239 találat a(z) biztosított cimkére

Mennyi tb-t fizet és mire jogosult az őstermelő? - példákkal Szakértői Kommentár

Speciális előírások határozzák meg a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó tb-terheket és az őket megillető ellátásokat. A szabályok teljes körű megismeréséhez négy törvény paragrafusait kell összerakni. Cikksorozatunkban ezúttal konkrét példákkal illusztrálva a rájuk vonatkozó társadalombiztosítási szabályokat foglaltuk össze.

Ezek a tb-ellátások járnak a munkaviszony megszűnése után Cikk

Kaphat-e táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt, gyed-et biztosítási jogviszonya megszűnését követően a volt munkavállaló? Összefoglaltuk, passzív jogon mikor jár tb-ellátás és mikor nem.

Megbízási díj Kérdés

Megbízási szerződéssel heti egy-két alkalomra és alkalmanként 1-2 órára megbízási szerződéssel alkalmazna egy cég olyan munkatársat akinek van 36 órát meghaladó munkaviszonya is. A Tbj. szerint ha a minimálbér 30 %-át nem éri el a díjazás, akkor nem minősül biztosítottnak. Egy mérnök emberről van szó, tehát csak a szakmunkás minimálbérről lehet esetében szó, aminek a 30%-a 34.200,- Ft/hó. Viszont a jogszabály mindenhol a 98.000,- Ft. 30%-át 29.400,- Ft-ot nevesíti.Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben ha a 114.000,- Ft. 30%-át nem haladja meg a díjazása, (Pl: 34.000,- Ft/hó) akkor biztosítottnak minősül-e és mit kell utána fizetni a szja- kívül. Azt tudom, hogy be kell jelenteni a 1341-es nyomtatványon, és be is kell vallani a 1308-as bevallásban.Köszönettel:Buriánné

E104 igazolás elfogadható? Kérdés

Rgy belföldi társaság ügyvezetője magyar illetőségű személy, aki Ausztriában egyéni vállalkozó, ahol a járulékait megfizeti. Az osztrák hatóság E104. jelű nyomtatványon adta ki az igazolást arról, hogy Ausztriában biztosított. Elfogadható ez az igazolás ahhoz, hohy Magyarországon ne fizessen járulékot? Minden szakirodalomba az A1 jelű igazolásról olvasok a külföldi jogviszony igazolásaként.

Tb-terhek fizetése munkaviszonyban - példával Cikk

2013-ban nem változnak alapvetően az egyes jogviszonyok után fizetendő társadalombiztosítási terhek, jelentősebb változás az új tételes adófizetési mód, az úgynevezett katás (kisadózó vállalkozások tételes adója) közteherfizetések esetében van, ahol az adózási mód választásakor a közterhek nagysága mellett az is a mérlegelendő szempontok között kell legyen, hogy a katás választás milyen következményekkel jár a jövendő társadalombiztosítási ellátások szempontjából, illetve az is, hogy többes vállalkozási tevékenység esetén a másik, nem katás jogviszonynál milyen közteherfizetés keletkezik. Más törvényi változásokkal összefüggésben, ez évtől változik az is, hogy a bedolgozó mikor tekinthető biztosítottnak. Cikksorozatunkban részletesen áttekintjük az egyes jogviszonyokra vonatkozó szabályokat, s az eligazodás megkönnyítése érdekében azokat egy-egy konkrét példán is bemutatjuk.

Iskolaszövetkezet ügyvezetőinek biztosítási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iskolaszövetkezet ügyvezető szerve 3 tagú igazgatóság. Azt szeretném megkérdezni, hogy az igazgatóság tagjai biztosítottak lesznek-e, mint vezető tisztégviselők? Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség, ha máshol munkaviszonyban állnak, és hogy ha nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonyuk? Az igazgatóság mellett 3 tagú felügyelőbizottság is alakult. Jövedelmet, sem az igazgatóság tagjai, sem a felügyelő bizottsági tagok nem vesznek fel. Van-e bejelentési kötelezettség az "T1041-es nyomtatványon?

Társaság tagjának alkalmazása Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy kft. tagjának külön megállapodás alapján fizetik nyugdíjjárulékot. Kötelező biztosítottként bejelenteni a társasághoz (hiszen így ő már biztosított)? A másik kérdésem: ha a kft. tagját 2013-ban bejelentik munkaviszonyos szerződéssel, akkor rá vonatkozik-e az 55 év felettiek alkalmazásának kedvezménye? Az 55 év feletti foglalkoztatás kedvezménye csak az új munkavállalóra érvényes, vagy azokra is, akik már 2013 előtt is munkavállalók voltak a cégnél? Köszönettel: Czinege Jánosné

Külföldön biztosított ügyvezető Kérdés

Egy magyarországi egyszemélyes Kft ügyvezetője (tulajdonosa) Dániában kapott munkát, ott biztosított, erről igazolással rendelkezik. A magyar cégben jelenleg egyszerűsített munkaszerződéssel heti egy napon foglalkoztat egy munkavállalót, aki a cég ügyeit intézi (számláz, utal). A kérdésem, hogy a fenti munkavállalót be tudjuk-e jelenteni a cégbíróságon és az adóhivatalnál ügyvezetőként munkaviszonyban? Esetleg megbízott ügyvezetőként?

Jövedelemigazolás: új szabályok szeptembertől Cikk

Szeptembertől módosultak a jövedelemigazolásra vonatkozó szabályok. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Választotott tisztségviselői jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyesen jártunk-e el az alábbi jogviszonyok kezelésében:Egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó egyben társas vállalkozás ügyvezető tagja is. Az egyéni vállalkozásában fizeti meg a járulékokat, illetve az adót./Rendszeres havi kivét, a törvényi minimumnál magasabb érték után./A társas vállalkozás munkájában személyesen nem vesz részt, az ügyvezetést választott tisztségviselőként (taggyűlési határozat alapján) látja el 0 Ft-ért.Mivel a jövedelme a minimálbér 30%-a alatt van, a társaságnál nem biztosított, a T1041-es bejelentést nem készítettünk, és - az egyébként az alkalmazottak után leadott - 08-as bevallásban sem szerepeltetjük.Köszönettel: László

Így úszhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetését Cikk

Ismert az a helyzet, hogy 2012. január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege több mint 25 százalékkal emelkedett. Így a tavalyi havi 5100 forint helyett ettől az évtől már havi 6390 forintot kell fizetni. A tapasztalatok szerint e tény mellett kevesen tudnak azokról a lehetőségekről, amelyeket az 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 16. §-a tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen feltételekkel lehet valaki úgy egészségügyi ellátásra jogosult, hogy nem biztosított, s ennek ellenére sem kell fizetnie a havi 6390 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot. Cikkünkben ezekre hívjuk fel a figyelmet.

Február 12: esedékes az egészségügyi szolgáltatási járulék Cikk

A nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult belföldi magánszemélyeknek január 1-jétől havonta 4500 (napi 150) forintot kell fizetniük egészségügyi szolgáltatási járulékként, amit a tárgyhót követő hó 12-ig, vagy ha ez az időpont munkaszüneti vagy pihenőnapra esik, akkor az ezt követő első munkanapon kell megfizetni.

Hogyan számolják az uniós nyugdíjakat? Cikk

Nyugdíjazásakor milyen nehézségekkel és lehetőségekkel kell szembenéznie annak, aki az unió több tagállamában él és dolgozik? A kiszámítás módja országonkánt eltérő, de az Európai Unió jogszabályai is bonyolítják a dolgot: arányosítás, "kedvezőbb megoldás" -elve és a jogosultság feltételei. Molnár László, az Adózóna nyugdíj - szakértője, az Közép-magyarországi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója összefoglalja a tudnivalókat egy négy országban dolgozó magyar férfi példáján keresztül.

Járulékszabályok 2007-ben Cikk

Januártól biztosítottak az ostermelok is, a minimálbér után fizetik a társadalombiztosítási járulékot (TB-t). Megszunt viszont az eltartott nagykorúak automatikus jogosultsága az egészségügyi ellátásra. Sorra vesszük, hogy milyen szabályok változtak még 2007-ben a járulékfizetést illetoen?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close