463 találat a(z) előleg cimkére

Export előleg és végszámla az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel sok különféle irodalom, nézet olvasható, és ezek a NAV-tájékoztatással is ellentmondásban vannak (a NAV szerint az előleggel nem kell semmit tenni se a 2065 se a 20A60 tekintetében), szeretném a segítségüket kérni, hogy a 2065 és a 20A60 bevallások mely sorain kell szerepeltetni. Kérdésünk az, hogy az alábbi eseteket az említett bevallások mely sorába kell beállítani: – közösségi adóalanytól, – a nem közösségi adóalanytól kapott előleget. Hogyan kell a végszámlát bevallani, ha: – még az előleg időszakában megtörténik a teljesítés, ami egyenlő az előleggel vagy attól devizában eltérő összegű, – később történik a teljesítés és/vagy az előleggel azonos vagy attól eltérő deviza összegben. Válaszukat várva, segítségüket előre is köszönöm.

Időszakos elszámolás – előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tejfelvásárlóval időszakos elszámolásban állapodtunk meg. Tárgyhónapban 25-éig előleget köteles fizetni a felvásárló. Tárgyhót követően számolunk el egymással, tárgyhót követő 20-ika a végső fizetési határidő. Februárban a felvásárlótól nem érkezett előleg. Március 2-án előleg megnevezéssel érkezett összeg bankszámlánkra (saját bevallásuk szerint elfelejtették utalni, megkésve fizettek.) Keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk a késve érkezett előleg kapcsán? Kell számlát kiállítanunk? Egyáltalán februári időszak kapcsán lehet márciusban előlegről beszélni? Köszönjük válaszukat!

Beruházásra adott előleg és foglaló engedményezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben leírtakhoz kérem szíves segítségét. A társaság főtevékenysége ingatlan-bérbeadás. Előszerződést kötött további kettő lakóingatlan megvásárlására, azok előlegeit és foglalóit 5% áfával kifizette. Sajnálatos egészségügyi probléma miatt a két lakást, amelyre az előlegkifizetés történt, már nem kívánja megvásárolni a társaság, hanem szeretné átadni azokat egy kapcsolt vállalkozás részére. Kérdés 1: Ha a társaság engedményezi a fenti követeléseket a kapcsolt vállalkozás részére, hogyan kell kezelni az áfát? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Helyesen járunk-e el, ha a követelések már visszaigényelt áfáját (5%) az eredeti összegben rendezzük a NAV felé? Kérdés 2: Társasági adóban a teljes összeg után kell-e megfizetni az engedményezőnek a taót, vagy adóalap-növelő tétel? Köszönettel: Perger Gitta Gallys Invest Kft.

Ingatlan-bérbeadás bérletidíj-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég vagyunk, a tevékenységet áfakötelessé tettük. Szerződésünk úgy szól, hogy bérlő az első havi bérleti díjjal egyidőben megfizetni tartozik még két havi bérleti díjjal megegyező összeget. Az egyik a majdani, bizonytalan, utolsó (felmondási) havi bérleti díjként szolgál. A másik helyreállítási díjként. Ez utóbbi nem kaució, mert a szerződés megkötésekor elkérjük, és a szerződés megszűnésekor megtartjuk. A kérdésem az, hogy ezen ügyleteket az Sztv. és áfatörvény szerint hogy kellene kezelni? Jelenleg a felmondási havi bérleti díjat és a helyreállítási díjat is kiszámlázzuk a szerződéskötés dátumával mint teljesítési időponttal, és árbevételként könyveljük. A felmondás havi bérleti díjat időbelileg elhatároljuk. Köszönöm.

Garanciális előleg áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk csoportos szálláshely-szolgáltatásra olyan előleget szeretne kérni, amely garanciális előlegként szolgálna, tehát, ha lemondásra kerül a foglalás, vagy kárt okoznak az eszközökben, ebből a garanciális előlegből fedezné a kieső bevételt, illetve a helyreállítási költséget a cég. Tehát ez nem jár vissza az ügyfeleknek. Viszont ha nem történik lemondás vagy kár, akkor az utolsó szállásszolgáltatás végszámlájába beszámításra kerülne ez az összeg. Kérdésünk, hogy ezt áfásan kellene kiállítani, mégpedig 5%-kal? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlaneladásnál előszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari kft. a magánszeméllyel előszerződést kötött a lakás eladására 2019 decemberében. A magánszemély a foglalót kifizette, és 2019. dec. 31-ével az építési napló szerint kiszámlázta a kft. a vevőnek készültségi foknak megfelelően (90%) a lakásvételárrészt. Az előszerződés ezt megengedte. A kérdésem az, hogy ebben az esetben a foglaló és vételárrész az előlegnek minősül, vagy lehet árbevételnek tekinteni? A kft. a lakásépítéséhez külső alvállalkozókat vett igénybe, ezeknek a költségeit a 2019. évi ipabevallásban le lehet vonni? Köszönöm a választ.

