368 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Adószámos magánszemély szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném, ha segítene annak eldöntésében, hogy egy adószámos magánszemély, aki tételes költségelszámolást alkalmaz, a személyijövedelemadó-bevallás mely sorában tünteti fel a bevételét, illetve a jövedelmét? Ugyancsak szeretném megkérdezni, hogy a tárgyi eszközei utáni éves amortizációt teljes mértékben elszámolhatja a bevételeivel szemben? Köszönöm!

Adószámos magánszemélytől nem vontak előleget Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély (lektorálás, szerkesztés etc.) számlát ad munkájáról cégeknek. A cégek egy részétől megkapta az M30-ast, levonták tőle az szja-t, s van amelyik járulékot is számolt, levont, amennyiben elérte a minimálbér 30%-át az összeg. Viszont néhány cég a teljes összeget utalta, M30-ast sem állított ki. Ilyenkor mi a teendő a bevallás készítésekor? Szja-t meg kell fizetnie, de kell-e 27% eho-t is számolni és fizetni? Családi adó- és járulékkedvezményt érvényesíthet, ugye? Köszönöm válaszát előre is!

Személyi jövedelemadóból levonható-e? Kérdés

T.Szakértő! Kérem szives válaszukat a következőkre: 2017 évben adószámos magánszemély bevallásait önellenőriztük 2011-2016-ig. 27 százalékos ehót és cégautóadót visszamenőleg (több millió forintot 2017-ben önellenőrzési pótlékaival együtt fizetett meg. 2017-ben elszámolható költségek lesznek-e ezek az adófizetések,valamint a felszámitásra kerülő késedelmi pótlékokat költségként könyvelhetjük-e erre az évre? Kérem szives válaszukat. Üdvözlettel:Borosné

Adószámos magánszemély szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély tehergépjárművet ad bérbe vállalkozásnak. Szeretné a szja-t és ehót ő fizetni. Van-e lehetőség rá, nyilatkozhat róla a számlán, és ha igen, mit kell a számlára írnia? Köszönettel.

Adószámos magánszemély járulékai Kérdés

Üdvözlöm! Adószámos magánszemély oktatási tevékenységet végez (munkahellyel nem rendelkezik), és számlázott magánszemélynek és cégnek egyaránt, a bevételek minden esetben számlánként is meghaladták a 33 300 forintot. A kiadott számláján nem került feltüntetésre levont járulék. A 15%-os szja-t az adóbevallásában bevallja, befizeti. A 2016-os bevételei után kötelezett járulékfizetésre is? Előleget nem fizetett be a 2016-os bevételei után. Hogyan járjon el utólagosan a 2016. évi bevételeivel, illetve a következőkben? Fizetnie kell a 10% nyugdíjjárulékot, a 7% egészségbiztosítási járulékot, a 27%-os szociális hozzájárulási adót is (2016)? Válaszát előre is köszönöm!

Adószámos magánszemélyből egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni. Adott egy adószámos magánszemély (aki egyben őstermelő is). Egy pályázat miatt szükséges lenne, hogy a jelenleg adószámos magánszemélyként bejelentett tevékenységeit egyéni vállalkozói formában folytassa. A kérdésem az lenne, hogy fenntarthatja-e mindhárom adózási formát egy időben (őstermelőként is azonos tevékenységet végez), ha igen, milyen módon kell megkülönböztetnie a bevételeit, kiadásait adózási formák szerint? Illetve milyen módon lehet az adószámos magánszemélyes tevékenységet átalakítani egyéni vállalkozói formává? Megoldható-e a webes ügysegéden keresztül, vagy az önkormányzatnál, illetve az adóhivatalnál tudnak-e ebben segíteni? Előre is nagyon köszönöm a segítségét, válaszát!

Egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámosok nyilatkozata az 1+1 százalékról Cikk

Idén február 27-éig kell szja-bevallást benyújtaniuk az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek, akik bevallásukkal egy időben, rendelkezhetnek a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is.

