407 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Bejelentett részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vázolom az ügyletet, amelynek megoldásában kérem segítségüket. „A” cég vett „B” cégben 2001-ben 60% részesedést, majd 2013-ban megvette „B” cég további 10%-os üzletrészét, majd 2016-ban megszerezte a 100%-os részesedést és a 30% megvásárlását bejelentette a NAV felé (bejelentett részesedésként, 16T201T) Kérdések: 1. "A" cég bejelenthette volna-e a 2013-ban szerzett 10%-os részesedését (azaz bejelentett részesedésnek minősülhetne-e), hiszen a 2001-ben vásárolt 60%-kal együtt meghaladja a 30%-os törvényi minimumot? 2. „A” cégnél a 2016-ban "B" cégben megszerzett 30%-os részesedés bejelentettnek minősül-e? Kérem, válaszukat jogszabályhelyekre való hivatkozással küldjék meg. Köszönettel: Szekeres Zsolt

Bt átalakulása kft.-vé Kérdés

Bt.-nk a 2016. 06. 30-ai közbenső mérleg alapján 2016. 09. 30-ával átalakul kft.-vé. Szeretném megkérni Önöket, hogy legyenek szívesek tételesen felsorolni, milyen időpontokban, milyen bejelentési, változás-bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási, egyszerűsített éves beszámoló beküldési, társaságiadó- és helyiadó-bevallási, KSH, egészségbiztosítási, illetve nyugdijbiztosítási igazgatóság felé történő bejelentési, bejelentkezési stb. kötelezettségeink lesznek a bt., illetve a kft. esetében. Nem szeretnénk semmi kötelezettségünket elmulasztani. Előre is köszönöm a segítséget.

Kft. átalakulása egyszemélyes kft.-vé Kérdés

Egy kft. mindkét tagja ügyvezető. Az egyik tag ki akar lépni a cégből, lehet egyszemélyes kft. a cég? Mit kell tenni, hogy egyszemélyes kft.-vé alakuljon át, gondolok itt a számvíteli teendőkre is, a NAV fele kell-e valamit jelenteni, beadni, kell-e könyvizsgáló? A cégnek minimális az eredménytartaléka, tartozása nincs. Gyors vállaszukat előre is köszönöm.

Ekáer Kérdés

A kft. tűzifaeladással foglalkozik. Magánszemélyeknek adja el a fát, és azt a kft. saját kocsijával ki is szállítja. Ekáer-bejelentési kötelezettsége van-e?

Fizetés nélküli szabadság, tagi jogviszony Kérdés

Egy kft. egyik tagja heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik. A kft. tevékenységében személyesen nem működik közre. A járulékot a munkáltatója fizette utána, akitől 1 év fizetés nélküli szabadságot kér és kap hozzátartozó tartós ápolása céljából. Jól gondolom, hogy ebben az esetben nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkeznie és fizetnie? A biztosítása nem szünetel ugyan, viszont járulékalapot képező jövedelme nem keletkezik. A tagi jogviszonyával kapcsolatban van valamilyen bejelentési kötelezettség? Válaszát előre is köszönettel.

Harmadik országos társas vállalkozó bejelentése, bevallásai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kínai magánszemély kft.-t alapított Magyarországon, amelynek ügyvezetője is. Úgy tudjuk, hogy a taj szám kiadásának feltétele a tartózkodási engedély. Tartózkodási engedélye még nincs, és valószínűleg hónapokig nem is lesz, így taj száma sem. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogyan kell bejelenteni őt társas vállalkozóként (mivel a T1041-es nyomtatványon kötelező a taj szám), és hogyan tudunk járulékbevallást beadni az alatt az idő alatt, amíg nincs taj száma? Köszönettel: VL

Figyelem, így változtak a lakásáfa szabályai július közepén! Cikk

Az áfatörvény július közepétől hatályos módosítására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhatóság legfrissebb tájékoztatójában.

Láncügylet – ekáer Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Van egy négyszereplős láncügylet. A közösségi ország, B szintén, C és D magyar. Számlázás a sorban következőnek. Az árut A fuvarozza közvetlenül D országba. Két kérdésem lenne. Az ekáerszámot C vagy D képezi? Ki számít feladónak, és ki számít címzettnek? Ugyanez a konstrukció azzal a különbséggel, hogy B is magyar cég, akkor ki az ekáer-bejelentő és ki a feladó, illetve a címzett? Segítő válaszát nagyon köszönöm. Szívélyes üdvözlettel. GE.

