191 találat a(z) adomány cimkére

Sporttámogatás: így zsebelhetnek be óriási kedvezményt a cégek Cikk

Slágertéma lett az utóbbi időben a hazai cégek körében a sport támogatása. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen formában segíthetik a vállalkozások a különféle státuszú sportszervezetek tevékenységét, és az erre fordított összeg miként jelenik meg a mérlegben, milyen adókedvezmény érvényesíthető utána.

Egyéni vállalkozó könyvelés Kérdés

Könyvelési tételt szeretnék kérdezni:1. egyszeres könyvvitel esetében beruházási hitel felvétele és annak törlesztése? 2. adomány könyvelése

Így kaphatnak a szegények valóban ingyen segítséget Cikk

Milyen adókat, illetve járulékokat kell fizetni, ha egy alapítvány céljának megfelelően nagyobb összeggel (minimálbér 50 százalékát meghaladó), illetve ingó, vagy ingatlan végleges átadásával támogatna egy adományozottat? – kérdezte olvasónk. A kérdésre Sinka Júlia szakértőnk válaszolt.

Víziközmű-átadás áfája Kérdés

Kft víziközmű létrehozására irányuló beruházást végzett, műszaki átadása 2013. október hónapban történt. Az önkormányzattal térítésmentes átadásban állapodnak meg, mely jogszabályi kötelezettség. A 2011. évi CCIX tv 79. § 66 (1) bekezdése szerint az a víziközmű vagy víziközmű létrehozására irányuló beruházás, amely olyan gazdálkodó szervezet tulajdonában áll, mely felett - ide nem értve a munkavállalói résztulajdont - a tulajdoni részesedés egésze a nemzeti vagyonba tartozik, 2013. január 1-jén az ellátásért felelős tulajdonába kerül. A tulajdonjog jelen törvény erejénél fogva ingyenesen, a tulajdonjoghoz kötődő jogokkal és kötelezettségekkel együttesen, száll át. (2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó gazdálkodó szervezet, amely eszközei között sajátjaként víziközművet, vagy víziközmű létrehozására irányuló beruházást tart nyilván, az ellátásért felelőssel azok ellátásért felelős részére történő átruházásáról 2013. október 31-éig - a polgári jog általános szabályai szerint - írásban megállapodik. Szerződő felek az átruházást legkésőbb 2013. december 31. napjáig kötelesek megvalósítani. (3) Az (1) bekezdés szerinti esetkörben, amennyiben a tulajdon átszállással érintett víziközmű olyan víziközmű rendszernek képezi részét, amelynek több ellátásért felelőse is van, őket az átháramló tulajdon a már tulajdonukban lévő vagyonérték arányában illeti meg. Amennyiben a víziközmű rendszeren egyetlen ellátásért felelősnek sem áll fenn tulajdonjoga, úgy az ellátásért felelős települési önkormányzatok között lakosságszámuk arányában oszlik meg az átháramló tulajdon. (4) Ha a felek az (1)-(3) bekezdésben foglaltak tekintetében térítésmentes átruházásról állapodnak meg, a térítésmentes vagyonátruházás az általános forgalmi adó szempontjából közcélú adománynak, a társasági adó szempontjából a víziközmű-szolgáltatást végző vállalkozási, bevételszerző tevékenységével összefüggő költségnek, ráfordításnak minősül. Ha a felek térítésmentes átruházásról állapodnak meg, a térítésmentes vagyonátruházás az általános forgalmi adó szempontjából közcélú adománynak minősül? A 2007. évi CXXVII. törvény 11.§ (3) a) pontja szerint nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek a közcélú adomány, Kérem szíveskedjenek válaszolni, hogy a fenti ügyletet áfásan kell a kft-nek kiszámlázni? Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelettel Lipcseiné

Közvetített telefonszámla - adomány Kérdés

Cégem közvetített telefonszolgáltatást nyújt. A bejövő számlában adományvonal hívása is szerepel, ami áfa hatályán kívüli tétel. Ennek továbbszámlázásakor én ugyanígy áfa nélkül, vagy pedig 27 százalék fával növelten kell kiállítanom a számlát. Megjegyzés: az alapdíjakat, és hívásdíjakat természetesen 27 százalékos áfával számlázom tovább.

Adó és adomány Kérdés

Adott a következő helyzet: van egy szoftverem, ami ingyen letölthető, és teljes funkcionalitásában használható. Semmilyen ellenértéket nem kell adni érte, viszont van benne egy adományozás funkció, amivel (ha elnyeri a program a tetszésüket és szeretnék támogatni a munkámat) akkor adományozhatnak nekem pénzt, annyit amennyit szeretnének. Ez után nekem kell adót fizetnem? Ha igen, milyen formában és mennyit? (nappali tagozatos hallgató vagyok, nem tudom, hogy ez számít-e)Tegyük fel, hogy az adományozást bővítem egy olyan opcióval, hogy aki mondjuk sokad adományozik (mondjuk átlag felett), az cserébe kap valamit (mondjuk egy hírlevelet). Ebben az esetben hogy módosul a fenti helyzet?Várom a választ és előre is köszönöm!

Alapítvány, adomány és költségelszámolás Kérdés

Alapítvány milyen működési költség címen használhatja fel egy társaságtól kapott adományát, vissza nem térítendő támogatását? Személygépkocsi vásárlást, javíttatást, mosatást, stb. elszámolhat?

Adomány és könyvelés Kérdés

A megszűnt ruházati kereskedés a megmaradt árukészletét kb. 3 millió értékben - már 4 éve meglévő elfekvőkészlete - átadta a Vöröskeresztnek. Mit kell tennem hogy 'jó' legyen a könyvelésem?

Adomány és kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Kft szeretne támogatni egy könyvkiadással foglalkozó Kft-t. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen kedvezményeket érvényesíthet ebben az esetben a támogató Kft? Illetve ha magánszemélyként adná ezt a támogatást, akkor milyen kedvezményt érvényesíthet? Köszönettel:

Paypal adományok elszámolása Kérdés

Tisztelt Adószakértő!S zeretnénk elindítani egy kísérleti projektet a http://www.kickstarter.com/ -on, ahol adományok formájában járulhatnak hozzá az emberek a projekt megvalósulásához.. A projekt költségeinek a fedezéséhez használnánk ezt a módszert. A rendszer lényege, hogy akit érdekel az támogat minket, és paypal-on adományoz a projekt megvalósulásához akkora összeget amekkorát jónak gondol. A költségeink itthon keletkeznek, amikért nem tudunk paypal-al fizetni, így át kéne vezessük egy magyar bankszámlára, hogy onnan tudjuk ezeket kiegyenlíteni. Érdemes ilyenkor létrehozni erre egy céget (bt-t), és a céges számlára vezetni az adományokat a paypal-ról? Gondolom ezt nem kell számlázni az adományozók felé, viszont ha átutalom a paypal-ról a céges számlára a pénzt,akkor ott bevétel keletkezik, aminek a forrásáról nincs számla, ilyenkor mi a teendő?Milyen adókat kell befizetni az adományok után, és mennyit? Milyen formában kell lekönyvelni?Előre is köszönöm a megtisztelő válaszát!

Osztalék, adomány, K+F: tisztázott fogalmak 2012-re Szakértői Kommentár

A társasági adóval kapcsolatban jövőre néhány fogalom tisztázására és pontosítására is sor került. Mi mit jelent 2012-ben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close