8 találat a(z) csomagoló anyag cimkére

Itt vannak az EPR-díjak: sokszorosára nőttek a gazdálkodók terhei Cikk

Jelentős közteher-növekedést hoz az érintett gazdálkodóknak az EPR-díj szabályait, a fizetendő összegeket tartalmazó, július 1-jén hatályba lépő, június 2-án kihirdetett 8/2023. számú energiaügyi miniszteri rendelet. A rendszer kialakításakor a jogalkotók azt kommunikálták, hogy a gazdálkodók terhei nem nőnek számottevően, az EPR-díjtételek sokszorosai lettek a korábbi termékdíjtételeknek.

Csomagoló anyag továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk árut vásárol – adott esetben – Szlovákiából. Eddig a szlovák cég szerezte be az áru csomagolására szolgáló kartondobozt, de jelentős áremelkedés miatt a partner arra kért minket, hogy szerezzük be mi a kartondobozt, és számlázzuk ki a részükre. A magyarországi céggel termékdíjas átvállalási szerződésünk van. Így megoldható a továbbszámlázás, vagy hogyan lehet ezt kivitelezni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Krisztina

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy szociális szövetkezet fából készült tömegcikk gyártásával foglalkozik, és emellett egy vegyesboltot is üzemeltet. A faipari termékek csomagolásához sztreccsfóliát, a vegyesbolti értékesítéshez műanyagzacskót, húscsomagoló papírt stb. vásárol. A csomagolóanyagok beszerzésére általában kiskereskedelmi üzletekben kerül sor, ahol a számlán nem tüntetnek fel semmiféle záradékot a termékdíj-kötelezettséggel kapcsolatban, ellentétben a nagykereskedelemben, illetve a gyártótól beszerzett anyagok esetében, ahol a számla tartalmazza a záradékot. Kérdésem, hogy ez esetben az ügyfelemet terheli-e termékdíj-fizetési kötelezettség a felhasznált csomagolóanyag után, tekintettel arra, hogy nem ő az első forgalomba hozó, hiszen a beszerzés kiskereskedelmi egységben történt? Köszönettel: Vadkerti Ilona

Környezetvédelmi termékdíj megfizetése a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! A környezetvédelmi termékdíj megfizetését a számlán fel kell-e tüntetnie az eladónak az alábbi esetben? Egy társaság közösségen belülről hoz be dobozokban becsomagolt termékeket. Ezen termékeket belföldön nagykereskedelem keretében értékesíti a csomagolással (dobozzal) együtt. A kérdésem arra irányulna, hogy a termékek értékesítéséről szóló számlán a csomagoló anyag (doboz) után megfizetett környezetvédelmi termékdíj megfizetésének tényét a számlán fel kell-e tüntetni; amennyiben igen, akkor pontosan milyen záradékot kell a számlán feltüntetni? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségi értékesítés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adóalany (A) csomagoló anyagot gyárt, s azt értékesíti egy osztrák adóalanynak (B). Eddig kiszállította az országból az osztrák adóalany részére a gyártott termékeket, a csomagolóanyagot. Azonban az osztrák adóalany most egy másik magyar céggel bérmunkát végeztet (C), amihez szüksége van ilyen csomagoló anyagra. Az osztrák partner kérése, hogy ügyfelünk, a magyar adóalany (A) egyből a másik magyar adóalany telephelyére (C-hez) szállítsa a csomagoló anyagot, mert (C) azt egy bérmunkához felhasználja, s a terméket ebben a csomagoló anyagban szállítja ki Ausztriába. Kérdésünk, hogy ebben az esetben (A)-(B) közötti értékesítésre alkalmazhatjuk-e a közösségi termékértékesítés mentes szabályát úgy, hogy a kiszállítás később történik meg, és azt nem ügyfelünk végzi? Vagy ez az értékesítés adóköteles, és az osztrák félnek adóregisztrációs eljárást követően van lehetősége visszaigényelni az áfát? Segítségüket köszönöm!

Csomagoló anyag termékdíj-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Környezetvédelmi termékdíj témában szeretnék segítséget kérni. Cégünk külföldről vásárol csomagoló anyagot, ami termékdíjköteles, viszont most egyből értékesítette is külföldre. Ilyen esetben is be kell vallani, és megfizetni a termékdíjat? Ha igen, akkor utána vissza lehet igényelni? Ha lehet, akkor kérném, hogy a folyamatot írják le, hogy ilyenkor mi az eljárás pontos menete. Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

Csomagolótermék értékesítése + ekáer Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk csomagoló termékeket gyárt. Belföldi értékesítés esetén milyen mennyiségben és értékben szállítható az áru ekáerkód nélkül? A vevő átvállalhatja-e a bejelentési kötelezettséget? Valamint az áru megérkezését, lerakodását kinek kell jelenteni, illetve jelentheti-e azt a vevő is? Köszönettel várjuk válaszukat.

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaságunk húsboltot és vendéglátó egységet (éttermet) is működtet. A húsboltban csomagolóanyagot, papírt és nejlontáskát használnak az áru becsomagolásához a vevők részére. Az étteremben vannak olyan vendégek, akik kérik az étel csomagolását hazavitelre.Kérdésem, hogy a csomagolóanyaggal kapcsolatosan kell-e, kellett volna-e környezetvédelmi termékdíjat fizetnünk, illetve mi a teendőnk, hogy szabályosan járjunk el? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31