12 találat a(z) béren kívüli juttatások cimkére

Átalakította a vírus a cafeteria rendszerét – ezek a tanulságok Cikk

A koronavírus-járvány hatására átalakulhat a béren kívüli juttatások rendszere. Ami biztos: a papír alapú utalványok fölött eljár az idő, a kártyás, illetve az online felhasználásra kell fókuszálni. Interjúnk Szendrő Tamással, az Edenred Magyarország ügyvezetőjével.

Megjelent a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben kiadvány Cikk

2019-től a foglalkoztatás feltételei jelentősen megváltoztak, az eddig népszerű cafeteriaelemek adózása kevésbé kedvező, és megszűntek egyes adómentes juttatások. Az Adózóna "Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben" című új kiadványa abban segít olvasóinak, hogy a megváltozott körülmények között is megtalálják minden feladatkörhöz azt a foglalkoztatási formát, amely a legmegfelelőbb és legkifizetődőbb a munkaadó és az alkalmazottak számára egyaránt.

Munkáltatói dilemmákban is támaszkodjon az Adózónára Cikk

2019-től a cafeteriarendszer jelentősen átalakult, és megszűntek egyes adómentes juttatások. Az Adózóna "Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben" című új kiadványa segítségére lesz, hogy a megváltozott körülmények között is megtalálja minden feladatkörhöz azt a foglalkoztatási formát, amely a legmegfelelőbb cége számára.

Cafeteria: aratnak az azonnal elkölthető juttatások Cikk

Bár a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került a SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát – derül ki a BDO Magyarország legfrissebb összegzéséből.

Egyes juttatások bruttósítása a 2016. évben hatályos szja-ban elmaradt? Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Az szja-törvény 69. § (2) bekezdésében az 1,19-szeres szorzót nem módosították 1/0,85 változásnak megfelelően, ennek helyesbítése nélkül meg nem szerzett juttatás is adózás alá kerül. A Jövedelemadó-törvény: itt vannak a részletek a változásról című cikkük példájában szereplő béren kívüli juttatásoknál 1,18*(0,15+0,14)= 34,22 százalék helyett 1,19*(0,15+0,14)=34,51 százalék fizetni való jön ki. Az adóalapszorzó törvényjavaslat szerinti változásának elmaradása valóban végleges-e, nem korrigálandó, mert így a 16 százalékos szja-kulcs alapján számított adóalapszorzó 1/(1-0,16) = 1,19 mellett 15 százalékos adókulcsot kell alkalmazni, nem az eddigi logika szerinti 1/(1-0,15) = 1,18 adóalapszorzót, így ebben az esetben a törvényalkotó szándéka, az adókulcs 1 százalékos csökkenésének hatása sem érvényesül? A módosítás elmaradása figyelmetlenség, amennyiben működik még az a logika, hogy a "kézhez vett" juttatást nettó értéknek kell tekinteni, azaz a juttatás is a bruttó értékből érvényes adókulccsal számított adóval csökkentett értékékként értelmezhető.

Nem csak a munkabér nő tovább – most jó lenni katonának Cikk

Január 1-jétől újabb 5 százalékkal nő a honvédségnél dolgozók bére, és emelkednek a béren kívüli juttatások is – jelentette be a honvédelmi miniszter a honvéd érdekvédelmi szervezetekkel kötött együttműködési megállapodás aláírása előtt hétfőn Budapesten.

Drágábban és kevesebb cafetériát adhat. Számoljon velünk! Cikk

Fölszállt a füst, van már adócsomag, de nem éppen megszorítások nélkül. Például az egyszerűbb előírásokat korántsem szaporító módon, a szja törvényben – néhány vonzó kedvezmény kilátásba helyezése mellett –, illetve az eho törvényben a törvényjavaslat alaposan átírja a nem pénzbeli juttatásokra vonatkozó szabályokat, csalafinta kereszthivatkozásokkal is emelve a munkáltatókra, kifizetőkre háruló terheket.

Cafetéria differenciálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen törvényileg szabályos módon van lehetőség cafetéria-elemek differenciálására a dolgozók között? Például a bruttó munkabér százalékához köthetőek-e egyes cafetéria-elemek? Köszönöm szépen!

Céges üdülő költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Társaságunk dolgozóink pihenésének biztosítására céges vendégházat épített a Balatonnál az előző években képzett fejlesztési tartalék igénybe vételével. Munkavállalóink részére béren kívüli juttatásként (májustól szeptemberig) biztosítunk üdülési szolgáltatást, az Szja-tv. 71. §-ában foglaltak szerint az adót (szja+eho) megfizetjük, illetve a téli hónapokban céges konferenciákat, termékbemutatókat tartunk a helyszínen. Kérdésem, hogy az adó megfizetése után a vendégház üzemeltetési költsége a cég érdekében felmerült költségnek minősül-e, illetve az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek áfatartalma visszaigényelhető-e vagy sem? A vendégház üdülési szolgáltatást kizárólag céges alkalmazottak részére nyújt. Ez esetben jogosan vettük igénybe/használtuk-e fel az előző évben képzett fejlesztési tartalékot a vendégház aktiválásakor? Kérdésemre a választ előre is köszönöm. Tisztelettel.

Cafeteria: maradtak adómentes juttatási elemek Cikk

A béren kívüli juttatások költsége ugyan emelkedett az idén, és általánosságban elmondható, hogy a szabályozás mind a munkavállalók, mind a munkaadók hátrányára változott, azonban van néhány cafeteria elem, amely adómentesen adható - hívja fel a figyelmet a MAZARS adótanácsadó cég szerdai közleményében.

Érdemes még az idén kiosztani a helyi utazási bérleteket Cikk

Több ezer forintot is megspórolhat a cég, ha még az idén decemberben kiad olyan béren kívüli juttatásokat, amelyeket csak jövőre adna, de amelyek után most még csak 10 százalék, de január 1-je után már 14 százalék ehót kell fizetnie.

PwC: drágultak a béren kívüli juttatások januártól Cikk

Az idén drágultak a béren kívüli juttatások, január 1-től ugyanis meg kell fizetni utánuk a 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást, és bár a juttatási elemek bővültek, a válság miatt nehezen lehet élni az új lehetőségekkel a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég szerint.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeretes bér munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjas munkavállaló tovább foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close