10 találat a(z) alapkezelő cimkére

Az Aegon és az OTP alapkezelők elkülönítik orosz részvényalapjaik befagyott és likvid eszközeit Cikk

Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. elkülönítik orosz részvénybefektetési alapjaikon belül a befagyott, illetve a likvid eszközállományt. A befektetési jegysorozatok megosztása nem változtatja meg a befektetők vagyonát, pusztán annak megosztásáról van szó. A hazai orosz kitettségű befektetési alapok állománya minimális a befektetési alapok piacán belül – tette közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Pesszimista várakozások a magyar tőzsdén Cikk

A februári részvénypiaci pánik után, amit az orosz-ukrán háború kirobbanása váltott ki, márciusban felfelé korrigáltak a világ tőzsdéi, a BUX is emelkedéssel zárta a hónapot – írja a portfolio.hu, amely április havi felmérésében ismét megkérdezte a hazai alapkezelőket arról, milyenek most a magyar tőzsde és a forint kilátásai, és milyen hazai részvényeket érdemes most venni.

Augusztustól alkalmazandó MNB-ajánlás Cikk

Idén augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak és alapkezelőknek az MNB által közzétett, sikerdíjat alkalmazó alapokra vonatkozó ajánlást. A sikerdíj számítási modelljének hangsúlyosan összhangban kell lennie az alap befektetési céljaival, és az ügyfelek részére egyértelmű tájékoztatást kell adni annak minden fontos jellemzőjéről – írja honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Befektetési alapkezelő sikerdíjának könyvelése Kérdés

Alapkezelő tevékenységét függesztette fel az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. kollektív portfóliókezelési, illetve egyes kiegészítő tevékenységeit – közölte a jegybank.

Alanyi mentesség kontra tárgyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tavaly alakult cég, amelynek a főtevékenysége alapkezelés, egyéb tevékenysége pedig egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység alakulásakor alanyi mentességet választott. Többször felhívtam az ügyvezetés figyelmét, hogy szerintem maga a tevékenység tárgyi adómentes, tehát rosszul választották meg az áfa típusát, de változás nem történt. Idén márciusban a cég kiszámlázott bevétele meghaladta a 6 millió forintot, amivel átlépte az alanyi adómentesség határát, de mivel csak harmadik országbeli alanyoknak nyújt szolgáltatást, ezért áfa felszámítására, áfa fizetésére nem került sor. Kérdésem a fentiekkel kapcsolatban a következő: tekintettel arra, hogy a társaság túllépte az alanyi adómentesség határát, ezt a tényt be kell jelentenie 15 napon belül az adóhatóságna, és áfabevallást kell tennie. Milyen gyakoriságú ilyenkor az áfabevallás? Nem keletkezik sem 1 millió forint, sem 250 ezer forin fizetendő adója, mert belföldi adóalanynak nem értékesít, és nem nyújt szolgáltatást. Amennyiben nyújtana is szolgáltatást belföldön, szerintem akkor sem terhelné áfa a szolgáltatást, mert tárgyi adómentes a tevékenysége. Milyen módon lehetne rendezni ezt az abszurd helyzetet? Válaszát előre is köszönöm.

A jegybank 30 millióra bírságolta és részlegesen felfüggesztette a Globeserv Alapkezelőt Cikk

Az MNB ma közzétett határozatában felfüggesztette a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. tevékenységi engedélyét a kollektív portfoliókezelés vonatkozásában, s felszólította az engedélyezési feltételeknek történő folyamatos megfelelésre. A jegybank 30 millió forint bírságot szabott ki a társaságnak, s előírta, hogy folyamatosan feleljen meg a szavatoló tőkére vonatkozó jogszabályoknak, szüntesse meg a személyi feltételeket érintő hiányosságokat, s készítsen helyreállítási tervet.

Befektetési alap-befektetési alapkezelő-hipa adóalanyiság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A befektetési alapból egyfelől költségtérítés címén, másfelől alapkezelési díj címén történik kifizetés az alapkezelő részvénytársaság részére. Költségtérítés címén a befektetési tevékenységgel felmerülő, jellemzően alvállalkozóknak fizetett (jogi tanácsadók, adótanácsadók stb.) terheket térít meg az alap, az alapkezelési szabályzatban rögzített módon. Alapkezelési díj címén pedig az alap eszközértékének bizonyos százalékát kapja meg az alapkezelő. Az alapkezelő az alapkezelési szabályzatban is meghatározott módon, nem saját, hanem az alap érdekében jár el, az alap javára/terhére köt ügyleteket. Kérdésem, hogy ezek alapján az alapkezelő a Htv. szerinti vállalkozónak számít-e, ezáltal a hipa alanya-e vagy sem? Ha igen, akkor az alaptól kapott bevétel közül melyik az, amelyik véleménye szerint árbevételnek számít és adóalapot képez? Ha véleménye szerint ezek a bevételek adóalapot képeznek, akkor közvetített szolgáltatásként levonhatók-e az alvállalkozóktól igénybe vett és változatlanul teljesített szolgáltatások költségei? Elképzelhető, hogy ez esetben a nyújtott szolgáltatások szinte teljes értéke/költsége ilyen módon közvetítettnek minősülne? Válaszát előre is köszönöm.

A különadó vitte el az alapkezelők tavalyi profitját Cikk

A dinamikusan bővülő bevételek ellenére 0,8 százalékkal csökkent a hazai alapkezelők adózott profitja, amiben nagy szerepet játszott a különadó.

Magán-nyugdíjpénztári vagyon: még sok a tisztázatlan kérdés Cikk

Már csak pár hét maradt a magán-nyugdíjpénztári vagyonok átadására, de még sok a tisztázatlan kérdés, és nagyon kevés az idő, egyes vagyonelemeket például valószínűleg nem lehet majd átadni az államnak, így el kell adni azokat – mondta a lapnak Vízkeleti Sándor, a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) elnöke.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs