314 találat a(z) biztosítás cimkére

2019. 01. 01., vagy 2019. 01. 02. a nyugdíj melletti munkaviszonyban alkalmazottak biztosítási jogviszony megszűnése? Kérdés

Olvastam a következő Kérdés-választ : "2019-től a nyugdíjas munkaviszonyban lévők be-, illetve kijelentése T 1041-en".. ezzel kapcsolatban a válaszban szerepel, hogy alkalmasint a "kijelentést" 2019. 01. 08-áig kell meg tenni. Én viszont hiába kutakodok, lekérdezem a jogtárat, azokban bizony az szerepel, hogy 2019. 01. 02-től hatályos a Tbj. törvény 5 .§ (1) bekezdése szerinti változás, melyben szerepel, hogy IDE NEM ÉRTVE a nyugdíj melletti munkaviszonyban Mt. szerint.. személyt. A 2019. 01. 01-én hatályosban nem kivétel, nem szerepel, hogy ide nem értve a nyugdíj mellett.... Ez több kérdést is felvet bennem: a jelenleg is nyugdíj mellett munkaviszonyban alkalmazott biztosítási jogviszony megszűnését, melyik nappal kell közölni 2019. 01. 01., vagy 2019. 01. 02.? Aztán további kérdés, hogy mivel a Tbj. szerint 2019. 01. 01-én még biztosított ez munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas, és bérre is jogosult 2019. 01. 01-re, kell-e tőle arra az egy napra járó jövedelemből járulékokat vonni és szochót fizetni, vagy nem? Én erre keresem itt is a választ, akár arra, hogy milyen jogszabály tartalmazza azt, hogy ami 2019. 01. 02-től hatályos, az már hatályos 2019. 01. 01-től kezdődően? Szíves válaszukat előre is köszönöm és Boldog Új Évet Kívánok!

Kft. tagok biztosítása Kérdés

T. Szakértő! Ha a kft. társasági szerződésében szereplő tagok nem működnek közre a kft.-ben személyesen, nincs a kft. és a tagok között sem megbízási jogviszony, sem munkaviszony...stb. sem, akkor a tagok után van-e járulékfizetési kötelezettség? (Csak osztalékot vesznek fel a kft.-ből és nincs sehol biztosítási jogviszonyuk.) Köszönettel:

Biztosítás könyvelése és adóvonzata vállalkozásnál Kérdés

Egy kft. 2018-ban kötött Quantis EVEREST PRO életbiztosítási program elnevezésű biztosítást. Paraméterek: szerződő a cég, biztosított a magánszemély, munkaviszonyos tulajdonos, kedvezményezett halál esetén a szerződő és a biztosított által közösen megnevezett magánszemély, lejárati kedvezményezett a szerződő kft. Rendszeres díjas életbiztosítás, havonta 100 ezer forintot utalnak. Szerződés tartama:10 év. Nem nyugdíjbiztosításként kötött, befektetési egységhez kötött. Szolgáltatásai:1.) elérési szolgáltatás (határozott tartamra kötött szerződés), 2.) haláleseti szolgáltatás. A biztosítási ügynök szerint követelésként kell elszámolni az utalást, mivel lejárati kedvezményezett a szerződő vállalkozás, így nem áll fenn a végleges vagyonvesztés. Kérdés: 1.) Hová kell könyvelni a biztosítást, amikor elutaljuk? 2.) Milyen adóvonzata van ennek a biztosításnak a cégnél, illetve a magánszemélynél 2018-ban? 3.) Változik-e ez 2019-ben? Mármint jövőre milyen adóvonzata van a cégnél, illetve a magánszemélynél 2019-ben? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Nyugdíjas vállalkozásának szüneteltetése Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok, kata alá bejelentkezve. Nincs alkalmazottam, így egyúttal én vagyok az egyetlen kisadózó a vállalkozásomban. Várhatóan jövő évben lesznek olyan hónapok, amikor nem lesz megbízásom. Ezekre a hónapokra szüneteltetni fogom az egyéni vállalkozást. Kérdésem az, hogy a szüneteltetés ideje alatt az egészségbiztosításhoz a járulékot a költségvetés fizeti-e, mert ebben az időszakban kisadót nem kell fizetnem, tehát nem fedezi a kisadó az egészségbiztosítást. Köszönettel: dr.Bikfalvi István

Szja Kérdés

Egy cég alkalmazottjára kötött biztosítást, amit most kifizettek neki. Az összeg 2 055 287 forint. Kérdésem: Mit kell levonni tőle, s hogyan kell lekönyvelni? Köszönöm gyors válaszukat.!

Üzleti biztosítások adózása 2019-ben Kérdés

Kérdéseim a következők: – a csoportos egészségbiztosítási szerződés megkötése még ebben az évben megtörténik, a díj havonta előre fizetendő, így még ebben az évben megfizetésre kerül a 2019. januárra vonatkozó díj, de a 2. hónapra vonatkozó díj csak 2019 januárjában. A szerződött időszakra, ami 1 évet jelent, alkalmazható-e a 2018. évi, az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó törvény 70. § (1) c, pontja, egészen a biztosítási szerződés lejáratáig, tehát 2019. 12. hónapjáig, vagy pedig csak a szerződött időszak első (2018. decemberben kifizett) díjrészére? – a csoportos kockázati biztosítás, ha nem kell név szerint, konkrét adatokkal megjelölni a csoport tagjait, egyes meghatározott juttatásként továbbra is elszámolható-e? Köszönettel.

Biztosítás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként SIGNUM Befektetéshez kötött (CIG) életbiztosítással kapcsolatos szerződéssel rendelkezem, (2008. évben kötött), melynek befizetett díját költségként vállalkozásomban elszámoltam. Ugyanilyen típusú biztosítást kötöttem alkalmazottaim részére is, melyben kedvezményezettként lettek megjelölve. Ez is költségként elszámolásra került. Kérdéseim a következőek: 1. Milyen mértékű adó, illetve járulékvonzata lenne a szerződések felbontásának egyéni vállalkozásomban, illetve magánszemélyként/magánszemélyekként? 2. Hogyan járok kedvezőbben adózás szempontjából a biztosítás felbontását illetően? 3. Amennyiben ilyen esetben a biztosító adót, illetve járulékot von le, az milyen típusú, illetve hány százalék?

Szja 2019: ez lett a vége! Cikk

Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló T/2931. számú törvényjavaslat elfogadásával véglegeződtek a személyi jövedelemadó törvény (szja tv.) jövő évi szabályai. Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Biztosítás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben egy kft. munkavállalói részére kötött „whole life” életbiztosítást. 2017-ben a havi díj adómentes volt, 2018-ban egyes meghatározott juttatásként adózott. 2019-ben a várható változások miatt ezen biztosítás havi díjai jövedelemként adóznának, tehát mind a munkavállaló, mind a munkáltató adózna utána? Köszönettel: Mónika

Egészségbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott munkáltató 2018. évben egészségbiztosítási szerződést köt a dolgozóira. A szerződés időtartalma 2018-2019 évre szól. A kifizetés viszont egy összegben, még 2018-ban megtörténik a biztosító felé. 2018-ban kifizetett összeg havi lebontásra vetítve a biztosítási díj (12 hónap) nem haladja meg a minimálbér 30 százalékát így az adómentes lenne. A kérdés az lenne, hogy valóban adható-e a 2019 évre szóló biztosítás adómentesen 2018-ban? vagy sem? Segítségét előre is köszönöm!

10-15 százalékkal is nőhetnek a kgfb-díjak Cikk

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) kampányban 10-15 százalékos díjemelkedés mellett 140-150 ezer szerződést váltó gépjármű-tulajdonosra számítanak a szakértők.

Egyre bővül a járatok késésére, törlésére köthető biztosítások köre Cikk

Az elmúlt hetekben, hónapokban egyértelműen felértékelődtek azok az utasbiztosítási kiegészítők, amelyek például a járatkéséseknek, a járattörléseknek és azok folyományainak a költségét térítik meg – írja hétfői számában a Világgazdaság.

Kifizető által fizetett biztosítás, magánszemély kedvezményezett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságom, amelynek személyesen közreműködő tagja vagyok (társas vállalkozói jogviszonyban) 8 évvel ezelőtt egy vegyes (kockázati plusz befektetési elemek) módozatú életbiztosítást kötött a személyemre. A társaság évi egyszeri alkalommal fizette a biztosítás díját, a lejáratkori kedvezményezett én voltam. A biztosítást az idén átírattuk a társaság nevéről az enyémre (én lettem a szerződő és a kedvezményezett is). A biztosítás rövid időn belül lejár, és a lejáratkori összeget a biztosító számomra fizeti majd ki. Kérdésem: keletkezik-e bármilyen közteherfizetési kötelezettsége a társaságnak, ha igen, akkor az mi és milyen mértékű, amikor a szerződést átírjuk a nevemre? Illetve kell-e adót, mit és milyen mértékkel fizetni, amikor a szerződés lejártakor a biztosító a lejárati összeget részemre kiutalja? Válaszát előre is köszönöm.

ENSZ-alkalmazott kismamának alanyi jogon mik járnak? Kérdés

Magyar állampolgár Magyarországon, az ENSZ részlegében dolgozik – főállásban – így nincs (nem lehet) magyar biztosítási jogviszonya. Babát vár. Kérdésünk: alanyi jogon jár-e valami juttatás neki, illetve a gyermekének?

Biztosítás járulékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóinkra kötöttünk élet-baleset biztosítást, amiben a dolgozó hozzátartozója a kedvezményezett nagy baj esetén. Kérdés: Ha netán biztosítás kifizetésére kerül sor a dolgozónak, vagy hozzátartozónak, akkor ugyanúgy járulékokat kell fizetnünk, mintha munkabér kifizetésére kerülne sor? Jobb lenne, ha a biztosítást fizető kft. lenne a kedvezményezett, mert akkor valamivel kevesebb járulékot kell fizetni az osztalék után? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs