572 találat a(z) bejelentés cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás szombaton Kérdés

Tisztelt Szakértő! Máshol főállású munkaviszonyban álló munkavállalót foglalkoztatnánk szombatonként egyszerűsítetten (alkalmi jelleggel). Napi kb. 10 ezer forintos bért fizetnénk neki. Kérdés, hogy a szombati nap miatt kell-e neki pótlékot fizetnünk? Milyen módon jelentsük be, hogy szombaton szabályosan foglalkoztathassuk? (4/6/8 órát dolgozhat úgy, hogy napi 10 ezer forintot tudjon kapni?) Válaszát köszönöm.

Környezetvédelmi termékdíj bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó használt személyautókat szeretne értékesíteni úgy, hogy külföldről is hozna be kocsikat, évente pár alkalommal. Kérdéseim: A használtautó-kereskedőnek kell-e, hogy szakképesítése legyen? A külföldről behozott autó után kell termékdíjat fizetni az akkumulátor, egyéb üzemanyag, gumiabroncs, elektronikai eszközök után. A kezdésnél be kell jelenteni, hogy nekem ilyen kötelezettségem lesz, ezt a TKORNY nyomtatványon kell megtennem? Mikor jelentem be, hogy én csekély mennyiségű kibocsátó vagyok, és termékdíjátalány-fizetést vállalok? Nem igazodom el a törvényben, hogy mikor, milyen bevallást kell beküldenem. Minden évben jelezni kell, hogy ha átalányfizető leszek a tárgyévben, vagy csak akkor, ha változik a fizetési kötelezettség? Ha behoznak egy autót, az adásvételi szerződés áll rendelkezésre, amin nincs rajta az akkumulátor típusa, súlya, a benne lévő kenőanyag kilogrammban és az autó abroncsának tipusa és súlya. Honnan tudom megállapítani, hogy mikor lépem túl az átalánydíjat, és más, emelt összegű adót fizetek? Vagy esetleg először a mennyiségeket darabban leadom és a mennyiség alapján, ha a darab szerinti mennyiségekből összejön a törvényi általánydíj maximuma, csak azután – a változásbejelentő szerint – fizet az adott hónapban, és akkor fizetek negyedévenként magasabb összeget? Nem értem, hogy csekély összegű átalányadónál nem kell bevallás, csak egyszer év végén KTBEV nyomtatványon, ha bejelentem év elején, hogy csekély mennyiségű általános adós lesz?

Ügyvezető jogviszonyának módosítása Kérdés

Kedves Szakértő! Ha az ügyvezető jelenleg megbízásos jogviszonyban látja el ügyvezetői feladatait, de a jövőben ezt munkaviszonnyá szeretné módosítani, megteheti-e sima taggyűlési jegyzőkönyvvel és valamilyen adatlap beadásával, vagy mindenképpen ügyvéd igénybevételével történhet csak meg ennek a bejelentése a cégbíróság/NAV felé? Köszönettel.

Társas vállalkozó ügyvezetőjének bejelentése Kérdés

Egyszemélyes kft. tagjának, aki az ügyvezető is, van máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya, jövedelmet nem vesz ki. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a 1041-es nyomtatványon be kell őt jelenteni?

Hamarosan lejár az aszálykár bejelentésének határideje Cikk

Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag, aszálykárokkal érintett termelők az aszály miatti károk legkésőbb szeptember 30-áig jelenthetők be a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Önellenőrzés előzetes bejelentése Kérdés

Tisztel Szakértő! A 18ONELLB nyomtatványon lehetőség van önellenőrzési szándékot bejelenteni. Meddig tehető ez meg? Azt kérném kifejteni, mit jelent az, hogy az ellenőrzés megkezdése előtt. Köszönettel!

Minden tizedik munkavállaló feketén dolgozik Cikk

A foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket a hatóságok; továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás, az ellenőrzött munkavállalók csaknem 12 százaléka így dolgozik – írja a Világgazdaság.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját tulajdonú ingatlanában szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytat. Ingatlan-bérbeadási tevékenysége nem volt eddig, bár a tevékenységi körében már régóta szerepel a 6820 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. Most kibérelnének tőle egy helyiséget és az udvari részt egy rendezvény megtartására. Be lehet-e jelenteni így év közben, hogy ingatlan bérbeadásra áfakötelezettséget választ, annak ellenére, hogy a tevékenységi körében már régóta szerepel ez a tevékenység, vagy ezt már csak kijavítási kérelemmel lehet kérni? Köszönettel: Némethné T. Krisztina

Bizonylatok elektronikus tárolásának lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A hatályos szabályozások szerint dönthet-e úgy egy cég, hogy a számviteli alapbizonylatait (bejövő számláit) scannelés után elektronikus formában őrzi meg? Ennek mik a feltételei, van-e bejelentési kötelezettsége? Segítségét előre is köszönöm.

Figyelem, változtak a bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok! Cikk

Augusztus 25-ei hatállyal módosult a bejelentett részesedés fogalmi meghatározása – hívja fel a figyelmet a változásra tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Kata - fantázia név Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy katás vállalkozó választhat-e magának fantázianevet? Ha igen, a könyvelő hol tudja ezt a fantázianevet bejelenteni, ha egyáltalán be kell jelenteni? Köszönöm a választ

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni, hogy milyen módon működik a 100 ezer forint áfát meghaladó számla bejelentése a használt autó kereskedőnél, aki különbözeti áfa szerint adózik. Nyilván a magánszemélynek történt értékesítést nem kell jelenteni. Azt azonban nem tudom, ha adóalany felé történik az értékesítés és az árrés meghaladná a 475 ezer forintot, akkor hogyan kellene számlázni, illetve jelenteni a NAV felé. Tudomásom szerint a számla az eladási árat tartalmazza, amelyből csak a beszerzési árat meghaladó rész (az árrés) áfa köteles. Válaszukat és egyben segítségüket előre is köszönöm.

Törzstőkeemelés cégbírósági bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves az alábbiakban segíteni. 2016 augusztusában alakult egyszemélyes kft-nél a bejegyzésig 300 000 forint törzstőke került megfizetésre, és a fennmaradó összeg rendezésére 2018. augusztus 1-jéig kapott "haladékot" a társaság. 2018. augusztusában meg is történt a társaság pénzforgalmi számlájára a befizetés, vagyis a törzstőkeemelés. A kérdésem az lenne, hogy cégbíróság felé jelezni kell-e a fennmaradó összeg befizetésének a megtörténtét? Nagyon köszönöm a válaszát!

Szülési szabadság és egyéni vállalkozói jogállás Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a munkáltatónak be kell-e jelenteni a biztosítás szünetelését a szülési szabadság kapcsán? A témához kapcsolódó válaszában (https://adozona.hu/kerdesek/2018_3_27_Biztositas_szunetelesenek_bejelen_ofj) azt írja, hogy nem számít biztosítás szünetelésének, ha a fizetés nélküli szabadság alatt csed, gyed, gyes folyósítása történik. Akkor sem, ha nem a munkáltató folyósítja az ellátást (nem kifizetőhely)? Azért érdekes számomra ez a kérdés, mert ha ezt a biztosításszünetelést nem kell bejelenteni, és a munkaviszony mellett egyéni vállalkozó is a magánszemély, akkor a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján tényleg munkaviszony melletti vállalkozónak tekinti az egyéni vállalkozót, miközben a munkaviszonyos biztosítás szüneteltetése alatt főállású vállalkozónak minősül, aki a gyed idejére mentesül a minimum járulék fizetése alól, de a gyes alatti vállalkozói tevékenysége esetén már nem. Ha egy egyéni vállalkozónak szülés előtt volt munkaviszonya, és gyes alatt vállalkozói tevékenységet folytat, "megúszhatja" a járulékfizetést anélkül, hogy a rendszer hibát jelezne?

Ügyvezető-változás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha változott az ügyvezetés a cégben (a társasági szerződés szerint az egyik ügyvezető kikerült, egy másik meg be), azt be kell-e jelenteni a T201 nyomtatványon, vagy a cégbíróság jelenti tovább? Én úgy tudtam, hogy a cégbíróság jelenti, és nem is találok ilyen lehetőséget a nyomtatványon. Köszönöm előre is! Tóth Adrienn

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozás szünetelése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close