403 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Családi kedvezmény passzív hallgatói jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha az egyetemista gyermek hallgatói jogviszony úgynevezett passzív (szünetelő), akkor a családi adókedvezmény szempontjából beszámítható-e eltartottként? Az iskola által kiadott igazoláson az szerepel, hogy a gyermek hallgatói jogviszonya 2017.09.01-2018.01.31. közötti időszakban passzív (szünetelő), és a nevezett hallgatói jogviszonya megszűnésének becsült időpontja 2021.01.30. A gyermek jövedelemmel nem rendelkezik. Véleményem szerint ha a hallgatói jogviszony csak szünetel, akkor beszámítható a gyermek eltartottként, mivel a hallgatói jogviszonya nem szűnt meg. Azért nagyon fontos, mert három gyermeknél nagyon nem mindegy, hogy 2 vagy 3 eltartottat veszek figyelembe a kedvezmény igénylésénél. Várom válaszát a fenti kérdésben.

Felváltva gondozott gyermek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elvált házaspár a két gyermekét felváltva gondozza. Egy hét anyánál, egy hét apánál. A családi pótlékot a volt feleség kapja, teljes egészében. Szóba jöhet-e ebben az esetben, hogy a családi kedvezményt fele-fele arányban vegyék igénybe, "Felváltva gondozott gyermek" jogcímen: Köszönöm a segítséget! Emília

Családi kedvezmény – felnőtt hozzátartozó Kérdés

Visszaigényelhető-e a családi kedvezmény, ha a feleségem 90 százalékos járadékot kap, és semmilyen munkát nem tud vállalni? Az szja-tájékoztatóban olvastam, hogy ha a közvetlen hozzátartozó járadékban részesül, jár a családi kedvezmény. Köszönöm.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magánszemély családi kedvezményre jogosult 2 kedvezményzett eltartott után. Az egyik gyermek igazolatlan iskolai hiányzásai miatt a családi pótlék folyósítását felfüggesztették. Kérdésem: a családi adókedvezmény a nem folyósítás idejére is jár-e, vagy csak az 1 gyermek után lesz jogosult a kedvezményre? Illetve az egy gyermek után a csökkentett vagy a 2 eltartott utáni kedvezménnyel kell-e számolni? Köszönöm válaszát: Prajczer Ildikó

Adófizetési határidő az őstermelők nyakán Cikk

Az őstermelőknek is adóelőleget kell fizetniük a harmadik negyedévi jövedelmük után, ha az őstermelésből származó bevételük – támogatások nélkül – eléri a 4 millió forintot, és az adó összege eléri a törvényben meghatározott limitet. Erre már csak egy napjuk van, október 12-e a határidő.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény összegének számításához kérnék segítséget. Apuka jelenleg házasságban él, feleségével közös gyermekük 5 éves, októberben várják a második közös gyermeküket. Apukának előző párkapcsolatából született egy kislánya, aki jelenleg 10 éves. A kislányt az édesanyja nevelte ezidáig, a családi pótlékot az édesanya kapta. Bírósági döntés nincs az egyenlő időszakban felváltva gondozásról, de mivel édesapa is rendszeresen gondozza a kislányát, gondolt arra, hogy a családi pótlékot 50-50 százalékos arányban kérik, közös nyilatkozat alapján. Amennyiben a családi pótlékot fele-fele arányban megkapják a szülők, akkor az édesapa attól a hónaptól három gyermekesnek számít és jogosult lesz havonta 1x110 000 és 2x220.000 ezer forint családi kedvezményre? Az apa feleségével közösen érvényesítheti az 550 000 forint/hó családi kedvezményt? A kislány édesanyja véleményem szerint havonta 33 335 forint családi kedvezményt érvényesíthet. Segítségét előre is köszönöm!

Gyermekek után érvényesíthető kedvezmények a nyugdíjban Cikk

A nyugdíjrendszer számos pontos preferálja a gyereknevelést. Ismertetjük, hogyan befolyásolják e szabályok a nyugdíjjogosultságot, a szolgálati időt és az ellátás összegét.

Családi kedvezmény magzatra tekintettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk nem bejegyzett élettársi közösségben él, két gyermeket nevelnek. Élettársa nem dolgozik, családi kedvezményt munkavállalónk (apa) igényli. Élettársa várandós, a magzatra tekintettel kéri a családi kedvezményt figyelembe venni, immár 3 gyermek után. Kérdésem, hogy a magzatra tekintettel ebben az esetben jogosult-e családi kedvezményre, hiszen nem házastársak.

Családi kedvezmény javítása Kérdés

A dolgozó év elején igényelte a családi kedvezményt, amit jól töltött ki egy gyerekre és beírta, hogy élettársa van, akivel közösen érvényesítik. Az élettársának van további két gyermeke, akik miatt én úgy gondoltam, hogy ebben az esetben kaphatja az 1 gyermek után a 220 000 Ft/hó kedvezményt, mivel megosztják az anya kedvezményét. De aztán olvastam, hogy élettársak ezt nem tehetik csak év végén, viszont 6 hónapig így ment neki. (Járulékból nem vette igénybe csak az szja-ból.) Mit kell ilyenkor tenni? Hogyan lehet ezt javítani, milyen büntetést kell fizetni utána?

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozónk legidősebb gyermeke leérettségizett. Ezt jelezte felénk, beállítottuk a programunkban, hogy 3 helyett csak 2 gyermek a kedvezményezett. De a programunk cégszinten úgy van beállítva, hogy göngyölíti a fel nem használt kedvezményt. Így a júliusi hónapra sem fizet szja-t és járulékot sem (ha tisztán a 2 gyerekes kedvezmény mértékével számolok, szja-t nem kéne fizetnie, és kevesebb lenne a természetbeni eb. járuléka, de a többit fizetnie kéne). A kérdésem, hogy jogosan használja-e fel most a 2 gyermek után, az eddigi hónapok "maradékával" növelt kedvezményt? Esetleg, ha van, kérnék jogszabály hivatkozást is. Válaszát előre is köszönöm!

Élettársak közös gyermeke utáni családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy igénybe veheti-e az az apa a gyerekei után a családi kedvezményt, ha nem közös lakcímen vannak bejelentve? A szülök között élettársi a kapcsolat, az anya nem veszi igénybe az egyedülállók családi pótlékát. A gyerekek születése előtt külön lakcímen éltek, de a gyerekek születése után az apa az anyához költözött, de a lakcímét nem változtatta meg. Ebben az esetben az év végi bevalláskor az apa érvényesítheti a családi kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!

Élettársak, elvált szülők családi kedvezménye Cikk

A jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezmény súlyos következménnyel járhat, ezért nem árt a jogosultságra vonatkozó előírások felidézése, különösen azok számára, akik élettársi kapcsolatban vagy elvált szülőként nevelnek saját, közös, vagy nem közös gyermekeket.

Újszülött gyámjaként milyen tb-ellátások és adókedvezmények járnak! Kérdés

Tisztelt szakértő! A leányomnak ez év augusztusában megszületik a gyermeke, én leszek a gyermek gyámja a születése második napjától (öregségi nyugdíjban részesülő nagymamája). A gyermek apja lelépett, nem is tudjuk, hogy hol van, van-e munkahelye. A leányomnak olyan betegsége van, ami miatt neki is gyámra van szüksége (ő a férjem a leendő unoka nagypapája). Szeretném Önöktől megkérdezni, hogy nekem mint nyugdíjas gyámnak az unokánk után járnak-e olyan ellátások, mint a többi édesanyának (például gyes, családi pótlék), milyen feltételekkel és mikortól, van-e valamilyen korlát? Én mint nyugdíjas egyéni vállalkozó tudok-e igénybe venni családi adó- és járulékkedvezményt, és ha igen, mikortól?

Ingatlan-bérbeadás – magánszemély kft.-nek számlázás II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Nagyon köszönjük gyors és érthető válaszát előző kérdésünkre. Mindezek után szeretnénk, ha a számla is helyesen lenne kiállítva. Csak emlékeztetőül: négygyermekes magánszemély ad ingatlant bérbe cég részére. A magánszemély nyilatkozik arról, hogy a gyermekek után járó adókedvezményt a bérbeadás után érvényesíteni szeretnénk. A példa kedvéért legyen az ingatlan havi bérleti díja 500 ezer forint, és a 10 százalékos költséghányad alkalmazandó. Kérdésünk: hogyan kell a számlát helyesen kiállítani? Bérbeadási díjnál mennyi a gyerekkedvezmény? Milyen tételeknek kell a számlán szerepelniük? Segítségét előre is köszönjük!

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érettségizők általi tájékoztatással kapcsolatosan felmerült a kérdés, hogy nyilván, aki szakmunkástanuló, ott is ugyanez a helyzet áll fent. Viszont mi a teendő abban az esetben, ha a tanuló nem tett sikeres szakmunkásvizsgát, és a pótvizsga csak októberben lesz? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Bt.-ből kft.-vé átalakulás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Macskatenyésztés: milyen formában? Őstermelő?

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs