166 találat a(z) adomány cimkére

2019-es cafeteria Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! A 2019-es cafeteriaváltozással kapcsolatosan szeretném megkérdezni hogy az adomány és a lakáshitel-támogatás milyen adózási kategóriába fog esni?

Hazai konferencia megrendezéséhez külföldi partner bevonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú szervezetünk együttműködési megállapodást kötött egy külföldi közhasznú szervezettel egy hazai konferencia megrendezése céljából. A felek közösen rendezik meg a konferenciát, közösen biztosítva forrást a különböző költségekre (helyszín bérlete, étkeztetés és ellátás, előadók, műsor, rendezvényszervezés stb.). A konferencia közcélú, mindkét közhasznú szervezet alapszabályában foglaltakkal összhangban van. A rendezvényre belépőknek várhatóan a költségek fedezése érdekében regisztrációs díjat kell fizetnie, ugyanakkor nem nyereségorientált tevékenységről van szó. A megvalósítás során túl bonyolult lenne, ha minden esetben a külföldi partner és szervezetünk is szerződést kötne a lebonyolításhoz szükséges szállítókkal, ezért szeretnénk, ha a külföldi partner – természetesen az összeg indokoltságának előzetes felülvizsgálatát követően – egyösszegben bocsátaná rendelkezésünkre a forrásokat. Kérdésünk, hogy szabályos-e, illetve nem jár-e addicionális adóteherrel (például áfa), amennyiben a külföldi szervezet a forrásokat támogatási szerződés/adomány formájában bocsátja szervezetünk rendelkezésére.

Újabb megszorítás a cafeteriában Cikk

A parlament elé terjesztett T/2931. számú adótörvénycsomag ismét több javaslatot tartalmaz a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) egyes rendelkezéseinek módosítására, többek között az önkéntes kölcsönös pénztárba munkáltatói hozzájárulás, adomány, vagy célzott szolgáltatás címén történő befizetések adójogi kezelésének szigorítására.

Színházjegy színház általi adományozása közhasznú alapítványnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Színház előadásaira színházjegyeket adományoz (térítés nélkül ad át jegyeket a saját előadásaira) egy közhasznú alapítványnak. Ezek értékéről a közhasznú alapítvány igazolást állít ki a színház részére, melyben a színházjegyek értékét is megjelöli. Kérdésem: 1. Van-e áfafizetési kötelezettsége ebben az esetben a színháznak vagy a közhasznú alapítványnak az adományozáshoz kapcsolódóan? 2. Ha terméket adományoznak a közhasznú alapítványnak (pl. autógumi-forgalmazók autógumikat az alapítvány gépjárműveinek üzemeltetéséhez), az erről kiállított és adományozási értéket megjelölő igazolásban szereplő érték után van-e áfafizetési kötelezettsége valamelyik félnek? Köszönettel várom válaszát!

Önkéntes pénztári adomány Kérdés

A parlamentnek benyújtott törvényjavaslat szerint hogyan kell jövőre az önkéntes pénztári adomány után adózni? Marad a jelenlegi szabály, csak lehet adóelőleget levonni, vagy a munkáltatói hozzájáruláshoz hasonlóan bérként adózik ez is?

Beteg személy támogatása – a köztehermentesség feltételei Cikk

Időről időre felmerül, hogyan lehet a legkisebb közteher mellett vagy köztehermentesen támogatni magánszemélyeknek, cégeknek súlyosan beteg, drága gyógykezelést igénylő betegeket (sokszor gyermekeket). Ezt a kérdést járja körül a cikk.

Egyszeres könyvvitel térítés nélküli átvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület magánszemély tagjaitól és más magánszemélyektől eszközöket kap adományba. Az eszközök között van kisértékű és van 100 ezer forint feletti értékű is. Az egyesület egyszeres könyvvitel vezet. Hogyan kell könyvelni a tárgyi eszközök átvételét, azok további értékcsökkenését, hiszen az egyszeres könyvvitelben nincs időbeli elhatárolás? Mikor mutatom ki bevételként és költségként? Az eszközök között nincs például gépkocsi, ezek testépítő eszközök. Van-e valamilyen adó, illetékfizetési kötelezettsége ezután a tagnak vagy az egyesületnek? Köszönöm!

Önkéntespénztári adomány Kérdés

A magánszemély által adott írásbeli felhatalmazás alapján van-e lehetőség arra, hogy az önkéntespénztár a magánszemély részére érkezett adományból levonja a magánszemély által fizetendő személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás összegeit? Ha az önkéntespénztárhoz érkező, pénztártagot illető adomány a pénztártag munkáltatójától származik, van-e arra lehetőség, hogy a munkáltató az adomány összegéből levonja a magánszemély által fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összegeit, és az ezekkel csökkentett összeget utalja az önkéntes pénztár részére?

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szeretne kiállításokat szervezni. Bevételének 80 százalékát szeretné kórháznak adományozni. Ilyen esetben van lehetőség adómentességre, vagy ha nincs, milyen adók terhelik? Ha a kórháznak szeretne adakozni, akkor a kórház alapítványával kell felvenni a kapcsolatot? Segítségét előre is köszönöm.

Közhasznú alapítvány adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány, amely konkrétan egy iskola támogatására jött létre, a közhasznú tevékenységére tekintettel készlet formájában adományban részesült. Konkrétan függönyöket kapott, amelyeket az alapító iskolának szeretne átadni. Felmerült, hogy a függönyöket csak használatba adja át az alapító iskola részére. Kérdésem, hogy ezt megteheti-e, ha igen, akkor az alapítvány készletre veszi és esetleg ÉV-t számolhat-e el rá, vagy átadja az iskolának végleges használatra, a közhasznú tevékenysége megvalósulásaként? Ebben az esetben egy összegben ráfordításként elszámolja. Kérem, hogy a könyvelési tételt is szíveskedjen megadni a választható esetre tekintettel. Közhasznúsági tevékenység ebben az esetben az iskola oktató-nevelő munkájához kapcsolódó környezeti feltételek javítása. Válaszát előre is köszönöm: Molnár Ilona

Iskolát támogató egyesület bevételeinek bizonylatolása Cikk

Egy iskola támogatására alapított egyesület a rendezvényein adományokból bevételre tesz szert. Hogyan kell ezt dokumentálnia? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Adománygyűjtés: mikor adómentes, mikor nem? Cikk

Egyre több kilátástalan helyzetbe sodródott kárvallott kapaszkodik az együttérzés mentőövébe, és nem is reménytelenül: látványosan gyűlnek a megadott bankszámlákra utalt pénzösszegek, az újrakezdést segítő természetbeni adományok. Ám nem árt az óvatosság, mert előfordulhat, hogy az állam is tartja a markát.

Alapítvány: nem lehet a NAV-ot okolva listázni az adományozókat Cikk

Iskolai alapítvány működésével kapcsolatban érkezett szerkesztőségünkhöz egy levél, amelyben olvasónk azt sérelmezi, hogy az alapítvány nyilvántartást vezet azokról a szülőkről (és a gyermekeikről is), akik támogatást fizettek, és azokról is, akik nem fizettek. Amikor sérelmezte a listázást, azt a választ kapta, hogy „a dokumentálás az adózás miatt szükséges, reklamálni az adóhatóságoknál lehetséges ez ügyben”. Megkérdeztük, mit szól ehhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e arra lehetőség, hogy egy építőipari kft. például rendszeresen vásároljon izotóniás italokat, és azokat adományként átadja egy sportegyesület keretében működő edzőteremnek ingyenesen? Mivel ez nem közhasznú szervezet, így jól gondolom, hogy ennek adóvonzatai: áfafizetés és társaságiadóalap-növelés? Az áfa megfizetése miatt ki is kell számlázni e tételt? Ennek értéke ugyanis soha nem kerül be a cég pénztárába vagy bankjába. Van-e bármi olyan, amire nem kérdeztem rá, és fontos e szempontból? Köszönettel.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. többségi tulajdonos vezérigazgatója 4 éven belül nyugdíjba megy. Szeretnénk a havi bruttó 500 ezer forintos fizetését 300 ezer forintra csökkenteni és 200 ezer forintot minden hónapban 4 éven keresztül önkéntes nyugdíjpénztárba utalni adomány formájában, vélhetően így magasabb nyugdíjra számíthat. A vállalkozásnál jelenleg a dolgozók és a vezérigazgató is cafeteria formájában kapnak nyugdíjpénztári hozzájárulást, de adományt nem. Mivel a vezérigazgató úr az egyetlen 1957-ben született dolgozó, így belső szabályzatban rögzítenénk ezt a tényt, és a pénztárral is ilyen megállapodást kötnénk, a születési évre hivatkozva. Álláspontja szerint a fent leírtak szerint életkor alapján történő adományozás megfelelő lehet-e, lehetnek-e esetleges adóügyi, munkaügyi következményei az elképzelésünknek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close