Megbízási szerződés munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem megbízási szerződést kötött egyszeri alkalomra. A megbízott rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. A díjazása bruttó 75 500 forint, ami meghaladja a minimálbér 30 százalékát. A kérdésem az, hogy be kell-e jelenteni a biztosítási jogviszonyt a 16T1041 nyomtatványon? Az Art.-nak volt olyan rendelkezése, hogy ebben az esetben nem keletkezik biztosítási jogviszony, (bejelenteni nem kell csak a 08-as bevallást beadni), de most ezt nem találtam meg a törvényben. Köszönettel: Burián Tamásné

Határozott idejű munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hathónapos határozott idejű munkaviszonyban, háromhónapos próbaidővel foglalkoztatunk egy munkavállalót, a határozott idő hamarosan lejár. Még nem igazán tudtuk eldönteni, hogy alkalmas-e a munkakörre, így újabb 6 hónapos határozott idejű munkaszerződést kívánunk vele kötni, nem hosszabbítani, hanem újat kötni, hogy a háromhónapos próbaidő ismét érvénybe lépjen. Ebben az esetben a lejáró határozott idejű munkaszerződés miatt ki kell őt léptetni, és a NAV-hoz elküldeni a kijelentést, majd az új szerződés keretében megtenni a bejelentést, rögtön az előző szerződés lejártát követő nappal, vagy csak egy új munkaszerződést kell kötni, és mivel már be van jelentve a munkavállaló, így mindent változatlanul hagyni? Amennyiben az első variáció a törvényileg helyes, és később munkáltatói igazolást kér a munkavállaló, akkor a munkaviszony kezdetének melyik időpontot kell megjelölni, hiszen valójában már februártól dolgozik nálunk, de a NAV-hoz augusztustól lett újból bejelentve? Válaszát előre is köszönöm!

Szakképzettség Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy új munkavállalók bejelentésénél mely végzettségeket kell bejelenteni, milyen jogszabályok vonatkoznak erre? Nem egyértelmű számunkra, hogy csak azokat a végzettségeket kell-e bejelenteni, amelyek szakképzettségek, és a 8 általánost, illetve a sima érettségit nem? Hogyan kelll ezt helyesen értelmezni? Köszönettel: Krcsik Eszter

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vegyiáruboltot könyvelek, ahol az árut belföldi gyártóktól szerzik be, a továbbértékesítés belföldi magánszemélyeknek és cégeknek történik. A kiszállitást sakát kisteherautóval bonyolítják. Mivel az ekáer alábbi három feltételének nem felel meg, jól gondolom-e, hogy sem a régi törvény szerint, sem az új, 08. 01-től használatos ekáerszabályok szerint nem kötelezett bejelentésre a cég? "1) az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatalt, 2) Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitelt, valamint 3) belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítést . Akár 3,5 tonna alatt van a kisteherautó a felrakodást követően, akár felette. Köszönettel várom válaszukat.

Külföldön biztosított, magyarországi cég ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár 2014-től Dániában dolgozik, ott volt biztosított. Magyarországon ugyan van állandó lakcíme, de Dániában élt. 2016. 07. 15-én Magyarországon alapított egy kft.-t, amelyben tulajdonos-ügyvezető egyben. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. A dán biztosítási jogviszonya 2016. 07. 31-én megszűnik. Haza is költözött az illető. Dániából kapott egy E104-es igazolást, mely szerint 2016. 07. 31-ig él a kinti biztosítási jogviszonya. Kérdésem az lenne, jól gondolom, hogy 2016. 07. 31-ig a kft.-ben nem kell járulékot fizetnie, mint társas vállalkozónak, tekintettel a 07. 31-ig még élő dán jogviszonyára? Ha ez így van, akkor nekem majd csak 2016. 08. 01-jei kezdéssel kell jelentenem a T1041-es nyomtatványon, mint "kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó"-t?Vagy erre az átmeneti időszakra (07.15-07.31.), ameddig még kint is biztosított, de már itthon működik a kft., jelenteni kell valamit a T1041-es nyomtatványon? Illetőleg az E104-es nyomtatványon túl be kell kérnie Dániából az A1-es nyomtatványt is? Köszönettel.

Luxemburgi cég magyar ingatlantulajdonnal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy luxemburgi cég budapesti lakóingatlant vásárol befektetési, illetve hasznosítási céllal. Mindkét tevékenység esetében minimálisan felmerülnek az ingatlanok közüzemi és fenntartási költségei. Kérdésünk az, hogy a luxemburgi cégnek be kell-e jelentkeznie magyar adóalanyként, ha csak birtokolja az ingatlant, illetve akkor, ha a birtokláson kívül bérbeadással hasznosítja is azt? Az ingatlannal kapcsolatosan felmerülő költségek (közüzem, karbantartás) áfatartalmának visszaigénylésére van lehetősége a luxemburgi cégnek? Ha igen, mik a feltételei és a folyamata? Válaszukat előre is köszönjük.

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás 3500 kilogramm együttes tömegű tehergépjárművel nagykereskedésekből árut vásárol, amit elad, és ki is szállít az üzletekbe. Vonatkozik rá 08. 01-től a bejelentési kötelezettség? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzet után

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close