341 találat a(z) biztosítás cimkére

Biztosítás visszavásárlásának közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy unit linked biztosítást (G62WL Europe Treasury befeketetési egységekhez kötött biztosítás) fizetett a cég a biztosítónak éveken keresztül, amit a cég költségként elszámolt. A 2018-as évben ezen biztosítási szerződést megszüntették és a biztosító felé nyilatkozni kellett, hogy a cég lesz-e a visszavásárló vagy a kedvezményezettként szereplő magánszemély. Mi a kedvezményezett magánszemélyt jelöltük meg és a visszavásárlási értéket a magánszemély kapta meg levonások nélkül. A biztosítással kapcsolatos információ: * havi rendszeres díjas fizetés volt * “élethosszig tartó“ azaz határozatlan lejáratú volt a kötvény * tartalmazott kockázati és megtakarítási elemet is * a szerződéskötést követő 10 éven belül vásárolta vissza a kedvezményezett magánszemély Kérdésként merült fel, hogy milyen adó- és járulékteher merül fel a magánszemély részéről és azt a 1853-as bevallásban mely sorokban kell ezt elhelyezni? Válaszukat előre is köszönöm.

Előre megfizetett unit-linked biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. évekkel ezelőtt kötött unit-linked vegyes biztosítást a CIG-Pannóniával a dolgozóira és a beltagra, szerződőként fizeti a díjakat évenkénti gyakorisággal. A 2018. decemberben 2 évre előre befizetett biztosítási díj hogyan adózik 2019-ben, 2020-ban? A dolgozók bérszámfejtésében havi bontásban kell-e szerepelni az egész évre fizetett díjnak 2019-ben, 2020-ban? (Az évforduló február hónap.) Köszönöm szépen .

Külföldi ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. tulajdonosa és ügyvezetője külföldi magánszemély, akinek van külföldön biztosított jogviszonya. Erről azonban sehogy sem érkezik meg az A1-es igazolás. Tehát nem tudom semmivel igazolni, hogy ott fizeti a járulékokat maga után. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor hogyan lehet helyesen eljárni, mivel csak egy tagállamban lehet biztosítása.

Bérként adózó balesetbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállítmányozó cég lévén munkavállalóinkra balesetbiztosítást kötöttünk 2019 januárjában. Biztosítási termék: UNIQA: Puzzle Stand E. Jól értelmezzük-e, hogy ez mint balesetbiztosítás az idei évtől a munkavállalónak jövedelemalapot képez? Ha igen, akkor mi a teendőnk, mivel a biztosítási díjat ...-tól ...-ig időszakra adta meg a biztosító, egy összegben. Melyik hónapban kell feltüntetnem a munkavállalóm bérszámfejtésében a biztosítás összegét, a szerződés megkötésekor vagy le kell bontanom naptári vagy munkanapokra, és annak megfelelőn havi szinten? Mi történik a biztosítási díjat terhelő adókkal, járulékokkal, ha a periódus alatt kilép a munkavállaló? Válaszát előre is köszönjük.

Ne felejtse el befizetni a kötelező biztosítást! Szerdától már csak utalja! Cikk

Az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkezőknek legkésőbb március elsejéig kell rendezniük az esedékes díjrészletet – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Munkáltató által nyújtott biztosítás módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (gazdasági társaság) a munkavállalói részére három részből álló csoportos biztosítási csomagot kötött 2014-ben. A szerződő a gazdasági társaság, a díjfizető a gazdasági társaság, a kedvezményezett a biztosított munkavállaló, illetve az általa megjelölt hozzátartozó, vagy halál esetén az örökös magánszemély. A biztosítási csomag az alábbi részekből tevődik össze: 1) befektetési egységekhez kötött életbiztosítás élethosszig tartó, amely a biztosított munkavállaló hozzájárulásával visszavásárolható, 2) egészségbiztosítás, amelyre nincs visszavásárlási opció, bizonyos betegségek, kórházi kezelések bekövetkezésekor nyújt szolgáltatást a biztosító a munkavállaló részére, 3) balesetbiztosítás a szolgáltatásra; az előzőekhez hasonlóan a munkavállaló jogosult, halál, baleseti halál és rokkantság, csonttörés esetén. A 2017. évig adómentes béren kívüli juttatásként, 2018. évben egyes meghatározott juttatásként adózott a társaság, kivéve a balesetbiztosítási csomagot. A munkavállalókra nevesítve kötötte meg a biztosítási csomagot. Ha a munkaviszony megszűnik, a biztosítás módosítható. Most felmerült, hogy a biztosítási csomagot oly módon módosítanák, hogy a szerződő és a díjfizető helyébe a biztosított magánszemély kerülne. Az előző szerződő és a díjfizető módosításának milyen adójogi következménye van a magánszemélyre, illetve a gazdasági társaságra nézve? Kell-e adózni a munkavállalónak és a társaságnak? Ha igen, akkor mi után?

Biztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, amely befektetési célú életbiztosítást kötött már több évvel ezelőtt. A biztosított a társas vállalkozó. A biztosítás fordulónapja 2018. májusban volt. Változtatás nem történt. A kockázati díjrész elkülönített. Jól értelmezem, hogy 2019-től bérként adózik a biztosítás rendszeres díja, és a közterheket fizetheti a cég teljes egészében? Vagy ebben az esetben is van átmeneti szabály? Köszönöm: Szilvia

Társas vállalkozói jogviszony utólagos önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Cím! Mi a teendő, ha a társas vállalkozói jogviszonyt önellenőrizni kell, mert később derül ki, hogy az egyszemélyes kft.-ben lévő ügyvezetőnek nincs más biztosítási jogviszonya, vagyis a kft.-ből utólag kell a járulékokat megfizetni, bevallani. Az a kérdés, hogy a bérszámfejtett jogviszonyból eredő nettó "bért" kötelező-e ténylegesen kifizetni? Illetve, hogy az ügyvezető számára számfejtett, de ki nem fizetett juttatásról kell-e M30-as igazolást kiállítani? Mi van abban az esetben, ha a kft.-ben nincs is fedezet a kifizetésre?

Biztosítás felmondása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató 2008-ban egész életre szóló befektetési életbiztosítást kötött, amelynek biztosítottja az egyik munkavállaló. A biztosítási díjat 2008 és 2012 között a társaság fizette és költségként elszámolta. Amennyiben 2019-ben a biztosítás felmondása megtörténik, van-e, ha igen, kinek és milyen mértékben adófizetési kötelezettsége? Köszönettel: Szalay Ildikó

Speciális szabályok a katások biztosításának szüneteléséről Cikk

Nemcsak a különleges adószabályok, hanem a biztosítotti jogviszonyra vonatkozó rendelkezések miatt is speciális a katások helyzete, mutatjuk, miért.

Kettős állampolgárú nyugdíjas munkaviszonyban 2019 Kérdés

Szerb-magyar állampolgár Szerbiában kapja a nyugdíjat, 3-4 éve magyar állampolgár, van magyar lakcíme is. Munkaviszonyban dolgozik magyar cégnél Magyarországon, a cég igényelte a taj számát is. Ki kell jelenteni a T1041 esen és megszűnik a biztosítása Magyarországon 2019-ben? Ha igen, milyen módon lesz biztosított Magyarországon, és kaphat korházi ellátást is ha történne vele valami?

2018. 12. hóban biztosítónak fizetett díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a vele 8 órás munkaviszonyban álló (50 százalékos tulajdoni résszel rendelkező)ügyvezetőre biztosító intézettel egészségbiztosításra kötött szerződést 1 éves, 2018. 12. 01-2019. 12. 01. közötti időtartamra. Az 1 éves időszakra fizetendő 200 ezer forint 2018 decemberében átutalásra került a biztosítónak. A szerződés visszavásárlási értékkel nem rendelkező és jövedelmet nem pótló egészségbiztosítási fedezet megvásárlására vonatkozik (orvosi ellátás, vizsgálatok). Kérdésünk: mivel 2018-ban a biztosító leszámlázta a 200 ezer forint összeget, és 2018-ban át is utaltuk, akkor a teljes összeg adómentes 2018-ban vagy egyes meghatározott juttatásként kell adózni utána? Vagy a 2019-re eső rész után már adózni kellene munkabér jövedelemként? A 2018. 12. hóra beadandó 08-as bevalláson erről kell-e adatot szolgáltatni ? Válaszukat előre is köszönöm.

2019. 01. 01., vagy 2019. 01. 02. a nyugdíj melletti munkaviszonyban alkalmazottak biztosítási jogviszony megszűnése? Kérdés

Olvastam a következő Kérdés-választ : "2019-től a nyugdíjas munkaviszonyban lévők be-, illetve kijelentése T 1041-en".. ezzel kapcsolatban a válaszban szerepel, hogy alkalmasint a "kijelentést" 2019. 01. 08-áig kell meg tenni. Én viszont hiába kutakodok, lekérdezem a jogtárat, azokban bizony az szerepel, hogy 2019. 01. 02-től hatályos a Tbj. törvény 5 .§ (1) bekezdése szerinti változás, melyben szerepel, hogy IDE NEM ÉRTVE a nyugdíj melletti munkaviszonyban Mt. szerint.. személyt. A 2019. 01. 01-én hatályosban nem kivétel, nem szerepel, hogy ide nem értve a nyugdíj mellett.... Ez több kérdést is felvet bennem: a jelenleg is nyugdíj mellett munkaviszonyban alkalmazott biztosítási jogviszony megszűnését, melyik nappal kell közölni 2019. 01. 01., vagy 2019. 01. 02.? Aztán további kérdés, hogy mivel a Tbj. szerint 2019. 01. 01-én még biztosított ez munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas, és bérre is jogosult 2019. 01. 01-re, kell-e tőle arra az egy napra járó jövedelemből járulékokat vonni és szochót fizetni, vagy nem? Én erre keresem itt is a választ, akár arra, hogy milyen jogszabály tartalmazza azt, hogy ami 2019. 01. 02-től hatályos, az már hatályos 2019. 01. 01-től kezdődően? Szíves válaszukat előre is köszönöm és Boldog Új Évet Kívánok!

Kft. tagok biztosítása Kérdés

T. Szakértő! Ha a kft. társasági szerződésében szereplő tagok nem működnek közre a kft.-ben személyesen, nincs a kft. és a tagok között sem megbízási jogviszony, sem munkaviszony...stb. sem, akkor a tagok után van-e járulékfizetési kötelezettség? (Csak osztalékot vesznek fel a kft.-ből és nincs sehol biztosítási jogviszonyuk.) Köszönettel:

Biztosítás könyvelése és adóvonzata vállalkozásnál Kérdés

Egy kft. 2018-ban kötött Quantis EVEREST PRO életbiztosítási program elnevezésű biztosítást. Paraméterek: szerződő a cég, biztosított a magánszemély, munkaviszonyos tulajdonos, kedvezményezett halál esetén a szerződő és a biztosított által közösen megnevezett magánszemély, lejárati kedvezményezett a szerződő kft. Rendszeres díjas életbiztosítás, havonta 100 ezer forintot utalnak. Szerződés tartama:10 év. Nem nyugdíjbiztosításként kötött, befektetési egységhez kötött. Szolgáltatásai:1.) elérési szolgáltatás (határozott tartamra kötött szerződés), 2.) haláleseti szolgáltatás. A biztosítási ügynök szerint követelésként kell elszámolni az utalást, mivel lejárati kedvezményezett a szerződő vállalkozás, így nem áll fenn a végleges vagyonvesztés. Kérdés: 1.) Hová kell könyvelni a biztosítást, amikor elutaljuk? 2.) Milyen adóvonzata van ennek a biztosításnak a cégnél, illetve a magánszemélynél 2018-ban? 3.) Változik-e ez 2019-ben? Mármint jövőre milyen adóvonzata van a cégnél, illetve a magánszemélynél 2019-ben? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs