45 találat a(z) adókulcs cimkére

Nem csökken jövőre 9 százalékra az szja kulcsa Cikk

Gulyás Gergely a Menedzsment Fórum kérdésére kormányzati döntés hiányában is biztosra vette, hogy nem lesz egyszámjegyű az adó 2021-ben – írja az mfor.

Kiállítás szervezése közösségi országban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft legókiállításokat szervez. Lehetősége van Szlovákiában egy kiállításra. Itthon nyugtákat ad a magánszemélyeknek, számlát az adóalanyoknak, 27%-os áfával. Hogyan működhet ez Szlovákiában? Mi az adókulcs?

Folytatódik a reklámadó kálváriája – módosítások nyári adócsomagban Cikk

A 2019. évi nyári adócsomag a reklámadót sem kerülte el, újabb fejezetet nyitva az adónem rövid, ámde annál mozgalmasabb történetében. Az Országgyűlés felé június első hetében benyújtott T/6351. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról a reklámadó vonatkozásában mindössze kettő paragrafust iktatott be az előterjesztésbe, azonban ezek tartalma annál jelentősebb. Jelen cikkemben a változásokról, illetve azok hátteréről olvashatnak.

Ennyi családi kedvezményt markolnak az államkasszából a legtehetősebbek Cikk

A dolgozó társadalom jövedelem szerinti felső 10 százalékának bruttó keresete annyi, mint az alsó 65 százaléké együttvéve – állapítja meg a Policy Agenda, amely a munkajövedelemmel rendelkezők körében tapasztalható béregyenlőtlenséget vizsgálta, külön kitérve az adókedvezmények hatására.

Alacsonyabb szja-t, kétkulcsos rendszert sürgetnek a szakszervezetek Cikk

Magyarországon a munkavállalók kétharmadának bére nem éri el az átlagot, ami a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint 2018 májusában bruttó 327 486 forint volt – derül ki a Policy Agenda felméréséből. Ezen a helyzeten elsősorban az adórendszer átalakításával, többkulcsos adórendszer bevezetésével lehet segíteni – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke.

Hipa-módosítás Kérdés

Kérem, szíveskedjenek az alábbi kérdéseimre választ adni. Egyik vidéki város önkormányzata 2017.11.30-án helyi rendeletben úgy módosította a helyi iparűzési adó mértékét 1,5-ről 1,8 százalékra, hogy a 2017. évre kell alkalmazni az új mértéket. Ez a helyi rendelet nem ellentétes az 1990. évi C. törvény 6. paragrafusának a) pontjával? Ugyanebben a rendeletben előírja, hogy a helyi iparűzési adó bevallását papír alapon kell benyújtani. Megteheti, hogy papíralapú bevallásra kötelezi az adózókat? Ha jogszabálysértő a helyi rendelet, hogyan lehet módosíttatni? Köszönettel: Módra Istvánné

Csökkenhet a forgalmi adó a hazai szálláspiacon Cikk

Noha folyamatosan bővül a turizmus, és a hazai szállodák mostanra régiós viszonylatban is több helyet léptek előre versenyképességben, az európai viszonylatban is magas, 18 százalékos magyarországi áfakulcs rontja a piaci szereplők jövedelmezőségét – mondta a pénteki Magyar Időknek Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Adókörkép: amiben biztosan élen jár a régióban Magyarország Cikk

A kelet-közép-európai régió valamennyi országa a forgalmi és fogyasztási adókra helyezi a hangsúlyt, az általános forgalmi adó (áfa) Magyarországon a legmagasabb, ugyanakkor itt a legalacsonyabb a társasági nyereségadó – derül ki a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat ötödik alkalommal megjelent Kelet-Közép-Európai Adókalauz 2017 (Mazars CEE TaxGuide 2017) című kiadványából.

Egyéni vállalkozók adóelőlege: ezekre az új szabályokra ügyeljen! Cikk

2017-től módosult az egyéni vállalkozók adókulcsa, számos változás volt a különböző kedvezmények elszámolásában. Így értelemszerűen új szabályokra is kell figyelni az április 12-én esedékes adóelőleg megállapításánál. Ismertetjük az igénybe vehető kedvezményeket is.

Reklámadó-módosítás: bírósághoz fordult, nem tágít a kormány Cikk

Bejegyezte az Európai Bíróság a magyar kormány keresetét az Európai Bizottság reklámadót elkaszáló döntésével szemben. A bizottság határozata szerint a magyar reklámadó-szabályozás tiltott állami támogatáshoz, szelektív előnyhöz juttat bizonyos vállalkozásokat. A kormány az adókulcs 70 százalékos emelését javasló törvénymódosítással és bírósági keresettel reagált.

Áramdíj átszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy magánszemély tulajdonát képező ingatlant 3 kft. bérel (nem kapcsolt vállalkozások). A havi áramdíj teljes összege viszont az egyik kft.-re van kiszámlázva, amely megállapodás alapján az áramdíj 30-30 százalékát tovább számlázza a másik 2 kft.-re. Az ármszolgáltató számláján a 27 százalékos adókulcs mellett viszont AHK (adó hatályán kívüli) tétel is szerepel. Kérdésünk: A kft. az áramdíj 30-30 százalékos összegének továbbszámlázása során mindent 27 százalékos mértékkel kell, hogy továbbszámlázzon vagy az árámszolgáltató számláján szereplő AHK tétel 30-30 százalékát neki is adó nélkül kell továbbszámláznia? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozók: NAV-összefoglaló az adózási szabályok változásairól Cikk

Számos ponton kedvezően változtak a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályait alkalmazó egyéni vállalkozókra vonatkozó adózási szabályok. Ugyanakkor bővült a költségként le nem vonható adófizetési kötelezettségek köre – olvasható ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett tájékoztatóból.

Új előírások a társasági adóban Cikk

Tavaly összesen négy kisebb-nagyobb adócsomagról határozott az Országgyűlés. A társasági adóról szóló törvény minden alkalommal módosult.

Társaságiadó-csökkentés: akik veszíthetnek is az alacsony kulccsal Cikk

Jövőre egységesen – forgalomtól, mérettől függetlenül – kilenc százalékos lesz a társasági nyereségadó. Ez az elsőre egyszerűnek hangzó változás számos – elméleti és gyakorlati – kérdést vet fel a LeitnerLeitner tanácsadó cég szerint.

Kik irogatnak tanácsokat félrevezető jelleggel? Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Szeretném kérni, hogy olyan cikkeket írjanak, amelyek megfelelnek a minimális ténybeliség követelményeknek. A kiva mértéke a törvény szerint 16 százalék 2017-ben is, Önök pedig rendszeresen 14 százalékról írnak. Milyen forrásból merítik az információt ? Javaslom a Magyar Közlönyt és nem egyebeket. Választ várva Üdvözlettel Bittner Ferenc

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékcsökkenés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close