamatot, úgy a 120 000 Ft-nak a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékével 40 napra kiszámított kamatösszeg 1,18-szorosa után 15% szja és 22 % eho fizetésére köteles."

Devizás előleg kiegyenlítésének árfolyamkülönbözete Kérdés

Olvastam az alábbi cikket és ezzel kapcsolatos a kérdésem: http://adozona.hu/afa/Euroban_kapott_eloleg_igy_szamoljuk_az_afat_WA7D0L. Amikor az előleget, ami euróban van, elutaljuk a forintos bankszámlánkról, akkor annak az árfolyama más lesz (nagyobb), mint az előlegszámláé, mivel arra az MNB árfolyamot választottuk. A kettő között keletkezett különbözetet árfolyam eszteségre könyveljük vagy az előleget növeljük meg vele?

Előre fizetés előlegnek minősül-e Kérdés

Tisztelt Szakértő! Folyamatos teljesítésű ügyleteink során (havonta számlázunk partnereinknek egy fix összeget áfásan) egyre gyakrabban előfordul, hogy partnereink nem a számlán szereplő összeget utalják át, hanem valamilyen okból többet (ez lehet pár száz forint is, vagy több tíz ezer forint), mint a számlán szereplő összeg, vagy épp adott hónapban tévesen kétszer utalja át a díját. Ezekben az esetekben partnereink általában kérik, ne utaljuk vissza a különbözetet, hanem majd tudjuk be a következő havi díjba. Ön szerint ez minősíthető előlegnek (áfás számla kiállítási kötelezettséggel)? Vagy kezelhető előre utalásnak (számla kiállítási kötelezettség nélkül)? Köszönettel: Mónika

Felvett előleg visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk előleget vett fel a cégtől, amit céges kiadásra költött, a cég nevére szóló számlát hozott. Az előleggel 30 napon belül kell a dolgozónak elszámolnia. Legutóbb az elszámolás 10 napos késedelemmel történt meg, vagyis a felvett 120000 Ft-tal nem 30, hanem 40 nap múlva számolt. Kell-e ilyen esetben adót, ehot fizetni, és ha igen, akkor mennyit? Bizonytalan vagyok abban, hogy ezt kamatkedvezményből származó jövedelemként kell-e kezelni (ezt olvastam valahol)? Válaszát köszönöm.

HIPA - alvállalkozói költség levonás Kérdés

Cégünk építőipari tevékenységet folytat. Az egyes munkák (projektek) évek között áthúzódnak. A munkákhoz (projektekhez) alvállalkozókat alkalmazzunk, akik a munka elvégzése után számlát állítanak ki, amit cégünk kifizet. A munkákhoz előlegszámlák kapcsolódnak (nem részszámlák!), és előfordult, hogy a számla csak a következő évben kerül kiállításra. A helyiiparűzésiadó-alap megállapításakor projektenként kell vizsgálni a nettó árbevételt és a vele szembe levonható alvállalkozói és anyagszámlákat, vagy cégre nézve projektektől függetlenül? Mivel előfordul, hogy adott munka (projekt) csak előlegszámlával bír, de van már hozzá alvállalkozói költség, akkor ezt mikor lehet levonásba helyezni, ha közben adóévet váltunk? Akkor, amikor az alvállalkozói költség felmerült, mert egyébként a cégnek más projekt (munka) esetében van árbevétele és az több, mint az azon a projekthez kapcsolódó alvállalkozói és anyag költség, vagy a következő évben, amikor az adott projekt (munka) végszámlája kiállításra kerül?

Ingatlanértékesítés – részszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság ingatlanértékesítéssel foglalkozik. A vevők magánszemélyek. Abban az esetben, ha az adásvételi szerződésben az ingatlan vételárának kifizetését több részletben határozták meg, helyes eljárás-e, hogy az egyes részletekről az értékesítő társaság részszámlát állít ki? Amennyiben ez helyes, úgy az utolsó vételárrész megfizetéséről a végszámla kiállításánál a teljes ingatlanvételárat fel kell tüntetni a végszámlán, és levonni belőle az egyes részteljesítéseket? Könyvelési szempontból, ha az értékesítés éven túl nyúlik, és a birtokba adás a teljes vételár megfizetése esetén történik majd meg (ami már a következő évet érinti), helyes eljárás-e, hogy előlegként tartjuk nyilván a befizetett összeget? Válaszát előre is köszönöm!

