7 találat a(z) egyéb követelés cimkére

Betöréses lopás Kérdés

Stabilcoin, bitcoin: a kriptovaluták számviteli és adózási kérdései Cikk

A kriptovaluták számviteli és adózási értelmezése nem egyszerű feladat, sok kérdésben még a szakemberek között is vita van. A kriptoeszközökön belüli osztályoknál, ha lehet még nagyobb a bizonytalanság. Miként kell/lehet könyvelni, nyilvántartani az adott fizetőeszközt? Kriptovalutákkal kapcsolatos olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Garanciális vevői visszatartás – egyéb követelés Kérdés

Egyszerre érkezett letiltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló részére egyszerre, ugyanazon a napon érkezett egyéb követelésről szóló letiltás. Ebben az esetben 50 százalékot kell levonni a munkavállaló béréből, de azt milyen megosztásban kell teljesíteni a végrehajtást kérők felé? 25-25, vagy 33-17 százalékban? Esetleg egyéb megosztásban? Köszönettel várom válaszát!

Kicsalt pénzösszeg elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tulajdonosát/ügyvezetőjét megtévesztették, eredeti céglogóval ellátott e-mail-ben akciós termékeket kínáltak neki megvételre egy nagymúltú cég nevében, akivel egyébként mindennapi üzleti/kereskedelmi kapcsolatban vannak. A csalók kérték, hogy az egyszeri rendkívül akciós kiárusítás ellenértékét utalja el egy bankszámlára. Mivel máskor is céges logóval ellátott e-mail-ben kapott értesítéseket az akciókról, ezért az ügyvezető jóhiszeműen eljárva, elutalta a pénzt. Majd két nap múlva, miután nem kapott értesítést a megvásárolt áru érkezéséről, elkezdett telefonálni, és akkor jött rá, hogy csalás áldozata lett. Rendőrségi feljelentést követően derült ki, hogy nem egyedi esetről van szó, más kereskedőktől is csaltak ki pénzt. A rendőrség időközben lezárta az ismeretlen tettesekkel szemben folytatott nyomozást, az átutalt pénzt így elvesztette a cég. A nyomozást lezáró jegyzőkönyvvel egyidőben a kicsalt összeget ráfordításként elszámoltuk a cégnél. Kérem segítségüket abban, hogy az összeget egyéb követelésként kell-e kimutatni mindaddig, amíg el nem évül, vagy helyesen tettük-e a ráfordításként való elszámolást? A ráfordításként elszámolt összeggel meg kell-e növelni a társasági adóalapot, tekintve, hogy így is nagy veszteség érte a céget?

Vevői előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vevőnkkel havi időszakos elszámolásban állapodtunk meg. Egy adott hónapban 3 alkalommal kell előleget fizetnie, amit az adott havi teljesítések számlájába betudunk. Most az történt, hogy a decemberi harmadik előleg nem érkezett meg bankszámlánkra decemberben. A szerződés szerint esedékes előleg összegét december 31-én mint egyéb követelést tarjuk nyilván. A decemberi számlába viszont beemeltük a januárban megkapott decemberi előleget, hiszen a decemberi teljesítés pénzügyileg rendezendő összege csak így lett számszakilag helyes. Így a Vevő soron a januárban késedelmesen teljesített előleggel kevesebb összeg szerepel. Mi a helyes eljárás? Köszönöm válaszukat!

Tagi kölcsön kamata mikrogazdálkodói beszámolóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámolót készítő kft. főkönyvében az egyéb követelések között van egy nagy összegű tétel, ami abból adódik, hogy az egyik tulajdonosnak kb. 6-7 évvel ez előtt a cég kölcsönt nyújtott. A kölcsönszerződésben a folyósításkori jogszabályoknak megfelelő kamat került rögzítésre. A kölcsön visszafizetésre került, azonban a kamat nem. A ki nem fizetett kamatot a társaság kamatbevételként könyvelte le a kölcsönnel érintett években az egyéb követelésekkel szemben. Az elmúlt évek alatt erősen valószínűsíthetővé vált, hogy ez a kamat sosem fog megfizetésre kerülni. A társaság nem kíván jogi úton fellépni tulajdonosával szemben. Kérdésem, kivezethető-e a főkönyvből az egyéb követelés, ha igen, milyen módon és milyen jogcímen, tekintettel a mikrovállalkozói beszámoló sajátosságaira is? Szíves válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Vasárnap, ünnepnap

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Személygépkocsi-beszerzés nyílt végű pénzügyi lízingre

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31