460 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Ügyvezető jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újonnan alakuló kft. mindkét tagja egyben ügyvezető is. Mindkettőjük rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. A társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látják el a társasági szerződés szerint. A kft. fő tevékenysége mérnöki tevékenység. Az egyik tag látná el a mérnöki tevékenységgel kapcsolatos feladatokat. Hogyan szükséges bejelenteni őket, ha a megbízási díj (ügyvezetőként) nem érné el a minimálbér 30 százalékát? A mérnöki tevékenységre tekintettel be kell jelentenünk a tevékenységben részt vevő tagot? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Külföldi gyakornok bejelentése Kérdés

Török állampolgár tanul Magyarországon. Gyakornokként két hónapig dolgozik egy magyar cégnél. Milyen bejelentési kötelezettsége van a cégnek, milyen járulékot kell fizetni?

Munkavállaló visszamenőleges bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban, hogy ha egy munkavállaló a bejelentés után szembesül azzal, hogy nem a megbeszélt időponttól volt bejelentve, hanem később, akkor kérheti-e a munkáltatót, hogy módosítsa a bejelentést? Ha igen, a munkáltatónak milyen büntetési tételekkel kell számolnia? Előre is köszönöm válaszát.

Miért is kell bejelenteni az ingyenes részesedésszerzést? Cikk

Mi az értelme annak, hogy be kell jelenteni a NAV-nak az ingyenes részesedésszerzést, és azt milyen értéken kell kimutatni a könyvekben? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértőnk válaszolt.

Megbízási jogviszony – bejelentési kötelezettség Kérdés

"A foglalkoztatás megkezdése előtt kell bejelenteni, ha új biztosítási jogviszonyt létesít, tehát: a biztosítás kezdetére vonatkozóan legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt. Álláskeresési támogatás esetén a támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 10 napon belül, illetve ha a biztosítás elbírálására utólag kerül sor, legkésőbb a biztosítási kötelezettség megállapítását követő napon (Art. 16. § (4) bek. a) pont)". Ha megbízási jogviszonyban foglalkoztatok valakit, függetlenül attól, hogy a megbízási időszak végén az elszámolás szerint kifizetett összeg alapján biztosítottá válik a megbízott vagy sem, van-e bejelentési kötelezettségem a NAV-hoz a T1041 nyomtatvány beküldésével a megbízási jogviszony kezdetekor?

Üzletrész ingyenes megszerzésének bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Próbálom értelmezni a 2017. 06. 30-áig bejelentendő adatszolgáltatást, amelyen az ingyenes üzletrészszerzést kell a NAV felé jelenteni. Igazából csak egy dologról nem szól semmilyen híradás, hogy ennek mi az értelme? Csak feltételezem, hogy az, hogy az ingyenes szerzést ebben az esetben nem terheli illeték, sem szja. Tehát lényegében adómentesen végrehajtható az ügylet? Másik kérdésem, hogy ha cég szerzi ingyenesen az üzletrészt, milyen értéken mutatja ki a könyveiben azt?

Nonprofit kft. adományozása egyesületnek Kérdés

Tisztelt Szakérő! Nonprofit egyszemélyes kft.-t szeretne ügyfelem adományozni egy egyesületnek. A kft. tényleges vagyona a jegyzett tőke fele, részben tárgyi eszközök, berendezések, részben pénzeszköz. A kft. tulajdonában van egy személyautó, aminek könyv szerinti értéke nulla, de használatban van, cégautóadó-fizetés és költségelszámolás is van utána. Kérdésem, hogy van-e adóvonzata az adományozás ilyen fajtájának bármely félnél, és milyen bejelentési kötelezettsége van a kft.-nek és az egyesületnek a hatóságok felé? Köszönettel: Rákné Nyíri Andrea

Új NAV-nyomtatvány jön a pénzmosási bejelentésekhez Cikk

Változik a nyomtatvány, amelyen a pénzmosás és a terrorizmus megelőzését szolgáló bejelentéseket kell megtenniük a gazdálkodóknak.

Külföldi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem: magyar cég Németországban kapott munkát, ezért magyar munkavállalókat szeretne kivinni. Ilyenkor ez kiküldetésnek számít-e, hiszen folyamatosan kint fognak dolgozni, és kint fognak lakni, vagy ez egy teljesen más körbe tartozik, hiszen nem csak pár hetet dolgoznak. Milyen bejelentési kötelezettség van, és milyen adózás vonatkozik rá?

Tevékenység helye: be kell-e jelenteni az alkalmi munkavégzést? Cikk

Munkavállalónk alkalmanként nem a munkaszerződésben megjelölt helyen dolgozik. A cégnek nincs a másik helyen telephelye. Ez szabályos lehet, vagy be kell jegyeztetni a másik telephelyet? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Papírhulladék-eladás tevékenységi kör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termelésből, csomagolásból marad kartonpapír, melyet tömörítve értékesítünk egy direkt papírhulladék-felvásárlással foglalkozó vállalkozónak. Érdeklődnék, hogy szükséges-e ezt tevékenységként bejelenteni az adóhatósághoz? A cég kft.-ként működik, és alanya az általános forgalmi adónak. Válaszát előre is köszönöm.

Román állampolgár (18 éven aluli) magyarországi munkavállalási lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Román állampolgár, aki 18 éven aluli, a nyári iskolai szünidőben Magyarországon munkát vállalna. Mint munkáltatónak mi a teendőm? Milyen dokumentumokat kell kérni tőle, és milyen feltételeknek kell megfelelnie, rendelkeznie kell-e magyarországi adószámmal, lakcímmel stb.? Hová kell bejelentem, hogyan kezdjem el az ügyintézést? Üdvözlettel: Hné Anikó

Mikrogazdálkodói beszámolói kötelezettség alóli kilépés Kérdés

Kedves Szakértő! Eltelt a három adóév, a cég könyvelését csak átvettem, szeretnénk kilépni a mikrogazdálkodóibeszámoló-beadási kötelezettség hatálya alól. Kérdés: be kell-e ezt valahol jelenteni? Vagy csak annyit kell tenni, hogy most már a normál egyszerűsített éves beszámolót adjuk be? A számviteli politikában való közlésen kívül van-e az áttéréssel kapcsolatban valamilyen számviteli vagy egyéb kötelezettség? Köszönettel.

Külföldi bankszámlaszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikortól és milyen nyomtatványon kell bejelenteni, ha van külföldi bankszámlaszáma egy kft.-nek? Segítségét köszönöm: Ildi

Evás cég vásárlása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Evás céget vásároltunk, és 100 százalékban új tulajdonos lett, tehát – ha jól értelmezem –automatikusan megszűnt az evaalanyiság. Kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen bejelentési kötelezettség a NAV felé még ezzel kapcsolatosan? A törzsadatokban még nincs jelölve hogy áfa- és társasági adóalany a cég, és az adószámunk is 3-43-mal végződik. Köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs