15 találat a(z) bővítés cimkére

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése Kérdés

Bővíti magyarországi egészségügyi központját a UPS Cikk

Világszerte új beruházásokat tervez az amerikai központú UPS az egészségügyi kulcspiacain, így a magyarországi központjukat is bővítik – közölték az MTI-vel szerdán.

EU-bővítési évforduló: Juncker mérleget vont a befektetésekről Cikk

Történelmi fontosságú pillanat volt az Európai Unió 15 évvel ezelőtti bővítése, amelynek során tíz, jórészt volt szocialista ország csatlakozott a közösséghez – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Az EU bővítéséről fogadtak el közös nyilatkozatot a balkáni négyek Cikk

Az Európai Unió bővítését, valamint a balkáni infrastruktúra fejlesztést és energetikai projektek megvalósítását támogató közös nyilatkozatot fogadtak el Románia, Bulgária, Görögország és Szerbia vezetői pénteken Bukarestben.

Elektromos autóhoz töltő elszámolása Kérdés

Az egyik ügyfelünk előleget adott elektromos autóra, amelynek a leszállítása néhány hónap múlva esedékes, mindezt fejlesztési tartalék felhasználásának reményében. 2018. 11. 07-én kiállítottak részére egy számlát TYPE 2 Fali elektromos autó töltőről (1 db) 140 000 forint + áfa összegről. A vevő számlázási címe Budapest, Bethlen Gábor u. 33. 4. emelet 2. A feltett kérdésre, hogy hol az a fal, amire felszerelték nem kaptunk választ. Általános szabály, hogy ami a falban van, és eddig ott is volt azt felújítom, az költség, de ami újat szerelek, bővítem, átalakítom, kiépítek az beruházás, azt rá kell aktiválni, az áfa ehhez kapcsolódik. Ebben az esetben nem hiszem hogy a 4. emeletről jön le valami kábel, hogy azt az autóhoz csatlakoztassa. Mivel az elektromos autók töltésével kapcsolatos problémák lassan megjelennek, kérem szíves segítségüket ennek az értelmezésével. Köszönöm Dajkáné Bozsóki Margit

Kétszer háromsávos lesz az M1-es, indul a pályáztatás Cikk

Tervezőt keres az állami beruházó az M1-es hatsávossá bővítésére, a jelenlegi kétszer két sáv helyett kétszer három áll majd az autósok rendelkezésére – írja a Magyar Idők.

Építés: fordított vagy egyenes áfa? Kérdés

Tisztelt Adózóna! "A" cég új építésű társasházat épít egy vidéki városban. Tekintettel arra, hogy építésiengedély-köteles a kivitelezés, az alvállalkozók fordított áfás számlát állítanak ki az építő "A" vállalkozónak. A helyi önkormányzattal az építési engedély kiadásával egy időben együttműködési megállapodást kötött az építő cég, hogy az ingatlanhoz (új építésű társasház) tartozóan út- és csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését elvégzi. A zárt csapadékvíz-elvezető rendszer megépítésére megbízta "C" céget, amely az önkormányzat saját tulajdonú telkén, telken belüli csatornahálózatként építi meg azt. Tekintettel arra, hogy az önkormányzat ezt a hálózatot csatlakoztatja egy meglévő belső hálózathoz (telken belüli bővítéssel), a csatornahálózatot építő "C" cég számlát állított ki "A" vállalkozásunknak. Kiállíthatja-e a csatornaépítő cég "A" társasházépítő cégnek egyenes áfával a számlát?! Az önkormányzat nyilatkozott, hogy a telken belüli bővítés nem engedélyköteles építés.

Építkezés áfája 2 Kérdés

Már meglévő 120 négyzetméteres lakóházam mellé (egy falon érintkezik) szeretnék építeni (bővítés) egy 70 négyzetméteres alapterületű lakrészt, melyben van konyha, étkező, nappali, szoba, fürdőhelyiség, wc és közlekedő, és hozzá 25 négyzetméteres nyitott terasz. Ebben az esetben az építkezés (a hozzátartozó gépészeti felszereléseket is), mind az építőanyag, illetve a munkadíj 5 százalékos áfa alá esik? Az építkezés terv alapján készül. Tisztelt dr Bartha László! A válasz egyértelműsítéséhez az alábbi kiegészítés: a megrendelő magánszemélyként megbízza a kivitelezőt, aki vállalkozó. 1. Az építendő épület lakóingatlan 2. Alapterület 300 m2 alatt van 3. A hozzáépítendő 70 m2 részre a használatba vételi engedély természetesen majd az építést követően történik meg. 4. Az építési-szerelési munkával szintén a magánszemély építtető megbízza a kivitelező vállalkozót. Előfordulhat, hogy a fűtés, illetve a belső gépészeti berendezéseket a vállalkozó vásárolja meg, de ha az 5 százalék áfához az kell, hogy a megrendelő magánszemély vegye meg, akkor ő rendeli meg. 5. Természetesen a telek és az építendő, és már meglevő épület az az építtető magánszemély tulajdonában van. Fentiek alapján kérdésem ismét, hogy a lakóházbővítéssel kapcsolatos anyag, illetve munkadíj 5 százalék áfa alá esik-e, minden esetben az anyagot a megrendelő építtető nevére kell hogy szóljon, akkor egyértelmű az 5 százalékos áfa? Indokolt-e külön terveztetni a már meglevő lakóingatlanon az átalakítást, és a bővítés tervezést?

Épitkezés áfája Kérdés

Már meglévő 120 négyzetméteres lakóházam mellé (egy falon érintkezik) szeretnék építeni (bővítés) egy 70 négyzetméteres alapterületű lakrészt, melyben van konyha, étkező, nappali, szoba, fürdőhelyiség, wc és közlekedő, és hozzá 25 négyzetméteres nyitott terasz. Ebben az esetben az építkezés (a hozzátartózó gépészeti felszereléseket is), mind az építőanyag, illetve a munkadíj 5 százalékos áfa alá esik? Az építkezés terv alapján készül.

Bérelt ingatlan bővítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem szépen az alábbi témában: Betéti társaság telephelyet bérel magánszemélytől, melyet bővíteni szükséges. A beruházást idegen kivitelezésben fogja elvégeztetni, mely építési hatósági engedély-köteles. Helyes-e az alábbi gondolatmenet? Bérlő megvásárolja és a kivitelező rendelkezésére bocsájtja a szükséges anyagokat, áfájukat levonásba helyezheti. A kivitelező elvégzi a munkát, fordított áfás számlát nyújt be a szolgáltatásról, az áfát az ingatlan bérbevevő bt. köteles megfizetni, azt levonásba nem helyezheti. Majd az összes költséget aktiválni kell, az ingatlanok között kerül kimutatásra. Értékcsökkenés és adóalap-csökkentő kedvezmény (Tao törvény 7. §) érvényesíthető. Kérdésem: Ki lesz az építtető, aki az építési engedélyt megkéri? Várom megtisztelő válaszát! Papp-Lóránt Gizella

Meglévő családiházunk bővítéséhez jár-e áfa-visszatérítés? Kérdés

Családiházunk alsó színtjét, amely most 50 négyzetméteres, bővítjük oly módon, hogy a meglévő padlásteret elbontottuk és új színt létrehozásával (tervrajzon tetőtérbővítésként szerepel) 40 négyzetméter hasznos terület alakítunk ki. A családiház 2 szobával és plusz egy fürdőszobával bövül. Kérdezem, hogy visszaigényelhetem-e az áfát? Köszönettel várom válaszukat. Dávid Jánosné

Építőipari kivitelező cég – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kivitelező cégként áfával kapcsolatosan a következő kérdést teszem fel: építtetőnk magánszemély, cégünket bízza meg a tulajdonában lévő családi házának bővítésével. Egyszintes házhoz egy 50 négyzetméteres nappalit építünk hozzá. A művelet építésiengedély-köteles, az engedély megvan. 1./ Mi, mint kivitelezők áfa tekintetében 2016-ban milyen számlát kell, hogy kiállítsunk számára az anyagköltségről és munkadíjról? 2./ 27 százalékos vagy 5 százalékos áfatartalommal? (Csok-kedvezményes.) Tisztelettel: Géczi Sándorné

Használt lakás vásárlásához, bővítéshez így kaphat csok-ot Cikk

Családi otthonteremtési támogatást kérhet az a gyermeket nevelő, illetve vállaló felnőtt is, aki használt lakást vásárolna, illetve legalább egy lakószobával bővítené meglévő otthonát. Ismertetjük a feltételeket.

Lakásbővítés áfája Kérdés

Egy társaság 2015-ben vásárolt egy használt lakóingatlant (áfa nélkül). A társaság nem választotta az áfa szerinti eltérő adózást. Most bővíteni szeretné az ingatlant tetőtér-beépítéssel, ami építésiengedély-köteles. Az építést kivitelezővel végeztetné. A kivitelező milyen számlát kell, hogy kiállítson?(Fordított áfás? Mennyi az áfa százalék? Visszaigényelhető?) Ha majd a cég el szeretné adni a házat, neki milyen számlát kell kiállítani: 1) ha magánszemélynek, vagy 2) ha áfaalanynak fogja eladni? Segítségüket előre is köszönöm

Sikeres, és mégis népszerűtlen. Mi az? Cikk

A bővítési folyamat által generált gazdasági dinamizmusnak köszönhetően 2002 és 2008 között 3 millió új munkahely jött létre az Európai Unióban – jelentette ki szerdán a történelmi keleti irányú kibővítés 10-ik évfordulója alkalmából Stefán Füle, az EU bővítési biztosa. A következő ötéves ciklusban ugyanakkor nem várható újabb tagok csatlakozása.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs