11 találat a(z) devizaárfolyam cimkére

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele áfa árfolyama, könyvelése Kérdés

Részvényportfólió év végi átértékelése Kérdés

Devizás fordított adózású számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adószámmal rendelkező cég fordított adózású számlát állított ki euróban 2019. 04. 23-ai teljesítéssel, a számla még április hónapban beérkezett a cégünkhöz. Téves összeg miatt a számlát stornózni kellett, és újat állítottak ki az eredeti számla teljesítési idejével. A javított számlák beérkezésének ideje már május 8. A három számla esetében mi lesz az áfa-árfolyam időpontja, és a fordított adó bevallásának időpontja? Köszönettel.

Külföldi befektetés: amire különösen figyelni kell a magyar szja-bevallásban! Cikk

Ha valaki külföldön kezeli pénzügyi befektetéseit, de Magyarországon él életvitelszerűen, akkor a magyar adóhatóságnak benyújtott adóbevallásában az e befektetései révén elért jövedelmét is be kell vallania. Ebben az esetben a magyar adóbevallását bizonyosan a befektetési szolgáltató által adott kimutatás szerint készíti el. Ez azonban nem tekinthető a magyar adójogszabályoknak megfelelő megoldásnak, és azzal az eredménnyel járhat, hogy egy adóhatósági vizsgálat adóhiányt állapít meg, és szankciókat szab ki – figyelmeztet a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Kedvezményes devizaárfolyam Kérdés

A cég által nyitott bankál nyilvántartott kedvezményes számlához kapcsolódó devizaárfolyamot (deviza ügyletekhez) használhatja-e? Ha a számviteli politikájában leszabályozza, hogy az adott bank kedvezményes deviza középárfolyamot használja?

Devizaárfolyam Kérdés

A cég a devizaárfolyam tekintetében a cég által nyitott bankszámla árfolyamát használja. Ha a vevőnél az eladási árfolyamot használja, akkor az áru megvásárlásánál a vételit kell használni? A bankforgalom könyvelésénél az átvezetést euro számláról forint számlára milyen árfolyamon vesszük figyelembe? A bank szerinti megadott forint összeget vagy azt vételi árfolyamon? A bank által elszámolt bankköltséget vételi árfolyamon? A deviza bankszámláról felvett készpénzt, ami bekerül a deviza pénztárba, vételi árfolyamon? A deviza pénztárból kifizetett összeg, mint például fuvar kifizetése euróban, az eladási vagy vételi áron történik? Ha pénztárból fizet ki euróban pl. kiküldetést, az milyen árfolyamon történik?

Eurós könyvvezetésnél devizák közötti konverzió árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Euróban való könyvvezetés esetében ha euró- és forint- vagy euró- és más devizaszámlák, vagy az előzőeken kívüli más devizaszámlák közötti átvezetések – konverziók – történnek, a devizanövekedést a nem euróbankszámlákon milyen árfolyammal kell elszámolni? Azaz a számviteli törvény 60. paragrafusában megfogalmazott kivételt "forintért vásárolt deviza árfolyamát a ténylegesen fizetett érték alapján kell meghatározni .." hogyan kell értelmezni? A forint helyett eurót, azaz a könyvvezetés devizanemét kell érteni, vagy az aznapi választott árfolyamon kell a devizanövekedést euróra átszámítani? Mi a helyzet a más devizák közötti átvezetéssel, vagy az azonos devizában, de különböző bankszámlák közötti átvezetésekkel, illetve betétkénti lekötésekkel e vonatkozásban? Megváltozhat-e ezek miatt a könyvvezetési devizában számolt érték, azaz a napi árfolyamon kell-e könyvelni a növekedéseket? Egyáltalán az ilyen jellegű átvezetések "vásárlásnak " minősülnek-e, mivel a másik deviza már a cég tulajdonában volt? De, ha kivülről kerül be a cég bankszámláira a könyvvezetés devizájától eltérő deviza, akkor miként kell eljárni? Kérem, minden variációra térjen ki a válaszában. Sajnos a forinttól eltérő könyvvezetésre semmilyen konkrét szabályozás vagy útmutatás nem létezik. Köszönettel.

Pénzforgalmi elszámolás devizaárfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy normál áfabeli ügyfelem befogadott egy pénzforgalmi elszámolású átutalásos számlát devizában. Mindkét fél az MNB árfolyamát alkalmazza. Kérdésem, hogy a számla teljesítési ideje és a tényleges fizetésének dátuma eltérő (ráadásul eltérő hónapban), ezért melyik dátumra (teljesítési idő vagy kifizetés napjára) eső árfolyamot kell alkalmaznunk áfalevonás esetében? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Papp Mónika

Euróban kapott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás egy hitelnyújtással foglalkozó cégtől 384 000 euró kölcsönt kapott a belföldi devizás szállítói kötelezettsége kiegyenlítésére. A kölcsönt nyújtó közvetlenül a szállítónak utalta át a devizát. Erről van egy banki tranzakciós igazolásom, ahol az árfolyam 306 forint/euró. A kölcsön nyújtásáról szerződésem még nincs, de egyéb információk szerint november 24-én jött létre. Milyen árfolyammal és dátummal kell a kölcsönt állományba venni? A választott hitelintézet vételi és eladási átlagán, vagy az átutalás napján érvényes 306 forinttal? Köszönöm előre is.

Pénztárgépben devizás fizetés Kérdés

Egyik ügyfelünk egy repülőtéren boltot nyitott, ahol pénztárgépet alkalmaznak. Van olyan vásárló, aki euróban fizet. A pénztárgépbe forintban ütik be az összeget, de minden reggel rögzitik a reggeli deviza MNB középárfolyamot, és a forintot azzal számolják át a fizetendő euróra. Jól járnak-e el? Köszönettel: Adó-Fórum 2010 Kft.

Belföldi bejövő devizás számla áfája Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy egy belföldi szállítótól kapott devizás számlát milyen árfolyamon tehetem be az áfabevallásomba akkor, ha én MNB középárfolyamon váltom át a devizát, a szállító, aki nekem számláz, egy választott bank árfolyamán számolta ki, és tüntette fel az áfa összegét a számlán? Kell-e az áfabevallásokban egyeznie a két cég között az áfa összegének?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close