32 találat a(z) baleseti táppénz cimkére

Nyugdíjas munkavállaló baleseti táppénze Kérdés

Nyugdíjas munkavállalónk úti üzemi balesetet szenvedett. Saját jogú nyugdíjas, pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem fizet. Munkaviszonya mellett a nyugdíj folyósítását nem szünetelteti. Jár-e neki az a baleseti táppénz?

Baleseti táppénz passzív jogon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni baleseti ellátással kapcsolatban. Nevezett munkavállaló munkaviszonyának fennállása alatt balesetet szenvedett, melynek üzemiségét a kifizetőhely megvizsgálta, és határozatban üzemi balesetnek ismerte el, ennek megfelelően baleseti ellátást folyósított a sérült részére. A munkavállalónak a baleset bekövetkezését megelőzően tanúsított magatartásával összefüggésben indított vizsgálat eredményének következtében, a vizsgálat lezárulása után megszüntette a munkaviszonyát a munkáltató. A volt munkavállaló üzemi balesetből fakadó keresőképtelensége a munkaviszony megszűnése után is fennáll. Értelmezésünk szerint ő továbbra is jogosult baleseti táppénzre, annak ellenére, hogy a munkáltatónál fennálló biztosítási jogviszonya megszűnt. Helyesen járt el a munkáltató a munkavállaló adóhatóság felé történt kijelentésével? Kifizetőhelyként továbbra is folyósítania kell az ellátást a volt munkavállaló felé, passzív alapon? Milyen szabályok, paragrafusok vonatkoznak erre ez esetre? Válaszát előre is köszönöm!

Baleseti egészségügyi ellátás, táppénz és járadék: ők kaphatják Cikk

A biztosítottak az egészségbiztosítási törvény alapján háromféle baleseti ellátásra lehetnek jogosultak: baleseti egészségügyi szolgáltatásra, baleseti táppénzre, illetve baleseti járadékra. Áttekintést adunk a baleseti ellátásokról, továbbá az ezekben 2016 során bekövetkezett változásokat is.

Tb-ellátások egy hónap munkaviszony után? Így lehetséges Cikk

Noha a tanulmányaikat júniusban befejezett pályakezdők munkaviszonya szerencsésebb esetben több hónapos, gyakran merül fel kérdésként, hogy egyhavi munkaviszony, pontosabban biztosításban töltött idő milyen juttatásokhoz, ellátásokhoz elég.

Rehabilitációs hozzájárulás – próbaidő alatti felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdést szeretnék feltenni. Az első: Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet I. fokú bizottságának – dolgozónk nevére kiállított – szakvéleményében az alábbiak szerepelnek: I. ÖSSZ-SZERVEZETI EGÉSZSÉGKÁROSODÁS Üzemi baleseti ÖEK: 24 % Foglalkozási ÖEK: --- Össz-baleseti ÖEK: 24 % Össz-szervezeti egészségkárosodás: ------------- Jól gondolom, hogy ezt a dolgozót nem vehetjük figyelembe a rehabilitációs hozzájárulás alapjának meghatározásakor, mint egészségkárosodott munkavállalót? A másik kérdésem: Tudom, hogy próbaidő alatt a munkáltató akkor is megszüntetheti a munkaviszonyt, ha a dolgozó táppénzes állományban van. Igaz ez akkor is, ha üzemi balesetből eredően van táppénzen? Válaszukat előre is köszönöm. Boskó Lászlóné

Úti baleset Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk motorral ment haza a munkából. Egyik vasúti átjárót nem a megfelelő sebességgel közelítette meg, így oldalra borult, és kórházba vitték a mentők. Kérdésem igazán nem is arra irányul, hogy úti baleset volt-e ez a baleset, hiszen a munkából lakásra menet a legrövidebb útvonalon közlekedve történt, hanem arra, hogy lehet-e neki magasabb összegű, 90 százalékos táppénzt folyósítani? Ezt azért kérdezem, mert a törvény kimondja, hogy az, aki a sérülését szándékosan okozta, az egészségbiztosítás baleseti ellátásaira nem jogosult. Véleményem szerint annak, aki egy vasúti átjárót nem a kellő sebességgel közelít meg – erről egyébként rendőrségi határozat is van – annak ellenére, hogy a KRESZ szabályaival tisztában van, felróható némi szándékosság, még akkor is, ha nem a baleset volt a célja. Valószínűleg, ha nem megy olyan sebességgel, mint amilyennel közlekedett, akkor a baleset sem történik meg. Kíváncsi vagyok a véleményére. Köszönettel.

Próbaidős dolgozó munkaviszonyának megszüntetése Kérdés

Több fórumon azt olvastam, hogy a rendes táppénz alatt is csak akkor szüntethetik meg a munkaviszonyt, amikor a dolgozó először munkába áll. A lányom közalkalmazottként dolgozott, leforrázta magát a munkahelyén, a próbaidő lejárta előtt egy héttel közölték, hogy a próbaidőn belül megszüntetik a munkaviszonyát. Én úgy gondolom, hogy a munkahelyi balesetnek is bele kellene számítani a próbaidőbe, ami lejár, mire munkaképes lehetne, így automatikusan véglegesíteni kellene. Sajnos sem a munka törvénykönyve, sem a tb-törvény nem tér ki ilyen esetekre, sem arra, hogy táppénz alatt fel lehet mondani a dolgozónak. Hol vannak ezek a dolgok leírva, tudnának ebben segíteni? Köszönettel Wolfné Balák Ágnes

Havibér órabéresnél? Baleseti táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Technikai kérdésem lenne: olyan cégnél, amely nem kifizetőhely, a dolgozónak munkahelyi balesete történt. Közölnünk kellene táppénzelőleg számfejtése céljából a szerződés szerinti havi jövedelmét. Viszont mivel munkaidőkeretes, minden hónapban másképp dolgozik. Órabéres az alapbére, és attól függően, mikor dolgozik, ezen felül jár neki délutáni, éjszakai, valamint vasárnapi pótlék is. Ilyen esetben hogyan számolódik a havi bére, ami a baleseti táppénz számításához megfelelő? Milyen számítási mód a hivatalos? Köszönöm válaszát!

Figyelem, kedvezően változnak a gyed és a csed szabályai! Cikk

Több ponton módosítaná a kormány az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvényeket. A változtatási javaslatok érintik a csecsemőgondozási díjra, a gyermekgondozási díjra, illetve a baleseti ellátásokra vonatkozó szabályokat. A tervezett változások zöme 2015. július 1-jétől, kisebb részük 2016. január 1-jétől lépne hatályba, ha azokat elfogadja az Országgyűlés.

Üzemi baleset érte, belebetegedett a munkába? Ennyi lesz a táppénze Cikk

Az év elején jelentősen módosultak a táppénz, a csecsemőgondozási díj (volt terhességi-gyermekágyi segély) és a gyermekgondozási díj megállapítására vonatkozó szabályok. A változások a baleseti táppénzt sem hagyták érintetlenül.

Nyugdíjas táppénz Kérdés

Abban kérném a segítséget, ha megerősítenének, hogy a nyugdíjasnak nem jár táppénz, hiszen nem vonunk tőle pénzbeli egészségbiztosításijárulékot és nem csak táppénzre, üzemi baleseti táppénzre sem jogosult. Köszönettel: Ildikó

Üzemi baleset nyugdíjas munkavállaló esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy egy nők 40 éves jogviszonya alapján nyugdíjas munkavállaló üzemi baleset (100%) esetén milyen összegű baleseti táppénzre jogosult, melyet az OEP megtérít (fizet). Amennyiben a maximált 42 750 forintra, akkor a munkáltató köteles-e kiegészíteni ezt az összeget a munkavállaló tényleges bérére? Ha igen, akkor ezt milyen jogcímen kell számfejteni és milyen egyéni, munkáltatói járulékok terhelik?

Változott a táppénzszámítás, így szól a kormányrendelet Cikk

Több ponton is módosultak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, vonatkozó szabályok. Cikkünkben a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket részletezzük.

3-as keresőképtelenség kód Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egyik alkalmazottja motorbalesetet szenvedett munkából hazamenet. A baleset szerencsére nem volt súlyos. A táppénzpapírra az orvos 3-as keresőképtelenség kódot írt. Kérdésem az lenne, hogy milyen összegű táppénz illeti meg, illetve kit terhel ez az összeg? Válaszát előre is köszönöm, Szabóné Sós Ildikó

Úti üzemi baleset? Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! A páromat éjszakai munkába menet megharapta egy utcánkban lakó kutyája. Akkor még ledolgozta a 8 órát, és felvetette a baleseti jegyzőkönyvet. Munka után sebészetre ment, ahol miután bemutatta a kutya oltási könyvét, a sebet ellátták, de azóta is minden nap kötözésre jár. Azt szeretném megkérdezni, mivel most táppénzen van, milyen juttatások járnak neki? A bányában dolgozik. Jövő októberben mehetne nyugdíjba, addigra lesz meg neki az a földalatti műszakszám, ami ahhoz kell. De most, amíg táppénzen van, ezeket a napokat elveszti? Valamint náluk van hűségpénz, és most azt mondja, hogy mivel nem tud dolgozni, erre az időre azt sem fogja megkapni, mert ez többek között betegállományhoz is van kötve. Az utóbbi 7 évben semmilyen táppénzen nem volt. Válaszukat előre is köszönöm: Mansberger Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs