17 találat a(z) bankbetét cimkére

Kamatjövedelem után magánszemélyeket terhelő adókötelezettségek Cikk

A kamatjövedelem az egyik leggyakoribb típusú passzív jövedelemforrás jelenleg Magyarországon, mely a magánszemélyekre és a társaságokra egyaránt jellemző. Kamatjövedelemnek minősül többek között a bankbetétekre, takarékbetétekre kötött szerződés alapján jóváírt kamat, a magyar államkötvények/kincstárjegyek kamata, és az egyes biztosítói kifizetésekből származó jövedelmek.

Kivezetik a betéti kamatsapkát áprilistól Cikk

2024. április 1-jétől kivezetik a betéti kamatsapkát – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat Cikk

Sokáig úgy tűnt, az állampapírok legyőzhetetlenekké váltak a kockázatmentes befektetések piacán, mert nincs, ami megelőzze őket. Ehhez képest a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat. A befektetők számára a már legyőzöttnek hitt bankbetétek újra alternatívává váltak – vélik a BiztosDöntés.hu szakértői.

Fizetési eszköz lekötése Kérdés

Nem jött el a bankbetétek alkonya – az állampapírral versenyeznek Cikk

A szocho bevezetése ellenére augusztusban már ötödével több pénzt kötöttek le bankbetétben a lakossági ügyfelek, mint egy hónappal korábban, ráadásul a legújabb ajánlatok már infláció feletti kamatozást ígérnek, sőt az állampapírhozamokkal is versenyre kelnek – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

MNB: kiemelten kell figyelniük a bankoknak a likviditásra Cikk

A jegybank arra kérte a bankokat, hogy kiemelten figyeljenek likviditási kockázataikra a recessziós hatások, illetve a bankbetéteket érintő potenciális elszívó hatások miatt – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-t a frissen kiadott vezetői körleveléről pénteken.

Kamatjövedelmek szochója: mit terhel, mit nem terhel, ha terheli, mikortól? Cikk

A veszélyhelyzet ideje alatt a természetes személyt 13 százalékos szochofizetési kötelezettség terheli az szja-törvény 65. paragrafusa szerinti kamatjövedelmének – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összege után – erről rendelkezik a május 31-én kihirdetett 205/2023. számú kormányrendelet, amely szerint a szociális hozzájárulási adóról (szocho) szóló törvény egyes rendelkezéseit eltérően kell alkalmazni. Cikkünkben ismertetjük a sajátos adójogszabály-alkotási metódus legújabb, nem kis fejtörést okozó példáját.

Megjelent a rendelet a banki betétek hozamplafonjáról Cikk

A hitelintézetnél 2023. március 31. napjáig kötött, forintban elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétszerződés alapján a betét összegére fizetett kamat nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. hivatalos honlapján utoljára közzétett 3 hónapos hátralévő futamidővel forgalomba hozott diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékét – szögezi le a 190. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 471/2022. számú kormányrendelet.

Elkezdődött a Sberbank-betétesek kártalanítása a Takarékbankon keresztül Cikk

Elkezdődött a Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek kártalanítása a takarékbanki kifizetési csatornán is, az érintetteket a Takarékbank Zrt. fiókhálózata fogadja – közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénteken az MTI-vel.

Bankcsőd miatt elveszett bankbetét Kérdés

Ennyi pénzt parkoltat a lakosság a bankoknál, de kevesen kötik le Cikk

Mélypontra jutott a lekötött lakossági betétek új szerződéseinek volumene az első negyedévben. Január és március között alig 652,1 milliárd forintot fixáltak a pénzügyi szolgáltatóknál a háztartások, ami 35,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

Szinte kamat nélkül dekkol a bankokban majd' 5000 milliárd forint Cikk

Csökkent tavaly a háztartásokban felhalmozott készpénzállomány, ami a valutában tartott megtakarítások apadásának köszönhető. A lekötetlen számlapénzek mennyisége és aránya viszont töretlenül növekszik – írja a Világgazdaság.

Mi is az a kamatjövedelem, és mikor, hogyan adózik? Cikk

A köznapi értelemben vett kamatfogalom nem azonos a kamatjövedelem fogalmával a személyijövedelemadó-kötelezettség szempontjából. Mutatjuk a különbséget.

Gyarapodott a cégek és a háztartások pénzvagyona Cikk

Márciusban a háztartások 18,6 milliárddal, a vállalatok 5,2 milliárd forinttal több betétet helyzetek el a belföldi bankrendszerben, mint amennyi hitelt felvettek – derül ki a hitelintézetek összevont mérlegének hétfőn közzétett adataiból.

Bankbetét öröklése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végrendelettel örökölt nem egyenesági örökség esetében a bankbetétek után hány százalék illetéket kell fizetni? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink