21 találat a(z) belföld cimkére

Belföldi napidíj Kérdés

Így változtatta meg vásárlási és pihenési szokásainkat a járvány Cikk

Jóval többen nyaraltak idén nyáron inkább itthon, a kiemelt hazai turisztikai régiók belföldi vendégforgalma jelentősen nőtt tavalyhoz képest, míg például Horvátországba fele-, Olaszországba negyedannyi magyar utazhatott ki az elmúlt három hónapban, mint egy évvel korábban – derül ki az Erste Kártyaköltési Felmérésből.

Folyamatosan nő a belföldi szállásfoglalások száma Cikk

Május végére várható jelentősebb számú foglalás a turizmusban, és a főszezon kilátásairól is majd csak akkor lehet biztosabbat mondani – vélekedett Semsei Sándor, a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetségének (MTDMSZ) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Éledezik a turizmus: nőtt a szállásfoglalások száma Cikk

Az egy hónappal korábbival összehasonlítva áprilisban 30 százalékkal nőtt belföldön a szállásfoglalás aránya – mondta Könnyid László, az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Vadászegyesület számlázása belföld-külföld Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Vadászegyesületnek "Vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás" a fő tevékenysége. A földtulajdonosi közösségnek fizet a területért számla ellenében. 1. Élő mezei nyúl, vaddisznó, dán hús, róka minta, őzbaklelövési díj, trófeaértékesítés történik magyarországi adószámmal rendelkező cégeknek és áfásan. Az egyesület az áfában az általános szabályokat választotta. 2. Külföldi magánszemélynek is áfásan számlázott. Kérdésem: helyesen járt-e el hogy így számlázott az 1. és a 2. esetben? A NAV 2017/33 állásfoglalásan az szerepel hogy a bérvadászat főszabály szerint adómentes. Választhatnánk: a 86. § (1) bekezdés l pontja szerinti mentességet a fentiekre tekintettel? Ha igen, belföldön mentesen számlázhat? Külföldre közösségi adószámmal rendelkezőnek mentes, külföldi magánszemélynek áfás számla? Milyen nyomtatványon tudom megtenni, ha lehet választani? Köszönettel!

Belföldi napi díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi kiküldetés esetén a 437/2015 (XII.28) kormányrendelet alapján a munkavállalónak kifizetett napi 500 forintos költségátalányt, hogyan kell számfejteni? A munkavállalónál az 500 forintból kell-e vonni személyi jövedelemadót, járulékokat? Illetve a kifizetőnél milyen adót kell utána fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általánosságban szeretnék a kérdésemre választ kapni: Ha egy magyar adóalany (kft.) eszköz javítását végzi Magyarországon egy gyárban, és ezt a szolgáltatást például egy Japánban bejegyzett cég rendeli meg, aki kifejezetten kéri, hogy áfát ne számlázzunk, hiszen harmadik országbeli adóalany, akkor ezt megtehetjük-e, vagy mit kell vizsgálni annak érdekében, hogy helyesen járjunk el? Ugyanez a kérdés, ha ez a megrendelő EU-s cég, EU-s adószámmal? A NAV 29. füzete szerint a teljesítés helye a cég gazdasági letelepedésének helye. Magyarán, ha van illetőségigazolásunk, akkor számlázhatunk "reverse charge" eljárással? Fontos, hogy a javítási szolgáltatást belföldön végezzük. Köszönöm előre is!

Ekáer, beérkezés EU tagállamból nem vevőnek Kérdés

Kérjük válaszukat az alábbi ügyben! Egy cseh cég az áruját Magyarországon fogja eladni, az beérkezik egy megbízott cég telephelyére, ahol tárolásra kerül addig, míg egy vevő meg nem vásárolja. A magyarországi lebonyolítással megbízott cég nem vásárolja meg az árut, csak tárol, fuvart szervez. Kérdésünk az, hogy a két szállítás viszonylatában milyen ekáer-ügyintézés szükséges, melyik szereplőnek kell azt elvégezni illetve milyen célú behozatalt kell jelenteni (egyéb v. termékbeszerzés)? Szállítási viszonylatok: 1. Csehországból a magyarországi kft. telephelyére. 2. A magyarországi kft. telephelyéről a vevőhöz. Szereplők: 1. Eladó : cseh cég, 2. Vevő : Magyar egyéni vállalkozó vagy őstermelő, adószámos áfaalany. 3. Bonyolító, tároló cég: magyar kft, aki telephelyén tárolja a leszállított árut, neki majd a magyar tárolási helyről fuvarral kell elszállítania a vevői címre. A szállítás megszervezését az árut tároló cég végzi a vevő részére, kérésére. Ha vevőnek kell igényelni az ekáer-számot, akkor ebben az esetben további kérdések merülnek fel. A vevő magánimportot valósít meg, a szállító a cseh cég, azaz a viszonylatnak elvileg külföld-belföldnek kellene lennie, viszont a felrakodási hely Magyarország. Az ekáer- rendszer nem tudja azt kezelni, hogy cseh a feladó, viszont magyar hely a felrakodási cím, azaz ebben az esetben csak belföld-belföld viszonylatot lehet elkészíteni a bejelentést, ekkor viszont az ekáerben nem „jelenik meg” sehol a cseh szállító.

