202 találat a(z) alvállalkozó cimkére

Képzésnél alvállalkozó áfája kiegészítéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az imént kérdést tettem fel "Képzés alvállalkozó ÁFA-ja" címmel. A kérdés linkje: https://adozona.hu/kerdesek/2019_7_30_Kepzes_alvallalkozo_AFAja_ylm Szeretnék a kérdéshez kiegészítő információt is tenni: az alvállalkozó egy felnőttképzést folytató intézmény, azaz jelenleg is vannak engedélyezett képzései, amelyeket a felnőttképzési törvénynek megfelelően teljesít. Jelen esetben viszont nem ő a képzést megvalósító intézmény, hanem annak csak az alvállalkozója. Válaszát előre is köszönöm!

Képzésnél alvállalkozó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. § (2) bekezdés szerinti képzés keretében egy vállalkozás alvállalkozóként bedolgozik a képzést megvalósító képző intézménynek (tehát jelen kérdés nem a képző intézményre, hanem annak alvállalkozójára vonatkozik). Feladata a képzés keretében a hallgatók által elvégzett feladatok kiértékelése (a hallgatóknak le kell adni egy hosszabb fogalmazványt/tervet mintegy vizsgakövetelményként, amelynek kiértékelését az alvállalkozó végzi el). Értelmezésem szerint (bár tévesen is értelmezhetem) ez nem oktatói/tanári tevékenység (tehát a 85. § (1) bekezdés j) pont nem vonatkozik rá), így nem egyértelmű számomra a tevékenység áfamentessége (bár a 85. § (1) bekezdés i) pontba beleférhet). Ez a tevékenység áfamentes?

Iparűzési adó bevallása áthúzódó lakás építés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Abban szeretném kérni a segítségét, hogy ha egy kft. alvállalkozókkal társasházat építtet úgy, hogy az anyagköltségek egy részét saját maga vásárolja meg, akkor az iparűzésiadó-bevallásban évenként ezek a tételek hogyan fognak szerepelni? A vevők előlegeket fizetnek, majd átadáskor kerül kiállításra a végszámla, akár évek múlva. 2. Év végén ezeket a költségeket (alvállalkozók, anyagköltség, hitel kamat stb.) hogyan kell kimutatni az eredménykimutatásban, milyen év végi, illetve év eleji rendező tételek kapcsolódnak hozzájuk? Az ingatlan elkészülésekor melyek a könyvelés helyes tételei a költségek átvezetésére? 3. Külföldi számlákon gyakran forintban és euróban is szerepel az összeg. Ilyenkor milyen devizában kell könyvelni az adott gazdasági eseményt? Segítségét előre is köszönöm!

Alvállalkozói teljesítmény jogosságának megállapítása Kérdés

Vállalkozásunk az építőipari szektorban működik. Fővállalkozóként köt vállalkozói szerződést megrendelőivel. Munkánkat alvállalkozók igénybevételével végezzük. Az alvállalkozói teljesítéseket akkor vonjuk le az iparűzési adó alapjából, ha társaságunk rendelkezik írásban kötött Ptk. szerinti vállalkozási szerződéssel mind megrendelőjével, mind alvállalkozójával szemben. Azonban az a speciális eset merült fel egy adott munka során, hogy bizonyos szolgáltatásokat (például: területőrzés, daruk használatának biztosítása, anyagmozgatás stb.) magától a megrendelőtől vesszük igénybe, melyet a megrendelő le is számláz társaságunknak. Ezen költségek viszont beépítésre kerültek az adott megbízás fővállalkozói költségvetésbe, melyet természetesen megrendelő elfogadott. Ezen megállapodások jelenleg egy, a megrendelői szerződésben vannak belefoglalva és nem vettük bele az alvállalkozói teljesítményekbe. Felmerült, hogy, ha a megrendelő külön vállalkozói szerződést kötne társaságunkkal ezen szolgáltatások igénybe vételéről, akkor tekinthetők-e ezen igénybevett szolgáltatások alvállalkozói teljesítményeknek?

Eladásra épített lakások, alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. eladásra épít lakásokat, megbíz több kivitelező céget az építéssel (kőműves munkák, szakipari munkák, villanyszerelés....). A könyvelésben ezek alvállalkozók vagy egyéb szolgáltatás. Az iparűzési adó kiszámításánál ezek csökkentő tételek-e?

Alvállalkozó Németországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy német vállalkozás, amely megbízta "A" magyar vállalkozót, hogy szolgáltatást nyújtson neki Németországban. "A" magyar vállalkozó megbízta "B" magyar alvállalkozót a munka elvégzésével. "B" magyar alvállalkozó elvégezte Németországban a munkát. "B" magyar vállalkozó hogyan állítsa ki a számlát "A" magyar vállalkozó felé? Áfásan vagy áfa területi hatályon kívüliként? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: G-né

Alvállalkozók elszállásolása III. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_14_Alvallalkozok_elszallasolasa_sww Tisztelt Kneitner Lea! A korábbi, belinkelt kérdéshez van még egy kérdésünk: abban az esetben, ha a cég továbbszámlázza a szállásdíjat az alvállalkozónak, akkor a számlán szereplő nettó összeget kell neki 27%-os áfával kiszámláznia?

Új építésű családi ház villanyszerelési áfája Kérdés

Tisztelt Cím! Egy villanyszerelési cikkeket árusító és lakó-, illetve nem lakóépület építését végző kft. új építésű családi ház villanyszerelési munkáit végzi alvállalkozókkal magánszemély részére. A családi házra vonatkozó kedvezményes (5 százalékos) adókulcsnak megfelel az épület, mert nem haladja meg a 300m2-t. Az alvállalkozó 5 vagy 27 százalékkal számlázzon a kft. felé a végzett munkáról? A kft. a munka elvégzése után a magánszemély felé milyen adókulcsot alkalmazzon? Milyen egyéb szabályoknak kell még érvényesülni ebben az esetben? Válaszukat köszönettel várjuk! Könyvelde Bt. Nagyné Farkas Ida

Alvállalkozó helyett elvégzett garanciális javítás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy ki kell-e számlázni az alvállalkozónak a helyette elvégzett garanciális javítások költségeit, vagy egy beszámítási nyilatkozat elég ennek könyveléséhez? Háttér: cégünk építőipari fővállalkozóként szerződést köt alvállalkozókkal építési munkákra. A szerződésben ki van kötve, hogy az alvállalkozói díj meghatározott százalékát a garanciális idő lejártáig visszatarthatja a fővállalkozó az esetleges utólagos javítások fedezetére. A szerződés teljesülése után az alvállalkozó számláját 100 százalékban befogadtuk és lekönyveltük, de csak a garanciális visszatartás feletti részt fizettük ki. A garanciális időszakon belül kiderült, hogy egy munkatétel hibásan lett elvégezve. Az alvállalkozó ezt nem ismerte el, nem volt hajlandó kijavítani. Mi ezt helyette kénytelenek voltunk megtenni, részben más szolgáltató, részben saját munkaerő bevonásával. Ennek a munkának az ellenértékéről beszámítási nyilatkozatot állítottunk ki, amiben közöltük az alvállakozóval, hogy beszámítjuk a visszatartott garanciális összegbe, abból ennyit kiegyenlítettnek tekintünk. A kérdés tehát az, hogy ki kell-e állítani számlát is az alvállalkozó felé ilyen esetben?

Alvállalkozók elszállásolása 2. kérdés Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_14_Alvallalkozok_elszallasolasa_sww Tisztelt Kneitner Lea! A korábbi, belinkelt kérdéshez van még egy kérdésünk: abban az esetben, ha a cég továbbszámlázza a szállásdíjat az alvállalkozónak, szintén kell utána adózni, vagy ebben az esetben mentesülne alóla?

Alvállalkozók elszállásolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk alvállalkozókkal fog dolgoztatni, akiket el is kell szállásolnia a cégnek. Tehát a mi kft.-nk keres szállást, és fizeti annak költségeit. Van ennek a kft.-nk számára fizetendő adóvonzata? Ha fizetővendéglátás keretében biztosít szállást, az áfátt vissza lehet igényelni?

Kft. tulajdonosai mint katás alvállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., melynek két tulajdonosa munkaviszonyban dolgozik a társaságban. Szabad-e és ha igen, milyen feltételek mellett más jogviszonyban, például katás egyéni vállalkozóként a kft. részére alvállalkozói munkát végezni? Köszönettel!

Alvállalkozói teljesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi ügyben kérném a segítségét. Társaságunk építőipari tevékenységgel foglalkozik. Egy engedélyköteles építkezéshez alvállalkozói szerződést kötöttek építőipari segédmunkák végzésére úgy, hogy havonta a ténylegesen teljesített órák után, a szerződésben rögzített óradíj alapján számláz az alvállalkozó. A saját tevékenységünk fordított áfás, kérdésem, hogy az alvállalkozói órateljesítés alapján kibocsátott számla is figyelembe vehető-e fordított adózással? Válaszát előre is köszönöm.

Alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna! A Fővállalkozó Kft. építőipari munkákra köt szerződés alvállalkozókkal. A munkák elvégzéséhez az alvállalkozóknak nem állnak rendelkezésre szerszámok, eszközök, gépek, gépkocsi. Ezeket a fővállalkozó biztosítaná, a köztük levő szerződésben ezt rögzítenék. A fővállalkozó tulajdonában lévő eszközökkel, gépkocsikkal dolgoznának az alvállalkozók. Lehetséges-e, a fővállalkozó elszámolhatja-e saját költségei között a gépkocsikkal, eszközökkel kapcsolatos kiadásokat? A felhasznált üzemanyag-költségeket is a fővállalkozó finanszírozná. Köszönettel: Koppány Tamásné

Katás alvállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy katás alvállalkozói szerződést munkaszerződésnek tekint a NAV, akkor hogyan tekint a korábban kifizetett alvállalkozói díjra? Azt nettó vagy bruttó munkabérként kell figyelembe venni? Van-e erre jogszabály? Köszönettel: Böbe

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs