25 találat a(z) bejelentett részesedés cimkére

Bejelentett részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdés merült fel egy kapcsolt vállalkozási körön belül. Adottak A, B, C, és D vállalkozások. D 100 százalékos tulajdonosa C-nek. D eladja 33,3 százalékos tulajdonrészét B-nek, és B bejelenti a vásárlást, mint bejelentett részesedést. "A" 100 százalékos tulajdonosa B-nek. B beolvad C vállalkozásba. "A" így közvetlen tulajdonos lesz C-ben. Kérdés: 1. "A" vállalkozás élhet-e a korábban B által bejelentett "Bejelentett részesedés" adta kedvezményével, miután eladja C-ben lévő részesedését egy év múlva egy külső félnek. 2. "A" vállalkozás élhet-e a B-ben való részesedés bejelentésével, amikor megalapítja B vállalkozást? 3. "A" vállalkozás, ha B-ben való részesedését bejelentette, és B beolvad C-be, akkor automatikusan megmarad a kedvezmény, ha C-ben lévő részesedését A eladja a későbbiekben (vagyis B-nek nem kell bejelenteni a C-ben lévőt, ha már A tudja, hogy beolvadás lesz, és ő lesz C tulajdonosa).

Bejelentett részesedés hatása az adóalapra átalakulásnál. Példák Cikk

Hogyan befolyásolják a társaságiadó-alapot az átalakulásban, egyesülésben, szétválásban (a továbbiakban: átalakulás) résztvevők eszközei között kimutatott bejelentett, illetve be nem jelentett részesedések? Mi lesz a sorsa a jogelőd tagjánál kimutatott bejelentett részesedésnek? Ismertetjük.

Bejelentett részesedéssel végzett ügyletek hatása az adóalapra Cikk

A bejelentett részesedés elidegenítése, apportálása során realizált nyereség – meghatározott feltételek teljesülése esetén – nem része az adóalapnak. Ugyanakkor a veszteség – bármely okból merül is fel – nem elismert ráfordítás. Ismertetjük a külföldi pénzértékre szóló bejelentett részesedéssel végzett gazdasági műveletekhez kapcsolódó szabályokat is.

Bejelentett részesedés Kérdés

A Tao törvény 4. § (5) bekezdésében a bejelentett részesedés egy éves tartási kötelezettsége a cégbírósági bejegyzésben szereplő hatályosulási időponttól, a részesedés tulajdonjogának megszerzésétől, vagy a cégbírósági bejegyzés dátumától számít? Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Sokat spórolhat az adón a cége, ha így adja el az üzletrészét Cikk

Gondos adótervezéssel, adóelkerülési manőverek nélkül csökkenthetik társasági adókötelezettségüket azok a vállalkozások, amelyek nyereséggel értékesítik egy másik társaságban lévő részesedésüket. A kulcs a bejelentett részesedés. Cikkünkben részletezzük, hogy ez mit is takar.

Részesedés megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kft. 100%-ban tulajdosa egy B Kft.-nek. B Kft.-t végelszámolták. Az üzletrész ellenében a vagyonfelosztási javaslat szerint A Kft. egy nagyértékű eszközt kapott, amelynek értéke jelentősen meghaladja a korábbi üzletrész értékét. Ezért jelentős rendkívüli eredmény keletkezett. Az eszköz jelenleg is A Kft. tulajdonában van. Az Ön véleménye szerint alkalmazható az adólap megállapításakor a Tao. tv. 7. § 1. bek. dz. pontja, ha a részedesés bejelentett részesedés volt? Köszönettel.

„Nem jelentős összegű hiba” és más változások a társasági adóban Cikk

Mi minősül „nem jelentős összegű hibának”, hogyan változik a telephely fogalma? Néhány fontos változás a társasági adóban.

Bejelentett részesedés és immateriális jószág: mit hoz 2012? Szakértői Kommentár

A társasági adó "ösztönző változásaira" is számíthatnak az adózók 2012-ben. Összegyűjtöttük, hogy melyek ezek.

Bejelentett részesedés: mikor nem alkalmazhatóak a kedvező adózási szabályok? Cikk

Bejelentett részesedés egy éven belüli részleges kivezetése esetén a fennmaradó hányadra nem alkalmazhatók a kedvező adózási szabályok.

Változások a bejelentett részesedésnél és az ellenőrzött külföldi társaságnál Cikk

2008. január 1-jétől a bejelentett részesedés adóhatósághoz történő bejelentéséhez csatolni kell a szerzésre vonatkozó szerződést, okiratot; továbbá az adóalap csökkentő tételként beállítható árfolyamnyereség figyelembevehető, amennyiben a tulajdonos az értékesítést megelőzően egy éven át birtokolta a részesedést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close