Előlegszámla Kérdés

Ügyfelem alvállalkozási szerződést kötött, a Megrendelő a vállalkozói díj – áfa nélküli összeg – 60 százalékának megfelelő előleget fizetett augusztus hónapban, amelyről úgy gondolom Ügyfelemnek előlegszámlát kell kibocsájtania. Értelmezési problémám van a teljesítési időpontot, valamint a fizetési határidőt időt illetően, mivel a munkálatok még nem kezdődtek meg. Tisztelt Szakértő szíves segítségét kérem a az előlegszámla kiállításánál a teljesítési határidőt illetően. Teljesítési időnek a pénz bankszámlára érkezés időpontját jelöljük? Fizetési határidőt, mivel a pénz már megérkezett, nem kell jelölni, vagy az is a bankszámlára érkezés időpontja? Köszönettel várom szíves válaszát: Jeney Béláné

Kiva Kérdés

Szeretném segítségét kérni: a befizetett kiva előlegeket, illetve az év végi tényleges kivát hogyan könyveljük, kontírozzuk?

Előleg áfája Kérdés

Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy havi áfás egyéni vállalkozó esetében az előlegszámla (eszközbeszerzés) áfája levonható-e? Előre is köszönöm a választ!

Előleg áfája Kérdés

Kedves Szakértők! Most veszem át egy cég könyvelését, mely nem választotta a pénzforgalmi szemléletű áfaelszámolást. Kérdésként merült fel bennem, előfordulhat-e az az eset, hogy a beszállítók kiállítják ugyan az előlegszámlát – annak előre megfizetése nélkül –, de a cég elfelejti azt megfizetni, vagy csak a teljesítési időpontot követő hónapban fizeti meg, mikor lehet levonni az előlegszámla áfaértékét? Tudomásom szerint csak a kifizetés időpontjában. Köszönettel.

végszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérjük, hogy a jelenlegi adó- és számviteli törvények alapján adjanak állásfoglalást arról az állapotról, hogyan kell kizárólagosan vagy alternatívákkal szemléltetve a kifizetett előleg összegét a végszámlán feltüntetni, illetve a végszámlán az előleggel csökkentett értéket feltüntetni fizetendő összegként.

Külföldi illetőségű tulajdonosnak fizetett osztalékelőleg bevallása AAj és TAJ hiányában Kérdés

Kedves Szakértő! Magyar kft. német és amerikai illetőségű tulajdonosa részére fizetett ki osztalékelőleget. Adóazonosító jelük és TAJ számuk Magyarországon nincs. A 1708-as bevallás megfelelő soraiba az adatokat (bruttó osztalék és adója) kitöltöttem, az A lapra összesíti is a bekerült adatokat, de a 1708-as bevallás mégis hibát jelez, mert adóazonosító jelet és TAJ számot kér. Kérdésem: osztalékelőleg kifizethető-e AAj és TAJ szám hiányában a tulajdonosoknak? Ha igen, hogyan kell kitöltsem a 1708-as A és M lapját, hogy hibátlan legyen a bevallás? (Osztalék jogcímen azt olvastam kifizethető volna, ez a szabály osztalékelőlegre nem érvényes?) Válaszát köszönöm!

Iparűzésiadó-előleg útdíj 7,5 százaléka esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2016. évi iparűzési adója 40 ezer forint, 160 ezer forint útdíj 7,5 százalékának levonása után. Kérdésem, hogy mennyi lesz a 2018.03.15-i előleg összege: 40 ezer forintnak a fele vagy 200 ezer forintnak a fele? A társaságnak továbbra is van útdíjfizetési költsége. Köszönöm a választ!

Osztalékelőleg Kérdés

T. Szakértő! A kft. tagja 2017. június hónapban osztalékelőleget szeretne felvenni. Jelenlegi (2017.01.01-05.31-ig.) adózás előtti eredmény 5 millió forint, saját tőke 20 millió, jegyzett tőke 3 millió, eredménytartalék 12 millió forint. 2 millió forint osztalékelőleget szeretnénk felvenni. 2017-ben ezt hogyan kell könyvelni és bevallani? Kell-e taggyűlési jegyzőkönyvet készíteni egyszemélyes kft.-nél? Az előleg mikor válik osztalékká? Mikor kell az szja-t és az ehót befizetni? Kérném a könyvelési menet leírását. Válaszát előre is köszönöm.

Előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy uniós partnerünk részére május hónapban (a megrendelő Magyarországon nem letelepedett) előlegszámlát bocsátott ki, miután a dijbekérőt kifizette. Az áru még nem lett elküldve, mivel még megrendelés alatt áll, igy még a végszámla sem lett kibocsátva. A kérdés, hogy a 05. havi áfa-bevallásban hol kell feltüntetni az "export" kapott előleget? Köszönettel várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close