322 találat a(z) ajándék cimkére

Promóciós nyereményjáték továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. megbízza "B" Kft.-t promóciós nyereményjáték szervezésével. A játék nem tartozik a szerencsejáték felügyelet hatáskörébe. Egy üzletközpntban aki vásárol, feltölti a blokk kódját az internetre és így vehet részt a sorsoláson. "B" Kft. megszervezi a játékot, megveszi az ajándékokat, levonja és befizeti az adókat belőle, kiosztja a nyereményeket a magánszemélyek részére. Kérdésem első körben, hogy az ajándékok bruttó értéke 1,18-szorosa után 15 százalék szja és 22 százalék eho a megfelelő adóteher, ugye? "B" Kft. az ajándékok értékét és az adókat továbbterheli "A" Kft. részére. Kérdés, hogy hogyan járjon el a továbbszámlázás során úgy, hogy nála hátrány ne keletkezzen? Arra jutottam, hogy mivel az ajándékok áfáját nem vonhatja le "B" Kft., ezért az ajándékok bruttó értékét áfával növelten kell hogy továbbszámlázza. Az adókkal kapcsolatban vagyok gondban, hogy az szja-t és az ehót is áfával növelten kell hogy továbbszámlázza? Az adók ilyenkor az ajándékhoz kapcsolódnak és szintén áfaalapot képeznek, vagy csak az ajándék lesz áfás, az adók továbbszámlázása pedig áfa körön kívüli? Előre is köszönöm a segítségét.

Örökrész ajándékozása tartozás fejében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy kell-e ajándékozási illetéket fizetni az alábbi esetben: Örökös lemond az örökségéről és testvérének ajándékozza az édesapjuktól örökölt ingatlanrész felét. Az erről készült jegyzőkönyv szerint az ajándékozás azért történik, mert a megajándékozott gondozta (és a továbbiakban is gondozza a túlélő szülőt). (A jegyzőkönyvben még az is szerepel, hogy azért ajándékozza az ingatlanrészt,mert a szülők pénzben segítettek hiteltörlesztéssel, de szerintem ez nem releváns, logikusnak sem mondanám, hogy ezért kapja a testvér). A közjegyző szerint nem kell ajándékozási illetéket fizetni, de mivel oldalágról és nem egyeneságról van szó, így nem tudom mi miatt ne kellene fizetni (azért mert gondozás fejében kapja)? Köszönöm.

Vámköteles-e az USA-ból érkező ajándékcsomag? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy amennyiben egy 10 tagú család az USA-ból karácsonyi ajándékcsomagot kap, az milyen esetben válik adó- és/vagy vámkötessé? Köszönöm válaszát!

Ha külföldről vásárol ajándékot, ezekre a vám- és adószabályokra, szállítási határidőkre figyeljen! Cikk

A Magyar Posta, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült a karácsony előtti nagyobb csomagforgalomra és vámügyintézésre, az online vásárlók figyelmét pedig felhívják a földrajzi elhelyezkedéstől függő, eltérő szállítási időkre és vámszabályokra.

Külföldről rendelne ajándékot karácsonyra? Ennyit kell rá várnia Cikk

A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült a karácsony előtti nagyobb csomagforgalomra és vámügyintézésre, az online vásárlók figyelmét pedig felhívják a földrajzi elhelyezkedéstől függő, eltérő szállítási időkre és vámszabályokra.

Földterület pincével és szőlővel ajándékba Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ajándékozás kapcsán merült fel az alábbi kérdés. A fiú tulajdonát képezi 1,5 hektár területű szőlő, pincével. Mivel a fiú egészségi állapota megromlott, ajándékként átadná édesapjának a tulajdonjogot, főleg, hogy a területet apja műveli. A tulajdonjog átadását a megkeresett közjegyző szerint akadályozza, hogy az apa nem "földműves", nincs regisztrálva a földhivatalnál, s így 1 hektár feletti földet nem bírtokolhat, mert a földhivatal nem adná meg rá a jóváhagyását. "A 2013. évi CXXII. a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény így fogalmaz: 9. Hatósági jóváhagyáshoz nem kötött tulajdonjog átruházásról szóló szerződések 36. § (1) Nem kell a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása c) a föld tulajdonjogának ajándékozás jogcímén történő átruházásához; d) a közeli hozzátartozók közötti tulajdonjog átruházásához;" Fentiek alapján azt olvassuk ki a törvényből, hogy az egyenes ági rokonok közötti tulajdonjog átruházás(ajándékozás) nem hatósági jóváhagyás kötelezett. Fenti kötelezettségre vonatkozik a kérdésem, hogy ajándékozható-e 1 hektár feletti földerület egyenes ági rokonok között, földhivatali jóváhagyás nélkül. Köszönettel: Imre

Ajándék vagy jövedelem? Kérdés

Egyéni vállalkozó működtet egy online újságot, az ő nevén van az újság üzemeltetésének engedélye. A lap nem termel nyereséget, szinte bevétele sincs. Ezért magánszemélyek támogatják a médium fennmaradását, részben úgy, hogy az egyik újságíró bankszámlájára kisebb-nagyobb összegeket utalnak adományként (átlagban havi 20 ezer forint gyűlik össze). Az említett újságíró nincs jogviszonyban az egyéni vállalkozóval, munkanélküli magánszemély. A kapott támogatás összegét – mely e magánszemély számlájára érkezik – milyen közteher (adó, illeték stb.) terheli? Mikor lehetne ajándéknak tekinteni és az után fizetni illetéket? A 150 ezer forint (illetékmentesség határa) ajándékozónként vagy ajándékozottakként értendő? Amennyiben jövedelemnek számít, akkor szja és eho terheli? Köszönöm válaszukat: Várnainé Mizsei Gabriella

Üzletrészről végrendelkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztatását abban, hogy ha 100 százalékos magánszemélyi tulajdonban álló kft. egyszemélyi tulajdonosa hagyatékként rendelkezni kíván a kft. üzletrészről, van-e lehetősége arra, hogy a kft. vagyonnak csak egy bizonyos elemére terjedjen ki a végrendelkezés (könyvekben kimutatott ingatlan)? Ha igen, azt milyen vagyontárgyként kell értelmezni (üzletrész, ingatlan)? Milyen illeték vonatkozik rá, ha nem egyenes ágon rendelkezik róla? (Testvére gyermeke részére hagyatékolná.) Ugyanezekkel az összetevőkkel ajándékozás megvalósítható-e? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Rendszeres olvasója

Bevásárlókártya Kérdés

Munkáltatóm úgy döntött, hogy a munkavállalók részére ajándék- és bevásárlókártyát juttat. Cafetéria nincs nálunk. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a kártyára tett összegnek minden hónapban ugyanannyinak kell-e lennie vagy az változhat? A munkavállalók között értem, hogy nem tehet különbséget, de a cég pénzügyi helyzetet esetleg lehet változó és esetleg különböző időszakban különböző összeget tudna a munkavállalóknak utalni.

Törzsvásárlói kevezmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internetes webáruház törzsvevő programot indít, amiben csak magánszemélyek vehetnek részt. A program lényege, hogy meghatározott összegű rendelések után ajándékokat adna. A rendelések értéke összeadódik, és egy vevőnél bizonyos határértékek túllépése után ajándékok járnak. Ajándékok: saját termékek, pár ezer forint értékű termékek, melyeket az eladó nem forgalmaz, kizárólag ajándékozási céllal vásárol meg, valamint "fődíjként" évente egyszer egy külföldi nyaralás, amire a repülőjegyet egy légitársaságtól vásárolná meg, a külföldi nyaraló viszont az egyik kapcsolt vállalkozás tulajdonában van, és oda lehetne üdülést nyerni. Kérdéseim lennének: - mely termékek minősülnek üzletpolitikai célúnak és melyek nem? - amelyik nem annak minősül, az után milyen adót kell fizetni? - a magánszemélyektől szükséges-e adatot, nyilatkozatot kérni az átvett ajándékkal kapcsolatban? - a kapcsolt vállalkozásnak át kell-e számlázni piaci értéken az üdülő bérleti díját? Mi a helyes számviteli és adózási eljárás? Ha a törzsvevő program kezdetén a már meglévő törzsvevők "előnnyel" indulnak, az jár-e adófizetési kötelezettséggel, ha igen mivel? Értem itt azt, hogy a fődíj sorsolásán való részvételhez szükséges rendelési érték felét kell nekik csak összegyűjteni, míg az új vevőknek a teljes összeget! Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanértékesítés, szja-fizetés Kérdés

Kedves Válaszadó! Tegyük fel, hogy 2014 júniusában vásároltam egy ingatlant 3,6 millió forintért. Ezt 2017 júniusában elajándékoztam Édesanyámnak 8,5 millió forintért. Ő ezt eladta 6,5 millió forintért 2017 júniusában. Van-e valakinek szja-fizetési kötelezettsége és mennyi? Továbbá, ha Ő ez évben venne egy ingatlant 4,5 millió forintért és azt tovább ajándékozza nekem, akkor mi a tényállás? Válaszát előre is köszönöm!

Adósságrendezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házaspár a házukra felvett hitelét adósságrendező céggel megállapodva fizetné ki. Mivel nekik nincs rá pénzügyi keretük, ezért helyettük a felnőtt fiúk a saját bankszámlájáról egyenesen az adósságrendező cégnek utalná át helyettük az összeget. A kérdés az, hogy ezzel a tranzakcióval a szülőknek keletkezik-e bármilyen kötelezettségük, bevallást kell-e benyújtaniuk stb.? Válaszukat előre is köszönöm!

Ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás különböző termékek értékesítésével foglalkozik. Van egy olyan akció, hogy amennyiben egy vevő egy megrendelés alkalmával nettó 1 millió forintot meghaladó értékű terméket vásárol, akkor a megrendelése mellé kap ingyen, ajándékként egy általa választott terméket. Kérdésem hogy ezen juttatásnak milyen adóvonzata van? Egyes meghatározott juttatásnak minősül? Esetleg térítés nélküli átadásnak?

Ingatlaneladási szja Kérdés

Az 1. számmal jelölt ingatlannal kapcsolatos pontosításom: az ingatlan 1/2-ed részére tévesen irtam 2016. évet, valóban 2011-ben szerezte. Az ajándékozott 1/4-ed részre a kérdésem, hogy az ajándékozási szerződésben az ügyvéd által megjelölt 2 722 500 forintot, vagy az szja törvény szerinti 75 százalékot vonhatja le szerzési értékként?

Végelszámolás és tagi kölcsön Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Kft. végelszámol. Felmerült, hogy a tagi kölcsönt nem ajándékként vesszük figyelembe, hanem megemeljük a jegyzett tőkét az adott kölcsön összegével. Járható ez még a végelszámolás alatt? Ha nem, és ajándék, akkor mi a helyzet az ajándékozási illeték megfizetésével? Elvileg az is csak tagi kölcsönből lenne lehetséges, akkor ennek se vége, se hossza. Ha az ajándékozó átvállalja az illetéket, elvileg az is ajándék? Várom válaszukat, köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink