402 találat a(z) bérleti díj cimkére

Proforma számla bérleti díj esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iroda bérbe adása esetén, mely folyamatos szolgáltatásnak minősül, járható-e az az út, hogy a bérlő a tárgyhavi bérleti díjról minden hónapban automatikusan egy proforma számlát kap, és ha a proforma számlát megfizette, akkor kerül kiállításra a bérleti díj számlája? Ezzel az lenne a cél, hogy az áfát csak akkor fizessük meg, ha a bérleti díj nekünk is befolyt, hiszen ha a számlát kiállítjuk, de a vevő nem fizet, attól még nekünk fizetési kötelezettségük keletkezik! Válaszát várom és előre is köszönöm!

Bérleti díj számlázása utólag Kérdés

Tisztelt Adózóna! Abban kérném a szíves segítségüket, hogy 2015. évre vonatkozó bérleti díjról kiállított számla esetén a teljesítés dátuma helyesen milyen időpont legyen. A számlázott időszak 2015.01.01-2015.12.31., a számlakiállítás pedig 2017-ben lesz. A bérleti szerződés szerint a számlázás évente utólag történik, a tárgyévet követő év januárjában, de a 2015. év valamiért elmaradt. Most lesz esedékes a 2016. évi, de előtte szeretnénk kiszámlázni a 2015. évit. Segítségüket előre is köszönöm!

Teáor kiválasztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakult kft. a helyes tevékenységi kör megválasztásában (teáor) kérne segítséget. A cég tevékenysége abból áll, hogy kettő darab autóbuszt vásárol, és bérbe adja egy másik vállalkozásnak, amely ezekkel a buszokkal személyszállítást végez. A bérbevevő, mint üzembentartó be lesz jegyezve a forgalmi engedélybe, mert csak így kap engedélyt a közlekedési hatóságtól. A szerződés határozatlan idejű, de hosszú távú, 30 napos felmondási határidővel. A bérbeadó (jelen kft.) a bérleti díjról minden hónapban számlát állít ki, az értékcsökkenést ő számolja el. A bérbevevő csak üzemelteti a buszt, azaz karbantartja, viseli a biztosításokat. Mi a "77.12 Gépjárműkölcsönzés 3,5 tonna fölött" teáor számot gondoltuk megfelelőnek. Másik kérdés az lenne, ha Önök szerint is megfelelő ez a tevékenységi kör, akkor ez nem pénztárgépköteles? Havi egy darab számla menne a bérleti díjról, akkor is kell pénztárgép, vagy valamit rosszul értelmeztünk? Nagyon köszönjük a segítséget!

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy társaságunk, amely adószámos magánszemélytől bérel ingatlant, ő bejelentkezett a NAV-hoz, hogy áfás lesz. A bérletidíjszámlát a cég áfásan kapja, ezzel nincs is gond. A kérdésünk az lenne, hogy az 15 százalékos szja-t mi után számoljuk? A bérleti díj havi 750 ezer forint vagy 750 ezer forint plusz áfa után? Illetve a számla helyes kiállítását szeretném még megkérdezni, hogy a levont előleget kötelező-e a számlán feltüntetni. Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnercégünk magánszemélytől szeretne gépet bérelni. A magánszemélynek kell-e adószámot kiváltani, számlát kiállítani a bérleti dijról? Ha igen, azt áfásan kell megtennie? Költséghányad alkalmazása lehetséges-e a bevételből? Valamint keletkezik-e ehofizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnercégünk magánszemélytől szeretne gépet bérelni. A magánszemélynek kell-e adószámot kiváltani, számlát kiállítani a bérleti dijról? Ha igen, azt áfásan kell megtennie? Költséghányad alkalmazása lehetséges-e a bevételből? Valamint keletkezik-e ehofizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

Bérletidíjmentes időszak adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bérbeadó cég egy másik cégnek ingatlant ad bérbe (logisztikai ingatlant iroda, raktár céljából). A hosszú távú bérleti szerződésben bérletidíjmentes (ingyenes) időszakot kíván adni. Milyen adózási vonzattal kell számolnia? Ha a bérbeadó nem ingyenesen adja bérbe az ingatlant, hanem minimális bérleti díjat (például egy forint, egy euró) meghatározva számlázza a kedvezményes időszakot, milyen adózási következményekkel kell számolnia? Van-e számszerűen meghatározott határ, hogy milyen kedvezményérték vagy százalék az, ahol ez a kedvezmény, vagy bérletidíj-elengedés nem eredményez speciális adózási következményeket? Segítségét előre is köszönjük.

Földbérleti díj bejelentési kötelezettsége. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélynek másfél milliót forintot meghaladó értékben készpénzben kifizetett földbérleti díj bejelentési kötelezett-e a NAV felé? Válaszát előre is köszönöm!

Feles bérlet – bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Feles bérlettel kapcsolatba az lenne a kérdésem, hogy a bérbevevő, aki őstermelő, élhet-e a pénzben történő bérleti díj kötelezettségével? Terményben állapodtak meg, de mivel a termett termény mennyiségére a bérlő szerződést kötött, így azt teljesítenie kellett, és így nem áll rendelkezésére a bérlő részére szükséges termény mennyisége. Amennyiben nem, akkor mi a teendője a bérbeadónak? Segítségüket köszönöm: Plaveczné

Üzemben tartó bérbeadás esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna szakértő! Vállalkozásunk gépkocsik bérbeadását tervezi (4-5 darab). A gépjárműveket saját nevére szándékozik megvásárolni (áfát levonja), és áfás számlával, hosszú távra adná bérbe azokat ügyfeleinek (magánszemélyek, cégek vegyesen). Kérdésünk, van-e olyan jogszabály, ami előírja, hogy kötelezően be kell jegyezni a bérlőket üzembentartóként, vagy maradhatunk mi azok (a tulajdonosok)? Így gondolom, minket terhel a cégautóadó és a gépjárműadó is, melyeket a bérletidíj-számlával együtt hárítunk át a bérlőkre. Köszönettel: Szentesi Péter

Bérleti díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörön kívüli magánszemély bérbe adja ingatlanát egy cégnek. A magánszemély a tételes költségelszámolást választotta jövedelme megállapítása kapcsán. A bérleti díj összege 150 ezer forint, a rezsiátalány pedig 30 ezer forint. Legyen kedves levezetni, hogyan kell a magánszemélynek a számlát kiállítani a cég felé (mely utóbbi levonja az szja-t és az ehót)?

Iroda bérleti díjának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás irodabérleti szerződést kötött egy másik, Magyarországon bejegyzett vállalkozással. A bérleti díjat a szerződésben éves időszakra (január 1. – december 31.) euróban határozták meg azzal a kikötéssel, hogy azt előre, legkésőbb december 31-éig megfizeti. A bérlő a 2017.évre vonatkozóan a bérleti díjat 2017. XI. 16-án átutalta. Mi a helyes számlázási mód, ki kell állítani előlegszámlát XI.16-ára és utána egy végszámlát december 31-ére? Végszámla esetén milyen árfolyammal számoljunk? A vállalkozás mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készít. A kifizetett összeg bevételként melyik év beszámolójában szerepeljen 2016 vagy 2017. évibe? Köszönöm válaszukat!

Egszemélyes kft.-tulajdonos lakása a székhely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. székhelye a tulajdonos családi házában van. A tulajdonjog 50-50 százalékban a tulajdonos férj és feleség tulajdona. Köthet-e az egyszemélyes kft. bérleti szerződést, a családi ház egyik helyiségére mint irodára? Amennyiben a rezsidíjak a magánszemélyek nevére szólnak, a bérleti szerződésben lehet-e rendelkezni arról, hogy négyzetméter-arányos rezsiköltség - a bérleti díjon felül -, a bérleti díj részét képezi? A szerződésben kiköthetik-e, hogy nem az 50-50 százalékos tulajdoni hányad arányában részesülnek a bérbeadásból származó jövedelemből? Lehet-e csak a kft. tulajdonos férj a bérbeadó? Válaszát előre is köszönöm.

Számlakiállítás helyessége, helyes teljesítés időpontja Kérdés

Cégünk bérbe ad egy pincehelyiséget. A szerződés 2016. 01. 01-jével köttetett. A bérleti díj minden hónap 5. napjáig esedékes. A számlát minden hónap elején állítja ki a cég, tehát konkrétan: elszámolási időszak: 2016. 07. 01- 2016. 07. 31. számla kelte: 2016. 07. 01. fizetési határidő: 2016. 07. 05. 1. kérdés: ebben az esetben a teljesítés időpontja: 2016.07.01., azaz a számla kelte? 2. kérdés: A cég elfelejtette kiállítani havonta a bérleti díjról a számlákat, és most utólag kell minden hónapra visszamenően kiállítani, mi lesz a teljesítés időpontja? elszámolási időszak: 2016.07.01. – 2016. 07. 31. számla kelte: 2016.11. 08. akkor a teljesítés időpontja: 2016.07.31????

Bérelt lakás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a telephelyétől távol vállalt munkához lakást kell, hogy béreljen a saját és alkalmazottja (1 fő) részére, a munkavégzés idejére. Rajtuk kívül időnként alkalmi munkavállaló is használja a bérelt lakást (szintén más településen van a lakhelye). Elszámolható-e adó- és járulékmentesen a bérleti díj (mind az egyéni vállalkozó, mind a dolgozók részéről)? Köszönettel: Müllerné Kis Ilona

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építési telek – egyenes vagy fordított áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close