126 találat a(z) bérszámfejtés cimkére

Külföldi munkavállalás Kérdés

Cégünk egy osztrák céggel tervez szerződést kötni, melynek keretében munkavállalóink kiküldetésben Ausztriában fognak munkát végezni, előreláthatólag 1 évig. A társadalombiztosításukat A1-es nyomtatvány igénylésével Magyarországon fogjuk rendezni, de tudomásunk szerint, mivel 183 napnál többet lesznek Ausztriában, adózniuk Ausztriában kell. Kérdés az, hogy ebben az esetben az évközi bérszámfejtés és az év végi bérpapír kiadása hogyan történik? Ausztriában milyen igazolás alapján fogják az adóbevallást elkészíteni, és, ha eltérés van a levont adóelőlegek és az Ausztriában fizetendő adó között, akkor annak mi lesz a sorsa?

Kinek adható meghatalmazás az adózó részéről? Kérdés

Kedves Kollegák! Egy felsőfokú tb-képzettséggel bíró egyéni vállalkozó végzi egy kft. bérszámfejtését, illetve nyújtja be a havi 08-as bevallásokat. A meghatalmazását, mint alkalmazott kapta, de ez tévesen került be a jogosultságba. Szerettük volna helyesbíteni, de nem találtunk jogcímet erre. Lehet, hogy az egyéni vállalkozó bérszámfejtő nem is jogosult a havi bevallások benyújtására? Köszönettel: Czerván KLára

Eltérő számviteli időszak számlázása ugyanazon bizonylaton Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelő cég vagyunk, aki partnerei felé könyvviteli szolgáltatást és bérszámfejtést végez. A könyvviteli szolgáltatást havonta előre számlázzuk az adott hónapra vonatkozóan, míg a bérszámfejtést havonta utólag, a tárgyhónapot követő hónapban. A könyvviteli szolgáltatás esedékessége a tárgyhó 10. napja, a bérszámfejtésé a tárgyhót követő hónap 10. napja. A kérdésünk az, hogy számlázható, vagy sem egy bizonylaton a két szolgáltatás?

Német minimálbér árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem dolgozói Németországban dolgoznak több napig kiküldetésen. A német 8,5 euró minimálbért szeretném számfejteni nekik 09. hónapra. Milyen árfolyamot kell használnom? Köszönöm a segítségüket!

Üzemi baleset esetén a munkáltató kártérítése Kérdés

Tisztelt Címzett! Cégünk tb-kifizetőhelyként működik. Az egyik munkavállalónkat 2014. 11. 11-én üzemi baleset érte, mint munkáltató, az üzemiséget elismertük. Természetesen a táppénzt az orvosi igazolások alapján "1" kóddal bérszámfejtjük, a munkavállaló még jelenleg is táppénzen van. Felmerültek a kezeléseivel kapcsolatban többletköltségek (üzemanyag, gyógyászati segédeszközök, gyógyszerkészítmények...), melyekről a sérült számlákat gyűjtött, és a napokban egy ügyvéd közbenjárásával be is nyújtott a céghez. Természetesen, amit kell megtérítünk, de az ügy kapcsán már kértünk az OEP-től segítséget, igaz, telefonon, és elmondták, ami a honlapjukon is ki van írva tájékoztatásnak az ilyenkor szokásos eljárásról. Az ügyfél vigye be a számlákat az illetékes kormányablakba, és majd az OEP fog küldeni egy összegző számlát a cég nevére, ami után nekünk fizetni kell az esetleges plusz költségeket. A kérdésünk az lenne, hogy a jogszabály által előírt tb által finanszírozott gyógyszereket, segédeszközöket, gyógykezeléseket és egyéb számlával igazolható, és az üzemi balesettel kapcsolatosan felmerülő többletköltségeket a cég milyen jogcímen, és hogyan utalja a dolgozónak? Megköszönnénk, ha tudnának küldeni egy állásfoglalást, hogy ilyen esetekben mi a teendő. Illetve bérszámfejtés szempontjából a munkavállalónál a bérprogramba fel kell-e ezt a kártérítést vinni, ha igen, akkor milyen jogcímen, esetleg adóköteles-e? Segítségüket előre is köszönjük!

Könyvelési díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelési és bérszámfejtési díj számlázásával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. 2015. 06. 30-áig folyamatos teljesítésű számlát állítottunk ki, amelyben a könyvelési díjat előre számláztuk ki, míg a bérszámfejtési díjat utólag (létszámadat ismerete miatt). 2015. 07. 01-jétől 2 darab számlát kell kiállítani az alábbiak szerint? 1. Például könyvelési díj: október havi számla kelte 2015. 10. 01., teljesítési idő 2015. 10. 01., fizetési határidő 2015. 10. 16. 2. Bérszámfejtési díj szeptember hóban: számla kelte 2015. 10. 12., teljesítési idő 2015. 09. 30., fizetési határidő 2015. 10. 28. Válaszát előre is köszönöm.

Béren kívüli juttatás keretösszegen felüli adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk havonta, rendszeresen béren kívüli juttatásban is részesíti munkavállalóit. A cafetéria éves keretösszege 180 ezer forint, ezen felül a havi BKV-bérletet is téríti. Így augusztusban a 200 ezer forintos keretösszeget túlléptük, ami alapján kedvezményesen az 1,19-szeres adóalap után 16 % szja + 14 %-os ehofizetési kötelezettségünk keletkezett. A többlet után most 27 %-os ehofizetési kötelezettségünk van. A kérdésem az lenne, hogy ezt az ehót a 1508A-as bevallás 15. sorában kell szerepeltetni? Az általunk használt bérprogram ugyanis az 1508M-es lapok alapján a 1508A-02-02 bevallás 112-es sorban szerepelteti. A kitöltési útmutató szerint azonban hibásan tünteti fel a 112-es sorban. Válaszát előre is köszönöm!