Belföldi vagy közösségi értékesítés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő kérdésben: egy prágai cég (A) terméket értékesít egy magyarországi cég(B) részére. A magyarországi (B) cég a terméket tovább értékesíti egy magyarországi vevőnek (C). A magyarországi vevő kérése, hogy a terméket Prágából egy szlovákiai cég (D) telephelyére szállítsák ki. Ebben az esetben a magyarországi eladó cég (B), hogyan számlázzon a magyarországi vevő cégnek (C-nek)? Az áfa-elszámolás hogyan alakul? Köszönettel: Prémné Egervári Bernadett

Napidíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyarországi gazdasági társaság saját áru szállítását alkalmazottjai végzik (mind belföldre, mind külföldre). Kötelező-e napidíjat fizetni az alkalmazottnak? Ha igen, mennyit? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

3000 forint adómentes napidíjátalány Kérdés

Kérdésem a gépkocsivezetőként foglalkoztatott magánszemély részére adható 3000 forint adómentes napidíjátalánnyal kapcsolatos. Menetlevéllel kell-e foglalkozni, hogy valóban úton volt-e 6 órát, illetve be lehet-e számítani az áru fel- és lepakolását, nevezetesen a DPD telephelyén, ami 1,5-2 óra is lehet? Illetve a belföldi közúti árufuvarozásban történő foglalkoztatás csak a 3,5 tonna feletti gépjárműre vonatkozik, mely fuvarozói engedélyét a volt KPM engedélyezi? Köszönöm előre is. Maróthiné, MERIDA Kft.

Kirendelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kirendeléssel kapcsolatban szeretnék információt kérni. "A" cégből mennek dolgozók "B" cégbe belföld-belföld viszonylatban kirendeléssel. Milyen feltételek mellett lehetséges, illetve mi a vonatkozó szabályozás? Köszönettel: József

Belföldi napidíj elszámolása Kérdés

Belföldi napidíjat ad a munkáltató (5000 Ft/nap ), amit bérrel együtt akarok elszámolni (nem árufuvarozónak és a könyvelés nem veszi repire). Van-e neki adómentes része? Mit kell utána fizetni (adó, járulék)?

Belföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk budapesti székhelyű, 6 db vidéki fióktelephellyel, regionális irodával rendelkezik. A vidéki kollégák a munkáltató által elrendelten, általában havonta egyszer a budapesti székhelyünkre utaznak munkamegbeszélésre, a havi ellátandó feladatok átbeszélésére. Ez rendszerint 1 napos, de előfordul, hogy 2 naposak a megbeszélések. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 3. § 11. pontjában 2016. augusztus 1-jétől módosult a kiküldetés (kirendelés) fogalmi meghatározása az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. június 15-én kihirdetett 2016. évi LXVI. törvény 1. § (1) bekezdése alapján. A törvény szerint kiküldetésnek minősül a munkáltató által elrendelt hivatali, üzleti utazás. Nem minősül kiküldetésnek a lakóhelyről, tartózkodási helyről a munkáltató székhelyére, telephelyére történő bejárás, illetve oda-visszautazás. Kérdésünk a következő lenne: A kollégáink a telephelyről, illetve a lakóhelyről a székhelyre történő utazása kiküldetésnek minősül-e? Ha nem, akkor milyen elszámolást kell alkalmaznunk? Segítségét előre is köszönjük.

Amikor elszámolható napidíj, és amikor nem Cikk

A fizetendő napidíj összegéről érdeklődött olvasónk, kérdésére Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close