433 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Adók, járulékok bevallása Esemény

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

A 2010. évi LXXV. törvény 1. és 2. § -ában munkáltató kifejezés alatt mely munkáltatót kell érteni, amennyiben egy kölcsönbeadó és egy kölcsönbevevő cégről beszélünk? A 2. §-ban a létszámot mely munkáltatóra kell érteni? A kölcsönbeadó vagy a kölcsönbevevő cégnek kell figyelemmel kísérni ezt a létszámot?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztattunk munkavállalót, segédmunkás, valamint szakképzett eladó munkakörben. Érdeklődöm, milyen összeg számolható el naponta "mentesített keretösszegként" a 2014. évben külön-külön, mindkét munkakörre vonatkozóan?

Igazolás egyszerűsített foglalkoztatott részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elegendő-e, ha az egyszerűsített foglalkoztatott részére a mentesített keretösszeg megállapításához szükséges igazolást úgy teszi meg a munkáltató, hogy az egyszerűsített blanketta szerződésbe két plusz pontot tesz, például egyszerűsített foglalkoztatás napjainak száma összesen, és ebből a legalább középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő foglalkoztatás napjainak száma. Köszönettel: Hradszkiné

Egyszerűsített foglalkoztatás mentesített keretösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvasom, hogy a mentesített keretösszeg (nem szakképzett) egyszerűsített foglalkoztatás esetén 4830 forint/nap. Kérdésem, hogy ha a dolgozót napi 6 órában foglalkoztatják alkalmi munkavállalóként, akkor is a napi adómentes keretösszege 4830 forint, vagy 6 órásra át kell számítani, és így az ő esetében csak (4830/8*6) 3620 forint esz az adómentes napi összeghatár? Köszönöm: Kné Anikó

Efo – társadalombiztosítási járulék egyenlő szocho? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2010. évi LXXV. törvény (az egyszerűsített foglalkoztatásról) 8. § (3) bekezdés a) pontja szerint: (3) Az (1) és (2) bekezdésben szabályozott közteher megfizetésével nem terheli a) a munkáltatót társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja. tv.-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség. Az ugyanezen törvényhez kiadott 46. NAV információs füzet szerint: A közteher megfizetésével nem terheli a) a munkáltatót szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja tv-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség. Ezek szerint a jogszabály szerinti "társadalombiztosítási járulék"-ot "szociális hozzájárulási adó"-nak kell érteni? Még komolyabban fogalmazva a kérdést: Terheli-e a munkáltatót az egyszerűsített foglalkoztatásban a mentesített keretösszeg felett kifizetett munkabér után szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség?

Egyszerűsített foglalkoztatás napi korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságnak nincs alkalmazottja. Kérdésem, hogy egy napon hány munkavállalót foglalkoztathat egyszerűsített foglalkoztatással? Ha csak egyet lehet, akkor hogyan lehet megoldani, hogy egy nap kettő alkalmazott lehessen? Bt. beltagja lehet munkaviszonyos? Ha igen, akkor ki gyakorolja a munkáltatói jogot? Köszönettel: Pánti Etelka

Egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását a következő esettel kapcsolatban: egyéni vállalkozó (alanyi mentes) 2014 novemberétől táppénzellátásban részesül. Januárban jelezte, hogy egyszerűsített foglalkoztatás keretében 2 főt szeretne bejelenteni addig, amíg ő újra dolgozhat. Más alkalmazott nincs a vállalkozásban, nem foglalkoztat egyetlen munkavállalót sem. Kérdésem, hogy ebben az esetben csak 1 fő egyszerűsített foglalkoztatottja lehet? Célszerű lenne a másik munkavállalót 4 órás munkaviszonyba bejelenteni? Várom megtisztelő válaszukat! Köszönettel: Szabó Anita A

Így vállalhat alkalmi munkát munkaviszony mellett Cikk

Vállalhat-e alkalmi munkát az, akinek van nyolcórás munkaviszonya is egy cégnél, és milyen adófizetési szabályok vonatkoznak rá? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária és Surányi Erzsébet szakértőink válaszoltak.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 12 részmunkaidős alkalmazott dolgozik, havi 40 órában. Egyszerűsített foglalkoztatás keretében mennyi főt lehet foglalkoztatni egy nap?

Alkalmi munka táppénz mellett Kérdés

Tisztelt Szakértők! Fő állásában a kismama elmenne táppénzre.Eladó, heti 40 órában, és ezt már nem bírja. Emellett – szintén eladóként – heti egy-két alkalommal, alkalmi munkavállalással dolgozna máshol. Megoldható, hogy ilyen esetben a főállásában táppénzen legyen, és kapja is az ellátást, a másik helyen pedig egyszerűsített foglalkoztatottként bejelentsék? (Szakértők szerint annak nincs akadálya, hogy például két munkaviszony esetén az egyikben táppénzen legyen, a másikban dolgozzon, csak indokoltnak kell lenni, hogy miért tudja az egyiket végezni, a másikat pedig nem.) Megoldható ez így? A gyors, segítő válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm! (Valószínűleg ez jövő év elején lesz aktuális, nem tudom, hogy ez befolyásolja-e a választ, lesz-e ebben 2015-re változás?!)

Egyszerűsített foglalkoztatás és munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az lenne a kérdésem, hogy ha valakinek van 8 órás munkaviszonya egy cégnél, vállalhat-e alkalmi munkát az egyszerűsített munkavállalás szabályait betartva? És ha igen, az esetben összeadódik a jövedelme, vagy ha a napi 4670 forint összeget keresi, azután nem kell szja-t fizetni? Köszönettel: Nánai Györgyné

Orvos egyszerűsített foglalkoztatásban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy egészségügyi szolgáltatást végző kft. több orvost alkalmaz egyszerűsített foglalkoztatottként, központi ügyeleti feladatok ellátására, napi 8, 12, 16 órára, hétköznap és hétvégén is. A lehetséges variációkat figyelembe véve milyen bérpótlékok illetik meg őket? Az ügyeletre vonatkozó szabályok vonatkoznak-e ide? Ha igen, akkor mire kell figyelni? Mivel a bérük jóval a minimálbér felett van, megállapítható-e bérpótlékokat magában foglaló bér? Köszönöm válaszukat!

Mikulások és más alkalmi munkavállalók: amit szabad, és amit nem Cikk

Karácsony közeledtével egyre több Mikulással találkozunk, a sétálóutcákon megjelennek a finom ételeket, ajándékokat kínáló eladók, és lassan felbukkannak a fenyőfaárusok is. Cikkünk ehhez kapcsolódóan az egyszerűsített módon létesíthető munkaviszonyról szól.

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő alkalmi munka időtartama beleszámít-e a határozott idejű munkaviszony maximum 5 éves időtartamába, illetve annak kimerítését követően abba a 6 hónapos időtartamba, melynek elteltét követően ismételten létesíthető újabb határozott idejű munkaviszony a munkáltató és a munkavállaló között? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close