• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Önfoglalkoztatás definíciója

Tisztelt Szakértő! Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásával kapcsolatban merült fel kérdésként, hogy konkrétan ki minősül önfoglalkoztatónak? Úgy látom, hogy a magyar jogrendben nincs definíció erre a kifejezésre, mégsem értem, hogy ilyen esetben egy kormányrendeletben miért használják!? Ami ezzel kapcsolatban konkrétan is kérdés lenne, hogy vajon önfoglalkoztatónak minősül-e: – katás egyéni vállalkozó (főállású) – szja-s egyéni vállalkozó (főállású) – nem főállású egyéni vállalkozó, akinek máshol van munkaviszonya (szja és kata adózás is érdekelne) – adószámos magánszemély, akinek nincs máshol semmilyen jogviszonya (például rövidtávú lakáskiadással foglalkozik, ebből él és fizeti a havi tb-ellátást), – adószámos magánszemély, ha van máshol főállású/részmunkaidős munkaviszonya – adószámmal nem rendelkező magánszemély, aki ingatlanokat ad bérbe és ebből van csak jövedelme – vagy az előző, ha van főállása vagy nincs főállása, de nyugdíjas – társas vállalkozó (egyszemélyes kft-ben, bt-ben beltagként, ügyvezetőként) – olyan egyéni vállalkozások és előző pontban lévő cégek, akiknél van alkalmazott. Elnézést a sok konkrét kérdésért, de nagyon fontos lenne tisztázni ezt a fogalmat, hiszen rengeteg variáció van, ami nem is szerepel a fenti listában, és nem találok semmilyen iránymutatást a jogszabályokban rá. Köszönöm a segítséget!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close