13 találat a(z) egyedülálló cimkére

Változnak a négy- vagy többgyermekes anyák adókedvezményének szabályai Cikk

Kiegészítik a négy vagy több gyermeket nevelő anyák személyi jövedelemadó alóli mentesülésének szabályait a 106. számú Magyar Közlönyben megjelent, az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvénynek az szja-szabályokat érintő rendelkezései.

Családi kedvezmény egyedülállók családi pótlékának folyósítása esetén Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a családi kedvezmény igénybe vételére vonatkozó szabályokról az egyedülállók családi pótlékának folyósítása esetén.

Egyedülálló gyermekesek tb- és családtámogatása, foglalkoztatása Cikk

Mind az egészségbiztosítási, mind a családtámogatási törvény külön rendelkezik a gyermeküket egyedül nevelő szülők ellátásáról. Cikkünkben bemutatjuk, mire kell figyelni a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló foglalkoztatásakor, s az egészségbiztosítási törvény, valamint a családtámogatási törvény alapján kik minősülnek egyedülállónak, mennyivel kapnak több ellátást, mint azok a családok, ahol mindkét szülő neveli a gyermeket, gyermekeket.

Bonyolult családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítést szeretnék kérni. Adott egy egyedülálló anyuka két gyermekkel, bejelentett állással. Teherbe esik a harmadik gyermekkel (aki 2016. 09. hóban megszületik). 2016. 03. hótól jogosulttá válik a háromgyermekes családi kedvezményre, de igénybe veszi az egyedülállósági családi pótlékot is. 2016. 05. hóban férjhez megy (innentől már nem kér egyedülállók családi pótlékát), a férje veszi igénybe a háromgyermekes családi kedvezményt, amihez közösen – a járulékalapokkal együtt – meg is van az adóalapjuk. Biztos, hogy jól gondolom, hogy az anyukának, mivel neki már 2016. 03. hótól jár a háromgyermekes családi kedvezmény, több mint 2 millió forinttal nagyobb összegre érvényesítheti közösen a férjével a családi kedvezményt, mint a férje (aki csak 2016. 06. hótól érvényesít) így lényegében közösen ugyan, de 10 hónapra is igénybe vehetik a háromgyermekes családi adókedvezményt (2016. 01-02. hóra pedig a második gyerekre az anyuka), s így együtt jelentős adó- és járulékkedvezményben részesülnek?

Gyáp Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi eset miatt kérném segítségét: Egyik dolgozónk gyermeke 02.10-én töltötte be 6. életévét, így a következő szülinapig a szülőknek 14 nap jár, mivel házasok és közös háztartásban élnek. Azonban a szülők hivatalosan 07.19-étől külön élnek, így az anyuka már egyedülállóként igényli a gyápot, ami 28 nap/év lenne. Nem tudom, hogy most a gyermeke után a következő szülinapjáig összesen hány napot vehet igénybe? Eddig összesen 11 napot igényelt és most lépné túl a 14-et, mert további 5 napot volt otthon gyermekével. Várom megtisztelő válaszát és előre is köszönöm.

Családi kedvezmény közös érvényesítés Kérdés

Tisztelt Cím! Családi kedvezményt 2015. évben a férj nem érvényesített, ezért önellenőrizni szeretné a 2015. évi szja bevallását. A házaspár 2014-ben házasodott össze. A feleségnek van két saját gyermeke, aki után emelt összegű családi pótlékot igényelt. 2015. februárban megszületett a közös gyermekük. A családi pótlék igénylésnél kiderült, hogy a házasságkötést követően a családipótlék-igénylést nem módosították, ezért visszamenőlegesen levonták a jogtalanul egyedülállóként felvett családipótlék-különbséget. Kérdésem, hogy ez befolyásolja-e a 2015. évi családi kedvezmény igénybevételét? A férj bejelentett lakcíme sem egyezik a feleség bejelentett lakcímével. Ezek ismeretében elvégezhető-e az önellenőrzés?

Táppénz hosszabb időre Cikk

A fesztiválok helyszínén ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhetne, négy új pszichotróp vegyületet vennének fel ezen anyagok jegyzékébe, és egyebek között változna a teljes családok gyermekápolási táppénzjogosultsága annak a jogszabálytervezetnek a nyomán, amely a kormány honlapján olvasható.

Egyedülállóként igényelt családi pótlék visszafizetése Kérdés

Kedves Szakértő! Lehetőség van-e Ön szerint az egyedülállóként igényelt, emelt összegű családipótlék-különbözet visszafizetésére, és ezek után az élettárssal megosztani az év végi szja-bevallásban a családi kedvezményeket (adó, járulék)? Segítségét előre is köszönöm!

Adómentes lakáscélú támogatás egyedülállónak vagy nem családosnak Kérdés

Adhat-e a munkáltató a cég egyedülálló, vagy nem "családos" alkalmazottjának adómentesen lakáscélú támogatást? Az Szja törvény I. melléklet 2.7. pontjában szó nincs arról, hogy csak olyan alkalmazottnak lehetne adni adómentesen lakáscélú felhasználásra juttatást, aki "családos". Viszont a NAV által kiadott közleményben a méltányolható lakásigény taglalásakor már "együttköltöző családtagokról" van szó, visszautalva a 12/2001-es kormányrendeletre. De ugyanez a probléma vetődik fel akkor, ha nem "család" költözik abba a lakásba, amit az alkalmazott vesz meg a munkáltató támogatásával, hanem mondjuk együttélő, nem házas, nem bejegyzett élettársak, vagy csak egy "barát" vagy "barátnő". Az egyedülállóra vagy a nem "családi" kapcsolatra nem vonatkozik a lakáscélú támogatás adómentessége?

Nyugdíj: mi lesz az egyedülállókkal? Cikk

Harminc százalékkal nőtt az egyszemélyes háztartások száma Magyarországon az elmúlt tíz évben, és ha ez a tendencia folytatódik, 2050-re 3,7 millió ember élhet egyedül, akiknek nyugdíjas éveikről is egyedül kell gondoskodniuk. Ezek az emberek nem számíthatnak környezetük segítségére, így az öngondoskodásnak esetükben nincs alternatívája. A szemléletváltás azonban mindenki esetében indokolt Magyarországon.

Családi pótlék és családi kedvezmény: sok múlik a részleteken! Cikk

Házas, élettársi kapcsolatban él, vagy egyedülállóként emelt összegű családi pótlékban részesül? Sok apró részleten múlik, hogy egyedül, közösen vagy megosztva érvényesítheti a családi kedvezményt.

Családi kedvezmény: így számítható ki könnyen, gyorsan és pontosan! Cikk

Házas? Egyedülálló? Élettársi kapcsolatban él? Háztartásában saját és házastársa korábbi házasságában született és közös gyermeket is nevel? Az Adózóna segítségével gyorsan kiszámíthatja érvényesíthető családi kedvezményét.

Ki számít egyedülállónak tb-szempontból? Szakértői Kommentár

A szociális és társadalombiztosítási ellátások terén vagy a munkavégzés során bizonyos többletvédelem illeti meg a gyermeküket egyedül nevelő szülőket. Az egyes jogszabályok alkalmazása során azonban eltérő szempontok szerint minősül valaki egyedülállónak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close