10 találat a(z) alkalmi munkás cimkére

SZÉP-kártya egyszerűsített foglalkoztatottnak és volt munkavállalónak Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! Az alábbi, a tárgyban jelzett foglalkoztatásra vonatkozóan értelmezési problémáim vannak, amelyre vonatkozóan szeretnék segítséget kérni. Hány főt foglalkoztathatok alkalmi munkavállalóként egy adóévben? Alkalmi munka esetén egy naptári napon az egyszerűsített foglalkoztatott munkavállalók száma nem haladhatja meg a munkáltató átlagos statisztikai létszámának függvényében: • munkavállalóval nem rendelkező vállalkozás esetén: átlagosan az 1 főt • 1-5 fő alkalmazotti létszám esetén: átlagosan a 2 főt; • 6-20 fő alkalmazotti létszám esetén: átlagosan a 4 főt; • 20 + alkalmazotti létszám esetén, a munkavállalói létszám 20 százalékát; A számításnál mindig a megelőző félév átlagos statisztikai létszámát kell alapul venni. Az alkalmazás létszámkeretét a munkáltató szabadon használhatja fel, tehát ha az éves létszámkeret 1 fő, úgy foglalkoztathatunk az év minden napján egy alkalmi munkavállalót, de akár egy napon 365 személyt is. A munkavállalóval ugyan rendelkezett az egyéni vállalkozó ügyfelem, de a számítás alapján az átlagos statisztikai létszám 0,6 fő, ez kerekítve lehet 1 fő? Amennyiben nem rendelkezett volna munkavállalóval, hogy kell értelmeznem az átlagosan 1 fő egyszerűsített munkavállaló alkalmazását. Egy nap alkalmazhat több egyszerűsített foglalkoztatott alkalmi munkást is, az átlagot 365 napra vetítve számolom? Válaszát előre is köszönöm! Molnár Ilona

Egyre többeket jelentenek be alkalmi munkásnak a cégek Cikk

Sokkal többet dolgoztak idén az alkalmi munkaerőként felvettek, mint a korábbi években – írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származó adatsorra hivatkozva.

Saját gépkocsi útiköltség-térítése alkalmi munkásnak Cikk

Milyen módon téríthető meg az utazási költség az alkalmi munkavállalónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Katás vállalkozó alkalmazottal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes-e az a megoldás, ha a másodállású katás egyéni vállalkozó betegállománya alatt is megfizeti a kata összegét, és alkalmazottat vesz fel a tevékenysége végzésére? Lehet ez az alkalmazott egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott, vagyis alkalmi munkás? Ebben az esetben lehet a betegállomány idejèn is bevétele? Köszönöm a választ!

Alkalmi munka Kérdés

Építőipari román segédmunkások alkalmi munkát vállalnak a cégnél Magyarországon. Romániában biztosítottak, és ezt igazolták. Így jelentettük be őket a 18T1042E jelű nyomtatványon. Tehát nem kell megfizetni utánuk az 1000 forint közterhet naponta. Magyarországon nincs taj számuk. A 1808-as bevalláson jelenteni kell-e őket, ezt taj szám nélkül lehet-e? Köszönöm a válaszukat!

Alkalmi munkással is teljesíthető a szakképesítési követelmény? Cikk

Egyéni vállalkozónak nincs képesítése az adott tevékenység végzéséhez, kiválthatja-e ezt a kötelezettséget alkalmi munkavállaló foglalkoztatásával, vagy csak a munka törvénykönyve (Mt.) szerinti munkaszerződéssel foglalkoztatható a megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazott? Kötelező-e teljes munkaidőben foglalkoztatni, vagy részmunkaidőben is lehet? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Letiltás alkalmi munkabérből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál főállású alkalmazottunk bérére letiltás érkezett. A munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntettük. A következő hét első munkanapjától kezdve egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkavállalóként jelentettük be. A bejelentés az esetek nagy részében 1-1 napra történik. A napi bére 8 255 forint. Ebben az esetben a letiltást kell-e vonni az alkalmi bérből? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: S. Ildikó

Egyszerűsített foglalkoztatottak adómentes rész feletti járulékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyszerűsített foglalkoztatottaknak kifizetett jövedelem adómentes egy meghatározott napi összegig, és az szja-bevallásban sem kell szerepeltetni. Ha a mentes rész feletti a jövedelem, akkor az után 15% szja-t kell fizetni, és az szja-bevallásba is be kell tenni. Ez szépen le van írva több oldalon, törvényben is. De mi a helyzet ilyenkor a többi járulékkal? Erről nem lehet látni sehol tájékoztatást. A mentes rész feletti jövedelem után kell-e nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási járulékot, munkaerő-piaci járulékot fizetni? És kell-e a munkáltatónak szochót és szakképzési hozzájárulást fizetni? Előre is köszönöm válaszukat!

Táppénz számítása, csed, gyes Kérdés

Tisztelt Szakértők! Munkavállaló előző évben egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozott kb. 120 napot részben alkalmi, részben mezőgazdasági idénymunkásként. Idén januártól dolgozik munkaviszonyban. November végén szül. Szeptemberben szeretne táppénzen lenni, amikor már feltehetően megterhelő lesz a munkavégzés a babára nézve. Mi alapján számítható a táppénz? Jár-e neki csed, gyed, és mi alapján számítható? Köszönöm, ha válaszolnak. D.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3