70 találat a(z) bérkompenzáció cimkére

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása – május óta működő Kérdés

Önfoglalkoztatás definíciója Kérdés

Önfoglalkoztató kompenzációs támogatás Kérdés

Bérkompenzáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét: családi bölcsődét működtetünk 2011-től kezdődőden, amely nem állami fenntartású. Kérdésem, hogy a 277/2019. (XI. 21.) Korm. rendelet alapján megillet-e bennünket a bérkompenzáció, ha nem a közalkalmazotti bértáblát alkalmazunk. Kérdésem továbbá, hogy a bérkomepnzáció csak a munkaviszonyban álló dolgozóra vonatkozik, vagy vonatkozik a megbízási szerződéssel dolgozókra és a közfoglalkoztatási szerződéssel alkalmazottakra is? Várom válaszát.

Bérkompenzáció családi bölcsőde részére Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alapítvány ez év szeptemberétől családi bölcsődét működtet, és a nevelők, dajkák munkabéréhez keres valamilyen támogatást. A 140/2019. kormányrendeletben szerepel, hogy a nem állami fenntartású családi bölcsődék 170 ezer forint/fő/év bérkompenzációra jogosultak ez évtől. Kérdésem az lenne, hogy jogosult lehet-e az alapítvány erre a bérkompenzációra, illetve hol és hogyan lehet ezt igényelni, mik a feltételek, és mi az igénylés menete? Mert hiába olvasgatom a rendeleteket, konkrét kiindulópontot nem találok. Segítségüket előre is köszönöm! Kiss Beáta

Takarítónő egyházi iskolában Kérdés

Egyházi iskolában dolgozom takarítónőként. Kötelező-e megadni nekem a szakmunkás minimálbért? Határozatlan idejű, heti 30 órás munkaviszonyom van. Mellette katás vállalkozóként dolgozom. Felvételemkor gimnáziumi érettségi miatt a közalkalmazotti bértábla szerint C/10 kategóriába soroltak be. 2016. évben megkaptam a szakmunkás minimálbért, ebben az évben már nem. Bérkompenzációra jogosult vagyok-e? A bevezetésekor még kaptam, később már nem. 2007.óta dolgozom ebben a munkakörben, családi adókedvezményben nem részesülök. Következő kérdésem. A férjem szintén itt dolgozik, szintén szakmunkásként, ő megkapta a szakmunkás minimálbért. Neki jár-e bérkompenzáció az adó- és járulékváltozás miatt? Itt a 432/2016. kormányrendeletre gondolok (a költségvetési szervek és az egyházi jogi személyek foglalkoztatottjainak 2017.évi kompenzációjáról). Mikor vehet igénybe munkáltató szochokedvezményt képesítést nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak után? Akkor is, ha felvételemkor C/8 kategóriába sorolt be 9 évvel ezelőtt?

Közszolgák kapnak bérkompenzációt Cikk

A kormány mintegy 16,4 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak idei bérkompenzációjára.

Bérkompenzáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy miért nem jár annak az egyházi munkavállalónak bérkompenzáció, aki 2012. 05. hótól van munkaviszonyban az egyházzal? Igaz az, hogy csak a 2011. 12. 31-éig belépett dolgozókat illeti ez meg? Előre is köszönöm válaszát!

Egyházi intézményben dolgozók bérkompenzációja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbi kérdésben: A "349/2014.( XII.29.) kormányrendelet a költségvetési szervek és az egyházi jogi személyek foglalkoztatottjainak 2015. évi kompenzációjáról" alapján az a munkavállaló, akinek a jogviszonya az egyházi intézménynél 2013. 08. 26-án keletkezett, a 2010. és a 2011. évben költségvetési szervnél és egyházi jogi személynél dolgozott, de a jogviszonya többször megszakadt, és volt regisztrált munkanélküli 2010. és 2011. évben kettő időszakban 20 és 69 napot, jogosult-e kompenzációra? Köszönöm a segítséget.

Bérkompenzáció 2014-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Én eddig úgy tudtam hogy a bérkompenzáció a 2012-es évben 191 000 Ft-ig járt, 2013-ban 135 000 Ft-ig és 2014-től megszűnik. Helyette jöttek be a munkahelyvédelmi kedvezmények.Ezzel ellentétben meglepve olvastam egy oldalon a következő szöveget: "Idén a kormány véleménye szerint elvesztette a létjogosultságát ez a lehetőség, azonban még 2014-ben is maradni fog a bérkompenzáció, hiába történt kedvező változás az adózás tekintetében, ami elvileg nem teszi szükségessé az elvárt béremelést. Eredetileg, amikor bevezették, a kompenzációt 190 179 forintos bruttó jövedelemig lehetett igénybe venni, ami roppant negatívan befolyásolta a nettó munkabérek alakulását, főleg bruttó 135 000 és 190 179 forint között. 2013-ban már csupán 135 000 forintig lehet élni a kedvezménnyel- ezzel az e fölött keresőknek elvágták a bérkompenzáció lehetőségét, és még a munkáltató terhei is nőttek ezáltal. A bérkompenzációval 2014- ben azok a munkaadók élhetnek, akik az ezt megelőző két esztendőben nem emelték meg a munkavállalók béreit, vagy ha cégük, vállalatuk az adott tárgyévben alakul meg." Az lenne a kérdésem hogy ez valóban így van? Tehát lehetőség lesz a bérkompenzáció választására bizonyos esetekben 2014-ben is?

Bérkompenzáció 2014-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lesz-e munkavállalói bérkompenzáció a 2014.évben, vagy ez a kiterjesztett családi adókedvezmény rendszerének bevezetésével megszűnik?

Közszféra bérkompenzáció Kérdés

A 408/2012.(XII.28)kormányrendelet szerinti bérkompenzációra jogosult-e az a dolgozó, aki folyamatosan 2012.november 1-éig a rendelet hatálya alá tartozó munkáltatónál volt jogviszonyban, majd álláskeresési járadákot kapott 90 napig és utána regisztált álláskereső volt 60 napig - de semmilyen más jogviszonya nem volt -, és újra munkaviszonyt létesített a rendelet hatálya alá tartozó munkáltatóval.Tehát megszakítást, így jogvesztést jelent-e az álláskeresés időszaka?

Részmunkaidős bérkompenzáció Kérdés

Szochos adókedvezménnyel kapcsolatosan szeretnék szakmai segítséget kérni!A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam (igaz csak szóban), hogy bérkompenzáció esetén is arányosítani kell részunkaidős dolgozó esetén a kedvezmény alapját!Részmunkaidős foglalkoztatása esetén a garantált bérminimum részmunkaidőre jutó jövedelmét fizetjük a munkavállalónknak. ( konkrétan 57.000,- Ft –ot)A szocho kedvezményeknél a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezményt tudjuk ezen munkavállalónál érvényesíteni. Ez a 2011 évi CLVI. Törvény 460 §.Ezen törvény 463 § (5) viszont más is szerepel munkahelyvédelmi szocho kedvezményekről. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén a 461 §-ban 462/B-462/E § -ban meghatározott kedvezmény legfeljebb 100 ezer forintnak a 462/F § -ban meghatározott kedvezmény legfeljebb 500 ezer forintnak a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkentett része után illeti meg a munkáltatót. E bekezdés alkalmazásában részmunkaidős foglalkoztatásnak minősül az a foglalkoztatás, amelynek munkaszerződésben meghatározott időtartama nem éri el a betöltött munkakörre érvényes teljes munkaidőt.Az én értelmezésemben ez a 463 § nem utal a 460 § korlátozására (szerintem akkor nem vonatkozik rá) viszont a NAV –tól azt a tájékoztatást kaptam (igaz csak szóban), hogy ebben az esetben is arányosítani kell!Vagy én nem jól értelmezem a törvényt vagy félretájékoztattak.Segítő válaszát előre is köszönöm.

Bérkompenzáció Kérdés

T.Cím!Nem igazán tudjuk meghatározni a 408/2012. (XII.28.) Korm rendelet alapján, hogy ha egy magánszemély 2012. 03. hó-tól áll munkaviszonyba (egyedül álló, családi kedvezményre nem jogosult, az előző években nem dolgozott a rendeletben felsorolt intézményekben) büntetés végrehajtó intézményben, akkor a 2013-as évben jogosult-e bérkompenzációra. Ha a rendelet 2.§ (1) bekezdésének utolsó mondatát olvassuk, akkor nem jogosult, de ha a (2) bekezdésében foglaltakat olvassuk akkor jogosultKöszönjük válaszukat.

NGM: feltétel nélkül érvényesíthető a bérkompenzációs adókedvezmény idén Cikk

Havi 135 ezer forint összegű munkabérig 2013-ban is érvényesíthető a bérkompenzációs adókedvezmény, amelyben azok a cégek is részesülhetnek, amelyek tavaly nem hajtották végre az elvárt béremelést - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Távolléti díj számítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Eurós előleg

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close