28 találat a(z) adómentes jövedelem cimkére

Agrártermelők, figyelem! Most kell fizetni a kárenyhítési hozzájárulást! Cikk

A mezőgazdasági termelőknek meghatározott nagyságú termőföld esetén – a mezőgazdasági káresemények miatti károk kezelése céljából – kockázatközösséget kell alkotniuk, és kárenyhítési hozzájárulást kell fizetniük, a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvény szerint. A fizetési határidő szeptember 15. A törvényben meghatározott esetekben önként is be lehet lépni a kockázatközösség tagjai közé.

Kártérítés Kérdés

Borravaló: ajándék, de mégsem az, így kell utána adózni Cikk

A borravaló hálát, elégedettséget kifejező olyan juttatás, amely az üzleti szokások alapján csaknem mindenütt előfordul, ahol a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közvetlenül kapcsolatba kerül egymással. A borravalót a közfelfogás ajándéknak tekinti, és sokan úgy vélik, hogy adózni sem kell utána, azonban ez nem minden esetben igaz.

Adózási szabályok munkavállaló továbbképzésének támogatásakor Cikk

A nyár végén, a tanévkezdés előtt gyakran felmerül az a kérdés is, milyen adózási feltételek mellett írathatná be a munkáltató munkavállalóját például nyelvtanfolyamra vagy OKJ-s képzésre. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen adózási szabályok vonatkoznak az ily módon adott munkáltatói támogatásra.

Alkalmi munkavállaló augusztus 20-án: bérpótlék és adófizetés Cikk

Cégünk rendezi az augusztus 20-ai tűzijátékot. Alkalmi munkavállalókkal oldjuk meg ezt a feladatot. A szakképzett pirotechnikusok napi 11 600 forintot kapnak. A 20-ai napra kötelező-e számukra bérpótlékot fizetni ezen összeg felett, mellyel adózandó és bevallandó jövedelmük keletkezik? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Kötött termékek értékesítése Kérdés

Szabadidőmben kötök. A megkötött sapkákat, pulóvereket időnként értékesíteném. Erre kell-e vállalkozást alapítani? Vagy, ha értékesítem a termékekekt, az 200 ezer forint bevételig adómentes, bevallani sem kell? Mi a helyzet abban az esetben, ha mint magánszemély külföldre, főleg EU-s országokba egy-egy darabot eladnék? Hogyan kell adózni?

Adómentes lesz a lakossági állampapírokból származó jövedelem Cikk

Eltörölte az Országgyűlés a magyar állam által kibocsátott lakossági állampapírokból származó jövedelem (kamat, hozam) utáni adófizetési kötelezettséget.

Amikor adómentes az ingatlanértékesítés Cikk

Ingatlan átruházásakor egyes esetekben nem kell tekintettel lenni az idő múlására, mivel az ingatlan átruházásából kapott bevételből származó jövedelem részben vagy egészben adómentes. A 2018. évi bevallás kitöltése előtt érdemes áttekinteni az alábbi rendelkezéseket.

Kisajátított föld adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély földterületét 2018. évben útépítés miatt, a magyar állam nevében kisajátítást helyettesítő adásvétel útján szerzett meg a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.). Az ügyvéd elmondása szerint az összeg nem adóköteles. Kérdéseim a következők: – valóban nem adóköteles az összeg? – az szja-bevallásban fel kell-e tüntetni adómentesség esetén, ha igen, a bevallás melyik sorában? Válaszát előre is köszönöm!

Discóban foglalkoztatott alkalmi munkavállaló és részmunkaidős bérpótléka Kérdés

Másodállású, discót üzemeltető egyéni vállalkozó heti 7 órában alkalmaz 1 fő részmunkaidős alkalmazottat, valamint szombat este 10 órától vasárnap reggel 5-ig 5 fő alkalmi munkavállalót. Van-e korlát ez esetben az alkalmi munkavállalók számára tekintettel, kell-e éjszakai, illetve vasárnapi pótlékot fizetni? Ha igen, akkor a mentesített keretösszeg is eszerint növekszik, vagy már be kell vallani az 1349 forint/óra feletti összeget?

Erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedése II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Fenti tárgyú kérdésemre adott szakmai tájékoztatást köszönjük, a jövőben biztosan hasznosítani fogjuk. Az előző kérdésemhez kapcsolódva konkrét esetek alapján, már megvalósult gazdasági tevékenységgel kapcsolatos kérdéseim a következők lettek volna: 2017.01.01. előtt lérejött tulajdonosi megállapodás alapján az erdőgazdálkodó által a tulajdonostársaknak tulajdoni hányaduk arányában kifizetett összeg, vagyis az általuk megszerzett jövedelem az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.8. pontja alapján adómentes jövedelemként figyelembe vehető-e? Másik: ugyancsak az a kérdésünk, hogy 2017.01.01 előtt megbízási szerződéssel megbízott erdőgazdálkodó – külsős, nem tulajdonos magánszemély – korábbi lehetőségeknek megfelelően meghatározott összeg, mely nem bérleti díjként szerepel – által a tulajdonosok, megbízók részére kifizetett összeg, vagyis az általuk megszerzett jövedelem az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.8. pontja alapján adómentes jövedelemként figyelembe vehető-e? Segítségét előre is köszönöm!

Földbérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő, melyben szíves segítségét várnám. A földbérleti díj (meghatározott feltételek mellett) adómentes jövedelme a magánszemélynek. Amennyiben az adott földterületen horgásztó is található, és kifejezetten erre irányul a bérlet – az egyébként megfelelő feltételekkel –, akkor is adómentes jövedelemnek számít az így szerzett bevétel? Válaszát köszönve.

Borravaló vagy felszolgálási díj? Ezért nem mindegy, mit fizet a vevő Cikk

Különös adózási és társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak a borravalóból, illetve felszolgálási díjból szerzett jövedelemre.

Magánszemély know-how értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnénk a segítségét kérni. Magánszemély értékesítené egy cég számára saját műszaki és szervezési ismereteit. A magánszemélynek nincs vállalkozása. Ez az értékesítés akkor egy "adásvételi" szerződéssel történik? A cégnek a vételár összegét számfejtenie kell, és csak a nettó összeget kell kifizetnie az eladónak? Van esetleg adómentes rész? (Az eladónak nincsenek költségei.) Milyen adókat kell (ha kell) levonnia a kifizetőnek? A vételár egyébként 500 ezer forint lenne. Köszönjük szépen a segítségüket!

Termőföld-értékesítés közérdekű célra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termőföldet vásárolt adásvételi szerződéssel az önkormányzat egy magánszemélytől, a 2013. évi CXXII. törvény 11. § (2) bekezdésének c) pontja alapján, mint a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat, közérdekű cél megvalósítása érdekében, nevezetesen településfejlesztés (nyílt csapadékvíz-elvezető árok kiépítésére, illetve építési telkek kialakítására). A hivatkozott törvényhely szerint a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat közfoglalkoztatás, szociális földprogram és településfejlesztés céljára szerezheti meg a földet. Az szja-törvény1. számú melléklet 9.5.11 pontja szerint adómentes a termóföld eladása db) települési önkormányzat részére külön jogszabályban meghatározott szociális földprogram céljából, vagy dc) a Nemzeti Földalap javára. 1./ Az első kérdés az, hogy a bevezetőben részletezett adásvétel bevétele adómentes-e a magánszemélynél? 2./ Ha mégis adóköteles, akkor a szerzés időpontjától számítva a hatodik évtől csökkenthető az adóalap, vagyis a számított összeget évenként 10-10 százalékkal csökkentve kell megállapítani az adó alapját? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close