355 találat a(z) adómentes juttatás cimkére

Juttatások megbízási szerződéssel foglalkoztatottaknak Cikk

Sok cég foglalkoztatja a tevékenységében közreműködőket megbízási szerződéssel, ami a munkaviszonynál köztudottan kötetlenebb kapcsolatot jelent a felek között, mert nem kell a szigorú munkajogi előírásokhoz igazodniuk. Másrészt viszont adózási szempontból a megbízottnak adómentesen vagy kifizetői közteherrel adható juttatások köre jóval szűkebb, mint a munkaszerződéssel foglalkoztatottak esetében.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Kedves Szakértő! Az alábbi témában kérném a segítségüket. Téríthető-e adómentesen annak az utazási bérletnek a 86 százaléka, amelyet a munkavállaló a munkahely és a saját lakhely közötti menetrend szerinti járaton használ, de a saját városán belül? A munkahely Budapesten van, a lakóhely Szegeden. Budapest és Szeged között vasúti bérletet használ, majd Szegeden átszáll egy menetrend szerinti járatra, hogy a lakóhelyére érjen, mivel a vasútállomás messze van a tényleges lakóhelytől. A Szegeden belül használt járatra vonatkozik a kérdés. Válaszukat előre is köszönöm. Krisztina

Mobilitási célú lakhatási támogatás – állandó lakcím Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem a személyijövedelemadó-törvény tárgykörébe tartozó mobilitási célú lakhatási támogatás nyújtásával kapcsolatban az alábbi kérdésekben szíves állásfoglalásukat. Az szja-törvény 1. számú melléklet 9.7.2. bekezdésének a) pontjában meghatározott adómentességi feltételek esetében az állandó lakóhely, illetve 2018. január 1-jétől a lakcímnyilvántartásban szereplő regisztrált lakcím értelmezésében kérném szíves segítségüket azon munkavállaló esetében, akinek a foglalkoztatása 2017. január 1-jét megelőzően kezdődött, mivel az szja-törvény 89. § (4) bekezdése alapján részére is nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás. Mivel a munkáltató tulajdonában lévő lakásban való lakhatás természetes velejárója, hogy a munkavállaló lakcímként ezen ingatlan címére jelentkezik be (közművek átírása, posta stb. miatt), illetve életvitelszerűen ebben lakik, kérdésként merül fel, hogy az szja-törvény 1. számú melléklet 9.7.2. bekezdésének a) pontjában meghatározott adómentességi feltételek vizsgálatakor a munkavégzés kezdetekor hatályos, a társasági tulajdonban álló lakáshoz jutás időpontjában hatályos, vagy a mobilitás célú lakhatási támogatás juttatásakor hatályos állandó lakcímet (lakcímnyilvántartásban szereplő regisztrált lakcímet) kell-e figyelembe venni. Az alábbi két konkrét esetben jogosult-e adómentes mobilitás célú lakhatási támogatásra a munkavállaló, illetve mikori időpontban hatályos lakcíméről tegyen nyilatkozatot: 1. Azon munkavállaló, akinek foglalkoztatása 2017. évet megelőzően, például 2010-ben kezdődött, és 2010-től a munkáltató tulajdonában lévő lakásban lakik, amiért piaci ár alatti lakbért fizet (a piaci ár és a fizetett lakbér különbözetére a kifizető levonja és megfizeti a törvény szerinti adókat), nincs a tulajdonában, résztulajdonában a munkavégzés helyétől viszonyított 60 kilométeres körzetben lakóingatlan, viszont állandó lakcíme 2011-től a munkáltató tulajdonában lévő lakóingatlan címére van bejegyezve, jogosult-e az adómentes mobilitási célú lakhatási támogatásra? 2. Ha egy újonnan (2017. június 1-jén) belépő munkavállalónak, aki minden adómentességi feltételnek megfelel, társasági tulajdonban lévő lakást biztosít a munkáltató társaság, 2017. június 1-jétől a piaci lakbér munkavállaló által meg nem térített részére mobilitási célú lakhatási támogatást nyújt a társaság, majd 2017. júliusban a munkavállaló állandó lakcímét a társaság tulajdonában álló lakás címére változtatja, jogosult lesz-e továbbra is az adómentes mobilitás célú lakhatási támogatásra?

Színházbérlet megosztása több munkavállaló között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Juttathat-e a munkáltató színházbérletet az szja-törvény 1. számú melléklete 8.28. pont b) alpontja alapján adómentesen a munkavállalói részére oly módon, hogy a megvásárolt bérletet nem egy személy részére kívánja átadni, hanem azt több munkavállaló is felhasználhatná? Elfogadható-e, ha a bérlet ára az azt igénybe vevő munkavállalók között oszlik el, az 50 ezer forint/fő/év értékhatárt figyelembe véve? Válaszát előre is köszönöm.

Munkáltató részéről adómentes juttatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató alkalmazottjának gyermeke születik. Van-e lehetősége a munkáltatónak a gyermek születése kapcsán adómentes juttatásban részesíteni a munkavállalót? Válaszát köszönöm

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szeretne adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást adni egyik munkavállalójának, aki történetesen a tulajdonos lánya. A cég építőanyag-kereskedelemmel foglalkozik. Kérdésünk az lenne, hogy a folyósított támogatás felhasználásának igazolására elfogadható-e a cégünk által kibocsátott számla? (Sajnos az általunk megkérdezett bank nem tudott erre választ adni.) Továbbá információt szeretnénk kérni azzal kapcsolatban, hogy a számla befogadását nem befolyásolja-e az egyenesági rokoni kapcsolat. Az állami támogatásoknál olvastunk ilyen kitételről. Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Tné Á. Zs.

Álláskeresésre felkészítő program adózása Kérdés

Sziasztok! Abban kérném a segítségeteket, ha a cég átszervezés keretében a dolgozók egy meghatározott csoportjának háromhónapos álláskeresésre felkészítő tréninget szervez/fizet, az az szja-ban hogyan adózik? Egyes meghatározott juttatás lesz, vagy kezelhető adómentesen? A tréning szakmai, nincs szórakoztató elem, viszont nem kapcsolható közvetlenül a munkavégzéshez, készségfejlesztéshez. Köszönöm.

Juttatott pénzösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017. évtől adómentesen juttatható 100 ezer forint készpénzösszegre vonatkozó szabályozással kapcsolatban merült fel az alábbi kérdésem. Készítettünk egy szabályzatot, melyben rögzítettük, hogy új belépő dolgozó a belépés hónapjában abban az esetben jogosult a juttatásra, ha a munkában eltöltött napjainak a száma eléri vagy meghaladja a 10 munkanapot (ide értve a fizetett szabadságot is), illetve nem jogosult az, akinek a betegszabadsága és a táppénze adott hónapban a 30 napot meghaladja. Keretösszegként 96 ezer forintot állapítottunk meg egy évre, a fennmaradó 4000 forintról decemberben lesz döntés. Érdeklődnék, hogy szabályosan járunk-e el? Válaszát előre is köszönöm.

Koncertjegyszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kulturális jegyet vásárolt a dolgozónk, de a saját nevére vette a koncertjegyet, és állíttatta ki a számlát. Elszámolhatom-e a számlát, mint adómentes cafeteriajuttatást így is, vagy csak akkor lehet elszámolni, ha a cég nevére szól? Köszönettel: L.A.

Mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. több munkavállalója számára szeretne mobilitási célú lakhatási támogatást adni olyan formában, hogy a munkavállalókat egy szállodában helyezné el. Szállodai elhelyezésnél is elszámolható adómentesen minden dolgozó után a támogatás a korlátok (első 24 hónapban a minimálbér 40%-a) figyelembevétele mellett?

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. munkaerőhiánnyal küzd. Megoldásként a székhelyétől (a tevékenység végzésének helyétől) jóval messzebbről venne fel dolgozókat főállásba, határozatlan idejű munkaszerződéssel. A dolgozók lakhatását úgy oldaná meg, hogy szállodában helyezné el őket, és a szállodai költséget ő fizetné ki. Ebben az esetben a szálloda munkáltató részére kiállított számlája adómentes természetbeni juttatásként elszámolható? Feltétel az, hogy egy szobában legalább két munkavállalót el kell helyeznie? Ha igen, számít-e az, hogy a szobák nagyon kicsik, és csak egy ágy fér el bennük, tehát nem megvalósítható, hogy két ember aludjon ott? Vagy válasszon a munkáltató drágább, nagyobb szobát, és helyezzen el benne legalább két embert? Van esetleg maximum korlát, amit adómentes juttatásként el lehet számolni?

Befolyásolja az eladás ténye az adómentességet? Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Társaságunk az egyik alkalmazottjának kamatmentes kölcsönt nyújtott a lakáshitele törlesztéséhez. A kölcsönt egy összegben utaltuk át, és a hitel tőkerészének csökkentésére használta fel. (Mindenben megfelelt az adómentesség követelményeinek.) A kölcsönszerződés szerint a kölcsönt 7 év alatt kell törlesztenie, mely 7 millió forint volt. Társaságunk szándéka szerint minden évben az aktuális törlesztő részletet elengedi. Mi a helyzet, ha a 7 év alatt a lakást eladja, és helyette családi házat épít? Adómentes maradhat a még hátralévő kölcsön összege? A törlesztés ütemezése maradhat az eredeti szerződés szerint vagy szerződést kell módosítani? Befolyásolja az eladás ténye az adómentességet? Köszönöm válaszát.

Munkáltatói adómentes lakáscélú támogatás – házastársak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség egy kft. alkalmazottai. 25 millió forint értékben lakást vásárolnak, 50-50%-os tulajdoni hányaddal. Kérdésem, hogy mindkét munkavállaló megkaphatja-e a kft.-től a 30%-os (7,5 millió forint) támogatást adómentesen, 8 évre leosztva? Kaphatnak-e 8 év alatt évente fejenként 937 500 forintot adómentesen a kft.-től, tehát összesen 15 millió forintnyi támogatást?

Külföldi napidíj adómentes részének megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több éve nem volt külföldi kiküldetésem, most konkrét esetben kérnék segítséget. Több cikket találtam ebben a témában, de bizonytalan vagyok. Egy kft.-ben az alábbi költségek merültek fel: repülőjegy 530 000 Ft, szállás 85 000 Ft, egyéb helyi közlekedés 60 000 Ft, étkezés 98 000 Ft. A helyi közlekedés készpénz, a többi a cég számlájáról kártyás fizetés vagy előre utalás. 21 nap a kiküldetés. Mennyi lehet a napidíj adómentes része? Az összes költség étkezés nélkül 675 000 Ft 30 százaléka 202 703 forint (max. 21*15*310, vélelmezett árfolyam) 97 650, vagyis adómentesen ennyi számolható el. Jó a számítás menete, vagy rosszul értelmezem a törvényt? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Mlinár jánosné

Gépjárművezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. kérdés: egyszemélyes kft. ügyvezetője (aki öregségi nyugdíjat kap csak, és a társaság megfizeti utána az egészségbiztosítási összeget) néha végez fuvarfeladatot, erre az időszakra adható-e neki kiküldetési díjként adómentes juttatás (ez befolyásolja-e a nyugdíjat)? 2. kérdés: a kft. egyik alkalmazottjának szeretnénk üzemanyag-megtakarítást adni. A megtakarítás összege eléri az adómentesen adható 100 000 Ft-ot (pl. 160 000 Ft). Meg kell-e neki adni a tényleges összeget (akkor már adóköteles lesz), vagy a 160 000 Ft-ból megállapodás alapján 100 000 Ft-ot adunk adómentesen neki? Előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Földbérleti díj kifizetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs