235 találat a(z) biztosított cimkére

Csed számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozó csed/gyed összegével kapcsolatban kért tőlem tanácsot, amiben nem vagyok járatos. Szeretnék egy megerősítést kérni, hogy a gondolatmenetem helytálló-e. Tegyük fel, hogy az ezzel kapcsolatos jogszabályi előírások nem fognak változni. Az egyéni vállalkozás 2016. április 11-én indult, előtte a magánszemélynek hosszú ideje nem volt biztosítási jogviszonya. Tegyük fel, hogy a katás egyéni vállalkozó 2016 novemberétől emelt összegű katát fizet, ahol a járulékalapja 136 250 Ft. A szülés várható időpontja 2017. augusztus 5., ettől az időponttól igényel csedet. A csed megállapításához visszaszámolok 3 hónapot, majd 180 napot. Ha jól értelmezem, akkor a 2016. december 3. és 2017. május 31. közötti időszak járulékalapot képező jövedelme lesz a csed alapja. A csed naptári napi összege pedig bruttó 136 250*0,7/30=3 179 Ft Hogyan befolyásolja a kapott összeget, ha például 2017. július 1-jétől táppénzre megy? Ha jól számolom 2018. január 19-éig jár a csed. Hogyan kell ezt követően a gyedet kiszámítani? Köszönettel Vágner Emília

Együttműködési megállapodás Kérdés

Egy egyéni vállalkozó együttműködési megállapodást kötött egy szakképző iskolával, kamara beleegyezésével egybefüggő szakmai gyakorlatra 2016.06.16 és 2016.08.31 között, 9, 10 és 11-es diákok esetében. Jól gondoljuk, hogy nem kell bejelenteni az együttműködési megállapodást, mivel a diákok nem válnak ezáltal biztosítottá, és nincs járulék- illetve szocho fizetési kötelezettség utánuk? A szakképzési hozzájárulás terhére figyelembe vehetünk kedvezményt a 08-as bevallásban? Válaszukat előre is köszönjük.

Biztosítotti bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kft. ukrán állampolgárságú tulajdonosi részesedéssel rendelkező tagja, akinek ügyvezetői megbízatása határozatlan időre szól, magyarországi lakhellyel (saját ingatlanban) és tartózkodási engedéllyel rendelkezik, Ukrajnában nyugdíjas. Magyarországon adóazonosító jele és taj száma nincs. Jelen pillananatban osztalékra jogosult vagyoni hozzájárulása arányában, az ügyvezetést nulla forintért látja el. Be kell-e jelentenie a kft.-nek (1041) biztosítottként, kell-e kérni adóazonosító jelet és taj számot részére? Válaszát köszönöm!

A nyári diákmunka veszélyei: csak ők kaphatnak táppénzt, orvosi ellátást Cikk

A nyári szünidei munkát végző diákokat csak akkor illetik meg a társadalombiztosítási ellátások, ezen belül a táppénz és a baleseti táppénz, ha a a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) szerinti biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban alkalmazzák őket. Nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt például a diákszövetkezet tagjaként végzett munka.

Sportoló szerződéskötés díja Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Sportegyesület átigazolás után amatőr sportolókkal indul a 2016/2017-es szuperligás telebajnokságban. A sportolók, akik más jogviszonyokban biztosítottak (munkaviszony, nappali tagozatos középfokú intézmény tanulója, illetve felsőfokú intézmény nappali tagozatos hallgatója, főállású anya, gyedben részesülő személy) részére egyszeri szerződéskötési díjat fizet az egyesület. Véleményem szerint a kifizetett szerződéskötési díjból származó jövedelem a kifizetés időpontjában lesz adóköteles, amely után 15 százalék szjS-t kell levonjon az egyesület a magánszemélyektől és 27 százalék eho-fizetési kötelezettsége áll fenn a kifizetőnek. Kérem a témában szíves segítségük megadását. Köszönettel:Borsosné Pál Ildikó

Főállású anya őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású anya jelenleg gyetben részesül, őstermelői igazolványt szeretne kiváltani és az őstermelésben személyesen közreműködne. Kérdésem az, hogy ebben az esetben biztosítottnak minősül-e vagy a minimálbér után kell járulékot fizetnie?

Kft. ügyvezetőjének biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja a társaságban társas vállalkozóként szerepelt, az emelt összegű járulékokat fizettük meg utána. Áprilistól biztosított lett Nagy-Britanniában, munkaviszony keretében. Életvitelszerűen is ott tartózkodik. A kft.-ben eddig a 1451-es kóddal jelentettük. A 1608-as bevalláson hogyan kell helyesen szerepeltetni ezentúl? Ő az ügyvezető is, a társasági szerződésben az szerepel, hogy munkaviszony keretében látja el az ügyvezetést. A kft. szempontjából milyen bejelentési és bevallási kötelezettségünk van erre a tagra vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm!

Adószámos magánszemély 2016 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély 150 ezer forint végösszegű számlát állított ki a kifizető részére faanyagvédelmi szakvélemény készítéséért. A magánszeméllyel szerződést nem kötött a kifizető (sem megbízásit, sem vállalkozásit, sem felhasználásit). A kifizető az adószámos magánszemély 10 százalékos költséghányadról való nyilatkozatát figyelembe vette, megállapította és levonta az szja-t (150 000*0,9*0,15=20 250 forint), elutalta részére a számla és az szja különbözetét (150 000-20 250=129 750 forintot), majd a 08-as bevallásban szerepeltette mindezt. Az adószámos magánszemély jelezte a kifizető felé, hogy járulékok nem kerültek levonásra, holott korábbi munkái alkalmával ezt más kifizetők mindig levonták tőle. Kérjük a véleményüket, az következő kérdésekben: Keletkezett-e biztosítási jogviszony? Figyelembe kellett volna vennie a kifizetőnek, hogy a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 30 százalékát meghaladta a kifizetett összeg? Helyesen alkalmazta-e a 10 százalékos költséghányad figyelembevételét? Jól járt-e el a kifizető? Van-e teendője az adószámos magánszemélynek járulék, adófizetés szempontjából? (27 %-os eho?) Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi egészségbiztosítás fenntartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy annak a magyar állampolgárnak, aki magyarországi állandó lakcímmel rendelkezik, de huzamosabb ideje Németországban tartózkodik, és munkát végez, hogyan lehetne megtartani a külföldi biztosítását, ha itthon vállal munkát? Jelenleg Németországban munkanélküli segélyen van, illetve gyógykezelés alatt áll. A következő hetekben egy német anyavállalat a magyarországi leánycégnél szeretné őt foglalkoztatni huzamosabb ideig, de felülvizsgálatokra vissza kell járnia Németországba. Ha itthon lenne biztosított, a németországi felülvizsgálatok megilletnék őt ingyenesen? Vagy a német anyacégnél kellene foglalkoztatni, és ide kiküldeni? Melyik esetben, hol keletkezne, és milyen adó- és járulékkötelezettsége, és kinek? Előre is köszönöm szíves válaszát!

Tb-szabályok is változnak! Mutatjuk a részleteket az adócsomagból Cikk

Több ponton módosulnak a parlament elé terjesztett adócsomag szerint a társadalombiztosítási szabályok is. A változtatások zöme a korábban hiányos szabályozás joghézagait tömködi ki, így egyértelműsíti a többféle gyermekgondozási ellátásban részesülő vállalkozók, illetve a mezőgazdasági őstermelők járulékfizetésére, a kisadózók adatszolgáltatására, a biztosítotti jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseket. Szigorodnak ugyanakkor az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére köthető megállapodás szabályai, és nő az egészségügyi szolgáltatási járulék összege.

Külföldön biztosított magyar ügyvezető magyarországi munkavégzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kétszemélyes kft. egyik tagja, aki az ügyvezető is, munkaviszony keretében személyesen közreműködött a kft. tevékenységében. Közben Ausztriában kapott munkát, ahol teljes munkaviszonyban biztosított. Havonta két hetet dolgozik külföldön, és két hetet van itthon. Az itthoni tartózkodása alatt üzemelteti a céget, és bevétele is származik belőle. Kérdésem, hogy Magyarországon ebben az esetben mi lesz a jogviszonya, kell-e utána járulékot fizetni, bevallást leadni? Illetve az itthon töltött havionta kettő hétben milyen formában végezhet munkát a saját vállalkozásában? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelttel: B. Emese

Napi kétórás munkaviszony Kérdés

Napi kétórás munkaviszony mire jogosítja fel a munkavállalót? Munkaviszonyából eredően nem számít biztosítottnak, mi a további teendője, mit kell maga után fizetnie? Válaszukat tisztelettel köszönöm.

Gyedre jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak 2017. 01. 20-án jár le a határozott időre szóló munkaszerződése. Jelenleg munkaviszonyban áll a cégnél, már 2014. 05. 13. óta, tehát a 365 nap bizosítási jogviszonya fennáll. A munkavállaló idén 2016. 09. hó végén fog szülni. A csedet és a gyedet a munkáltató még 2016 szeptemberében igényelni fogja, de jogosult lesz-e a munkavállaló a gyedre továbbra is akkor, ha a munkaszerződése lejár (2017. 01. 20-án), és már nem lesz biztosított? Éri-e bármilyen hátrány az ellátás összegét és idejét tekintve azután, ha a biztosítási jogviszonya megszűnik?

Őstermelő tb-je Kérdés

Főállású őstermelőnek 2015-ben nulla forint volt az árbevétele. A korábbi években az árbevétel nem haladta meg a 8 millió forintot, így az árbevétel 20 százaléka után fizette meg a járulékot. Mi alapján kell fizetnie 2015-ben? Ha nem kell fizetnie járulékot, fennmarad-e a biztosítottsága?

Kettős állampolgár egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Román-magyar kettős állampolgár Romániában rendelkezik lakóhellyel és munkaviszonnyal. Mit kell tennie, hogy a magyar egészségbiztosítást igénybe vehesse? Hogyan lehet egészségbiztosítási jogviszonya? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Sconto értelmezése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close