481 találat a(z) bevétel cimkére

Kata Kérdés

2019. évben értékesített üzemi tárgyi eszközök értékesítése katás bevételbe tartozik? köszönöm

Katás bt. személygépkocsi értékesítése Kérdés

2019. évben katát választó bt. beltagja a bt. tulajdonában levő személygépkocsit értékesíti saját magának. A gépkocsit magáncélra is használta, cégautóadót fizetett. A gépkocsi nyilvántartási értéke 0. Hogyan fog adózni a személygépkocsi vételára? köszönöm

Adományozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Workshop tevékenységet végző társaság az általa nyújtott szolgáltatás ellenértékének felét alapítvány részére kívánja adományozni. Az összeg átvételekor mi a helyes eljárás? A pénztárgépbe a teljes összegnek be kell-e kerülnie, vagy megteheti, hogy csak a felét bevételezi, az adományra szánt összeget pedig külön gyűjti?

Közös őstermelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvány kiváltásával kapcsolatba kérném a segítségét. Adott egy őstermelő, aki eddig belefért a 4 millió forintos kedvező adózású értékhatárba, a későbbiekben viszont véleménye szerint bevétele meg fogja haladni a 4 millió forintot. Emiatt , hogy a bevételt megossza, közös őstermelői igazolványt váltana ki, de kivel tudna? - van egy élettárs, aki nem bejegyzett élettárs, - van 3 kiskorú gyermek, - van egy édesanya, aki nem egy lakcímen él vele. Van-e valamilyen sorrend abban, hogy kit kell elsőként rávenni a közös őstermelői igazolványra? Lehet-e közös őstermelése kiskorú gyermekével? Köszönöm válaszát!! Üdv. CsÉva

Kisvállalkozói kedvezmény - bevételcsökkentés Kérdés

Mezőgazdasági boltot működtető egyéni vállalkozó a bolt fűtési rendszerét javíttatta, azaz új kazánt vásárolt. Élhet-e a kisvállalkozói kedvezménnyel, azaz csökkentheti-e a bevételét a kazán és munkadíj árával? Válaszukat köszönöm.

Bérlő ingatlanépítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja szerint adózó egyéni vállalkozó tevékenysége ingatlan-bérbeadás. A bérbe adott ingatlan nem egyéni vállalkozóként a tulajdona, hanem magánszemélyként. A bérlő (kettős könyvelést vezető adózó) engedélyköteles tevékenységet végez az ingatlanban. Az engedélyhez szükséges az ingatlan átalakítása. Külön épület építése történik, mely épületet építési napló alapján, használatba is kell venni. Az építtető a bérlő. Az építési költség beszámítandó a következő időszaki bérleti díjakba. Az építési költség tehát teljes egészében „lelakható”, azaz csak 72 hónap múltán lesz tényleges pénzforgalom a vállalkozások között a bérleti díj kiegyenlítése tekintetében. Az ingatlan az utolsó „lelakott” bérleti díjat követően kerül a bérbeadó tulajdonába. Kérdésem: • Az szja szerint adózó egyéni vállalkozónál a kiszámlázott és kompenzációval rendezett bérleti díj a „lelakás” időszakában mikor minősül pénzforgalmi elszámolás szerint árbevételnek? (A felek megállapodása szerint a bérleti díjat a továbbiakban is havonta számlázza a bérbeadó. A számla fizetési módja kompenzálás.) Tekinthető-e a bevétel havi bevételnek, vagy csak a tulajdonszerzés napjával (az ingatlan földhivatali bejegyzése) válik pénzforgalmi tekintetben árbevételnek? Azaz melyik évi szja-bevallásban kell szerepeltetni a „lelakás” időszakára járó bérleti díjakat? • A kettős könyvvitelt vezető adóalany az építési költséget követelésként tartja nyilván, melyet havonta vet össze a kiállított számlákkal.

Szolgálati járandóság mellett katás bt. kültagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt értem, hogy a szolálati járandóságban részesülő egyéni katás kisadózóra nem érvényesek a tb-törvény szolgálati járandóságra vonatkozó előírásai. Azt is, hogy a befizetett adó után számolt összeg a jövedelem. Kérdés: katás bt.-ben kültagként egyéni kisadózó lehetek, ebben az esetben nem vagyok egyéni vállalkozó sem, ha jól értelmeztem. A jövedelmet adóbevallásnál hogyan tüntetem fel? Viszont azt nem értem, hogyan számoljak jövedelmet, és mi van akkor, ha a bevétel annál több? A katás bt.-ből nem jövedelmet, hanem "osztalékot" kapok (jobb szót nem találtam, ezért idézőjeles). Alkalmazottként foglalkoztatás jobb választás, ha a jövedelem ténylegesen a garantált és most is növelt bérminimum? Válaszát előre is köszönöm.

Őstermelő támogatásának elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasági őstermelő 450 millió forint értékben végez építési beruházást (sertéstelep, plusz technológia). A beruházást 2016-ban kezdte, és várhatóan 2019-ben helyezi üzembe, ekkor fogja megkezdeni az értékcsökkenési leírást. A beruházáshoz kapcsolódóan 2019. év végén várhatóan 186 millió forint támogatást fog kapni. Ha a teljes támogatás bevétel lesz 2019-ben, de az értékcsökkenési leírást a beruházás aktiválása után csak időarányosan számoljuk el, akkor 2019-ben nagy nyereség jelenne meg. Kérdésem az lenne, hogy lehetőség van-e őstermelő esetében arra, hogy a támogatást csak az értékcsökkenési leírással arányosan vegyük figyelembe bevételként, és így az évekre elosztva jelenne meg a nyereségben? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Egyéni vállalkozás előlegszámlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás előlegszámlát ad ki 2018.12 hó-ban. 2019-ben lesz a végszámla kiállítva. Kérdésem, hogy az előleg bevétel lesz, ami után adóznia kell az egyéni vállalkozónak vagy csak jővőre azaz a 2019. évben? Köszönettel Anna

Kata adózás áfával Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném megtudni, hogy egy áfás katás egyéni vállalkozó bevételébe bele számít-e az áfa összege? Válaszukat előre is köszönöm!

Katás adózó bevétele Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném megtudni, hogy egy katas adózónak, aki vett egy ingatlant, majd eladta, a bevételébe bele számít-e, illetve mi történik az adózásával, ha jövőre adja el? Válaszukat előre is köszönöm!

Támogatás elszámolása egyéni vállalkozónál Kérdés

Szja törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó az önkormányzattól 1 000 000 Ft támogatást kapott. A támogatást eszközvásárlásra, felújításra, karbantartásra használhatja fel. Hogyan számolhatja el a támogatásból vásárolt eszközöket? (A beszerzett tárgyi eszköz: klímaberendezés 830 000 forint, bútor 200 000 forint)? A támogatás összegét egyéb eredményt nem képező bevételbe kell-e elszámolni, amikor megkapja, és az értékcsökkenéseknek megfelelően majd éveken keresztül az egyéb eredményt képező bevételként kell-e elszámolni?

Megszűnő egyéni válllalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna, Egy áfás egyéni vállalkozó megszűnésének dátuma 2018.10.04. A vállalkozás megszűnése után keletkeztek még számlák a közüzemi díjak elszámolásával kapcsolatban. 1. Keletkezett jóváíró számla, melynek a számlán feltűntetett teljesítés dátuma 2018.10.19., az elszámolt időszak 2017.10.05-2018.10.04. A pénzügyi teljesítése 2018.10.19. Ezen jóváíró számla az áfában gondolom már nem szerepel. De bevételbe be kell még tenni? 2. Van olyan költségszámla, szintén elszámoló számla, melynek a teljesítés dátuma a számlán 2018.10.17. A számla kelte: 2018.10.02, az egyéni vállalkozó ekkor a helyszínen a számlát ki is fizette. Ez a számla áfában és költségben is beszámít még? Összességében megszűnés után keletkező "bevételek" és kiadások tekintetében miként kell eljárni? Köszönettel

Szoftver használati dij Kérdés

Kft.-nek háziorvosi szoftvert számláznak átalánydíjban, valamint háziorvosi információs rendszer egyszeri használatbavételi díjat is fizetett. Kérem válaszukat: az Sztv. szerint hová könyveljük?

Kata, végszámla Kérdés

Egyéni vállalkozó január 1-jétől áttér a kata adózási módra. Az előző évben előlegszámlát bocsátott ki, mely előleg az szja-törvény szerint bevételnek minősült. A végszámlát a katás időszakban állítja ki. Van-e erre vonatkozóan különös bevételmegállapítási szabály? Vagy egyszerűen az szja-s időszakban a bevétele az előleg, a katás időszakban pedig a végszámla szerinti hátralévő összeg?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Háziorvos, cégautóadó, üzemorvosi ellátás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close