Alanyi adómentes asztalos szolgálatásnyújtása Ausztriába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes (katás is) belföldi adóalany közösségi adószámmal rendelkezik, ausztriai adóalanynak (van érvényes közösségi adószáma) konyhabútort értékesít, melyet az ausztriai helyszínen beépítve ad át. Ez esetben szolgáltatásnyújtásról van szó (39. § (1)? A kiállított számlán mely paragrafusra kell hivatkozni? Ha a megrendelt beépítendő konyhabútorra előleget kér, akkor mi kell, hogy a számlán szerepeljen? Köszönöm válaszát!

A foglaló helyes alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem a következő: Adott egy autókereskedelmi kft., ahol új és használt gépkocsik értékesítésével, valamint szervizelésével is foglalkoznak. Ha az ügyfél vásárolni szeretne egy autót, bejön, leadja a speciális igényeit (szín, kárpit stb.) és megrendeli az autót, mi ilyenkor foglalót kérünk tőle. Amikor (tegyük fel 2 hónap múlva) megérkezik az autó, visszafizetjük neki a foglalót és a vételár kiszámlázásra kerül. Ezzel mi jól járunk el vagy előlegként kellene, hogy kezeljük a vevő által fizetett összeget? A mi részünkről ez nem mindegy, hisz a foglaló számunkra úgymond biztosítékot jelent, hisz ha a vevő elállna a vételtől, akkor a foglalót elbukja, viszont ha előleget ad, azt kötelesek lennénk visszafizetni számára (ezáltal bukva az üzleten). Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Blaskó Nikolett

Kifizetés adószámos magánszemélynek Kérdés

Egy adószámos magánszemély tereprendezési munkát végzett részünkre. Mivel elkerülte a figyelmünket, hogy nem egyéni vállalkozóról van szó, ezért az elvégzett munkáról kiállított számla teljes összege átutalásra került a magánszemély részére. (A végzett munka ellenértéke alapján biztosítási jogviszony is keletkezett.) Mi ilyenkor a teendő a levonni elmulasztott szja- előleg és járulékok tekintetében? (A kifizetés időszakáról már benyújtásra került a 08-as bevallás.) Szja: önellenőrizzük az adott időszak 08-as bevallását, és a 18M-04 lapon jelöljük a 332. sorban a le nem vont előleget, és a magánszemély részére kiállított igazoláson felhívjuk a figyelmét arra, hogy azt neki kell megfizetnie [Szja tv. 46. § (6) bekezdés d) pont]? Járulékok: bejelentjük a biztosítási jogviszonyt. Bevalljuk a járulékokat a 08-as bevalláson, és a Tbj. 50. § (5) bekezdése alapján befizetjük a le nem vont járulékot, majd nyilvántartásba vesszük azt a magánszeméllyel szembeni követelésként? AJK nyomtatványt is be kell nyújtanunk a le nem vont járulékokról? Köszönjük válaszukat!

Eltérő áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019.09.14-én közzétett "Eltérő áfakulcs az előleg- és végszámla időpontjában" szakértői válasz alapján szeretnénk elvégezni a végszámla kiállítását. 2019. évi megállapodás szerinti szállásdíj bruttó 170 500 forint. Kapott előleg 2019 decemberében bruttó 118 000 forint. Banki átutalásos végszámla kiállítása: végösszeg nettó: (bruttó 170 500 : 105 x 100) = 162 381 forint, végszámlán lejön ebből az előleg nettó értéke: - 100 000 forint, marad végszámla szerinti nettó: 62 381 forint, ennek 5 százalék áfa összege 3119 forint = végszámla alapján fizetendő bruttó különbözet: 65 500 forint + korábban megfizetett bruttó előleg: 118 000 forint = mindösszesen: 183 500 forint. 2019. évben a megállapodás szerinti bruttó 170 500 forint volt, ezért van 13 000 forint szabálytalan többlet számlázásunk. Mi a törvény szerinti helyes eljárás? Tisztelettel kérném a szíves tájékoztatásukat! Előre is köszönöm!

Nyilt végű pénzügyi lízing + áfa személygépkocsinál Kérdés

Kft. nyílt végű lízing keretében személygépkocsit lízingel. Előleget 1,5 millió Ft bruttó összegben fizetett(szla van erről) 2019. február hónapban. Árilisban megkapta a gépkocsit, nettó vételára 5,971 millió forint. Majd havonta fizeti a lízingdíjat: tőke+áfa+kamat cimén. Kérdésem: az előleg áfa 50 százaléka levonásba helyezhető-e ugyanúgy, mint a havi lízingdíj áfájának 50 százaléka? Köszönettel.

Pénztárgép, számlaadás, bankkártyás fizetés - egy kezdő vállalkozás nehézségei Cikk

Kezdő és akár már működő vállalkozások esetében is sok kérdést vet fel a pénztárgép használata. Olvasónk hotel üzemeltetése és online bankkártyás fizetés kapcsán érdeklődött a pénztárgép-használatról, illetve azt is meg akarta tudni, hogy miként kell helyesen eljárni, ha az ügyfél személyesen bankkártyával fizet és számlát kér a szolgáltatásról. A kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló adott választ.

Előleg vagy árbevétel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany kft. vagyunk. Osztrák partnerünk megrendelt tőlünk egy szerszámot, amelynek a legyártását mi egy kínai partnercéggel végeztettünk el. Az osztrák partnerrel megkötött szerződésben a fizetési ütemezés úgy szól, hogy amikor a szerszám 65 százalékos készültségi fokon áll, kiszámlázhatjuk nekik a szerződéses összeg 65 százalékát, a maradék 35 százalékot pedig egy későbbi időpontban. A szerszám már teljesen készen van, sőt, próbadarabokat is gyártottak vele. Mivel az osztrák partner a szerződésben a 65 százalékot „Advance payment”-nek nevezi, azaz előlegnek, a cégvezetés ragaszkodik hozzá, hogy a számla előlegről szóljon. Szerintem viszont – kiindulva a "Tartalom elsődlegessége a formával szemben" számviteli alapelvből – itt részteljesítésről van szó, amelyet árbevételként kellene számláznunk, nem pedig előlegként. A másik kérdésem: a számlát a 65 számláról (akár előleg, akár árbevétel) hogyan kell kiállítanunk az osztrák partner felé, ha a szerszám még jelenleg is Kínában van és jövő év áprilisában kerül Magyarországra az üzemünkbe? A számla EU adómentes lesz vagy belföldi 27 százalékos áfás? Az osztrák partner belföldön áfa-regisztrált és a magyar adószámára kéri kiállítani a számlát. Kérem szíves állásfoglalását a két fenti kérdésben. Tisztelettel kérem, hogy a jogszabályhelyek idézgetése helyett legyen kedves a két kérdésre egyértelmű, konkrét választ adni. Köszönettel: Herczeg Tibor

Így kell adózni a bt.-ben lévő tagi részesedés eladása után Cikk

Egy bt.-ben az egyik tag megegyezett a jövőbeli taggal részesedése eladásáról. A vevő még idén előleget fizet, a fennmaradt összeget viszont már jövőre törleszti. Mikor kell megfizetnie az szja-t és a szochót? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Iparűzési adó feltöltés bevallása, ha az előlegfizetés nem történt meg Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megkérdezni, hogy a helyi iparűzési adó előleg kiegészítéséről 2019.12.20-ig benyújtandó bevallás II. pontját hogyan kell kitölteni, ha az adózó a bevallás benyújtásáig nem fizette/fizeti meg likviditási okokból a 2019. II. félévi iparűzési adó előleget? A bevallott előlegek fedezik a 2019. évi várható iparűzési adó összegét, a ténylegesen megfizetett azonban nem éri azt el. Ilyen esetben a teljes évre kalkulált adóból az előlegként megfizetett vagy előlegként bevallott összegeket kell levonni és bevallani mint még fizetendő adót? Köszönöm segítségüket!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Végelszámolás utáni adózás

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás gyakorisága év közben

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs