457 találat a(z) beszámoló cimkére

Mi a teendő? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságot végelszámolással szándékoztak megszüntetni. Indult a végelszámolás 2017. 03.14-ével. Bementek a végelszámolást záró bevallások, beszámoló 2017. szeptember 10-én. A törlési határozat megszűnése előtt meggondolta magát a tulajdonos, eladta a céget és egyúttal kérték a végelszámolás visszavonását. A cégiratokban végelszámolás vége dátumként 2018.05.15. szerepel. Ez a dátum a tulajdonosváltás dátuma is. Hogyan néznek ki az üzleti évek, Milyen bevallást, beszámolót kell beadni, pótolni, hogy a 2018. évi zárást meg lehessen csinálni? Köszönettel!

Taóról kivára áttérés esetén prémium kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2019. január 1-jétől a társasági adóról áttért a kisvállalati adóra. 2018. évre a taggyűlés prémiumfeltételt írt elő, a prémium mértékét a társaság 2018. évi adózott eredményéhez kötötte. A prémium összege az éves beszámoló elkészítésekor válik véglegessé. Az elmúlt években a prémiumot és annak járulékait (szocho, szakképzési hozzájárulás) a költségek között elszámoltuk a passzív időbeli elhatárolással szemben. 2018 után az ügyvezetőt megillető prémium a beszámoló elfogadását követően, várhatóan 2019. április hónapban kerül kifizetésre. Helyesen járunk-e el a 2018. év zárása és a beszámoló elkészítése során, ha a prémium bérköltségként elszámolt összege után nem szociális hozzájárulási adót, illetve szakképzési hozzájárulást számolunk el az 54-56-os számlacsoportban, hanem 13 százalékos kivát a 89-es számlán, mivel a prémium kifizetésekor már nem vagyunk a társasági adó alanya? Válaszukat előre is köszönöm.

Éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli törvény 9. § (2) bekezdése szerinti határértékeket kapcsolt vállalkozások tekintetében (anya-lánya) egybe kell-e számítani? A 117. § (1) bekezdése szerinti értékeket összesítve nem érik el a szervezetek. Előre is köszönöm válaszát!

Társasház mérlege Kérdés

Társasházunknak üzlethelyiségek bérbeadásából és közös költségből van bevétele. Egyszeres könyvelésre vagyunk jogosultak. El kell készítenünk a számviteli törvény szerinti egyszeres éves beszámolót (egyéb szervezetek szerintit). Ezt be kell küldeni valahová? Köszönettel:

Bt. adószámának törlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a következőkben kért segítséget. Adószámát 2016-ban törölték NAV tartozás miatt. 2014-ben a bankszámla-vezető bankja is felmondta a szerződésüket. Az utolsó beszámolója illetve bevallása 2012-ben került beküldésre. Most rendezte tartozását és szeretné megszüntetni a bt.-t. A kérdésem a következő lenne, hogyan lehetne megszüntetni a bt.-t így , hogy az adószáma 3 éve törlésre került? Kell-e pótolni az elmaradt bevallásokat, beszámolókat?

Mikrogazdálkodói beszámolóra visszatérés Kérdés

Ha kilépek a mikrogazdálkodói beszámoló készítése alól, mennyi idő után tudok visszatérni? 2017-ben léptem saját döntés alapján. A feltételek megvannak, hogy újra mikrogazdálkodói beszámolót készíthessek.

Kamatlevonást korlátozó előírás a társasági adózásban II. – példákkal Cikk

Az idei évtől egy uniós irányelv (1164/2016/EU) hazai jogba történő illesztése megváltoztatja a kamatok társasági adóalapnál történő figyelembevételére vonatkozó eddigi előírást, amelyet „alultőkésítési szabályként” ismertünk. Folytatjuk január 14-én, azonos címmel megjelent írásunkat.

Egyszerűsített végelszámolás katás bt.-nél Cikk

Katás bt. egyszerűsített végelszámolást szeretne indítani, milyen záró beszámolót kell közzétennie? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Szakszervezet beszámoló-benyújtási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakszervezetnek kell beszámolót benyújtania?

Egyszerűsített végelszámolás katás bt. esetén Kérdés

T. Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy katás bt. egyszerűsített végelszámolást szeretne indítani, akkor milyen záró beszámolót kell közzétennie? Az érthető, hogy a végelszámolási időszakban már nem lehet katás, de mivel nem kötelezett számvitel szerinti könyvvezetésre a katás időszakban a bt., így a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal milyen beszámolót kell készítenie, amit közzé is kell tennie? Leltározás alapján felvett adatokkal készítse? Vagy milyen szabály vonatkozik erre? Köszönöm a választ!

Végelszámolás befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnál a végelszámolás 2018. 01. 01-jén kezdődött a törvényi előírásoknak megfelelően. A taggyűlés akként határozott, hogy a végelszámolás befejezés dátuma 2018. 12. 31. Fennálló kötelezettsége a társaságnak nincs, viszont követelése van a NAV felé. Kiutalandó áfa összege 212 000 Ft (mivel nem érte el eddig a 250 000 Ft értékhatárt negyedéves áfabevallónál, nem tudta visszaigényelni a társaság), így a lehetőség az áfabevallásban most nyílt meg, hogy végelszámolás befejezés jelölése megtörtént. A kérdésem az alábbi lenne, hogy a végelszámolást záró beszámolóban 2018. 12. 31-ei dátummal ez a követelés ott szerepel, mivel fizikailag a kiutalás még nem történt meg. A vagyonfelosztási javaslatban a végelszámolónak erről rendelkezni kell, melyet a cégbíróság felé be kell nyújtania. A bankba 2019-es évben fog megérkezni a fenti visszaigényelt összeg, így mint könyvelő ismét beszámoló elkészítésére leszek kötelezett a végelszámolást befejező beszámolón kívül, milyen dátummal, milyen megnevezéssel? Milyen teendőm van így a 2019-es évben megérkezett utalással, bevallások és beszámolók tekintetében? Köszönettel: MOBIZ KFT

Osztalékdöntés születhet-e a beszámolótól függetlenül? Kérdés

Születhet-e a beszámoló elfogadása (03. 31) után fél évvel 10. 31-én (09. 30-ai évközi mérleg alapján) osztalékról szóló taggyűlési határozat? Illetve kérdés, hogy ha a 10. 31-ei taggyűlési határozatot csak osztalékelőlegként tudjuk kezelni, akkor 2019. január 1. és március 31. között hogyan lehet jogszerűen osztalékelőleget kifizetni, hiszen évközi beszámolót még nem tudunk készíteni, mert előző évi adatunk sincs? Vagy ilyenkor a 10. 31-én (évközi beszámoló alapján) elfogadott osztalékelőleg-döntésből a még ki nem fizetett összeg kifizethető osztalékelőlegként (szja szempontból már 2019-es előlegként)?

Cég vagyonára vonatkozó információ kényszertörléskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője végzést kapott a Cégbíróságtól, amelyben közlik a kényszertörlési eljárás miatti teendőket. Két dolog nem világos számomra: 1. Felhívják az ügyvezetőt, hogy a cég vagyonára és kötelezettségeire vonatkozóan nyújtson információt. 2. Gondoskodjon a cég iratainak elhelyezéséről és az Art. szerinti kötelezettségek teljesítéséről, és ezek megtörténtét igazolja. Kérdésem, hogy a 2. pontban szereplő igazolást, illetve az 1. pontban szereplő információt milyen formában kell megtenni, létezik formanyomtatvány, esetleg kötetlen formában, vagy elegendőek a beadott bevallások és beszámoló, valamint a cég iratőrzési helyének aktualizálása? Postán vagy elektronikus formában? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Kiva és beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy vállalkozás átlép a kivába, kikerül a tao-törvény hatálya alól, de az Sztv. hatálya alatt marad. Ezért azt, hogy milyen beszámolót kell készítenie, továbbra is a számviteli törvény határozza meg. Fentiek szerint tehát lehetséges olyan kft., amely a kiva szerint adózik, és mikrogazdálkodói beszámolót készít? Köszönettel.

Kapcsolt vállalkozások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésemet az I. Kft.-re vonatkozóan kérdezem. I. Kft.-ben: feleség tulajdonos, 50 százalékban és ügyvezető, a férj tulajdonos, 50 százalékban és ügyvezető. II. Kft.-ben: a feleség tulajdonos 50 százalékban és ügyvezető, a férj tulajdonos 50 százalékban és ügyvezető. A két kft. között oda-vissza termékforgalmazás és szolgáltatásnyújtás van. Kérdés: Milyen kapcsoltság áll fenn a két kft. között? Az I. Kft. milyen beszámoló készítésére kötelezett? Az I. Kft.. egyéb kötelezettségei, például transzferárhasználat, -szabályzat, -nyilvántartás? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs