157 találat a(z) anyagköltség cimkére

Beruházás minősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik kft. vásárolt egy 12,72 kWp napelemes rendszer eszközöket (a számlán ez szerepel). A kérdésem az lenne, hogy ez a beruházás tárgyi eszköznek minősül, vagy anyagként kell lekönyvelnem? Válaszát előre is köszönöm!

Házhozszállítás Kérdés

Amennyiben anyagvásárláshoz kapcsolódik szolgáltatás (például házhozszállítás, postaköltség), akkor az anyagvásárlást szolgáltatásként kell elszámolni, nem pedig anyagköltségként? Cégünk nyári gumikat vásárolt házhozszállítással, amely szolgáltatás külön feltüntetésre került a számlán. Köszönöm.

Ingatlanközvetítés, ingatlanfelújítás és -értékesítés Kérdés

Ingatlanközvetítő iroda (kft.) ingatlant is vásárol (lakások), amelyeket felújít és azután értékesít. – Hogyan kell a lakásokhoz beszerzett anyagok (al)vállalkozók számláiban felszámított áfát az áfabevallásban szerepeltetni? – Mivel a beszerzett anyagokat az adómentes tevékenységhez használja fel, az áfa nem levonható? – A lakásértékesítés áfamentes? (Nem választotta az ingatlanértékesítésre –lakásra és nem lakásra – az adókötelessé tételt.) – Amennyiben a lakásértékesítésre az adókötelessé tételt választja, hogyan alakul a levonható és a fizetendő áfa mértéke? – Amennnyiben egy-egy lakáshoz tételesen (például munkaszámokra) elkülöníti a költségeit, nem kell arányosítást alkalmazni a levonható áfa meghatározására? – Amennyiben más ingatlant (nem lakás) vásárol, felújít, majd értékesít, hogyan alakul a levonható és a fizetendő áfa? – Az ingatlanközvetítői tevékenység esetén jutalékot számít fel, ami 27 százalékos áfás, tehát nem kizárólag adómentes tevékenysége van. – Milyen előírásokra kell még különösen figyelni e tevékenységek végzése esetén, hogy szabályszerűen járjunk el? Köszönettel: Czigányné Tóth Katalin

Téli gumi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk négy darab téli gumit vásárolt a tulajdonában lévő személygépkocsira, majd ezeket a gumikat elvitte egy szervizbe, ahol felszerelték a gumikat az autóra. Jól gondolom, hogy ebben az esetben a megvásárolt négy darab téli gumit először készletre kell venni, majd amikor megtörténik a gumik felszerelése, akkor anyagköltségként elszámolhatóak? A szerelési költségnek pedig mint igénybe vett szolgáltatásnak az áfatartalma 50 százalékban levonható? Válaszát előre is köszönöm!

Katalógus Kérdés

T. Szakértő! Cég által készíttetett katalógusok (termékismertető, műszaki paraméterek, felhasználhatósági kö stb.) elszámolása hova könyvelhető? Az 51-es anyagköltségek közé, vagy az 52-es számlaosztályba? Segítségét köszönöm, Ildi

Használtgépjármű-kereskedelem – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfatörvény viszonteladókra vonatkozó különös szabályainak alkalmazásával kapcsolatban merültek fel a felsorolt kérdéseim használt személygépkocsi értékesítésével kapcsolatban. A társaság egyedi nyilvántartást vezet a használt személygépkocsikról, melyeket továbbértékesít. 1. Használt személygépkocsit hoz be a társaság EU-s országból. A beszerzés számlájáról egyértelműen kiderül, hogy az eladó „különbözet szerint” adózik. Ennek az autónak a fuvarozásáról kiállított áfás számla áfatartalma beállítható-e 100 százalékban a levonható áfák közé? 2. Használt személygépkocsik tárolás közben minimális karbantartásra szorulnak (például fagyálló, gumicsere, egy-egy tömítés vagy egyéb alkatrészek cseréje, autómosás). Az így felmerült karbantartások anyag- vagy munkadíjszámláinak áfatartalma levonható-e, illetve, ha igen, akkor hány százalékban vonható le?

Ingatlanforgalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni. Egy cég ingatlanforgalmazással fog foglalkozni. Megveszi a felújításra szoruló ingatlanokat, majd felújítja, felújíttatja, és értékesíti azokat. Könyveléstechnikai kérdésünk lenne. Az ingatlant megveszi a cég, és áruként könyveljük. Az ingatlanon végzett felújítási és anyagköltségeket hogyan kell kezelni ebben az esetben? Növeli az áru értékét, és mind a 2-esbe megy az árura? Vagy külön anyagköltségre az 51-be, a munkadíjak pedig az egyéb költségbe? Ha az áru értékét növeljük meg, akkor értékesítéskor az egész áru értéke átkönyvelendő az elábéra, ezáltal csökkentve az iparűzési adó alapját? Vagy ha rögtön költségbe teszem az anyagot (ez csökkenti az ipa alapját), a munkadíj pedig egyéb költségként nem csökkenti az ipát? Hogyan szabályos ennek a könyvelése? Köszönjük szépen a segítséget!

Költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. reklámtevékenységgel foglalkozik. Ügyfelei részére a megrendelt reklámokhoz szükséges reklámhordozókat (plakátok, szóróanyagok, matricák stb.) külső felekkel legyártatja, az ügyfél által a számára leadott kreatív alapján. Kérdésem az, hogy e legyártott és a megrendelt reklámokhoz felhasznált termékek elábé-ként, vagy anyagköltségként számolandók-e el? A reklámot megrendelő felé e termékek gyártási költségként kiszámlázásra kerülnek. Válaszát előre is köszönöm.

Éttermi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég rendezvényszervezéssel és éttermi szolgáltatással foglalkozik. Esküvőket szervez, ha kell szállodai szobákat biztosít a vendégeknek, és ehhez kapcsolódóan, aki igényli, annak reggelit, ebédet, vacsorát biztosít. A kiszámlázott ételek, italok beszerzése, melyet szolgáltatás keretében nyújt, milyen költsége a cégnek? Anyagköltség vagy árubeszerzés? Az ételalapanyagok megítélése egyértelműen anyagköltség, de az italok megítélése megosztja a kollégák véleményét. Meglátásom szerint ez anyagbeszerzés, hiszen nem változatlan formában történik az értékesítés, hanem a szolgáltatás részeként. (különböző italokból kevert koktél, kávé, vagy akár egy üdítő, melyet a helyszínen felbontanak, és úgy szolgálják fel). Válaszát előre is köszönöm: Pállné

Munkaruha Kérdés

Tisztelt Szakértő! Villanyszereléssel foglalkozó kft. vásárolt munkaruhát, melyet feliratoztatott is a cég nevével ellátva. Egy számlán belül külön tételként van feltüntetve nadrág, póló, kabát... és külön szitázás, feliratozás, egyszeri ábránkénti szerkesztési költség. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az egészet 51 anyagköltségre kell-e könyvelni? Köszönettel;

FAD Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tisztelt Szakértők! Egy cég a generál kivitelező felé fordított áfás számlát állít ki a megfelelő paragrafus alapján. Ez a cég az elvégzett a munkához vásárolt, zúzott kő, sóder stb. anyagról a számlát áfásan kapja. Van-e lehetőség,vagy nyilatkozat arra, hogy ő ezeket a számlákat nettó áron kapja, mivel ebbe az ingatlanba építi be? Ez az áfa a NAV-tól ugyan visszaigényelhető, de az elég időigényes.Várom mielőbbi válaszukat. Tisztelettel és köszönettel. Üdv Éva

FAD Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk építőipari fővállalkozói tevékenységgel foglalkozik, amely során jelentős mennyiségű anyagot vásárolunk, illetve alvállalkozókat foglalkoztatunk. A megrendelői oldalról a nyilatkozatokat megkapjuk, hogy az aktuális project engedély vagy bejelentési kötelezettség alá tartozik-e. A kérdésem arra irányulna, hogy azokon a projecteken, ahol FAD-os a megrendelői szerződés, a felhasznált anyagok (beton, egyéb anyag, beépített ablakok, ajtók), a terület őrzése, a mobil konténer, iroda, WC bérlése, a területen végzett mérnöki szolgáltatás, tűzvédelmi és munkavédelmi koordináció, villanyszerelés egyenesen adózik-e vagy a FAD alá tartozik? Köszönettel: István Tünde Penta Industry Kft

Tárgyi eszköz vagy anyagköltség? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a lapszabászatban méretre vágatott egy irodabútort, megvette az összeszereléshez a csavarokat, és egyéb kiegészítőket. Kérdésem: tárgyi eszközre, vagy anyagköltségre könyveljek? A számlán 98 000 forint nettó összeg van feltüntetve. Ha a számla nettó összege 156 000 forintot tartalmazna, akkor is ugyanúgy kellene könyvelni? Válaszát köszönöm.

Németországi ingatlanhoz kapcsolódó anyagköltség áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magyar kft., amely Németországban ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást végez. Kérdésem az, hogy ebben az esetben be kell-e jelentkeznie Németországban adóalanynak? Ha nem kell bejelentkeznie, akkor a Németországban megvásárolt anyag költsége, egyéb szolgáltatások – például szállásköltség, üzemanyagköltség – után hol és hogyan vonhatja le az áfát? Válaszát köszönöm.

Ingatlan-felújítás – áfa, értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfát az általános szabályok szerint megállapító egyéni vállalkozó szeretné az általa használt italboltot kívül és belül egyaránt felújítani (homlokzatjavítás, tetőcsere, belső átalakítás). Az italbolt a magánszemély (saját maga) tulajdonában van, de nem vitte be a vállalkozásba az ingatlant, és értékcsökkenést nem számol el utána. Levonhatja-e a felújításhoz használt anyagok, szolgáltatások áfáját a vállalkozó ennél az ingatlannál, ami nincs bent a vállalkozásában? A felújítás összegét elszámolhatja költségként vagy értékcsökkenéssel lehet csak elszámolni (milyen % értékkel)? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs