11 találat a(z) béren kívüli juttatások cimkére

Átalakította a vírus a cafeteria rendszerét – ezek a tanulságok Cikk

A koronavírus-járvány hatására átalakulhat a béren kívüli juttatások rendszere. Ami biztos: a papír alapú utalványok fölött eljár az idő, a kártyás, illetve az online felhasználásra kell fókuszálni. Interjúnk Szendrő Tamással, az Edenred Magyarország ügyvezetőjével.

Megjelent a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben kiadvány Cikk

2019-től a foglalkoztatás feltételei jelentősen megváltoztak, az eddig népszerű cafeteriaelemek adózása kevésbé kedvező, és megszűntek egyes adómentes juttatások. Az Adózóna "Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben" című új kiadványa abban segít olvasóinak, hogy a megváltozott körülmények között is megtalálják minden feladatkörhöz azt a foglalkoztatási formát, amely a legmegfelelőbb és legkifizetődőbb a munkaadó és az alkalmazottak számára egyaránt.

Cafeteria: aratnak az azonnal elkölthető juttatások Cikk

Bár a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került a SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát – derül ki a BDO Magyarország legfrissebb összegzéséből.

Egyes juttatások bruttósítása a 2016. évben hatályos szja-ban elmaradt? Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Az szja-törvény 69. § (2) bekezdésében az 1,19-szeres szorzót nem módosították 1/0,85 változásnak megfelelően, ennek helyesbítése nélkül meg nem szerzett juttatás is adózás alá kerül. A Jövedelemadó-törvény: itt vannak a részletek a változásról című cikkük példájában szereplő béren kívüli juttatásoknál 1,18*(0,15+0,14)= 34,22 százalék helyett 1,19*(0,15+0,14)=34,51 százalék fizetni való jön ki. Az adóalapszorzó törvényjavaslat szerinti változásának elmaradása valóban végleges-e, nem korrigálandó, mert így a 16 százalékos szja-kulcs alapján számított adóalapszorzó 1/(1-0,16) = 1,19 mellett 15 százalékos adókulcsot kell alkalmazni, nem az eddigi logika szerinti 1/(1-0,15) = 1,18 adóalapszorzót, így ebben az esetben a törvényalkotó szándéka, az adókulcs 1 százalékos csökkenésének hatása sem érvényesül? A módosítás elmaradása figyelmetlenség, amennyiben működik még az a logika, hogy a "kézhez vett" juttatást nettó értéknek kell tekinteni, azaz a juttatás is a bruttó értékből érvényes adókulccsal számított adóval csökkentett értékékként értelmezhető.

Nem csak a munkabér nő tovább – most jó lenni katonának Cikk

Január 1-jétől újabb 5 százalékkal nő a honvédségnél dolgozók bére, és emelkednek a béren kívüli juttatások is – jelentette be a honvédelmi miniszter a honvéd érdekvédelmi szervezetekkel kötött együttműködési megállapodás aláírása előtt hétfőn Budapesten.

Drágábban és kevesebb cafetériát adhat. Számoljon velünk! Cikk

Fölszállt a füst, van már adócsomag, de nem éppen megszorítások nélkül. Például az egyszerűbb előírásokat korántsem szaporító módon, a szja törvényben – néhány vonzó kedvezmény kilátásba helyezése mellett –, illetve az eho törvényben a törvényjavaslat alaposan átírja a nem pénzbeli juttatásokra vonatkozó szabályokat, csalafinta kereszthivatkozásokkal is emelve a munkáltatókra, kifizetőkre háruló terheket.

Cafetéria differenciálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen törvényileg szabályos módon van lehetőség cafetéria-elemek differenciálására a dolgozók között? Például a bruttó munkabér százalékához köthetőek-e egyes cafetéria-elemek? Köszönöm szépen!

Céges üdülő költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Társaságunk dolgozóink pihenésének biztosítására céges vendégházat épített a Balatonnál az előző években képzett fejlesztési tartalék igénybe vételével. Munkavállalóink részére béren kívüli juttatásként (májustól szeptemberig) biztosítunk üdülési szolgáltatást, az Szja-tv. 71. §-ában foglaltak szerint az adót (szja+eho) megfizetjük, illetve a téli hónapokban céges konferenciákat, termékbemutatókat tartunk a helyszínen. Kérdésem, hogy az adó megfizetése után a vendégház üzemeltetési költsége a cég érdekében felmerült költségnek minősül-e, illetve az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek áfatartalma visszaigényelhető-e vagy sem? A vendégház üdülési szolgáltatást kizárólag céges alkalmazottak részére nyújt. Ez esetben jogosan vettük igénybe/használtuk-e fel az előző évben képzett fejlesztési tartalékot a vendégház aktiválásakor? Kérdésemre a választ előre is köszönöm. Tisztelettel.

Cafeteria: maradtak adómentes juttatási elemek Cikk

A béren kívüli juttatások költsége ugyan emelkedett az idén, és általánosságban elmondható, hogy a szabályozás mind a munkavállalók, mind a munkaadók hátrányára változott, azonban van néhány cafeteria elem, amely adómentesen adható - hívja fel a figyelmet a MAZARS adótanácsadó cég szerdai közleményében.

Érdemes még az idén kiosztani a helyi utazási bérleteket Cikk

Több ezer forintot is megspórolhat a cég, ha még az idén decemberben kiad olyan béren kívüli juttatásokat, amelyeket csak jövőre adna, de amelyek után most még csak 10 százalék, de január 1-je után már 14 százalék ehót kell fizetnie.

PwC: drágultak a béren kívüli juttatások januártól Cikk

Az idén drágultak a béren kívüli juttatások, január 1-től ugyanis meg kell fizetni utánuk a 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást, és bár a juttatási elemek bővültek, a válság miatt nehezen lehet élni az új lehetőségekkel a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég szerint.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink