447 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Családi kedvezmény – iskolaszövetkezetben végzett munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétgyermekes családban a kisebbik gyermek középiskolában tanul, a nagyobbik nappali tagozatos egyetemista. Hogyan alakul az egyetemista kedvezményezetti státusza, ha a tanulmányai mellett iskolaszövetkezeten keresztül munkát végez és jut jövedelemhez, aminek összege időnként meghaladja a minimálbért? A minimálbért mint korlátot nettó vagy bruttó módon kell figyelembe venni? Előfordulhat az is a bér vonatkozásában, hogy éven belül a figyelembe vétel akár hónapról hónapra változhat? Mi a jogkövető és ésszerű magatartás? Hogyan nyilatkozzon a dolgozó? Köszönettel: Vinacsekné

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a magánszemély gyermeke 2018. áprilisban betöltötte a 20. élétévét, és középfokú tanulmányokat folytat, akkor a családi adókedvezmény melyik hónapig érvényesíthető? A családi pótlék 2018. aug. 31-ével került megszüntetésre a határozat szerint. Válaszát előre is köszönöm!

Családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény érvényesítésére jogosult a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozó ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozói. Húgom gyermekével közös háztartásban élünk, eddig én vettem igénybe a kedvezményt, mivel nyugdíjas lettem, szeretném megtudni, hogy a férjem igénybe veheti-e a családi kedvezményt? Köszönettel várom szíves válaszát.

Jogosulatlan tb-ellátás visszafizetése következő évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy 2018. évben mekkora jövedelmet kell bevallani annak a 2018. évben tb-ellátásban részesülő magánszemélynek, aki jogosulatlanul felvett tb-ellátás jogcímen 2019 februárjában (még az adóbevallás benyújtását megelőzően) visszafizeti a 2018-ban kapott tb-ellátás összegét? A jövedelmet szerző jelentős családi kedvezménynél 2018. évben figyelembe kell-e venni a megkapott tb-ellátást?

Családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Koszovói állampolgár 2011 óta él Magyarországon és itt dolgozik, jövedelmének 100 százaléka innen származik. Koszovóban 3 gyermeke és felesége él, akiket egyértelműen ő tart el, ott semmilyen szociális ellátás nincs, nincs családi pótlék sem. Semmi egyéb jövedelme nincs a családnak, a férj az itteni jövedelméből tartja el a családját. Kérdésem az alábbi: jogosult-e a férj Magyarországon családi kedvezményt igénybe venni (akár önellenőrzéssel 5 évre visszamenőleg), és amennyiben igen, milyen feltétele van, milyen bizonylatokat kell felmutatnia ehhez. 2018 októberében végre sikerült a családot is Magyarországra hoznia, gondolom azzal az időszakkal egyáltalán nincs gond, de visszamenőleg hogyan tudja ezt érvényesíti? Köszönettel: Seresné Gyöngyi

Adókedvezmények sorrendje Kérdés

Tisztel Szakértő! Adott egy munkavállaló, aki jogosult személyi kedvezményre, valamint két gyermek után családi kedvezményre is. Jelenleg a bérprogram a családi adókedvezményt veszi előre, és így a személyi kedvezmény már nem érvényesíthető, mert nincs szja. Fordított sorrendben azonban a munkavállaló maximálisan ki tudná használni mindkét kedvezményt. Mi a teendő ilyen esetben, van-e előírás a kedvezmények sorrendjét illetően? Válaszukat előre is köszönöm!

Jogosultság családi adókedvezmény jogosultság Kérdés

Tisztelt szakértő! Tájékoztatását szeretném kérni, hogyha az egyik szülő Ausztriában igényli a 2019-ben bevezetetett Familienbonus Plus-t (itt találtam róla bővebb információt: https://www.osztrakugyek.com/Adovisszaterites), akkor a másik szülő már nem jogosult a magyar családi adó- és járulékkedvezményre? Segítségét előre is köszönöm.

Családi adókedvezmény igénybe vétele passzív féléves egyetemista után Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családi adókedvezmény igénylésével kapcsolatban kérnék ezúton segítséget. Egy négytagú családban van 2 gyermek, akik közül a kisebbik középiskolás, a nagyobbik pedig elmúlt 20 éves, ebben a félévben passzív volt a jogviszonya az egyetemen, és októbertől decemberig dolgozott. Ez idő alatt a jövedelme mindhárom hónapban meghaladta a 2018-as minimálbér összegét. Az lenne a kérdésem, hogy ezek alapján tekinthető-e a nagyobbik gyermek eltartott személynek, illetve figyelembe vehetik-e a családi adókedvezmény igénylésekor? Válaszát előre is köszönöm.

Itt vannak a 2019. évi adóelőleg-nyilatkozatok Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2019. évi adóelőleg-nyilatkozatokat.

Családi pótlék – családi kedvezmény saját jogon Kérdés

Tisztelt Szakértő! 20 éves fogyatékkal élő fiatal az idei évtől már nem jár iskolába (fejlesztő iskolába járt), jelenleg nem is dolgozik még, nem kap semmilyen ellátást, viszont családi pótlékra, úgy tudjuk, maga után jogosult. Eddig édesanyja kapta utána a családi pótlékot, most szeretnék megigényelni a fiú nevében. Édesanyja igénybe vette a családi kedvezményt is az iskolai évek alatt. A kérdés az, hogy ha a fiatalember megkapja maga után a családi pótlékot saját jogon, viszont nem kap munkát, tehát "lógni" fog a levegőben, az édesanya továbbra is igényelheti a családi kedvezményt utána? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Családi adókedvezmény megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezmény megosztásával kapcsolatosan szeretnék kérni egy kis segítséget. A szülők év közben, júliusban elváltak, az édesapa elköltözött, a lakcíme megváltozott. A gyermek az édesanyjával lakik egy háztartásban. Az édesanya rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. Az édesapa munkaviszonya április közepén megszünt, azóta sincs jövedelme. A bírósági ítélet alapján a gyermek felügyeleti joga közös, a családi pótlék megosztását nem kérték. Az édesapa érvényesítheti-e megosztással a családi adókedvezményt a januártól áprilisig terjedő 4 hónapra? Valamint, amennyiben a későbbiekben lesz jövedelme és kéri a családi pótlék megosztását? Köszönöm válaszát.

Cafeteria 2019 – családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulunk Önhöz, hogy a 2019-ben bérként adózó cafeteriaelemek (például Erzsébet ajándék utalvány) után fizetendő szja-ból igénybe vehető-e a családi kedvezmény? Válaszukat köszönöm: Balogh Edit

Ennyi családi kedvezményt markolnak az államkasszából a legtehetősebbek Cikk

A dolgozó társadalom jövedelem szerinti felső 10 százalékának bruttó keresete annyi, mint az alsó 65 százaléké együttvéve – állapítja meg a Policy Agenda, amely a munkajövedelemmel rendelkezők körében tapasztalható béregyenlőtlenséget vizsgálta, külön kitérve az adókedvezmények hatására.

Szja-kedvezmények rangsora Kérdés

2018. évi jövedelmek alapján szeretne a vállalkozó igénybe venni családi kedvezményt és az egyéni nyugdíjszerződés utáni kedvezményt. A vállalkozói kivétje után figyelembe veheti a családi adókedvezményt, és ingatlan-bérbeadásból származó bevételét terhelő szja is alapja e a kedvezmények igénybe vételének? Köszönöm válaszukat.

Varga Mihály dicsérte a családi adókedvezmény rendszerét Cikk

Tavaly mintegy 288 milliárd forintot hagyott a kormány a családoknál, 23,5 milliárddal többet, mint 2016-ban. A családi kedvezménynek köszönhetően átlagosan 262 ezer forint adót spóroltak a szülők tavaly – tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-t.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó versenyautó után

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet egyszerűsített

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet EU

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink