14 találat a(z) beruházási támogatás cimkére

Három vármegyében nő az uniós regionális beruházási támogatás maximuma Cikk

Három vármegyében, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hevesben 60 százalékra emelkedik a korábbi 50 százalékról százalékról a regionális beruházási támogatás maximuma. Kisvállalkozások további 20 százalék, középvállalkozások pedig 10 százalék többletben részesülhetnek – számol be az uniós döntésről hírlevelében az Andersen Magyarország.

Beruházási és kamatkedvezmény igénybevétele Kérdés

Beruházási és fejlesztési támogatás 2021, 2022, 2023 Kérdés

Beruházási támogatás Kérdés

Kedvező EU-döntés: megszűnhet az állami beruházásösztönzés uniós korlátozása Cikk

Jövő héten létrejöhet a megállapodás az Európai Bizottsággal az állami beruházásösztönzés uniós korlátozásának feloldásáról – jelentette be Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter ma a versenyképesség-növelő program szerződésátadó rendezvényén.

Támogatásból finanszírozott eszközbeszerzés kkv-kedvezménye Kérdés

Ezért nem növeli a kormány az álláskeresési járadék összegét és időtartamát Cikk

Hétről hétre tízezrekkel nő az álláskeresők száma, áprilisi adatok szerint meghaladja a 330 ezret azok száma, akik elveszítették állásukat, ellenzéki képviselők minden fórumon – köztük a mai parlamenti ülésen Burány Sándor (Párbeszéd) – azonnali intézkedéseket sürgetnek, szorgalmazzák az álláskeresési járadék összegének felemelését és időtartamának 3-ról 9 hónapra növelését. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma az Országgyűlésben válaszolt a felvetésre.

Családi gazdálkodó – beruházási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó épített egy vasvázas színt. A beruházás a 2018. évben kezdődött és 2019-ben ért véget. A használatba vételi engedélyt a 2019. évben megkapta. A beruházáshoz kapott vissza nem térítendő támogatást. A támogatás 90%-át folyósították a 2019. évben, a fennmaradó 10%-ot 2020 januárjában kapta meg. Kérdésünk az, hogy abban az esetben, ha a családi gazdálkodó egyösszegben szeretné elszámolni a vasvázas szín értékcsökkenését a 2019. évben (ekkor helyezte üzembe), akkor a 2020. évben kapott támogatást be lehet-e állítani a 2019-es év szja-bevallásába mint bevétel? Ha viszont a családi gazdálkodó értékcsökkenést számolna el rá lineárisan, akkor a támogatás az elkövetkező években az adott évi értékcsökkenés arányában számít-e bevételnek az szja adózásban?

Beruházási támogatás elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beruházási támogatással lett ültetvény telepítve 2018-ban. A támogatás 2019-ben érkezett meg a bankszámlára, amit lekötött tartalékba kell könyvelni. A kérdésem az, hogy 2018-ra a támogatás összegét ki kell-e mutatni a lekötött tartalékban elhatárolással szemben, vagy mi a helyes elszámolási mód?

15 milliárd forint beruházási támogatásra pályázhatnak nagyvállalatok Cikk

Idén 15 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett meg beruházási támogatást nagyvállalatok számára a Nemzetgazdasági Minisztérium, a kérelmeket szeptember 30-áig lehet benyújtani.

Támogatási előleg kezelése Kérdés

Adott egy építőipari vállalkozás, amely lemezgyártáshoz 54 millió 755 ezer forint értékben vett gépeket. Elindítottak még a beszerzés előtt egy pályázatot. Az egész támogatás 50 millió forint értékű lesz (50 százalékos támogatottság)a beruházás értéke 101 millió forint lesz, de ennek is még csak kicsivel több mint a fele lett meg gépbeszerzésben, a másik felébe még nem kezdtek bele (telephelyfejlesztés). A gépbeszerzések után 25 millió forint előleget lefolyósítottak a támogatásból. Ilyenkor miként kell kezelnem a kapott előleget? Egyéb kötelezettségen kellene hagynom év végén, vagy halasztott bevételként kellene kezelnem, és értékcsökkenéssel arányosan 96-ba elvezetnem egy részét? Ugyanis, ha levetítjük, akkor a gépekre eső támogatás 50 százalékát még nem is kaptuk meg. Köszönöm a segítséget!

Áttérés kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha 2017 évre választanánk a kivát (a feltételeknek megfelel a cég), akkor mit kell tenni az előző években lekötött tartalékkal, ami annak idején a társasági adó alapját csökkentette, de még teljes egészében nem használtuk fel? Ugyancsak nem tudom, hogyan kell rendezni a passzív időbeli elhatárolásokban szereplő olyan tételeket, amik beruházási támogatások alkalmával keletkeztek és minden évben a támogatásból vásárolt tárgyi eszköz értékcsökkenésével arányosan kerül bevételként elszámolásra? Az új szabályokban szereplő pénztárnövekmény kapcsán a mentesített értékhez tartozik az első évi nyitó pénztár értéke is, ami lehet magasabb, mint a bevétel 5 százaléka? Ha igen, akkor a növelő, illetve csökkentő tételként számított pénztárnövekményt ehhez az értékhez kell viszonyítani vagy a bevétel 5 százalékához? Válaszát előre is köszönöm!

Tao – Fejlesztési adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál a 2010. és 2011. években végrehajtott beruházások alapján jelenleg folyamatban van a taotörvény 22/B § (1) i) pontja szerinti fejlesztési adókedvezmény időszakunk (továbbiakban: FAK1) A FAK1 paraméterei: • futamideje: 2011. – 2020. • maximális támogatás tartalma: 454,8 mFt • mostanáig igénybe vett támogatástartalom: 65 mFt 2016-ban szeretnénk megkezdeni egy újabb beruházást (szintén a taotörvény 22/B § (1) i) pontja szerinti fejlesztési adókedvezményi lehetőséggel – ez lenne a FAK2) –, a beruházás várható üzembe helyezési ideje 2017. A taotörvény 22/B § (6) szerint „az adózó az adókedvezményt a beruházás üzembe helyezését követő adóévben – vagy döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő kilenc adóévben, legfeljebb a bejelentés, illetve a kérelem benyújtásának adóévét követő tizennegyedik adóévben veheti igénybe”. Az előzőek alapján a FAK2 2018-2027. évek között vehető igénybe; 2018-2020-ig még megvan a lehetőség az első beruházás alapján igénybe venni a teljes, 80 százalékos adókedvezményt. Kérdéseim: 1. A FAK2-t a beruházás üzembe helyezését követő adóévben (2018.) meg kell kezdeni? 2. Ha megkezdjük a FAK2-t, akkor lehet-e egy olyan megosztása a maximális, 80 százalékos adókedvezménynek, hogy 79 % a FAK1-ből és 1 % a FAK2-ből? Majd a FAK1 lejárata (2020.) után a teljes 80 % FAK2 – mindaddig, amíg el nem érjük a maximális támogatástartalmat? Előre is köszönöm!

Beruházási támogatás miatti tőketartalék kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági vállalkozás gépbeszerzéséhez támogatást kapott, melyet előírtak, hogy tőketartalékként kell kimutatni. Az lenne a kérdésem, hogy az örökre ott marad, vagy hová, és mikor kell átvezetni, lekönyvelni? A beruházással annyi kötelezettsége van a cégnek, hogy az üzembehelyezést követő 5. év végéig nem adhatja el. Kell-e valamikor a támogatás összegét átvezetni bevételek közé, vagy befolyásolja-e az éves elszámolt értékcsökkenés-összegeket? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3