Áfatörvény 58. paragrafus 2015. 07. 01-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az áfatörvény 58. paragrafusa szerinti ügyletek kapcsán, hogy a bérszámfejtés nem tartozik a "könyvviteli szolgáltatás" közé? A törvény nem azt hangsúlyozza ki, hogy könyvelés? Mert, hogy visszaküldtek egy kiállított számlát, hogy javítsuk ki a teljesítési időpontot. Ha nem tartozik bele, akkor gondolom, hogy a régi szabályt kell alkalmazni. Köszönöm a segítséget.

Elmaradt munkabér utólagos rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014-ben az egyik dolgozónak téves időadatsoron lett (Igazolt, nem fizetett távollét) számfejtve, majd bevallva a 08-as bevallásban 1 napja. Ezt most 2015-ben szeretnénk javítani, kérdésem, hogy hogyan kell? A 1408-as bevallásban csak helyesbítem az időadatot (Igazolt, fizetett távollétre), és most a soron következő számfejtésébe "elmaradt bérként" számfejtjük az összeget, és késedelmi kamatot fizetünk utána? A késedelmi kamatból szja-t vonunk és 27 százalékos ehót fizetünk? Válaszát előre is köszönöm!

Órabéres munkavállaló bérszámfejtése Kérdés

Kedves Hajdú Dudás Mária! Órabéres munkavállaló bérszámfejtésével kapcsolatos kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm, de sajnos továbbra sem értem, hogyan kell ezt csinálni. Azt írta, hogy a díjazást a teljesített órák alapján kell megállapítani, más lehet attól függően, hogy a hónapban hány munkanap volt. Itt a hónapban az általános munkarend szerint meghatározott havi munkaórákról beszélünk? Példa: dolgozó órabére 1 000 forint. Júliusban 184 óra az általános munkarend szerinti ledolgozandó munkaóra, jelenléti ív szerint csak 130 órát dolgozott ténylegesen. (Nincs munkaidőkeret, semmi különösebb ok nem volt, egyszerűen csak ennyit kellett dolgozni, takarítanak, nem voltak olyan koszosak a házak, hamarabb végeztek, irodaházakban mindenki szabadságon van, néhány irodába be sem jutottak....) Heti 40 órás bejelentése van, ilyenkor hogyan kell számfejteni? De van olyan részmunkaidős dolgozó is, aki hasonló okokból a havi ledolgozandó 92 óra helyett csak 41 órát dolgozott le, mert így jött ki. Ilyenkor minden szankció nélkül lehet fele annyi fizetést adni neki? Nincsenek munkaidőkeretben, mert ezt sajnos nem lehet előre tudni, hogy hány órát fognak dolgozni, nagyon sok mindentől függ, hogy mennyi idő alatt végeznek a takarítással, mennyi a kosz, tanulnak – fejlődnek hamarabb végezni... Nem tudom milyen bérezés lenne megfelelő, ami jó lenne a munkáltatónak és a munkavállalónak is. Ebben szeretném kérni szakértő tanácsát! Köszönettel: Krcsik Eszter

Határozott idejű munkaviszony bérfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató határozott idejű (07.15.- 08.12.) munkaszerződést kötött egy felsőoktatásban résztvevő hallgatóval, gyakornoki munkára. A munkaszerződés szerint a munkabére ezen időszakra 80 ezer forint, melyet a határozott idő lejártát követő 5 munkanapon belül fizet meg. A bérszámfejtést és a 1508-as bevallást havi szinten lehet teljesíteni. Hogyan járunk el ilyenkor? A júliusi hónapra nulla forintot számfejtünk, és vallunk be, majd az augusztus hónapra számfejtjük a teljes összeget? Köszönettel.

Vizsgáztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni abban, hogy vizsgáztatás esetén a megbízási szerződés kötése és a megbízási díj számfejtése során mi a helyes gyakorlat? A vizsga több modulos, 3-4, nem egymást követő nap (például május 16., 18., 23.) Ilyen esetben a szerződést napokra kell kötni, vagy időszakra (május 16-23.), és a számfejtést napokra vagy időszakra kell elvégezni? Válaszát előre is köszönöm!

Túlóra és műszakpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom-e, hogy ha az elrendelt túlóra 18 óra és hajnali 6 óra közé esik, a műszakpótlékot is számfejteni kell? Dolgozó 3 műszakban szokott egyébként dolgozni, így rendszeresen számfejtjük a műszakpótlékot. Köszönettel: Halász Gizella

Közös foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Cím! Öt munkavállalót kettő cég közösen foglalkoztat (több munkáltatós foglalkoztatás). A két cég megállapodott, hogy az egyik cég vállalja a bejelentést, illetve a bérszámfejtést. A két cég 50-50 százalékban osztja meg a költségeket. Milyen módon kell elszámolni egymással a két cégnek? Illetve hogyan történik az elszámolás könyvelése az egyik és a másik cégben? Úgy tudom, hogy számlát nem kell kiállítani, csak elszámolás alapján rendezi a két cég egymással a követeléstartozást. A foglalkoztató cégnél a bér- és járulékköltségeket csökkentem az elszámolás alapján ,a másik cégben pedig a bér- és járulékköltségekkel szemben számolom el az átadott pénzeszközt? Válaszukat előre is köszönöm.

Bérszámfejtés végzése Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Elvégeztem a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot, s szeretném a saját vállalkozásom munkavállalóinak a bérszámfejtését elkészíteni. A kérdésem az lenne, hogy én elvégezhetem-e, vagy csak mérlegképes könyvelő készítheti el ezt a tevékenységet? Köszönöm. Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink