190 találat a(z) adomány cimkére

Adomány utáni adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem közhasznú sportegyesület egyik sportolója világversenyen való indulásához keres támogatókat. Egy gazdasági társaság nagyobb összeggel támogatná. Milyen esetben vehet igénybe a gazdasági társaság társaságiadó-kedvezményt az adott támogatás után? Amennyiben szponzorálásként adja (reklám) és számlát kér az egyesülettől, keletkezik-e az egyesületnek társaságiadó-fizetési kötelezettsége?

Adomány alapítványtól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány adományoz egy egészségügyi szolgáltató, de nem nonprofit kft. részére pénzeszközt. Az adományt megállapodásuk alapján kizárólagosan egy egészségügyi célokat szolgáló berendezés vásárlására fordíthatja a kft.. Az adomány fejében vállalnia kell ingyenesen a berendezéssel különféle egészségügyi vizsgálatokat. Kérdéseim: az alapítványnak van-e bármely adózási kötelezettsége az adománya után? A kft. a gép beszerzése után levonhatja-e az áfát?Az adomány, mint bevétel után kell-e társasági adót vagy egyéb adót fizetnie a kft.-nek? Köszönettel!

Közhasznú egyesület ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület, amely 2019-ben 140 millió forint árbevételt produkált, támogatásokból, adományokból és pályázatokból + 1 millió forintot ingatlan bérbeadásból, összesen: 151 M forint. Eladott egy ingatlant (tárgyi eszköz) 26 milli forintért. Így összesen 167 millió forint árbevétele volt. Hogyan számoljuk ki a társasági adót? Az árbevétel miatt van 15 százalék mentesség, az 25 millió forint. Az eladott ingatlan értéke 26 millió – 25 millió = 1 millió lesz az adóalap? 9 százalék tao-val? Köszönöm!

Adományként kapott épület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú alapítvány az általa működtetett és tulajdonában lévő emlékházhoz adományként kapott egy új épületet. Egy helyi építőipari cég építette fel, és a kész épületet az alapítványnak adta. Az épület a Földhivatalban is az alapítvány neve alá került. Kérdésem, hogy kell ezt az ügyletet helyesen lekönyvelni. Az épület bekerülési értékén bekerül az eszközei közé és évente értékcsökkenést számolok el. Egyéb bevételként lekönyvelem a bekerülési értéket, és rögtön el is határolom, és mindig csak az értékcsökkenés nagyságával egyezően oldom fel az elhatárolt bevételt évenként? Vagy az egész bekerülési értéket elszámolom bevételként? Válaszát előre is köszönöm!

Szponzori szerződés adózása – kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kivás adózó, szeretnénk támogatni pénzzel, vagy úgy, hogy mezeket (pólókat) veszünk, egy sportegyesületet, azt szeretnénk cserébe, hogy cégünk logója kerüljön ki a sportolók mezére. Milyen szerződést érdemes kötni, és hogy lehet cégesen elszámolni? Esetleg adományként, támogatásként lehet-e kezelni? Válaszukat előre is köszönöm.

Alapítvány létrehozásának, működtetésének lépései – példával Cikk

Az elmúlt hónapokban sok szó esett olyan beteg gyermekek megsegítéséről, akik érdekében egy ország összefogott, hogy meg tudják venni a világ eddigi legdrágábbnak számító gyógyszerét. Ezekben az esetekben a szülők egy-egy gyermek megsegítésére alapítványt hoztak létre, és ezen a civil szervezeten keresztül gyűjtötték a pénzt. Cikkünkben olvasónk kérdései alapján mutatjuk be, mit kell tudni az alapítvány létrehozásáról, működtetéséről, valamint a kifizetések adókötelezettségéről.

Adomány – számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy alapítványnak adományként átadna bruttó 197 ezer forint értékben általa forgalmazott termékeket. A termékek beszerzésekor az áfát levonta. A termékeket nem adományozási céllal szerezte be, viszont értékesíteni már nem tudja őket (mert aktualitásukat vesztették ezek a termékek). Kidobni sajnálja őket, ezért döntött az adományozás mellett. Ebben az esetben szükség van-e számla kiállítására? Ha igen, akkor mit kell tartalmaznia a számlának? Kizárólag a termékeket, vagy külön soron negatív előjellel az adományt is? (És így összességében nulla Ft a számla végösszege). Köszönjük!

Adomány átadása alapítványnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem év végén szeretne egy iskola alapítványának adományt adni, játékokat vásárol és ezt adja át az alapítványnak. Kérdésem, hogy a saját néven megvásárolt játékok áfája levonható-e, mert hogy az átadás során úgy tudom áfafizetési kötelezettség keletkezik. Elegendő egy átadás-átvételi elismervény a játékok átadásáról, vagy mivel kell bizonylatolni az átadás tényét? Számlakibocsátás nem szükséges, mivel adományról van szó?

Önkéntes nyugdíjpénztár – adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: több ügyfelem érintett a cégből az OTP önkéntes nyugdíjpénztárba való évi egy nagyobb összegű adomány befizetésében. 2A 019. évben hogyan adózik ez az adomány, ami 2018-ban még béren kívüli jövedelem volt? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Adománygyűjtés: ezt kell tudni az adózásról, az illetékkötelezettségről Cikk

Szinte az egész ország figyelemmel kíséri a jótékonysági célból az elmúlt hetekben szerveződött internetes adománygyűjtést, melynek köszönhetően a társadalmi összefogás eredményeképpen több kisgyermek esélyt kap egészségi állapotának javítására. Az alábbiakban összefoglaltuk az internetes adománygyűjtésre vonatkozó adózási tudnivalókat.

Külföldről származó adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem az alábbi kérdésben kérte segítségemet, melyet idézek: "Röviden a lényeg: Van egy podcastom. (Aki nem tudja, mi az, kábé olyan mint az online rádió, de a műsorokat bármikor meg lehet hallgatni. Az egész mögött van a cégem, de maga a műsorkészítő is én vagyok.) A kérdés, hogy ha magánszemélyként gyűjtök önkéntes hallgatói adományokat mint műsorkészítő, ezért pedig nem jár külön ellentételezés, vonatkozik-e rám az adományok adómentessége (a megfelelő összeghatárig)? Az adományokat a Patreon amerikai internetes adománygyűjtő oldalon keresztül gyűjteném. Az amerikai cég jutalékot von le, majd az összeget Paypal-számlára utalja. Onnan pedig a magánszámlámra tudom utalni, ha akarom. A kérdésem az tehát, hogy jól gondolom-e, hogy ez így szabályos. (Az első évben havi pár tízezres nagyságrendű összeg valószínűsíthető. Maximum.)" Köszönöm a választ.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk az általunk gyártott takarítógépekből adományozott különböző cégeknek, iskoláknak, egszségügyi intézményeknek. Kérem iránymutatásukat a fenti gazdasági események áfa- és társasági adóbeli helyes kezelésével kapcsolatban. Helytálló az elgondolás, hogy forgalmi adót kell fizetnünk ezen tételek után, valamint meg kell emelnünk a társasági adóalapot ezen gépek értékével? Előre is köszönöm válaszukat!

Térítés nélküli ingatlanátadás: hogyan érinti a kiva alapját? Cikk

Kivás cég egy jelenleg irodának használt ingatlanját szeretné térítés nélkül átadni az ügyvezetőjének, aki nem tulajdonosa a cégnek. Az ingatlan könyv szerinti értéke 10 millió forint. A lakóingatlannak, illetve a nem lakóingatlannak minősülő értékesítésre nem választotta az áfakötelezettséget. A térítésmentes átadás hogyan érinti a kiva alapját? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász szakértőnk válaszolt.

Több százmillió euró adományt síbolnak el Németországban? Cikk

Éves szinten akár félmilliárd euróra (majdnem 163 milliárd forint) is rúghat az az összeg, amely a Németországban gyűjtött adományokból gyanús csatornákon át szivárog el, és nem arra használják fel, amire a pénzt az adományozók szánták – derítette ki az ARD német közszolgálati médiakonszern Report Mainz című politikai magazinműsora.

Nonprofit kft. támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne támogatni egy nonprofit kft.-t. A nonprofit kft. elnevezésében egész pontosan ez van: Nonprofit Közhasznú Kft. Az adományozó kft.-re milyen jogszabályok vonatkoznak az adomány adókedvezményével (ennek feltételeivel, ahhoz szükséges dokumentumokkal, szerződések, igazolások), vagy esetleges adóalap-növelő tételként való elszámolásával kapcsolatban? Vannak egyéb fontos ismeretek vagy körülmények, amelyekre figyelni kell az esettel kapcsolatban? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Boros Zsanett

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close