80 találat a(z) bérlés cimkére

Helyi iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó vagyok. Termőföldet bérelek, a bérleti díj, amit kifizetek a föld tulajdonosának, levonható-e a helyi iparűzési adó alapjából? 2017.05.10. Dr.Verbai Tamás "Helyi iparűzési adó" válaszában felsorolja, hogy mi vonható le, többek között "termőföld esetében aranykoronánként 500 forintot"... Ez mit jelent, ugyanis saját tulajdonomban lévő termőföldet is művelek a vállalkozás keretében. Ez rám vonatkozhat-e, ha igen, hogyan? Válaszát köszönöm.

Számlaadás Kérdés

Vagyonkezelő cég vagyunk. Magánszemély bérel egy raktárhelyiséget. Vizesblokkot alakítana ki a területen. Nem számlaképes a magánszemély. Az elszámolás bérbeszámítással lenne. Mi lehet az alapja az aktiválásnak, a bérbeszámításnak? Elég egy számviteli bizonylat, vagy ebben az esetben lehet alkalmazni az önszámlázást? Köszönettel: Szabóné

Tartós bérlet Kérdés

Tisztelt Cím! Tisztelt Szakértő! Cégünk bérleti szerződéssel tartós bérletre (48 hónap) bérel személygépkocsit, melynek bérletét előre kell meg fizetni. A bérleti díj tartalmazza a gépjármű teljesítményadóját, cégautóadóját, finanszírozását, kötelező biztosítását, casco biztosítását, amortizációját. Cégünk a bérleti díjat költségként elszámolja (5 számlaosztály), melynek áfáját arányosítva (80 százalék) visszaigényli, útnyilvántartást vezet a gépkocsi használatról. Kérdésem, hogy cégünknek is meg kell-e fizetni a cégautóadót, mivel költséget számol el (üzemanyag, fenntartási költségek, téli gumi, alkatrészek stb.) ezen autó után, hiszen a a bérbeadó megfizeti a cégautó adót. Válaszát köszönöm!

Személygépkocsi bérleti díjának áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk egy belföldi kft.-től személygépkocsinak minősülő, 8+1 fő szállítására alkalmas Volkswagen Transportert bérel bérleti szerződés alapján. A bérelt gépjárművet szerződéses személyszállításra, tehát tevékenységünk végzéséhez használjuk. Kérdésünk: Levonható-e és milyen feltételekkel a bérleti díj áfája? Üdvözlettel: Ecker Dániel

Kisbusz bérlésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogyha egy áfás cég kizárólag céges használatra kisbuszt (8+1 fő, B kategóriás jogosítvánnyal vezethető) bérel, akkor annak áfája levonható? Válaszát előre is köszönöm.

Vállalkozás indítása előtti számlák Kérdés

Vállalkozást szeretnék indítani. Psziho pedagógusként humán szolgáltatás tevékenységre. A vállalkozás indítására szeretnék felkészülni, a helyiséget, ahol ezt végezni fogom már szeptembertől szeretném bérelni. Ki kell alakítani a helyet benne, kicsit rendbe kell hozni, festés, burkolás, berendezés beszerzése. Úgy tudom hogy a vállalkozás megkezdése előtt három évvel vásárolt dolgokat ,amelyeket a vállalkozásban használom, el lehet számolni, de a bérleti díjban nem vagyok biztos. Bérelném a helyiséget szeptembertől, de a vállalkozást tavasszal szeretném elindítani? Ebben az esetben a havonta kifizetett bérleti díjak elszámolhatók-e? Kell-e erre a tevékenységre pénztárgép, vagy elég a nyugtaadás?

Idegen ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Kedves Szakértő! Korábban feltettem egy kérdést, az idegen ingatlanon végzett beruházással kapcsolatosan, amit Hunyadné Szűts Veronika meg is válaszolt. Sajnos, még mindig nem teljesen egyértelmű nekem pár dolog, ezért kérem az alábbi kérdésekre szíveskedjenek válaszolni. Azt írja, hogy az egyik megoldás, hogy bérbevevőnek, aki felújítaná az ingatlant, mindenképpen fel kell tűntetnie a könyveiben a felújítást, mint idegen ingatlanon végzett beruházás. (Ezt a megoldást elvetették.) A másik megoldás, hogy a bérbevevő, nem mutatja ki a könyveiben, hanem a felújítás költségeit kiszámlázza a bérbeadó felé. Ez ebben az esetben közvetített szolgáltatás lesz? A felújítás végeztével a bérbevevő kiállítja a számlát 2 millió forint+áfáról, itt az áfát befizeti. (A felújítás során az áfát visszaigényelte, az iroda székhelyként szolgál.) A bérbeadó nem fizeti ki a felújítás számláját, mert megbeszélés szerint azt a bérlő lelakja. A havi bérleti díjról a számlát kiállítja áfával, aminek az áfatartalmát befizeti. A felújítás költségének áfáját visszaigényleheti? (Nem lakóingatlan.) Amíg ki nem fut a felújítás összege, nem fognak bérleti díjat fizetni. Nem volt építésiengedély-köteles a felújítás. A szerződésben erről rendelkeznek, illetve itt kell annak is szerepelnie, hogy a tulajdonos megrendelő a bérlőtől a felújítást? Köszönettel: Kelemenné T. Henrietta

Vadászati haszonbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zrt. vadászterületet bérel a földtulajdonosi közösségtől, és ezért a haszonbérleti jogért a vadászati törvény 12. §-a alapján számla ellenében díjat fizet. A haszonbérleti szerződésben került megállapításra a hektárra vetített éves díj. A szerződés azonban nem tartalmazza, hogy nettó vagy bruttó összegű-e a megállapított összeg, a szerződésben csak az szerepel, hogy évente például 1000 forintot kell hektáronként fizetni. A Közösség szabályzatában az szerepel, hogy a Közösséget illeti meg a vadgazdálkodótól beszedett díj 10 százaléka. A fennmaradó 90 százalékot pedig földtulajdonosi képviselő kifizeti a földtulajdonosoknak. Van olyan Közösség, amely az áfatörvény alapján az ingatlan haszonbérbe adására nem választotta az áfát, így adómentes számlát nyújtott be a zrt. fele, méghozzá nem az 1000 Ft/ha/év, hanem annak a nettó összegéről, azaz 787 Ft/ha/év összegről, tehát ők a szerződésben szereplő összeget bruttónak tekintették. A Közösség működési szabályzata alapján viszont 900 Ft/ha/év díjat kellene kifizetni a magánszemély tagoknak, amelyet így a kiszámlázott összeg nem fedez. Van olyan Közösség, amely az áfatörvény 88. § (1) bekezdése alapján a bérbeadásra az áfaalanyiságot választotta, viszont az szerződésben megállapított összeget nettó összegnek tekintette, a felénk benyújtott számla végösszege 1 270 Ft/ha/év díjról szól. A kérdésem az lenne, hogy melyik Közösség járt el helyesen az adott esetben, azaz a szerződésben szereplő ár tekinthető-e nettó értéknek, áfát lehet-e rá felszámolni?

Áfa-regisztráció és adószám belföldi foglalkoztatáshoz együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon áfa-regisztrált külföldi cég az áfa-adószámmal párhuzamosan regisztráltathatja magát foglalkoztatási céllal is? Az áfa-regisztrációs adószámon nem lehet foglalkoztatni, külön adószám tartozik hozzá. A kettő futhat párhuzamosan? Szintén ide kapcsolódó kérdés, hogy amennyiben a külföldi cég dolgozóinak szállást (lakás) bérel, mert azok távol laknak a munkavégzés helyétől vagy külföldiek, ezzel a bérléssel már letelepedettnek minősül? Bolgár cégről van szó. Előre is köszönöm válaszát!

Személyautó bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. személyautót bérel. Visszaigényelheti-e 100 százalékban a bérleti díj áfáját? Közvetített szolgáltatásként kiszámlázza bérbeadó a biztosítási díjat és az esetleges bírságokat is (áfaval növelten). Ezek áfája visszaigényelhető-e? Kötelező-e menetlevelet vezetni a bérlet fennállásának időszaka alatt? Kell-e cégautóadót fizetnie?

Felújítási hozzájárulás kezelése bérbevett ingatlanon Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelemnél bérelt ingatlanon felújítást végeznek. A bérbeadóval kötött szerződés szerint a felújítást a bérlő végzi, de a „kivitelezési munkálatok költségeit X EUR + áfa/m2 összegig bérbeadó viseli (hozzájárulás)”. A vállalkozás több alvállalkozóval dolgoztat, a felújítás költségeit a 16-os főkönyvi számon gyűjti és aktiválja. A bérlő felé „felújítási hozzájárulás” címen, 27 százalékos áfával kiszámlázásra került a hozzájárulás összege, és árbevételként van kimutatva. A gazdasági tartalma a szerződésnek egyértelműen az, hogy a felújítás a vállalkozásnak a hozzájárulás mértékével kevesebb összegbe kerül, valószínűleg a bérbeadó aktiválja a rá eső részt a felújításból. Hogyan tudom ezt a tételt bekerülési érték csökkenéseként, és nem árbevételként kezelni? Hogyan érinti ez az ügylet az iparűzési adó alapját? Előre is köszönöm a válaszukat.

Családi gazdaság és kft. közötti ügyletek II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérhetnék egy kicsit részletesebb választ? Az esetleg befolyásol bármit is, hogy mindkét fél áfaalany?

Munkáltatói lakáskölcsön elengedése Kérdés

Tisztel Szakértő! Ingatlanvásárlás esetén az ügyvezető 30 százalékban, a felesége 70 százalékban szerezne tulajdont. A kft. adhat-e munkáltatói kölcsönt az ügyvezető részére (kb. 2 500 000 forintot), melyet később elenged? Ha igen, mi a menete? Az ingatlant a kft. fogja visszabérelni telephelyként. Ez befolyásolja-e a munkáltatói kölcsönt?

Raktár bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás székhelyétől eltérő településen raktárt bérel, amit kizárólag csak áru tárolására használ. A bérleti szerződés időtartama kevesebb, mint három hónap. Szükséges-e bejelenteni a raktárt az adóhivatal, illetve az önkormányzat felé mint telephelyet? Köszönöm válaszukat!

Ketyeg az árbomba az ingatlanpiacon Cikk

A GKI fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 2017 októberében -1, illetve 0. A fővárosi index 2 ponttal csökkent, az országos nem változott az előző felméréshez képest. Az egy évvel ezelőtti értékeket az előbbi mutató 4 ponttal múlja alul, míg az utóbbi 2 ponttal haladja meg. Az ingatlanpiaci kilátások tetőzésén már körülbelül egy évvel túl vagyunk, de még a jelenlegi várakozások is derűlátóak, írja elemzésében a GKI.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink