434 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

A következő kérdésre szeretnék választ kapni: Ha egyszerűsített foglalkoztatással foglalkoztatok, akkor a napi 1000 forint közteher mellet csak 8 órát, vagy akár 12 órát is foglalkoztathatom a munkavállalót műszakbeosztás szerint? Milyen egyéb adózási vonzatai vannak, ha 12 órát foglalkoztatom? Akkor is havi 15 napot lehet, vagy arányosan kell számolni a 15 napot 8 órával? Köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás 4 napra Kérdés

Van egy egyéni vállalkozó, aki 2015. 04. 17-én indította a vállalkozását, majd június 11-étől szünetelteti azt. Így összesen 59 napot volt "éles". Most a Forma 1-re kapott felkérést (parkolóőr). Ezt egyszerűsített foglalkoztatás keretében szeretné megoldani. Alkalmottja nem volt, így, ha jól értelmezem a törvényt, akkor napi 1 főt foglalkoztathat alkalmi munkavállalóként. Ezt ugye egész évre kell nézni, tehát elvileg akár 365 napon is foglalkoztathatna alkalmi munkavállalót. Ő 30 embert szeretne 4 napra = 120 nap. Kérdésem, hogy megteheti-e? A vállalkozása eddig csak 59 napig működött, és most is csak a Forma 1 idejére "élesítené vissza". Tehát a 120 nap sehogy nem jön össze. Viszont október-december között (tervei szerint) megint működne. Így éves szinten összejönne a 120 nap. Tehát elvileg beleférne a keretbe, de mi van akkor, ha valamiért mégsem "élesíti vissza" ősszel a vállalkozását? Elvileg az a vállalkozás, amely nem foglalkoztat alkalmazottat, az napi 1 főt alkalmazhat alkalmi munkavállalóként, ami akár úgy is lehet, hogy például 1 napra 365 embert. Tehát egyenlőtlen elosztásban is. Eddig viszont csak 59 napot volt éles a vállalkozás. Kérdésem, hogy akkor ezt az 59 napot kihasználhatja, de a többi időre csak bejelentett alkalmazottként dolgozhatnak? Válaszát előre is köszönöm. Szabóné Monika

A magánember közterhei a nála dolgozó után Cikk

Sokan azt hiszik, hogy ha magánszemélyként díjazás ellenében közvetlenül más magánszeméllyel munkát végeztetnek, az adókötelezettségek teljesítése jellemzően a munkát végző egyén dolga. Ám ez csak meghatározott esetekben igaz.

Egyszerűsített munka Németországban Kérdés

Kedves Szakértő! Magyarországi kft. egyszerűsített munka keretében foglalkoztathat-e magyar dolgozókat Németországban? Idényjellegű építőmunkáról lenne szó. Köszönjük a választ.

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalóként június 29-étől foglalkoztatunk egy személyt. Kérdésem a következő: a 15 naptári nap június 29-étől kezdődik és július 17-e a vége, vagy július 01-jétől 21-éig. Hogyan számolom az 5 egymást követő naptári napot, maximum 15 napot? Válaszukat köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás – egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaképes, 28 éves munkavállalót egyszerűsített foglalkoztatás keretei között foglalkoztatnak. Kérdésem, hogy mivel más teljes munkaidős munkaviszonya, tagsági jogviszony nincsen, kell-e fizetnie teljes hónapra az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami jelenleg 6930 forint/hó? Köszönettel: Reményiné

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányulna, hogy termékbemutatásra szeretnénk alkalmi munkavállalót foglalkoztatni. Cégünk partnercégeink termékeit mutatja be. A munka jelen esetben Csehországban lenne 3 napon keresztül. Megoldhatjuk ebben a jogi formában? Amennyiben igen, mire kell figyelnünk? Köszönettel: Halász Gizella

Egyszerűsített foglalkoztatás napi 10 órában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazza a munkavállalóját, napi 10 órában. A probléma az, hogy a fizetési jegyzék készítésénél a program hibát jelez, mert a napi 8 órán felüli 2 óra túlóra arányosítottan meghaladja a Mt. 109. §-ában meghatározott éves 250 óra túlórát. Törvényes-e az a megoldás, hogy munkaszerződést kiegészítő megállapodást kötnek egymással, amelyben leírják, hogy napibért határoznak meg, ami napi 10 óra munkaidőre szól, és magában foglalja a munkaidő-beosztás szerinti munkaidőre járó bért, valamint az azon felül járó pótlékokat? Napibér: (611x10óra)+(611x50 %x2óra)=6721 forint, azaz 6800 forint napibér. Helyes-e ez a gondolatmenet? Köszönöm válaszát!

NAV: fennakadás várható Cikk

Technikai átállás miatt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának egyes elektronikus szolgáltatásaiban fennakadás várható – közölte a NAV.

Egyszerűsített foglalkoztatás szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély az elmúlt évben kereskedelmi tevékenységet folytatott egyszerűsített munkavállalóként. Most olyan igazolást kapott, amelyen az szerepel, hogy "középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő foglalkoztatás napjainak száma 0". Úgy gondolom, hogy a kereskedelmi tevékenységhez kell a középfokú végzettség. A kérdésem, hogy ebben az esetben, az adóbevallás kitöltésekor a mentesített összeg megállapításánál mit lehet figyelembe venni? Köszönöm a segítséget! Vágner Emília

Dohánybolt vasárnapi, illetve éjszakai nyitvatartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretnék tájékoztatást kapni, hogy dohányboltban vasárnap, illetve éjszaka a tulajdonosokon kívül árufeltöltőként, illetve kisegítőként dolgozhat-e alkalmazott vagy egyszerűsített foglalkoztatott, de nem segítő családtag? Előre is köszsönöm a tájékoztatást.

Egyszerűsített foglalkoztatás időtúllépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatással véletlenül 6 napra jelentettek be valakit az egyik ügyfelünknél. A NAV visszamenőleg megállapította a minimálbér kétszerese után az összes járulékot, ráadásul 3 hónapra, arra hivatkozva, hogy be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat. Ráadásul 3 emberről van szó. Így az adóhiányt 1,1 millió forintban állapították meg. Tudnának valamit ajánlani, hogy az észrevételbe mit írjunk? Vagy kihez lenne érdemes ezzel fordulni? Előre is köszönöm a választ!

Egyszerűsített foglalkoztatás vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Piacon üzemelő lángossütő a piaci nyitva tartáshoz igazodik, tehát kedd-péntek-szombat-vasárnap van nyitva. Kérdésem az lenne, hogy az alkalmazottaknak kell-e vasárnapi pótlékot fizetni, és, ha igen, mennyit? 2. Egy biztonsági cég rendezvényszervezéssel foglalkozik, rendezvények lebonyolításához alkalmi munkavállalókat alkalmaz jegyszedőknek, vagyonőröknek, valamint parkoltatóknak. A tevékenységéből adódik, hogy hétvégén és munkaszüneti napokon dolgoznak, kérdésem, hogy az alkalmi munkavállalóknak kell-e vasárnapi pótlékot fizetni, valamint, ha munkaszüneti napon foglalkoztatják őket, pótlékot, és ha igen, mennyit, valamint, ha nyolc óránál többet dolgoznak, milyen, és mennyi pótlékot kell nekik fizetni? 3. Virágbolt vasárnap és ünnepnapokon is nyitva van, milyen, és mennyi pótlékot kell fizetni az alkalmazottnak? Válaszát előre is köszönöm.

Nyitva tartás, munka május 1-jén Cikk

Olvasónk azt tudakolta, hogy virágárusító kiskereskedelmi üzletben a tulajdonoson kívül – nem családtag alkalmazott és egyszerűsített foglalkoztatott dolgozhat-e május 1-én. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd munkajogász szakértőnk válaszolt.

Alkalmi foglalkoztatás: ezt jelenti az egyenlőtlen beosztás Cikk

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy az alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató egyenlőtlenül is beoszthatja a tárgyév napjaira? – kérdezte olvasónk. dr. Radics Zsuzsanna szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close