Adószámos magánszemély közösségi partnernek számláz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély lektorálást, fordítást végez egy román megbízónak (cég, közösségi adószámmal). A szolgáltatásnyújtáshoz kell-e közösségi adószámot kérnie és közösségi szolgáltatásnyújtásként számláznia? Erről áfabevallást havi bevallóként nyújt(ana) be? Csak A60 vagy 65-ös nyomtatványt is? Az adószámos magánszemély Magyarországon biztosított (gyeten van). Nem tudom, hogy egyáltalán felmerülhetne olyan, hogy a romániai cég vonjon adót kifizetőként, ha nem lenne biztosítása?! Köszönöm.

Nyelvtanár magánszemélynek számláz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély nyelvoktatásról magánszemélynek állít ki számlát. A kérdésem: 1. Hogyan alakul a 15% szjaelőleg-fizetési kötelezettsége az adószámos magánszemélynek (negyedévente vagy havonta), ha a magánszemély nem kifizető? 2. Egyéni járulék (10+3+4%) -fizetési kötelezettség havonta vagy negyedévente van? 3. Valamilyen bevallást kell-e beadnia az adószámos magánszemélynek havonta vagy negyedévente (08-as?), vagy majd év végén az 53-as szja-bevallásban számol el a jövedelmeivel és a járulékaival? 4. Ha kifizetőtől származna a bevétele, úgy az a 22% szochót befizetné. Ha magánszemélytől származik a bevétele, akkor saját maga után kell befizetnie a 22% szochót? Vagy a 14% ehot? Vagy esetleg más mértékű közterhet? Köszönettel várom válaszát.

Közös tulajdonú ingatlan bérbeadása közösen Kérdés

Tisztelt Szakértő! A párommal 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok 3 lakás vonatkozásában. Egy lakást ő ad bérbe, egyet én (adószámos magánszemélyenként, havonta számlázva, tulajdonosi „lemondó nyilatkozattal a másik fél javára ”, tételes költségelszámolással), de a harmadik lakást közösen szeretnénk bérbe adni, tehát most osztozni szeretnénk a bevételen és ezáltal az szjafizetésen is. Ez viszont megbonyolítja, hogy ki adjon számlát (főleg, ha cégnek/kifzetőnek kell kiállítani és a kifizető vonná le és fizetné be az szja-t). Elegendő csak valamelyikünknek számlát adni? Vagy megfelezve az összeget, mindketten állitsunk ki számlát? Utóbbi esetben ki vonná le az értékcsökkenést, ki tenné hozzá a rezsiköltségeket? Köszönöm válaszukat.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyre vonatkozik a kérdésem. Ügyfelem, akinek eddig volt főállású munkaviszonya, ami szeptemberben megszűnt, rendelkezik adószámmal, amit eddig nem használt, vagy legalábbis nagyon régen, de nem töröltette a NAV-nál. Most főállású adószámos magánszemélyként van nyilvántartva. Amennyiben február 1-jétől EU-tagállamban lesz főállású munkaviszonya, mi a teendője, hogy a főállású adószámos magánszemélyből Magyarországon újra csak másodállású magánszemélyként legyen nyilvántartva? Milyen bejelentési kötelezettsége van? Válaszát előre is köszönöm.

Magánszemély bérbeadó és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségüket: adószámos magánszemély (áfa szempontjából alanyi adómentes) ingatlan-bérbeadásból szerez jövedelmet. Emellett a nyári hónapokban (szintén magánszemélyként) egyéb szálláshelyadási szolgáltatással is foglalkozik. Ezen tevékenységére vonatkozóan az átalányadózást választotta (max. 90 nap/éves szabály betartásával). A kérdésem konkrétan az lenne, hogy a 8 millió forintos áfa alanyi mentességi határ figyelésénél össze kell-e vonni a két tevékenységből származó jövedelmet? Ugyanis a fizető vendéglátásra vonatkozó bevételt (mivel átalányadó szerint adózik) nem is kell feltüntetni az szja bevallásban (plusz pl. egy jövedelemigazolás igénylésénél sem számít jövedelemnek a fizető vendéglátásból szerzett bevétel...). Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel maradok!

Adószámos magánszemély Kérdés

Heti 36 órát elérő munkaviszony mellett egyéni vállalkozás helyett adószámos magánszemélyként lehet-e végezni eseti jelleggel esküvői fotózást és videózást magánszemélyek részére? Egy évben körülbelül 5-6 alkalom lenne. A bevétel egy-egy alkalommal 70-80 ezer forint körüli összeg. 742001 és 742002 ÖVTJ kódhoz tartozó tevékenységek. Milyen bejelentési, bevallási, adózási, járulékfizetési kötelezettséggel jár?

Ingatlan-bérbeadás magánszemélyként Kérdés

A következő kérdésben kérném a segítségüket. A társaság irodát bérel adószámos magánszemélytől. December hónapra azonban a másik tulajdonostól kapott bérleti díjra számlát. (A szerződésben mindkét tulajdonos szerepel mint bérbeadó.) Ezt a számlát a tulajdonos mint egyéni vállalkozó adta. Az egyéni vállalkozók nyilvántartásában azonban az szerepel, hogy 2014.07.01-től szünetelteti a vállalkozói tevékenységét. A tulajdonosok könyvelőjétől azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a tulajdonos mint magánszemély adta a számlát, de miután egy személynek csak egy adószáma lehet, ezért adta a számlát az egyéni vállalkozói adószáma feltüntetésével. Az egyéni vállalkozói tevékenysége között az ingatlan-bérbeadás nem szerepel. Kérdésem az, hogy ha egy egyéni vállalkozó szünetelteti a tevékenységét, akkor állíthat-e ki számlát? (Szerintem nem.) Valamint az, hogy ha az egyéni vállalkozó szünetelteti az egyéni vállalkozását, akkor mint adószám nélküli magánszemély adhat-e bérbe ingatlant? Ha igen, akkor számviteli bizonylatot kell-e adnia a bérbeadásról az adóazonosító jelének feltüntetésével, hiszen adószám hiányában nem tud számlatömböt vásárolni. Gondolom, ebben az esetben sem használhatja az egyéni vállalkozásában vásárolt számlatömböt, az egyéni vállalkozói (szüneteltetett) adószámával? Még egy kérdés: a nem adószámos magánszemélynek a tevékenység megkezdését be kell-e jelentenie, és ha igen, akkor hova? Válaszukat köszönöm. Üdvözlettel: Marcsi

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném a segítségét. Ügyfelem adószámos magánszemélyként (heti 36 órás jogviszony mellett, nem katás) bíróság és rendőrség részére igazságügyi szakértés végez, melyről jogerős végzés és határozat alapján az IM-rendeletben foglalt díjtételeknek megfelelően díjjegyzéket készít, majd számlát állít ki. Adószámos magánszemély igen későn vette észre, hogy átlépte a 6 millió forintos alanyi adómentességi összeghatárt a kiállított számláival, és azóta is kb. 80-90 számlát állított ki. Mivel a részére járó díjazást előre, díjjegyzékben állapítja meg, és ott nyilatkozott is az alanyi mentességéről, ami a nyilatkozat megtételekor még fennállt, de az ügylet számlázásakor már nem, így az áfatartalmat is tartalmazó számlákat nem fogadják be. Kérdéseim a következők: 1.) A szakértőnek kell-e kiállítani új számlákat, tudva azt, hogy az abból eredő különbség nem térül meg, mivel a bíróság jogerős végzésben meghatározott összeget téríttet vagy térít meg a szakértő részére, de mivel abban nincs áfa, így a különbség megmarad? 2.) Helyesen jár-e el a szakértő, ha a kiszámlázott összeget mind bruttó összegnek tekinti, és a 6 millió forint feletti összegre a visszafelé számított 21,26 százalék áfát bevallja, és megfizeti. 3. Adószámos magánszemélyként a fenti esetben az szja-alap számításakor a számlázott összeget, vagy az áfával korrigált összeget kell szja-alapnak tekinteni? A kifizetők a számlázott összeg 90 százaléka után vonták le a járulékot és szja-t a kifizetéskor.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs