399 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Szálláshely-szolgáltató Kérdés

Alanyi mentes, adószámos magánszemély, aki kereskedelmi-szálláshely szolgáltatást végez, EU-s adóalanytól szolgáltatást vesz igénybe. Kell-e a magánszemélynek közösségi adószámot kiváltania, illetve áfabevallást beadnia a külföldi számlájának befogadásával kapcsolatban ?

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély kézműves szappanok készítésére váltott ki tevékenységet. A NAV törzsadatában adószámos magánszemélyként szerepel. Főállású anya volt, most megszűnt ez a jogviszonya. Jelenleg ebben a jogviszonyában kell-e járulékot fizetnie? Ha nem kell, akkor hogy lesz biztosított? A havi egészségügyi járulékot kell esetleg fizetnie? Mikor lesz biztosított adószámos magánszemélyként? Várom válaszukat.

CD eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki kollégáival közösen koncerteken lép fel. A zenekar minden egyes tagja már elvégezte a zenei egyetemet. A koncertet szervezők legutóbb CD lemezt is megrendeltek a művészektől. Kérdésem az, hogy a CD árusításához szükség van-e engedélyre? Köszönöm a válaszukat.

Adószámos magánszemély lehet-e egyben katás is? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésekben: adott egy magánszemély, aki szeretne adószámos magánszemélyként, szobánkénti adózással szálláshely-szolgáltatást végezni egy lakásban, amiben ő haszonélvező. Katás egyéni vállalkozóként pedig szeretne egy másik ingatlanban szálláshely-tevékenységet végezni. Ez az ingatlan céges tulajdonban van, a katás egyéni vállalkozó bérelné a cégtől. Lehet-e egy magánsszemély egyszerre adószámos magánszemély és katás egyéni vállalkozó? Előre is köszönöm, üdvözlettel: Ági

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném állásfoglalását: Van egy ajándékbolt, ami magyar alkotók termékeit árusítja kiskereskedelmi keretek között, legfőképp magánszemély vásárlóknak. Az üzlet rendszeresen szokott árut vásárolni adószámos magánszemélyektől is, akik számlát állítanak ki. Kérdésem, hogy milyen adólevonási és/vagy közteher-fizetési kötelezettsége van az üzletnek mint kifizetőnek, amikor az adószámos magánszemélytől vásárol? (Az adószámos magánszemélynek ugye önálló tevékenységből szerzett jövedelme keletkezik, a figyelembe vehető költségekről a kifizető felé nyilatkozott.) Kérem, tekintsünk most el attól, hogy nem biztos, hogy ezt a tevékenységét adószámos magánszemélyként kéne az eladónak végeznie (rendszeresség és üzletszerűség kérdése). A kifizető helyes adózása lenne cél. Válaszát előre is köszönöm!

Utolsó figyelmeztetés: ma éjfélkor lejár az szja-bevallási határidő! Cikk

Kedd éjfélig lehet átnézni, elfogadni, kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető felületen – hívja fel a figyelmet közleményében Kis Péter András, az állami adóhatóság adószakmai szóvivője.

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Bizonyos ingatlanokat számla kibocsátása mellett társaságoknak ad bérbe, más ingatlanokat átalányadózással magánszemélyeknek fizetővendéglátás keretében. A számlázott bérbeadás az szja-bevallásban 10% vélelmezett költséghányaddal összevont jövedelemként megjelenne meg, míg a fizetővendéglátás esetében a szobánkénti átalányt a megfelelő soron vallaná. Lehetséges a kétféle adózási módot alkalmazni? Tisztelettel: Boronkay

Pénztárgéphasználati kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként fizető vendéglátással foglalkozom (szj: 552301). Ilyen esetben kötelező pénztárgépet használnom?

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő, vidéki családi házunk előkertjében (egyazon házszám és helyrajzi szám alatt) van egy kereskedelmi egységként nyilvántartott épület (mely évekig használaton kivül volt, de állagmegóvás miatt felújításra került kívül-belül). Jelenleg 4 külön bejárattal bíró egység van benne, szobák saját fürdőszobával és konyhasarokkal, szobánként külön mérőórákkal, szobánként 2-3 főnek alkalmas elszállásolási lehetőséggel. Érdeklődöm, hogy adószámos magánszemélyként bérbe adhatom-e áfa alanyi mentesként (más lakásokat ily módon számlázok). Számomra az nem egyértelmü jelenleg, hogy 1.) a földhivatali nyilvántartás szerinti funkciót (kereskedelmi egység: ami talán áfaköteles) kell-e nézni adó szempontjából, 2.) vagy a "hasznositás" funkciót, ami most bérbeadás lenne (nem szállásszolgáltatás, mert azt is folytatok, annak a feltételeit ismerem), 3.) továbbá, hogy adószámos magánszemélyként hasznosítható-e? Kiöszönöm válaszukat. M

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában szeretném a segítségét kérni. Adószámos magánszemélytől fogadtunk be szálláshelybérleti díjról kiállított számlát (munkatársaink szállásdíját számlázta). Áfamentesen 27 800 forint összeget számlázott két napra, két fő részére, amelyet teljes összegben kifizettek a helyszínen a kollégáim. Nem kaptunk adóelőnyilatkozatot a költségekről, így kifizetés előtt azt le sem tudtuk vonni. A kérdésem az lenne, hogyan járunk el helyesen a számla könyvelésével kapcsolatban? Mindenképpen le kell számfejtünk a bérszámfejtésen keresztül (biztosítási jogviszony keletkezik, mivel a minimálbér 30 százalékát meghaladja az összeg), és levonni a járulékokat? Tíz százalékos költséget kell figyelembe venni vagy a teljes összeget, ha nem kapom vissza a nyilatkozatot? Illetve be kell-e jelenteni a 18T1041 nyomtatványon 1204 jogviszonykóddal (vállalkozási jellegű jogviszony) a két napra? Egyelőre nem áll rendelkezésemre a számlázó taj száma, adóazonosító jele, ami feltétele lenne, hogy bekerüljön a 08-as bevallásba? Mit tudok csinálni, ha nem kapom meg tőle a kért adatokat? Ugyanakkor, ha le kell vonni az adóelőleget meg a járulékokat, a kifizetés is magasabb összegben történt. Ezt lehet követelni tőle? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdv.

Adószámos magánszemély ehoalapja, ha kifizetőtől és nem kifizetőtől is származik a bevétele Kérdés

Szakértőként működő adószámos magánszemély 2017-ben nem kizárólag kifizetőtől kapott bevételt. A magánszemélytől kapott bevétel után 10 százalékos költséghányad figyelembevételével a 15 százalék szja és 22 százalék eho-előleg befizetésre került. A 2017. évi jövedelem bevallásakor tételes költségelszámolást kíván alkalmazni. Ebben az esetben miként kell eljárni az eho és szja-alap számításánál?

Megbízás és az idő viszonya II. Kérdés

Tisztelt Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm alapos válaszát azonos című kérdésemre. Annyit pontosítanék, hogy a megbízott nem kisadózó vállalkozó, hanem adószámos magánszemély. Amennyiben ez valamit változtat a helyzeten, kérném még erre válaszát. Köszönettel: Jászné

Munkavégzés előre meghatározhatatlan időben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Falusi turizmussal foglalkozó adószámos magánszemély akadályoztatása esetén a szomszédját bízza meg a kulcsok átadásával, kisebb ház körüli munkák elvégzésével, a vendégek spontán kéréseinek teljesítésével. A munkavégzés ideje, hossza előre nem meghatározható. (Előfordul, hogy a vendég telefonon, interneten foglal szállást.) Milyen formában lehet ezt legálissá tenni, elkerülendő a bejelentés nélküli munkavégzést? Köszönöm válaszát!

Festményértékesítés adózása Kérdés

Egy magánszemély az 1996. évben adószámot kért szellemi szabadfoglalkozás végzése céljából, amatőrként festményeket fest, melyeket saját áruként értékesít. Szakképesítéssel nem rendelkezik, egyéni vállalkozói igazolványa nincs. A festményeket megvásárló galériákkal nem áll megbízási jogviszonyban, adószámos magánszemélyként végzi a tevékenységet, az általa kiállított számlákon festmény értékesítése szerepel, 10% költséghányad figyelembevételével a 15% szja előleg levonásra és megfizetésre kerül a kifizető által. A 2017. évi 22% ehot saját maga után fizetheti vagy azt is a kifizetőnek le kell vonnia? Az éves jövedelme a 2017. évben nem haladja meg a 100 ezer Ft-ot. A fentiek alapján helyesen járunk-e el, hogy adószámos magánszemélyként végzi a tevékenységet, vagy egyéni vállalkozóként kellene ( vagy a festményeladást mint ingóértékesítést is bevallhatja), illetve van-e a fentieken kívüli kedvezőbb adózási mód, amire nem gondoltunk? Válaszukat köszönettel várva!

Adószámos magánszemély II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! hivatkozva az alábbi kérdésemre, megadom az Ön által kért kiegészítő adatokat: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_24_Adoszamos_maganszemely_vjb Lakóingatlan bérbeadásáról van szó, amit a bérlő munkahelye kíván elszámolni, ha jól tudom, lakhatási támogatásként. Ennek tükrében várom a feltett kérdéseim megválaszolását! Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs